De rode loper wordt uitgerold voor de feestelijke opening van de deels vernieuwde stationshal van treinstation Utrecht Centraal
NOS Nieuws

Vernieuwd station Utrecht Centraal geopend

Het geduld van de reizigers is jaren op de proef gesteld, maar vandaag is een belangrijk deel van het nieuwe station Utrecht Centraal feestelijk geopend. De bezoekers hebben meer ruimte en kunnen gebruikmaken van nieuwe winkels en horecavoorzieningen.

Om het groeiend aantal reizigers aan te kunnen is de stationshal vergroot van 8000 vierkante meter naar 21.000 vierkante meter. Als het project is voltooid, komt daar nog 4000 vierkante meter bij.

Het nieuwe station heeft een markant golvend dak dat zorgt voor extra lichtinval. Volgens de architect, Jan Benthem, verdwijnt daarmee het kenmerkende licht dat door de dakkoepels van de oude stationshal scheen. "Ik denk dat de meeste mensen zich dat blauwe licht zullen herinneren van de vorige hal. Maar dat was gedateerd en de mensen zagen er ook niet op hun voordeligst uit in dat spookachtige licht."

  • ANP
    De eerste reizigers in het vernieuwde Utrecht Centraal
  • ANP
    De opening werd opgeluisterd door een danseres op stelten
  • ANP
    De rode loper gaat uit op Utrecht Centraal
  • ANP
    Medewerkers van ProRail in de vernieuwde stationshal in Utrecht Centraal
  • ANP
    Het nog lege Utrecht Centraal op de ochtend van de uitbreiding van de stationshal
  • ANP
    Tijdens de verbouwing van Utrecht Centraal werden er twee nieuwe perrons aangelegd
  • ANP
    De vernieuwde hal voegt 13.000 vierkante meter toe aan het station
  • ANP
    Een vrouw brengt ballonnen voor de feestelijke opening van het nieuwe Utrecht Centraal

Verbinding

Ook nieuw is een 'stadsstraat' die het oude centrum van Utrecht verbindt met de Jaarbeurszijde. Deze boulevard loopt van het centrum naar het nieuwe Stadskantoor, een ander in het oog springend onderdeel van het nieuwe hart van de Domstad.

De verbinding maakt het mogelijk om langs het station te lopen. Voorheen moesten reizigers altijd door winkelcentrum Hoog Catharijne en het station om aan de andere kant te komen.

Utrecht werkt al jaren aan het stationsgebied. Behalve het station vernieuwde de stad onder meer het muziekcentrum, winkelcentrum Hoog Catharijne en het Vredenburg. Ook gaat er in de toekomst weer water stromen door de Catharijnesingel, die in de jaren zeventig werd gedempt. Naar verwachting zijn alle werkzaamheden in 2021 voltooid.

Ook aan de vernieuwing van het spoor wordt gewerkt, maar gisteren werd bekend dat dat project mogelijk een jaar vertraging oploopt.

"Mooi ruim!" Reizigers over het nieuwe Utrecht Centraal

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl