liveblog
Aangepast

NOS op 3

liveblog gesloten

Geen vervolging na fataal bierfietsongeluk

Het OM gaat niemand vervolgen na het fatale ongeluk met een bierfiets in Eindhoven, in april. Volgens het OM kan niet meer achterhaald worden wat er precies is gebeurd.

Wel is duidelijk dat de fiets klem kwam te zitten bij een spoorwegovergang. Een 24-jarige man wist niet op tijd weg te komen en werd geschept door een trein.

Fataal ongeluk bierfiets

Myanmar roept noodtoestand uit om overstromingen

In Myanmar is in verschillende regio's de noodtoestand uitgeroepen vanwege overstromingen. Tienduizenden mensen zijn op de vlucht, vooral in het noorden en westen en de komende dagen wordt er nog meer regen verwacht. 27 mensen zijn al omgekomen. President Thein Sein heeft nu maatregelen aangekondigd, hoewel onduidelijk is wat dat precies inhoudt.

Paralympisch atleet 'valide' Nederlands Kampioen verspringen

Hij mist dan wel zijn rechteronderbeen, maar paralympisch atleet Ronald Hertog is bij het 'gewone' NK atletiek verrassend kampioen geworden op het onderdeel verspringen. Hij sprong 7,47 meter, drie centimeter verder dan nummer twee Ignisous Gaisah.

Ronald Hertog

Zo kan deze blinde Chihuahua toch veilig rondlopen

Buddy, een 13 jaar oude Chihuahua uit Texas, is sinds kort blind aan beide ogen en loopt daarom overal tegenaan. Er zijn apparaten op de markt die hem kunnen helpen bij het blind navigeren maar die zijn te groot en zwaar voor het hondje van vijf pond. Zijn baasjes bedachten een eigen oplossing:

Ravage na aanrijding bij tankstation

In Capelle aan den IJssel is een ravage ontstaan na een botsing bij een tankstation. Een auto die uit de bocht vloog, ramde een voertuig dat stond te wachten voor de wasstraat. Die auto knalde daardoor tegen een benzinepomp aan en die pomp viel vervolgens op een derde auto.

De auto's knalden als dominostenen tegen elkaar

Luister naar de geluiden die NASA voor aliens naar de ruimte stuurde

In 1977 schoot NASA de Voyager-raketten de ruimte in, met aan boord twee gouden platen met geluiden van de aarde, mochten de raketten ooit gevonden worden door aliens. Deze geluiden heeft NASA nu op Soundcloud gezet, zodat ook alle aardbewoners ernaar kunnen luisteren.

Op de platen staan onder meer begroetingen in verschillende talen, geluiden van een huilende baby, dierengeluiden en muziek van Beethoven en Mozart.

Charleston-schutter wacht met schuld bekennen

De 21-jarige Dylann Roof, die vorige maand negen zwarte Amerikanen doodschoot in een kerk in Charleston, heeft tegen de rechter gezegd dat hij onschuldig is. Hij wil wel een schuldbekentenis afleggen, maar pas als duidelijk is of de aanklagers de doodstraf tegen hem eisen, zegt z'n advocaat.

Een zwevende urn in de vorm van een hoofd; mooi of doodeng?

Een zwevende urn in de vorm van het hoofd van de overledene, het bestaat. Martin Jeuken en Wendy van der Weerden uit het Brabantse Someren-Eind bedachten het. En ze maken daarmee kans op een International Funeral Award. Het hoofd is 3D-geprint en zweeft boven een elektromagnetische plaat.

De bedenkers begrijpen trouwens best als het niet helemaal jouw ding is. "Ik kan me voorstellen dat mijn dochters zullen zeggen 'ik wil ons pap niet op de keukenkast. Zit hij ons nog iedere keer aan te kijken'", vertelt Martin aan Omroep Brabant.

Waar ontmoet je nu je Tinderdate op Utrecht Centraal?

Een nieuw Utrecht Centraal, met een stationshal van een dikke 21.000 vierkante meter. En als het helemaal af is, komt daar nog eens 4.000 vierkante meter bij. Waar spreek je straks af met je Tinderdate, of ga je heen voor een snelle hap? We zijn het gaan vragen:

Utrecht Centraal

Jongetje van 4 zat opgesloten in de kofferbak

Een 4-jarig jongetje is vanmiddag in het Friese dorpje Balk bevrijd uit de kofferbak van een auto. Toen omstanders het kind hoorden schreeuwen en kloppen, braken ze de kofferbak open. Het jongetje was volgens de politie volledig overstuur. Hoe hij in de kofferbak terecht kwam en hoelang hij zat opgesloten is nog niet duidelijk.

Twintig minuten na de bevrijding kwam de moeder bij haar auto terug. Zij is meegenomen naar het politiebureau voor verhoor.

'Alsof ik de aanval op Mick Fanning in de herhaling zag'

In Australië is een surfer zwaargewond geraakt bij een aanval van een haai. Het dier beet hem in z'n been en voet. Het slachtoffer, Graig Ison, is een voormalig bokser probeerde de haai tevergeefs met een aantal rake klappen weg te jagen.

Een vriend zag het gebeuren: "Het was alsof ik de aanval op Mick Fanning in de herhaling zag". Surfkampioen Fanning werd een paar weken geleden tijdens een wedstrijd aangevallen. Hij wist het beest te verjagen en raakte niet gewond.

Privévliegtuigje neergestort in Engeland; waarschijnlijk vier doden

In Engeland is een privévliegtuigje neergestort op een parkeerplaats van een autodealer. Er zouden vier doden bij zijn gevallen, waarschijnlijk alle inzittenden van het vliegtuigje. Op de grond raakte niemand gewond.

Het vliegtuigje zou volgens getuigen zijn doorgeschoten tijdens het opstijgen van Blackbushe Airport en daarbij een hek hebben geraakt.

WHO: ebola-vaccin 100 procent effectief

Na een paar maanden testen blijkt dat het vaccin tegen ebola tot nu toe 100 procent effectief is, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). 4000 mensen uit de directe omgeving van ebolapatiënten deden vrijwillig mee aan de test. Inmiddels is besloten om iedereen te vaccineren die het risico loopt om besmet te worden.

Helft homoseksuelen durft niet hand in hand over straat

Twee vrouwen op de Canal Parade van de Gay Pride in Amsterdam in 2014

Ruim de helft van de homoseksuelen in Nederland durft niet hand in hand over straat te gaan.

In een onderzoek van EenVandaag zegt 67 procent van de ondervraagden dat het redelijk tot goed gesteld met de homoacceptatie in Nederland, maar niet volgens de LHBT'ers zelf. 40 procent van hen vindt juist dat het slecht gaat met de acceptatie. En een op de vijf zegt dat ze in het afgelopen jaar wel eens zijn uitgescholden of gediscrimineerd vanwege hun geaardheid.

Vrouwen opgepakt omdat ze IS-strijders oplichtten

In Rusland zijn drie vrouwen opgepakt omdat ze IS-strijders hadden opgelicht. Via social media vertelden ze de extremisten dat ze graag naar Syrië wilden komen, maar dat ze daarvoor niet genoeg geld hadden. De IS-strijders, hoffelijk als ze waren, maakten geld over voor de reis, maar daarna lieten de vrouwen niks meer van zich horen en verwijderden ze hun accounts. Ze hebben zo naar schatting rond de 3000 euro buitgemaakt.

Ze riskeren nu een boete of een celstraf van maximaal zes jaar.

De bloemetjes voor Obama zijn weer weggehaald

Kosten noch moeite werden gespaard om president Obama een warm welkom te geven in Nairobi bij zijn bezoek aan Kenia. Maar deze week werden de pas geplante plantjes weer weggehaald. De hoofdstad betaalde 450.000 euro om gras, planten en bloemen langs de route die Obama zou afleggen te planten. Alleen trokken groenwerkers de planten deze week weer uit de grond.

De gouverneur zei dat "de grond eerst nog geschikt moet worden gemaakt voor het echte beplanten en dat het werk nog niet was afgelopen". Maar niet iedereen gelooft dit. Sommige planten zaten nog in de plastic verpakking toen ze weer uit de grond kwamen.

Maleisië: wrakstuk op Réunion is van Boeing 777

Het wrakstuk van een vliegtuig op Réunion komt van een Boeing 777, heeft een Maleisische onderminister tegenover persbureau AFP bekendgemaakt. Woensdag werd een deel van een vleugel gevonden op het Franse eiland. Direct werd gespeculeerd over de mogelijkheid dat het wrakstuk afkomstig is van MH370, de Boeing 777 van Malaysia Airlines die op 8 maart 2014 spoorloos verdween met 239 mensen aan boord.

Réunion ligt zo'n 4000 kilometer westelijk van het gebied waar het toestel van de radar verdween. Deskundigen houden het voor mogelijk dat de oceaanstromingen een wrakstuk duizenden kilometers kunnen meesleuren.

Winterspelen 2022 naar Peking

De Winterspelen van 2022 gaan plaatsvinden in Peking. De Chinese hoofdstad werd verkozen boven Almaty in Kazachstan. In 2008 waren de Zomerspelen ook in Peking.

Peking en Almaty waren de enige overgebleven kandidaten.

IOC-voorzitter Bach maakt uitslag bekend

Gerard Ekdoms laatste 2 uur op 3FM

De laatste twee uur van Gerard Ekdom op 3FM: van 12.00 tot 14:00 uur is hij te horen met zijn laatste Effe Ekdom. De dj stapt over naar Radio 2.

Vulkaanuitbarsting op Réunion

De vulkaanuitbarsting in mei

Er is een vulkaan uitgebarsten op het Franse eiland Réunion, waar woensdag een wrakstuk van een vliegtuig werd gevonden dat mogelijk van vlucht MH370 zijn. Lokale media zeggen dat de vulkaan lava en rook uitstoot. Als door de uitbarsting een aswolk ontstaat, moeten helikopters mogelijk aan de grond blijven, waardoor de zoektocht naar meer vliegtuigresten moeilijker kan worden.

De vulkaan is een van de actiefste ter wereld. In februari en mei barstte hij ook al uit. Dat duurde toen enkele dagen.

Buschauffeurs El Salvador beveiligd door leger

De regering van het Midden-Amerikaanse land El Salvador heeft het leger ingezet om buschauffeurs te beveiligen. De buschauffeurs werden door criminele bendes gedwongen te staken om zo de regering te chanteren. De bendes willen inspraak in een commissie die het geweld in het land moet bedwingen.

Geweld waar de bendes voornamelijk zelf verantwoordelijk voor zijn. El Salvador is met 60 moorden op 100.000 inwoners een van de gewelddadigste landen van het continent. Sinds zondag zijn er al elf buschauffeurs vermoord die weigerden te staken.

Soldaten beveiligen een bushalte in El Salvador

Telegraaf Media Groep blijft lezers verliezen

Het hoofdkantoor van Telegraaf Media Groep (TMG) in Amsterdam

Opnieuw slechte cijfers voor de Telegraaf Media Groep, eigenaar van onder meer De Telegraaf en Metro. Steeds meer mensen zeggen hun abonnement op: het afgelopen halfjaar daalden de abonnementsinkomsten met bijna 4 miljoen euro. Ook de advertentie-inkomsten daalden met 13,4 miljoen euro.

Puzzelboekjes en kleurboeken voor volwassen die TMG ook verkoopt, doen het juist beter.

Nederland exporteert recordhoeveelheid bier

Nederlands bier wordt over de hele wereld gedronken

Nog nooit exporteerde Nederland zoveel bier als afgelopen jaar: in 2014 werd er voor 1,6 miljard euro bier geëxporteerd, een record.

Nederlands bier wordt volgens de onderzoekers van het CBS over de hele wereld gedronken. Met 37 procent zijn de Amerikanen de grootste afnemers.

Palestijns kindje gedood op Westelijke Jordaanoever

Een Palestijnse man bij het verbrande huis

Op de Westelijke Jordaanoever is een Palestijns kindje van 18 maanden gedood door brandbommen. Een groep kolonisten zou de bommen in twee huizen hebben gegooid. Een getuige zegt dat hij vier mannen zag wegrennen.

De politie zegt dat de muren van het huis waren beklad met teksten als 'Wraak' en 'Lang leve de Messias'. De andere mensen uit het huis hebben de brand overleefd, maar drie van hen raakten zwaargewond.

Utrecht Centraal is helemaal nieuw

"De zonnestralen komen je nu tegemoet"

Er ging jaren aan verbouwingen aan vooraf, maar eindelijk is 'ie open - de nieuwe hal van station Utrecht Centraal. De hal is ruimer, groter en vriendelijker, en het blauwe licht is verdwenen. Het dak van de oude stationshal was van een soort blauw glas, zodat iedereen in een blauwe gloed door de hal wandelde. De stationshal is nu vernieuwd, aan Hoog Catharijne wordt gewerkt.

Hier lees je meer over de nieuwe hal.

Vier Nederlanders in quarantaine in Sierra Leone om ebola​

Een zorgwerker in een ebola-kliniek in Sierra Leone

In Sierra Leone zijn vier Nederlanders in quarantaine geplaatst, omdat ze misschien ebola hebben. Ze werken in een ziekenhuis waar vorige week een patiënt overleed aan ebola. Het gaat om twee Nederlandse artsen en een vrouw en kind van een van de artsen. Ze zitten in hun eigen huis. Ze maken het goed, zegt de voorzitter van de stichting die het ziekenhuis financieel ondersteunt.

De dag die je wist dat...

Het Koningslied, speciaal geschreven voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander, is veel duurder dan gedacht. Vorig jaar meldde de NPO dat het lied in totaal 150.000 euro had gekost. Vandaag meldt de Telegraaf dat er maar liefst 500.000 euro is uitgegeven volgens de eindafrekening van het Nationaal Comité Inhuldiging. Waar dat geld aan is besteed, is onduidelijk - ook voor componist John Ewbank.

​Demonstranten weg, schip van Shell vaart weer

Het schip van Shell dat moet gaan boren in het poolgebied vaart weer. Activisten van Greenpeace hielden het schip gisteren in de Amerikaanse staat Oregon tegen door onder een brug te gaan hangen waar de ijsbreker onderdoor moest. De rechter beval dat ze dat niet mochten doen en legde Greenpeace een dwangsom op. Een paar uur later verwijderde de politie alle activisten. Het schip is nu onderweg naar de Grote Oceaan.

​De Telegraaf heeft een nieuwe hoofdredacteur

De nieuwe Telegraaf-hoofdredacteur Paul Jansen

Paul Jansen is de nieuwe hoofdredacteur van de Telegraaf. Hij volg Sjuul Paradijs op, die na een conflict tussen de redactie en de directie van de krant over een reorganisatie van het bedrijf. Jansen is bekend als politiek commentator. Vanaf 1 september begint hij aan zijn nieuwe functie.