Activisten hangen aan de brug in Oregon
NOS NieuwsAangepast

Greenpeace mag schip van Shell niet dwarsbomen

De Amerikaanse tak van Greenpeace moet 2500 dollar betalen voor elk uur dat milieuactivisten een ijsbreker van Shell in Oregon nog de doortocht belemmeren.

Greenpeace wil voorkomen dat Shell in het poolgebied gaat boren naar olie en gas.

Activisten van Greenpeace hangen in Oregon aan de St. Johns-brug, waardoor de ijsbreker er niet onderdoor kan. Het schip, de Fennica, maakte rechtsomkeert en meerde weer af in de haven van Portland, waarna Shell naar de rechter stapte. Die oordeelde vandaag dat Greenpeace met de actie in overtreding is.

Politie grijpt in

De politie probeert nu om de actievoerders van Greenpeace die aan een brug hangen, weg te halen. Demonstranten in bootjes op het water zijn weggehaald, maar de 13 activisten die onder de brug hangen, zijn moeilijker te verwijderen.

Een paar uur na de uitspraak van de rechter maakten de activisten nog geen aanstalten om te vertrekken, waarna de politie in actie kwam.

Rechter verbiedt Greenpeace-actie

In mei diende er ook al een rechtszaak over protesten tegen voorgenomen olieboringen van Shell ten noordwesten van Alaska. Toen gelastte de rechter Greenpeace om weg te blijven van schepen van Shell.

In Seattle

Toen in juni het Shell-boorplatform Polar Pioneer de haven van de stad Seattle verliet, voeren er activisten met spandoeken mee in kajaks.

Greenpeace is tegen de olie- en gasboringen in het Noordpoolgebied omdat flora en fauna eronder te lijden zouden hebben. Bovendien is het winnen van nog meer olie en gas vanwege de klimaatverandering voor de milieuactivisten onaanvaardbaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl