liveblog
Aangepast

NOS op 3

liveblog gesloten

Gedoe bij De Telegraaf

Op de redactie van dagblad De Telegraaf heerst onrust over plannen van de directie van moederbedrijf TMG. De directie zou katernen als Vrouw en Autovisie willen loskoppelen van de krant waardoor hoofdredacteur Sjuul Paradijs niets meer over de inhoud daarvan heeft te zeggen. Redactieleden vinden dat dit ingaat tegen het statuut van de krant.

VS stuurt schepen naar Jemen

Twee Amerikaanse oorlogsschepen zijn op weg naar de wateren bij Jemen. Volgens persbureau AP vergroot Amerika zijn aanwezigheid in de Golf van Aden vanwege een mogelijke wapenleverantie uit Iran, maar dat wordt door het Pentagon tegengesproken. Iran steunt de sjiitische Houthi-rebellen die een groot deel van Jemen in handen hebben.

De USS Theodore Roosevelt is een van de schepen die naar Jemen gaan

Duitse machinisten staken

Treinmachinisten in Duitsland gaan opnieuw staken. Leden van machinistenvakbond hebben aangekondigd dat ze woensdag en donderdag geen passagierstreinen laten rijden. Goederentreinen staan al vanaf morgenmiddag stil. De vakbond wil een loonsverhoging van vijf procent en vermindering van de arbeidstijd met een uur per week.

Verdachte witte heroïne vrij

De man die verdacht wordt van het verkopen van witte heroïne als cocaïne, mag zijn proces in vrijheid afwachten. Volgens de rechter is er onvoldoende reden om hem langer in voorarrest te houden. De verdachte van 42 meldde zichzelf begin deze maand op het politiebureau. Het OM verdenkt de man van poging tot moord of doodslag op drie Deense toeristen aan wie hij de drugs verkocht.

De witte heroïne werd verkocht als cocaïne

FC Twente krijgt steun Enschede

De gemeente Enschede schiet het noodlijdende FC Twente te hulp. De eredivisieclub hoeft anderhalf jaar lang niet af te lossen op een miljoenenlening die de gemeente eerder aan de club heeft verstrekt. Wel moet Twente in die periode rente betalen. De club hoopt de zaken nu financieel weer op orde te kunnen krijgen.

Supporters van FC Twente tijdens de wedstrijd tegen PEC Zwolle

'God, wat hebben jullie een zwaar leven zeg!'

Tirade De Boer tijdens training Ajax

Frank de Boer heeft zijn ploeg op scherp gezet tijdens de ochtendtraining vandaag. De selectie van Ajax kreeg de wind van voren, omdat ze dit weekend gelijk hebben gespeeld tegen NAC en het kampioenschap dit seizoen hebben verspeeld. "Godverdomme, het is schitterend weer", vloekte hij. "Kom gewoon twintig minuten eerder en ga wat doen. Maar nee, we komen allemaal sjokkend aan. Tjeeses, wat hebben jullie een zwaar leven."

In 47 seconden 5 eeuwen vooruit

In een drukke lift staan is nooit leuk, maar in de liften van One World Trade Center wil je sowieso in je eentje staan. De liften van de nieuwste wolkenkrabber van New York zijn namelijk betegeld met flatscreens, die een betoverende animatie tonen.

Want met iedere verdieping die je klimt, ga je vooruit in de tijd. De schermen tonen hoe New York in ruim 500 jaar uitgroeide tot een wereldstad. Op de eerste verdieping begin je in het jaar 1500, als de liften bijna boven zijn zie je ook hoe One World Trade Center wordt gebouwd.

Botsing bierfiets met trein

Bij een botsing tussen een bierfiets en een trein op een spoorwegovergang in Eindhoven is een dode gevallen. Tussen Eindhoven en Weert rijden tot vanavond laat geen treinen. Volgens een omstander is het een enorme chaos bij de overgang.

Bewoners flat Heerlen mogen weken huis niet in

Bewoners van het flatgebouw in Heerlen dat vanmorgen deels ontplofte, mogen mogelijk weken hun huis niet in. Volgens waarnemend burgemeester Weekers komt dat door de herstelwerkzaamheden.

"Voor de mensen die hun woningen niet meer in kunnen, is het natuurlijk dramatisch", zei Weekers. Hij vertelde dat het gaat om 54 mensen, die later vanavond onder begeleiding van de politie en brandweer nog wel persoonlijke spullen uit hun huis mogen halen.

Een speurhondenteam zoekt onder het puin in Heerlen

Vrouw van 78 geschopt na vraag over telefoon

Een man heeft gisteravond in het centrum van Amsterdam een bejaarde vrouw een gebroken been geschopt. Volgens de politie stond de man schreeuwend te bellen op de Herenmarkt en ging hij door het lint toen de vrouw hem daarop aansprak. Nadat hij de vrouw van 78 had getrapt, ging hij ervandoor.

Trailer Jurassic World uit

De trailer van Jurassic World is uit. Het is het vervolg op Jurassic Park III, en wordt ook dit keer geregisseerd door Steven Spielberg.

Nieuw ontdekte kikkersoort lijkt op Kermit

In Costa Rica hebben wetenschappers een nieuwe kikkersoort gevonden die sprekend op Kermit van de Muppets lijkt.

'Zoektocht op rampplek Germanwings gestopt'

De zoekoperatie in de Franse Alpen naar restanten van het gecrashte toestel van Germanwings is gestopt. Volgens het Franse persbureau AFP heeft de Franse gendarme dat vandaag verklaard.

De berging van de persoonlijke bezittingen van de passagiers en de wrakstukken heeft bijna vier weken geduurd. Begin april werd de zoektocht naar menselijke resten al gestaakt. Toen waren er DNA-profielen van alle inzittenden zekergesteld.

Kakkerlak in je Big Mac

Een vrouw uit Nieuw-Zeeland heeft iets in haar hamburger gevonden dat daar niet thuishoorde: een kakkerlak. Na één hap van haar burger proefde ze al dat er iets mis was, vertelt ze aan 3 News.

McDonald's heeft de hamburger ingenomen om te onderzoeken, en zegt zulke klachten over hun eten heel serieus te nemen.

Ik heb ongeveer 3 of 4 seconden zitten kauwen, toen ik merkte dat het te hard was om door te bijten. Ik haalde het uit m'n mond. Het was niet grappig.

Vrouw uit Nieuw-Zeeland

Weer vluchtelingen in de problemen op de Middellandse Zee

Een schip van de Italiaanse kustwacht

De kustwachten van Italië en Malta zijn samen uitgerukt na een noodoproep. Een opvarende zou gebeld hebben dat de boot waarop hij zit aan het zinken is. 20 van de 300 mensen zouden al zijn verdronken. Ook een andere boot met 400 opvarenden zou in de problemen zijn.

In Luxemburg is op hetzelfde moment topoverleg begonnen over de problemen met vluchtelingen. Dit weekend verging een schip met mogelijk 950 vluchtelingen dat uit Libië kwam. Ook minister Koenders is erbij. Hij vindt dat er een heel pakket maatregelen moet komen.

Kleurenfilm over bevrijding 1945 opgedoken

Bij het Amsterdamse filmmuseum Eye is een kleurenfilm uit 1945 opgedoken. De amateurfilm, die werd gevonden in de kluis, is een van de weinige kleurenfilms uit die tijd.

  • Imperial War Museums / Wikimedia Commons
    De bevrijding van Eindhoven in september 1944
  • Eye
    Projectiel uit de voorbije oorlog
  • Eye
    Onder meer bruggen waren verwoest

De opnames zijn gemaakt vanaf april 1945. De makers filmden kapotgeschoten steden en vernielde infrastructuur, maar ook het dagelijks leven in het bevrijde Nederland. De film is vanaf 2 mei te zien in Eye en in het Nationaal Militair Museum in Soest.

Spotify wil bedrijven veel gerichter laten adverteren

De Spotify-app

Spotify gaat het voor bedrijven vanaf 1 mei mogelijk maken om heel gericht te adverteren via afspeellijsten van de muziekdienst. Zo kan het zijn dat een ijsjesfabrikant adverteert bij afspeellijsten die rond het thema zomer zijn gemaakt.

Doodstraf voor 22 leden Moslimbroederschap

Een rechtbank in Egypte heeft 22 leden van de Moslimbroederschap ter dood veroordeeld. De rechtbank acht ze schuldig aan een aanslag op een politiebureau in 2013. Daarbij kwam een politieman om het leven.

De aanslag werd gepleegd nadat het leger de islamistische president Mohamed Morsi had verdreven. In de afgelopen twee jaar zijn duizenden leden van de Moslimbroederschap veroordeeld tot gevangenisstraffen en honderden zijn ter dood veroordeeld. De regering noemt de partij een grote bedreiging voor de veiligheid in het land.

Loverboy Valkenburg blijft langer vast

De hoofdverdachte in de Valkenburgse zedenzaak blijft langer vastzitten. Het Openbaar Ministerie heeft de aanklacht tegen de loverboy wel aangepast: nu wordt Armin A. alleen nog vervolgd voor het aanzetten van een minderjarige tot prostitutie. Zo wordt voorkomen dat het meisje als getuige moet worden gehoord in de rechtszaak.

Armin A. zit sinds oktober vast. De politie betrapte A. toen in een hotel in Valkenburg. Hij was daar met het meisje en een klant. In de hotelkamer werden tientallen condooms gevonden met DNA-sporen.

Het hotel waar het misbruik plaatsvond

'Topoverleg asiel gaat goede kant op'

Er zit vooruitgang in de gesprekken tussen VVD en PvdA over de opvang van illegale asielzoekers. "Het gaat de goede kant op", zei PvdA-leider Samsom.

De partijen zijn sinds vorige week al aan het vergaderen over de zogenoemde 'bed-bad-en-broodregeling'. Het topoverleg tussen de coalitiepartijen VVD en PvdA over asielopvang gaat vanavond om 21.00 uur verder.

Woede en verslagenheid in Catania

De wereldpers heeft zich verzameld in de haven van Catania op Sicilië. Daar worden vanmiddag de overlevenden van het nieuwste vluchtelingendrama verwacht. Ook de burgemeester is in de haven. "De mensen hier zijn boos", zegt NOS-correspondent Rop Zoutberg. "Maar ze vragen zich ook af wat er nu werkelijk gaat veranderen."

De mensen hier voelen zich triest dat de rampen zich herhalen, zegt Zoutberg.

14-jarige Brit opgepakt om terreurplannen

Een Britse jongen (14) uit Blackburn is opgepakt op verdenking van het voorbereiden van een terreuraanslag in Australië. Volgens de politie was hij betrokken bij het plan om een aanslag te plegen tijdens een Eerste Wereldoorlog-herdenking. Hij zou ook contact hebben met de groep die vorige week in Melbourne werd opgepakt.

Defensie gewild doelwit van cyberspionage

Het Nederlandse leger wordt vaak aangevallen door cyberspionnen. De netwerken van Defensie zijn vorig jaar dagelijks gescand en aangevallen. Dat meldt de militaire inlichtingendienst MIVD.

De inlichtingendienst kon een aantal aanvallen herleiden naar specifieke landen. Om welke landen het gaat, wil de MIVD niet zeggen.

Grootste ivoorvangst in Thailand ooit

De Thaise douane heeft de grootste ivoorvangst in de geschiedenis van het land gedaan. Zo'n 4 ton aan slagtanden zat in zakken met gedroogde bonen verstopt. Ze kwamen uit de Democratische Republiek Congo en waren op weg naar Laos. De waarde wordt geschat op 6 miljoen dollar.

De vangst heeft ongeveer een waarde van ruim 6 miljoen dollar

Armani: homoseksuelen moeten zich mannelijk kleden

In een interview met The Sunday Times Magazine heeft Giorgio Armani kritiek op de kleding van sommige homoseksuelen. Volgens hem mogen ze wel homo zijn, maar hoeven ze zich zo niet te kleden. Een man is een man en daar hoort geen homoseksuele kleding bij, zegt hij. En die opmerking valt niet goed op Twitter.

Tientallen vluchtelingen stranden op Rhodos

Tientallen vluchtelingen zijn na een schipbreuk gestrand op het Griekse eiland Rhodos. De kustwacht kreeg vanmorgen een noodoproep van de boot en haalde de overlevenden aan land. Zeker drie mensen kwamen om het leven. De boot zou zijn vertrokken uit Turkije en volgens hulpverleners waren er 83 mensen aan boord.

Er wordt nog gezocht in de Egeïsche Zee naar meer slachtoffers.

Drie gewonden bij ontploffing in Heerlen

Bij de explosie in een flat in Heerlen vanmorgen zijn volgens regionale media drie gewonden gevallen. Een van hen is zwaargewond. Een groot deel van de flat is verwoest.

Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio stond de flat mogelijk leeg. In de buurt wonen nog wel mensen.

Er wordt gezocht naar slachtoffers onder het puin dat op straat is terechtgekomen.

Grote raketinslag in Sanaa

Grote explosies in de hoofdstad van Jemen, Sanaa. Saudi-Arabië heeft een depot gebombardeerd waar wapens en raketten van Houthi-rebellen zouden liggen.

Het is nog niet duidelijk hoeveel gewonden er zijn gevallen. In omliggende huizen sneuvelden de ramen.

Pakketjesdienst naar de maan

Een pakketjesdienst naar de maan. Dat wil Astrobotic Technolgy opzetten. Het bedrijf doet mee aan een wedstrijd van Google met als doel als eerste bedrijf een robot op de maan te zetten.

De grootste uitdaging is volgens een woordvoerder van Astrobotic Technology nog het financiële gedeelte. "Want de kosten zijn groter dan het prijzengeld dat via Google is te winnen." Google sluit de wedstrijd, XPRIZE, op 31 december 2016.

Fons de Poel stopt met Brandpunt

Brandpunt-presentator Fons de Poel

Fons de Poel stopt als presentator bij Brandpunt, vanwege de commotie rond zijn opmerking over GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver. Dat meldt ANP. Die noemde hij in een uitzending een snotneus.

De uitzending ging over de positie van ABN-Amro. Anderhalf jaar geleden trad de presentator op als dagvoorzitter voor de bank.

Pabo's zijn beter geworden

Groep 8 van een basisschool

De kwaliteit van de Pabo's is de afgelopen vijf jaar flink verbeterd. Dat zegt de NVAO, die de scholen beoordeelt. Van de 24 Pabo's krijgen zeven opleidingen een 'goed', de anderen krijgen een 'voldoende'.

De vorige keer dat de lerarenopleidingen werden onderzocht waren er nog veel problemen. Volgens NVAO-voorzitter Anne Flierman is er goed gereageerd op de bezorgdheid die daarop ontstond.

Leerling doodt lerares met kruisboog

In Barcelona is een lerares op een middelbare school overleden, nadat een leerling haar had neersgechoten met een kruisboog. Ook zijn er vier personen gewond geraakt.

De politie heeft een leerling van 13 jaar opgepakt. Z'n motief is niet bekend.

Extra maatregelen vluchtelingenprobleem verwacht van EU

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken komen vandaag met extra maatregelen om het vluchtelingenprobleem aan te pakken. Steeds meer Europese landen zien in dat de humanitaire ramp op de Middellandse Zee niet meer te overzien is.

De oplossing moet verdergaan dan het redden van vluchtelingen uit zee, zegt NOS-correspondent Arjan Noorlander vanuit Luxemburg.

Niet alleen moet Italië worden bijgestaan, er moet vooral voorkomen worden dat de humanitaire ramp de komende tijd nog groter wordt

Arjan Noorlander
Er waren mogelijk 950 mensen aan boord van de het schip met vluchtelingen dat gisteren kapseisde voor de kust van Libië.

Grote explosie in Heerlen

De verwoeste flat in Heerlen

In Heerlen is een grote explosie geweest in een flat. Volgens de politie is het een ernstig incident, waarbij in ieder één gewonde is gevallen - waarschijnlijk iemand die op straat stond. Over de oorzaak van de explosie is nog niets bekend. De flat zou onbewoond zijn geweest.

1Limburg heeft een livestream naast het gebouw:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

HBO wil Game of Thrones-feestjes in New York verbieden

In New York kijken sommige mensen gezellig met z'n allen in de kroeg naar Game of Thrones - een beetje wat wij doen met voetbal. Maar daar wil HBO, de zender die Game of Thrones uitzendt, een stokje voor steken. Een van die cafés die dit soort viewing parties geven, heeft een brief gekregen van HBO dat ze daarmee moeten stoppen. Volgens de eigenaar van de bar staat in de brief dat het niet is toegestaan HBO te laten zien in een openbare ruimte.

Swiss Post gaat ook testen met drones

Ook het Zwitserse bedrijf Swiss Post gaat testen met het bezorgen van pakjes met drones. Eerder liet Amazon al weten dat te gaan doen.

Een woordvoerder van Swiss Post laat weten dat het bedrijf wil kijken of dronebezorging potentie heeft, en of het zou mogen van de Zwitserse wet.

Mogelijk 950 mensen aan boord gekapseisd schip

De overlevenden van de scheepsramp zijn opgevangen op een schip van de Italiaanse kustwacht

Er waren mogelijk 950 mensen aan boord van de het schip met vluchtelingen dat gisteren kapseisde voor de kust van Libië. Een van de overlevenden heeft dat verklaard. Tot nu ging Italië uit van 700 passagiers. Europese ministers van Buitenlandse Zaken komen vandaag bijeen om te praten over de problemen met bootvluchtelingen. Ze willen een betere aanpak. Italië op zijn beurt wil dat Europa meer hulp biedt

Dymph van den Boom waarnemend voorzitter UvA

Dymph van den Boom neemt de zaken op de Universiteit van Amsterdam waar, meldt ANP. Ze is bestuurslid en rector magnificus van de universiteit. Zaterdag stapte voorzitter Louise Grunning op. Studenten demonstreren al weken, onder meer om haar weg te krijgen.

Grote brand in Purmerend

In de binnenstad van Purmerend is vannacht een kledingwinkel uitgebrand. Vier andere panden raakten door de grote brand zwaarbeschadigd. Huizen in de omgeving zijn ontruimd en tientallen bewoners zijn opgevangen in een buurtcafé. Niemand raakte gewond. Een omwonende is behandeld voor het inademen van rook. De brandweer kreeg het vuur rond 04.15 uur onder controle.

Verder praten over bed, bad en brood

Vandaag praten VVD en PvdA verder over de bed-bad-en-broodkwestie. De partijen worden het al sinds vorige week niet eens over de vraag of uitgeprocedeerde asielzoekers het recht hebben op opvang - de PvdA is voor, de VVD tegen.