Een lid van de jongerenbeweging van de PKK tijdens demonstraties in september
NOS Nieuws

Geweld in Zuidoost-Turkije laait op na verkiezingen

Sinds de verkiezingen van zondag is het onrustig in het zuidoosten van Turkije. In verscheidene steden wordt fel geprotesteerd tegen de overwinning van de AK-partij van president Erdogan. Er kwamen drie mensen om het leven bij botsingen tussen Koerdische demonstranten en de politie.

Een groot aantal demonstranten is lid van de jongerenbeweging van de Koerdische arbeiderspartij PKK. Zij vinden dat de verkiezingen niet eerlijk zijn verlopen. Die werden dit weekend ruim gewonnen door de AK-partij, die nu weer alleen kan gaan regeren.

De tegenstanders van Erdogan wierpen de afgelopen dagen op verschillende plaatsen barricades op voor de Turkse politie. "Ze bouwen dan muren op straat of graven enorme kuilen en verschuilen zich met geweren", zegt journalist Fréderike Geerdink. "De politie probeert die barricades te verwijderen en daar wordt veel geweld bij gebruikt."

Geerdink woonde en werkte in het zuidoosten van Turkije. In september werd ze gearresteerd en moest ze het land verlaten. Ze sprak vandaag telefonisch met een aantal mensen in de steden waar werd geprotesteerd.

Het uitgaansverbod geldt voor drie opstandige wijken in Silvan.

Fréderike Geerdink, correspondent

Een van die steden is Silvan, waar veel Koerden wonen. Daar werd gisteren een 22-jarige man doodgeschoten door de politie. Hij zat verscholen achter een versperring. Er werd om 05.00 uur een uitgaansverbod van kracht in een aantal delen van de stad. "Het verbod geldt voor drie opstandige wijken", vertelt Geerdink. "Het is vaak een teken dat het Turkse leger een operatie wil beginnen tegen de demonstranten."

Ook in Yüksekova, een stad dicht bij de Iraanse grens, werden twee mensen doodgeschoten tijdens demonstraties. "In die stad wonen ook veel Koerden", zegt Geerdink. "Er zijn veel barricades opgetrokken. Nadat die twee jongens werden doodgeschoten, sloten alle winkels er uit protest hun deuren."

Volgens Geerdink pakken de inwoners van de twee steden het leven weer op als de doden zijn begraven. "In Yüksekova zijn er morgen twee begrafenissen. Vaak neemt ook de politie dan wat afstand", zegt ze. "Waarschijnlijk duurt het geweld er nog een of twee dagen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl