Agenten dragen een van de gevonden wrakstukken

'Oceaanstroming kan wrakstukken hebben meegevoerd'

Op een strand van het Franse eiland Réunion, ten oosten van Madagaskar, zijn wrakstukken en een deel van een vliegtuigvleugel gevonden. Deskundigen zullen de resten zo snel mogelijk onderzoeken.

De brokstukken zouden van een Boeing 777 kunnen zijn, het type toestel van de vermiste vlucht MH370 van Malaysia Airlines. Dat toestel, met 239 mensen aan boord, verdween op 8 maart 2014 spoorloos boven de Indische Oceaan, in een straal van zo'n duizend kilometer rond Kuala Lumpur. Het eiland Réunion ligt zo'n 4000 kilometer westelijk van dat gebied.

In Nieuwsuur vanavond het laatste nieuws en een gesprek met oceanograaf Erik van Sebille.

Het brokstuk is zeer waarschijnlijk van een Boeing 777, schrijft de Maleisische premier Najib Razak op zijn Facebookpagina. Hij trekt die voorlopige conclusie na een eerste onderzoek van het vleugelstuk. Het is volgens Razak echter nog te vroeg om te speculeren of die afkomstig is van de vermiste vlucht MH370.

Experiment

Volgens Erik van Sebille, oceanograaf bij het Imperial College London, is het goed mogelijk dat de oceaanstromingen een wrakstuk van een vliegtuig hebben meegevoerd dat 17 maanden geleden duizenden kilometers naar het oosten is neergestort.

"De oceaan is zo turbulent en zo groot dat het niet makkelijk zal zijn nog een stuk te vinden", denkt hij. "Ik heb een experiment gedaan met boeien met GPS. Die hebben we op 13 meter van elkaar in de oceaan gelaten en al binnen een paar dagen lagen die boeien honderden kilometers uit elkaar."

Schelpen

Er wordt nog steeds naar het vliegtuig gezocht, en zuid-westen van Australië. Maar volgens Van Sebille zou het zoekgebied zich moeten verplaatsen. "Volgens mijn modellen zouden ze wat noordelijker moeten zoeken. Ik zou adviseren: enkele honderden kilometers noordelijker.

Op het stuk vleugel zitten schelpen. Dat duidt er volgens Van Sebille op dat het brokstuk lang in zee heeft gelegen. "Dat kan er op duiden dat het van vlucht MH370 kan zijn geweest. Ik ben geen marine-bioloog, maar soms kan je ook nog wat afleiden aan het type schelp en waar die voorkomt."

Probleem is volgens de oceanograaf wel dat de oceaantemperatuur op de plaats waar nu het brokstuk is gevonden en waar het vermoedelijk in zee is gekomen min of meer gelijk zijn. "Dus veel zal je van de schelpen ook weer niet kunnen afleiden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl