De verdachten zouden agenten in Melbourne hebben willen aanvallen.
NOS NieuwsAangepast

Terreurverdachten opgepakt in Australië

In Melbourne zijn vijf mannen opgepakt bij een antiterreuractie. Bij de actie waren 200 Australische politiemensen betrokken.

Twee 18-jarigen die door een antiterreureenheid zijn aangehouden zouden voorbereidingen hebben getroffen voor een aanval op agenten tijdens een Anzac Day-herdenking in Melbourne. Dat is een nationale feestdag waarop gesneuvelde militairen uit Australië en Nieuw-Zeeland worden herdacht.

Een derde man van 18 is opgepakt voor het overtreden van de wapenwet. De twee andere opgepakte verdachten zijn 18 en 19 jaar oud. Deze drie mannen zijn inmiddels weer vrijgelaten.

IS

Sky News Australia meldt dat de mannen volgens de politie bekenden waren van Abdul Numan Haider. Hij werd vorig jaar doodgeschoten nadat hij twee agenten had aangevallen.

De actie zou zijn geïnspireerd door Islamitische Staat. Honderden Australische militairen trainen in Irak collega's voor hun strijd tegen IS. Premier Abbott zei in een reactie dat het beste wat Australiërs kunnen doen is hun leven gewoon voortzetten in rust en vrede.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl