liveblog
Aangepast

Updates 13-2

liveblog gesloten

Verkeerd volkslied klinkt voor Joeskov

Hij won met grote overmacht de 1.500 meter, de Rus Denis Joeskov. Dan krijg je, zoals het gaat in de sport, een gouden medaille, mag je op de hoogste trede van het podium klimmen én luisteren naar je eigen volkslied.

Verkeerde volkslied klinkt voor Joeskov

Regiotaxi rijdt vanaf zaterdag weer

Vandaag werd het bedrijf dat de regiotaxiritten verzorgd in Gelderland failliet verklaard. Maar vanaf morgen kunnen hulpbehoevenden toch weer gebruik maken van de diensten: vervoerders in de regio nemen het taxivervoer over.

Rob Ford doet zijn burgemeestersoverblijfselen in de uitverkoop

De oud-burgemeester van Toronto, Rob Ford, wil van zijn rommel af. Dus verkoopt hij een aantal dingen die hij door de jaren heen heeft verzameld op Ebay.

Een landkaart van Toronto's havengebied bijvoorbeeld. Ford zegt dat de kaart uit 1990 komt. "Je krijgt een exemplaar met een certificaat van echtheid ondertekend door Rob Ford zelf", staat er bij de advertentie. Op dit moment is 100 dollar het hoogste bod dat is uitgebracht.

Eenmaal, andermaal

De stalen ros van een politieagent

De Britse politieagent Mark Ellis heeft geen snelle politie-auto nodig. Hij patrouilleert in het plaatje Haverhill met eigen fiets in politiekleuren. De fiets is inclusief zwaailicht, toeter en snelheidsmeter voor voorbijkomende auto's.

Iedereen lacht als ze me zien aankomen. Het brengt wat sensatie in het dorp.

Agent Mark Ellis

Moslimdoden Chapel Hill herdacht op de Dam

In Amsterdam zijn de drie moslimjongeren herdacht die deze week in de Verenigde Staten zijn doodgeschoten. Rond 19.00 uur verzamelden zich tussen de 100 en 200 mensen, voornamelijk moslims, op de Dam. De deelnemers van de herdenking zijn boos over het gebrek aan aandacht in de media voor de moorden en droegen posters met foto's van de drie studenten. Ook droegen ze spandoeken met teksten als: 'stop de hetze tegen moslims'.

De drie studenten: Deah Barakat, Yusor Abu-Salha en Razan Abu-Salha

Protesten in Turkije tegen meer religie in de klas

In grote Turkse steden, waaronder Istanbul en Izmir, bleven een aantal scholen vandaag leeg. Leerlingen en docenten protesteerden op die manier tegen plannen van de regering om meer islam op het lesprogramma te zetten. Op straat eisten ze dat het onderwijs seculier blijft, gebaseerd op wetenschappelijke kennis.

In verschillende Turkse steden waren protesten

De demonstranten beschuldigen premier Erdogan ervan dat hij bezig is het onderwijs religieuzer te maken. De regering heeft de afgelopen jaren al het verbod op de hoofddoek op scholen en universiteiten versoepeld. Ook is het aantal islamitische scholen toegenomen. Jongens en meisjes krijgen daar afzonderlijk les.

Appel van de toekomst: eentje die niet bruin wordt

Arctic Appel: een appel die zo is gemaakt dat 'ie niet bruin wordt. Vandaag is door de Amerikaanse autoriteiten besloten dat de appel verkocht mag gaan worden.

Het bedrijf Okanagan heeft de appel zo aangepast, dat het enzym dat ervoor zorgt dat de appel bruin wordt, niet meer voorkomt. Eind 2016 komen de eerste appeltjes op de markt.

De commerciële goedkeuring van Arctic Appels, het vlaggenschip van ons bedrijf, is de grootste mijlpaal voor ons, en we kunnen niet wachten tot ze beschikbaar zijn voor consumenten.

Neal Carter, oprichter en directeur van Okanagan Specialty Fruits die Arctic Appels maakt

Vrouw met syndroom van Down loopt NY Fashion Week

Voor het eerst heeft er iemand het met syndroom van Down meegelopen op de catwalk van de New York Fashion Week. Het was de 30-jarige actrice Carrie Hammer, bekend van de serie American Horror Story.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Vorig jaar deed er voor het eerst een vrouw in een rolstoel mee aan de show op de catwalk.

700 vluchtelingen gered

De Italiaanse kustwacht heeft 700 vluchtelingen gered van rubberboten op de Middellandse Zee, schrijft de Italiaanse krant La Stampa. Minstens drie booten raakten voor de kust van Libië in de problemen, één rubberboot kapseisde waardoor de vluchtelingen in het water kwamen te liggen. De kustwacht werd op tijd ingeschakeld, waardoor de vluchtelingen gered konden worden.

Begin deze week ging het mis in de buurt van het Italiaanse eiland Lampedusa.

Angst voor rellen na PEC Zwolle - Go Ahead Eagles

Dit weekend staat de derby tussen voetbalclubs PEC Zwolle en Go Ahead Eagles uit Overijssel op het programma. De gemeente Zwolle is bang voor rellen en heeft daarom het hele weekend een noodbevel ingesteld.

90 keer hetzelfde plaatje op Instagram

Fotograaf Peter Ashton maakte een portret van Alvin Lucier. Iedere keer als hij die foto op Instagram plaatst, verliest die een klein beetje aan kwaliteit. Het project, I Am Sitting In Stagram, is een variatie op Luciers I Am Sitting In A Room. Bij dat project nam hij een tekst op en speelde die af in een ruimte waar het opnieuw werd opgenomen. Uiteindelijk deed hij dat zo vaak dat er niets meer van te verstaan was.

Handdoek of handdroger?

Mocht je het al eens hebben afgevraagd: je handen afdrogen met een handdoek is hygiënischer dan je handen te laten drogen onder een handdroger.

Eerder was al bekend dat handdrogers door de warme lucht meer bacteriën verspreiden dan handdoeken. Maar onderzoeker Karl Kruszelnicki uit Australië heeft nu ook daadwerkelijke aantallen: als je je handen afdroogt met papieren handdoekjes vermindert het aantal bacteriën met 45 tot 60 procent, terwijl een handdroger het aantal bacteriën zelfs vergroot, met 255 procent.

Het bleek dat er door de vochtige omgeving al bacteriën in de handdroger zaten.

Dokter Karl Kruszelnicki

56 kilo coke en een miljoen euro

Een man van 26 in Ede heeft een bezoekje van de politie gehad: om hem van z'n 56 kilo cocaïne en een miljoen euro af te helpen. Ook had de man twee geldtelmachines in zijn appartement staan. De man is aangehouden op verdenking van het witwassen van grote hoeveelheden geld en het bezit van verdovende middelen.

Dierenwinkel met krokodil in de vriezer

De dierenpolitie van Heerlen had weer zo'n dag: een dode krokodil in de vriezer van een dierenwinkel, drie levende krokodillen in andere huizen en vier slangen bij weer een andere particulier.

'Sneak preview' station Delft

Over twee weken gaat het nieuwe station van Delft open, maar vandaag mocht een aantal mensen al een kijkje nemen. Na 6 jaar werk is het station bijna klaar voor gebruik.

  • Matthijs Holtrop / NOS
    Nieuw station Delft
  • Matthijs Holtrop / NOS
    Nieuw station Delft
  • Matthijs Holtrop / NOS
    Nieuw station Delft

Van 22 tot 27 februari wordt het bestaande spoor aangesloten op de nieuwe spoortunnel (onderdeel van het station), daarom is er dan geen treinverkeer van en naar Delft mogelijk is.

14-jarig Palestijns meisje weer op vrije voeten

De Israëlische autoriteiten hebben het 14-jarige Palestijnse meisje Malak al-Khatib vrijgelaten. Ze werd in december opgepakt omdat ze volgens Israëlische justitie een steen wilde gooien naar Israëlische militairen. Ook zou ze een mes bij zich hebben gehad, waarmee ze de militairen wilde vermoorden.

Khatib zat twee maanden in de cel en betaalde een boete van omgerekend 1351 euro. Ze was de jongste Palestijnse gevangene in Israël. Haar ouders hebben haar nooit in de gevangenis mogen opzoeken. Ook mochten ze tijdens de rechtszitting niet met haar praten.

Russische hacker uitgeleverd aan VS

De Russische hacker Vladimir Drinkman, die vastzit in Nederland, is uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Amerika wil hem vervolgen voor de grootste dataroof uit de Amerikaanse geschiedenis: het stelen van 160 miljoen creditcardnummers van bedrijven en banken.

De Russische hacker Drinkman bij een eerder bezoek aan de rechtbank

Boze studenten bezetten UvA

Sinds vanochtend bezetten studenten en docenten van de Universiteit van Amsterdam het Bungehuis. Ze zijn het niet eens met het nieuwe beleid van de universiteit.

Het college van bestuur van de UvA heeft in een open brief gereageerd: "Wij verwachten dat jullie op zeer korte termijn het Bungehuis verlaten". De ontwikkelingen rond de protesten zijn te volgen via: liveblog: Bungehuis bezet.

Roosjes uit Afrika

Valentijnsdrukte bij bloemenveiling

Ook van plan morgen een rode roos aan iemand te geven? Grote kans dat die uit Afrika komt. Volgens het CBS levert Afrika 85 procent van de geïmporteerde rozen. Kenia is hiervan de grootste rozenleverancier, dat komt vooral door de lage lonen, het gunstige klimaat en de goede verbindingen met Nederland.

Neparrestatieteam overvalt gezin in Breda

Een gezin uit Breda schrok zich gisteravond een hoedje toen vijf criminelen vermomd als arrestatieteam het huis binnenvielen. De vijf droegen donkere kleding, bivakmutsen en kogelvrije vesten met de opdruk 'POLITIE'. Een van hen had een vuurwapen bij zich.

De daders vluchtten in twee auto's. Niemand raakte niemand gewond en het is niet bekend of er iets gestolen is.

Regiotaxi Gelderland failliet: 376 chauffeurs op staat

In Gelderland staan 376 taxichauffeurs in één klap op straat. Willemsen de Koning, het bedrijf dat de regiotaxiritten voor hulpbehoevenden verzorgt, is vandaag door de rechter failliet verklaard. Eerder deze week moest de vervoerder al stoppen met de ritten omdat het geld op was.

Boko Haram steekt Tsjaadmeer over

Boko Haram heeft voor het eerst een aanval gedaan op Tsjaad. Leden van Boko Haram zijn met drie kano's het Tsjaadmeer overgestoken en hebben zo het drop Ngouboula aangevallen. De terroristische organisatie was eerst alleen in het noorden van Nigeria actief, maar sinds een paar weken doet de groep ook aanvallen buiten de grenzen van het land.

Ligging Tsjaad

Carnaval barst bijna los

Nog een klein uurtje en dan trapt Omroep Brabant zoals gewoonlijk af met 3 Uurkes vurraf: de officiële start van carnaval. In die drie uur komen volgens hen de beste en populairste carnavalsmuziek van dit jaar langs.

De lichtjes van Las Vegas

Steden vanuit een helikopter fotograferen: dat is wat Vincent LaForet graag doet. Voor zijn nieuwe project Sin City heeft hij Las Vegas vanaf ruim 3 kilometer hoogte gefotografeerd. En dat ziet er zo uit:

Het regent bekeuringen op de brug bij Ewijk

Wanneer je binnenkort over de brug bij Ewijk moet rijden, let dan even goed op: de maximumsnelheid is daar al een tijdje verlaagd naar 90 kilometer per uur. Maar veel mensen zien dat niet of doen alsof ze dit niet willen zien.

Alleen dit jaar zijn er al 19.000 snelheidsboetes uitgedeeld. Het gaat maar om een kort stukje van 2,5 kilometer omdat er wordt gewerkt aan de brug, maar kort genoeg om het serieus te nemen dus.

En het is net alsof de automobilisten denken, dat is zo kort, dat geldt niet voor mij.

Woordvoerder van de politie

Ook Duitsland en Italië sluiten ambassade in Jemen

Na de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland sluiten ook Duitsland en Italië de ambassade in Jemen. Het land verkeert in chaos doordat de Houthi-rebellen de dienst uitmaken sinds de regering is opgestapt.

Gewapende Houthi-rebellen in de Jemenitische hoofdstad Sanaa

Politiebond: ook agenten hebben recht op bescherming

DNA-onderzoek bij het Nederlands Forensisch Instituut

Politievakbond ACP snapt dat honderden agenten hun DNA niet willen geven aan het Nederlands Forensisch Instituut. Die heeft dat nodig om bij sporenonderzoek meteen te weten welk DNA van agenten is - en dus niet van de mogelijke dader. Maar 300 agenten hebben daar principiële bezwaren tegen.

Dat moet kunnen, zegt de politievakbond. "Ook zij hebben recht op bescherming. Het afstaan van DNA is een behoorlijke inbreuk op je persoonlijke vrijheid." En er zijn goede alternatieven: "Als het een keer nodig zou zijn dat politiemensen hun DNA moeten afgeven om daderschap uit te sluiten, dan kan dat. Je kunt er beter voor kiezen om het per situatie te doen en de DNA-stalen daarna te vernietigen."

Zeker negentien doden bij aanslag op moskee in Pakistan

De moskee in in Pesjawar

Bij een aanslag op een moskee in Peshawar, Pakistan, zijn zeker negentien mensen gedood en tientallen gewonden gevallen. Onder de slachtoffers zouden ook kinderen zijn. In de moskee was het vrijdaggebed bezig.

Drie mannen gooiden handgranaten naar binnen en openden vervolgens binnen het vuur. Eentje blies zichzelf op, een ander kwam om in het vuurgevecht met de politie en de derde werd gearresteerd.

Hoe gelukkig ben jij in de liefde?

Deze en andere vragen over liefde en seksualiteit stelde Het Zuidelijk Toneel aan 3676 jongeren in de leeftijd van 18 tot 35 jaar. De onderzoeksresultaten werden door studenten van de Avans Hogeschool omgezet in een datavisualisatie.

Wil je het gemiddelde aantal bedpartners van jonge Amsterdammers weten? Of hoe tevreden mensen in Zeeland over hun seksleven zijn? Klik dan even door deze kaart.

Tweede Kamer misschien vijf jaar dicht

Het Binnenhof

De kans bestaat dat de gebouwen op het Binnenhof ruim vijf jaar dichtgaan. Dat komt door een al eerder aangekondigde grondige renovatie. De Tweede en Eerste Kamer, de Trêveszaal, het Torentje van de premier en de Raad van State worden verbouwd, omdat ze allerlei technische gebreken hebben.

Staatskrant komt met 310 slogans over glorieus Noord-Korea

Om de zeventigste verjaardag van de bevrijding van Nood-Korea te vieren, heeft de staatskrant 310 slogans gepubliceerd. De slogans gaan over het glorieuze Noord-Korea: 'Laat ons een sprookjesland worden en de vijand vernietigen' en 'De grote kameraden Kim Il Sung en Kim Jong Il zullen altijd bij ons zijn'.

De slogans vertellen een ander verhaal dan het rapport dat de Verenigde Naties vorig jaar uitbracht. Daarin stond dat Noord-Korea een land is vol met gruwelijkheden.

Nieuwe snavel uit 3d-printer voor mishandelde toekan

Een toekan uit Costa Rica verloor zijn snavel na mishandeling door een groepje jongeren. Het beestje krijgt nu een nieuwe snavel uit een 3d-printer. Via een crowdfundingcampagne werd 7.500 euro opgehaald. Het bevestigen van de snavel gebeurt waarschijnlijk met schroeven. Dierenverzorgers hopen dat de toekan door de nieuwe snavel weer zelfstandig kan eten.

De toekan verloor een deel van zijn snavel door mishandeling

3.500 euro voor de eerste Suske en Wiske

De avonturen van Rikki en Wiske, zo heet het eerste Suske en Wiske stripalbum uit 1946. Gisteravond werd dat exemplaar geveild. De opbrengst: ruim 3.500 euro.

In 1946 werd een exemplaar van Rikki en Wiske nog verkocht voor minder dan een euro. Er zijn toen maar 7.000 exemplaren gedrukt en daardoor is het moeilijk om er nog een in goede staat te vinden.

Dames opgelet: zwijmel weg bij knappe lezende mannen

Een nieuw Instagramaccount met een nieuw soort sexy man: de lezende metroreiziger. Knap en slim!

China komt met lofzang over gecensureerd internet

Internetcensuur, dat moet je vieren. Tenminste, dat vindt China, het land waar firewalls onder andere Gmail en Twitter blokkeren. De Chinese overheid bracht daarom een lofzang over het gecensureerde internet uit. The New York Times heeft de lyrics voor je uitgeschreven.

Emile Hirsch grijpt filmproducente bij de keel

Emile Hirsch heeft tijdens filmfestival Sundance een filmproducent naar de keel gegrepen. De Into The Wild-acteur was op een feestje toen hij boos werd op Daniele Bernfield. Hij greep naar haar keel, trok haar over de tafel en gooide haar vervolgens op de grond.

Hirsch greep een filmproducent bij de keel

Hirsch riskeert een gevangenisstraf tot vijf jaar. Op 16 maart verschijnt hij voor de rechter.

​Whatsappende bestuurder knalt tegen auto’s op

Het ene moment stuur je even een Whatsapp tijdens het rijden en het volgende moment knal je tegen twee auto’s op. Het gebeurde vandaag op de Bredase weg in Tilburg. Twee auto’s raakten zwaar beschadigd. De whatsappende bestuurder hield er een bloedneus aan over. De rest kwam met de schrik vrij. Er ontstond wel een flinke file.

Thaise golfer slaat hole.. ehh.. home-in-one

De 22-jarige Thaise golfer Panuphol Pittayarat heeft helemaal niets te zeggen in het klassement van de Thailand Classic. Toch kon het toernooi niet beter eindigen voor hem: de Thai sloeg een hole-in-one op de veertiende hole en dat leverde hem een huis op. De woning ter waarde van omgerekend ruim 300.000 euro, moet nog wel worden gebouwd.

Panuphol Pittayarat

Pittayarat ligt wel uit het toernooi, hij was simpelweg niet goed genoeg voor de volgende ronde.

​Je schilderij met wodka betalen

Geen hoge bedragen voor een schilderij, maar kunst kopen met een fles drank. Het kan vandaag op een evenement in Rusland. Kunstenaars eren daarmee volgens de organisatie een oude traditie waar kunstenaars als Salvador Dalí en Pablo Picasso ook ooit aan meededen. Zowel Dalí als Picasso ontwierp bijvoorbeeld het Rothshield-etiquette in ruil voor een kistje van deze kwaliteitswijn.

Op het Russische Art for Booze evenement kun je onder andere dit soort kunst verwachten:

Trein in India ontstpoord door rotsblok

Ruim tien doden en honderd gewonden bij een treinongeluk in India. Een rotsblok was op de rails gevallen waardoor de trein ontspoorde. De autoriteiten denken dat het dodental zal oplopen, omdat nog niet iedereen uit de trein is gehaald.

De trein reed tegen een rotsblok aan die op de rails was gevallen

Cannabis Social Club legt zich niet neer bij conclusie OM

Ze leggen zich er niet bij neer: de Cannabis Social Club 'Tree of Life' in Amsterdam gaat kijken wat er juridisch mogelijk is om alsnog door te gaan. Gisteren zei het OM dat de vereniging illegaal is en dus niet een grote wietplantage mag onderhouden.

Wietkwekerij

Tree of Life, dat vorig jaar werd opgericht, kweekt hennepplanten voor eigen gebruik van de leden. Per volwassen lid worden maximaal vijf planten gekweekt, in een besloten omgeving. Dat valt normaal onder het gedoogbeleid. Het OM vindt van niet.

Krokodil (100) dood door fataal aantal gelukskippen

Een honderd jaar oude krokodil in Bangladesh heeft zichzelf doodgegeten. Daar kon het beest zelf niet veel aan doen, hij kreeg constant kippen en geiten toegegooid - voor geluk. Maar al dat geluk werd deze krokodil fataal:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Economie groeit, banen groeien mee

De Nederlandse economie is in het laatste kwartaal gegroeid met 0,5 procent, zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Maar misschien wel belangrijker: het afgelopen kwartaal kwamen er ruim 42.000 banen bij. Daarmee groeide het aantal jobs het sterkst in 3,5 jaar.

'Kaakslag' Kali naar Qatar

De overgang van FC Utrecht-speler Anouar Kali naar de Qatarese club Al Arabi is rond. Hij vertrekt per direct. De 23-jarige Utrechter raakte in opspraak toen hij op de training ploeggenoot Kristoffer Peterson een gebroken kaak sloeg.

Anouar Kali vlak voor zijn laatste wedstrijd voor FC Utrecht

De situatie voor Anouar is hier dusdanig moeilijk, dat dit de beste oplossing is.

Trainer Rob Alflen

Minder treinen tussen Den Haag en Rotterdam

Tussen Rotterdam en Den Haag rijden de hele ochtend veel minder treinen. Dat heeft te maken met een wisselstoring. Ook van en naar Schiphol rijden geen treinen, vanwege een brandmelding. De problemen begonnen vanochtend vroeg en zullen de hele ochtend duren.

Agenten: hands off our DNA

Honderden agenten willen hun DNA niet geven aan het Nederlands Forensisch Instituut. Die heeft dat nodig om bij sporenonderzoek meteen te weten welk DNA van agenten is - en dus niet van de mogelijke dader.

Maar 300 agenten hebben daar principiële bezwaren tegen. Volgens regionale kranten lopen politie-onderzoeken daardoor vertraging op.

Farmville boert niet goed

Slecht nieuws voor beleggers in koeien, stro en boerderijtjes. De koers van het bedrijf achter het spelletje Farmville is in elkaar geklapt op de beurs. Het gebeurde nadat Zynga een verlies van 40 miljoen euro bekendmaakte. Andere online spelletjes doen het een stuk beter. De maker van Candy Crush Saga boekte meer dan 100 miljoen euro winst.

Steeds minder mensen spelen Farmville

Wat doe je als je de sleutels van je huis vergeet?

Deze jongen uit Arizona had wel een theorie: door de schoorsteen naar beneden glijden. Maar die poging strandde halverwege.

Uiteindelijk moest de brandweer er aan te pas komen om de met roet bedekte jongen uit de smalle pijp te vissen. De commandant benadrukte daarna het overduidelijke nog maar eens:

Door een schoorsteen naar beneden glijden is levensgevaarlijk.

De brandweercommandant

Kamp besluit in juli over gas

Minister Kamp besluit pas in juli wat ie met de gasproductie doet. Tot de zomer is de gaskraan deels dichtgedraaid en bijna de hele Tweede Kamer wil garanties dat dat na de zomer zo blijft. Kamp wil eerst wachten tot er meer onderzoek is gedaan.