NOS Nieuws

Erdogan: explosie Istanbul was aanslag

De explosie in Istanbul van vanochtend was een aanslag. Een 28-jarige zelfmoordterrorist uit Syrië heeft de aanslag gepleegd, heeft de Turkse president Erdogan gezegd in een toespraak op tv.

Erdogan heeft de aanslag scherp veroordeeld. Hij zei in zijn toespraak dat Turkije het doelwit van meerdere terreurgroepen is, omdat het tegen die groepen vecht. EU-buitenlandchef Mogherini heeft gezegd dat de EU achter Turkije staat in de strijd tegen terrorisme.

Volgens correspondent Lucas Waagmeester is het moeilijk in te schatten wat de beschuldiging van Erdogan betekent. "Hij zegt niet hoe hij aan de informatie komt dat het om een zelfmoordterrorist uit Syrië gaat."

Bij de aanslag in het toeristische hart van de stad zijn zeker tien mensen omgekomen en raakten er vijftien gewond, onder wie Duitse en Noorse toeristen. Volgens Erdogan zijn onder de doden buitenlanders.

Veiligheidsfunctionarissen zeiden vlak na de explosie al dat het erop lijkt dat IS verantwoordelijk is.

'Het was een chaos'

Minister Koenders spreekt van een verschrikkelijke aanslag, in het midden van het toeristencentrum. Volgens Buitenlandse Zaken zijn er vrijwel zeker geen Nederlanders onder de slachtoffers.

"Opnieuw wordt Turkije in zijn hart geraakt; het wapen van de terreur moet elke dag weer bevochten worden", zegt de minister. Volgens hem maakt de bomexplosie nog eens duidelijk hoe groot de spanningen in de regio zijn.

Koenders: verschrikkelijke aanslag in hart van Turkije

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl