NOS Nieuws

Tientallen doden bij aanslag op politierekruten Libië

Zwaarste aanslag Libie sinds val Kadhafi

Bij een aanslag op een trainingscentrum voor agenten in Libië zijn tientallen slachtoffers gevallen. Ten minste vijftig mensen zijn om het leven gekomen. Meer dan honderd mensen zijn gewond.

De aanslag was in de stad Zlitan, die zo'n 170 kilometer ten oosten van Tripoli ligt. Er ontplofte een bom in een vrachtwagen.

Wie achter de aanslag zit, is nog onduidelijk, maar mogelijk is terreurgroep IS verantwoordelijk. Die heeft de laatste tijd terrein gewonnen in Libië, al heeft IS zijn machtsbasis elders in het land, verder naar het oosten in Sirte.

Gisteren vielen IS-strijders nog een belangrijke olieterminal aan bij de havenstad Es Sider, die al ruim een jaar dicht is. Hij viel niet in handen van IS, maar er zijn grote branden uitgebroken.

Bij de aanval door IS werden zeker negen bewakers gedood. Ook zouden tientallen IS-strijders zijn omgekomen bij de aanval.

Machtsvacuüm

IS heeft in Libië geprofiteerd van een machtsvacuüm dat is ontstaan door de strijd tussen tal van gewapende groeperingen. Na de val van Kadhafi, in 2011, ontstonden in het land twee parlementen, die beide steun krijgen van verschillende milities.

Vorige maand werd via bemiddeling door de VN een akkoord gesloten over de vorming van een regering van nationale eenheid. Dat akkoord moet het centrale gezag in het land op korte termijn herstellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl