Minister Kerry, minister Gentiloni en VN-gezant voor Libië Kobler in Rome
NOS Nieuws

Druk op partijen Libië om een eind te maken aan de chaos

Diplomaten uit de VS, Europa en het Midden-Oosten hebben in Rome overlegd met leiders van de strijdende partijen in Libië over de toekomst van dat land. Ze zetten de Libische partijen onder druk om in te stemmen met een door de VN opgesteld plan om tot eenheid in Libië te komen en te voorkomen dat IS er meer terrein wint.

"We roepen alle partijen op onmiddellijk in te stemmen met een staakt-het-vuren in heel Libië", staat in een gemeenschappelijke verklaring. De conferentie stond onder leiding van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry en zijn Italiaanse ambtgenoot, minister Gentiloni.

Strijd tegen IS

"We willen niet passief toekijken hoe het vacuüm wordt opgevuld door terroristen", zei Kerry op een persconferentie. Volgens Kerry zijn de meeste Libische partijen bereid het VN-akkoord te ondertekenen.

De speciale VN-gezant voor Libië, Martin Kobler, heeft vorige week bemiddeld tussen parlementariërs van twee rivaliserende regeringen in Libië. Dat overleg, in Tunesië, leidde tot een voorlopig akkoord.

Volgens het VN-plan moet er binnen 40 dagen een eenheidsregering worden gevormd. Die regering moet er alles aan doen de onderlinge strijd te beëindigen en zich concentreren op het bestrijden van IS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl