Betogers verbranden een Pakistaanse vlag tijdens een demonstratie tegen de aanval op een Indiase luchtmachtbasis
NOS Nieuws

Opstandelingen nemen Indiase doelwitten onder vuur

In India en Afghanistan hebben opstandelingen het afgelopen weekend Indiase doelen aangevallen. In de instabiele noordelijke deelstaat Kasjmir maakt het leger nog altijd jacht op de laatste opstandelingen die zaterdag een aanslag pleegden op een luchtmachtbasis. Tot dusver zijn er zeven militairen gedood en vier aanslagplegers.

En in het Afghaanse Mazar-i-Sharif kwam een Indiaas consulaat onder vuur te liggen. Een kleine groep gewapende mannen probeerden gisteravond tevergeefs het gebouw binnen te komen. Zij hebben zich nu verschanst in een zwaar gebarricadeerd huis naast het consulaat.

Bij deze operatie is tot dusver een gewonde gevallen. De staf van het consulaat is ongedeerd.

Overleg

De aanslagen vallen samen met nieuwe initiatieven van de Indiase premier Modi om de relatie met Pakistan en Afghanistan te verbeteren en gezamenlijk terrorisme te bestrijden. Eind december reisde Modi op één dag naar de hoofdsteden van beide landen om duidelijk te maken dat hij de regio stabieler wil maken.

Volgens Modi worden de Talibanstrijders die in Afghanistan actief zijn, opgeleid in Pakistan. De aanslagplegers die de Indiase luchtmachtbasis binnendrongen, zijn volgens India ook afkomstig uit Pakistan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl