NOS NieuwsAangepast

Terreurverdachte Australië gedood

In Australië heeft de politie vannacht een terreurverdachte doodgeschoten. De man zou bedreigingen hebben geuit aan het adres van de Australische premier Tony Abbott.

Een antiterreureenheid wilde de man oppakken en ondervragen over de dreigementen. Tijdens de arrestatie, bij een politiebureau in Melbourne, stak de verdachte twee agenten neer. Daarna is hij doodgeschoten.

Islamitische Staat

De man was een bekende van de politie, schrijft de krant Herald Sun. Hij behoorde tot een groepje mensen van wie het paspoort recentelijk is ingenomen. Hij zou onlangs vlaggen van terreurorganisatie Islamitische Staat in een winkelcentrum hebben getoond, en werd al enige tijd in de gaten gehouden door de autoriteiten.

De beide agenten hebben de steekpartij overleefd. Een van hen ligt in kritieke maar stabiele toestand in het ziekenhuis. De ander liep geen levensbedreigende verwondingen op.

Dreigingsniveau

Anderhalve week geleden verhoogde Australië het dreigingsniveau van "gemiddeld" naar "hoog", vanwege het gevaar dat Australische aanhangers van IS voor de binnenlandse veiligheid vormen.

De autoriteiten denken dat ten minste zestig Australiërs in het Midden-Oosten vechten met IS en andere radicale groepen. Afgelopen donderdag werden in Sydney en Brisbane nog vijftien terreurverdachten opgepakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl