NOS Nieuws

Defensie gewild doelwit van cyberspionage

Netwerken van het ministerie van Defensie zijn vorig jaar het doelwit geweest van grootschalige digitale spionage-aanvallen. Dat meldt de militaire inlichtingendienst MIVD in haar jaarverslag.

De inlichtingendienst kon een aantal aanvallen koppelen aan specifieke landen. Om welke landen het gaat, wordt in het midden gelaten. Bronnen bij de MIVD bevestigen dat het met name gaat om Rusland en China.

De dreiging van cyberspionage tegen Defensie, toeleveranciers van Defensie en netwerken van de NAVO is groot en groeit, constateert de MIVD. Steeds vaker is de digitale spionage geavanceerd en agressief van aard. De Nederlandse krijgsmacht is een gewild doelwit van cyberspionage. De netwerken van Defensie worden dagelijks gescand en aangevallen.

Niet succesvol

"Sommige tegenstanders vallen op door de grootschaligheid waarmee zijn bedrijfsgegevens of gevoelige overheidsinformatie proberen te stelen terwijl andere bij hun activiteiten veel meer gebruik maken van geavanceerde, technische middelen", stelt de MIVD.

De meest gebruikte aanvalsmiddelen zijn spear phishing en watering holes. Overigens is volgens de militaire inlichtingendienst geen van de aanvallen succesvol geweest. Maar zo stelt de dienst wel: 'voor zover bekend.'

Rusland

Behalve cyberspionage bezorgt ook Rusland de MIVD steeds meer werk. "De vraag naar inlichtingenproducten over de Russische Federatie is fors toegenomen", constateert de dienst koeltjes. De ontwikkelingen in 2014 hebben getoond dat de in 2008 gestarte hervorming van de Russische krijgsmacht heeft geleid tot een toename van het militaire vermogen van dat land, stelt de MIVD.

Dat uitte zich niet alleen in de Russische annexatie van de Krim en de steun aan de pro-Russische separatisten in Oekraïne. Ook buiten Oekraïne ziet de inlichtingendienst een toename van Russisch militair machtsvertoon door bijvoorbeeld het opduiken van Russische bommenwerpers en de Russische marine in de omgeving van NAVO-landen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl