Tegenstanders demonstreren tegen het akkoord tussen de rivaliserende regeringen
NOS Nieuws

Libië krijgt regering van nationale eenheid

Afgevaardigden van de twee rivaliserende regeringen in Libië hebben hun handtekening gezet onder een akkoord waarin ze beloven een regering van nationale eenheid te vormen. De delegaties kwamen in Marokko bijeen, samen met VN-gezant Martin Kobler, om na een moeizaam en langdurig overleg de documenten te tekenen.

Het met VN-bemiddeling tot stand gekomen akkoord moet de weg vrijmaken voor een staakt-het-vuren, en de terugkeer van het centrale gezag in Libië, waarna met internationale hulp de olieproductie weer op peil kan worden gebracht en de economie een nieuwe impuls krijgt.

Eenheidsregering Libië kwam moeizaam tot stand

Milities

Vier jaar na de val van oud-dictator Kadhafi ligt het Arabische land in duigen, doordat gewapende milities om de macht strijden in de verschillende Libische regio's. De zwakke regering in Tripoli werd vorig jaar uit de hoofdstad verdreven door rebellen die hun eigen regering vormden.

In het Westen groeide de bezorgdheid over de chaos in Libië aanzienlijk, toen bleek dat ook Islamitische Staat er voet aan de grond kreeg.

Tegen het vredesakkoord bestaat brede weerstand in Libië. De leiders van beide regeringen hebben de afspraken afgewezen, anderen vinden dat de verkeerde personen een plek krijgen in de nieuwe presidentiële raad. "75 procent van de Libiërs is blij met het akkoord. Dat is een goede start", zei VN-gezant Kobler in Marokko.

Ook minister Koenders van Buitenlandse Zaken noemt het akkoord over Libië 'een eerste belangrijke stap'.

Minister Koenders over het akkoord in Libië

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl