Toen de verkiezingsuitslag bekend werd, gingen tegenstanders van Erdogan in Diyarbakir de straat op
NOS Nieuws

Dode bij onrust in Diyarbakir, uitgaansverbod ingesteld

In het zuidoosten van Turkije is bij confrontaties tussen de politie en Koerdische demonstranten een dode gevallen. De man van 22 kwam om het leven in Silvan, in de provincie Diyarbakir.

In die stad wonen vooral Koerden. Het is er onrustig sinds de parlementsverkiezingen van zondag. Tegenstanders van president Erdogan, wiens AK-partij de absolute meerderheid haalde, hebben op verschillende plaatsen barricades opgeworpen. Er zijn explosies en geweervuur te horen.

In delen van de stad is een uitgaansverbod ingesteld. Die ging om 05.00 in, werd omgeroepen via luidsprekers op de moskeeën en op politiewagens.

Luchtaanval

Het Turkse leger heeft ook bombardementen uitgevoerd op stellingen van de Koerdische PKK in het zuidoosten van Turkije en het noorden van Irak.

De luchtaanval was de eerste sinds de verkiezingen, die tegen de verwachting in een klinkende overwinning betekenden voor de AK-partij. De partij was z'n absolute meerderheid in juni kwijtgeraakt, maar kan nu weer alleen regeren.

Internationale waarnemers hebben kritiek op de stembusgang. Ze zeggen dat die door intimidatie en geweld niet democratisch is verlopen.

Tegenstanders opgepakt

De Turkse autoriteiten hebben vandaag op verschillende plaatsen invallen gedaan in wat wordt genoemd een anti-terreuroperatie. In de westelijke provincie Izmir zijn tientallen mensen opgepakt.

Onder de arrestanten zijn mensen met een hoge bestuursfunctie en een aantal politiemensen. Zij zouden aanhangers zijn van Fethullah Gülen, de voornaamste tegenstander van president Erdogan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl