NOS Nieuws

Regiotaxi Gelderland moet onmiddellijk weer gaan rijden

Geen regiotaxivervoer in Gelderland

Het bedrijf dat in Gelderland de taxiritten verzorgt voor hulpbehoevenden moet die ritten onmiddellijk hervatten. De provincie had dat in een kort geding geëist en heeft van de rechter gelijk gekregen. Het bedrijf, Willemsen de Koning uit Arnhem, zegt dat ze niet aan de uitspraak kunnen voldoen omdat ze in geldnood zitten.

Willemsen de Koning legde het regiovervoer gistermiddag in grote delen van Gelderland stil. Volgens het taxibedrijf zijn er veel minder ritten dan in de aanbesteding van de provincie stond en moeten ze maandelijks 3 ton toeleggen op het regiovervoer. Het verlies zou inmiddels vele miljoenen bedragen.

Dwangsom

Het bedrijf vroeg om compensatie van de provincie Gelderland. De provincie wilde die niet betalen, waarna Willemsen de Koning naar de rechter stapte. De rechtbank gaf de provincie ook toen gelijk. Het bedrijf besloot gistermiddag de stekker uit de regiotaxi te trekken.

Het bedrijf krijgt nu een dwangsom voor elke dag dat ze niet rijden.

Volgens De Gelderlander is vanochtend geprobeerd om een compromis te bereiken over het financieel conflict, maar is dat niet gelukt. Willemsen de Koning wil de verlieslijdende bedrijfsonderdelen failliet laten verklaren.

1500 ritten

Er vervallen nu 1500 ritten per dag. Volgens de provincie zijn dagelijks duizend mensen gedupeerd.

Voor 300 mensen heeft de provincie inmiddels alternatief vervoer geregeld. Het gaat om mensen die het zwaarst getroffen zijn, visueel gehandicapten en mensen in een rolstoel. De provincie hoopt dat maandag voor bijna iedereen vervangend vervoer geregeld is.

Vakbonden

Mochten de dochterbedrijven van Willemsen de Koning die het vervoer regelen failliet gaan, dan zijn niet alleen de reizigers in Gelderland de dupe, maar verliezen ook 376 chauffeurs hun baan. Het contract van Willemsen de Koning met de provincie loopt op 1 juli af.

De vakbonden willen dat de provincie en het bedrijf een bemiddelaar inschakelen om een oplossing te vinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl