Een hennepkwekerij met 30.000 planten
NOS Nieuws

OM verklaart Amsterdamse wietvereniging illegaal

Wietgebruikers die een vereniging opzetten om samen een plantage te beheren, handelen in strijd met de wet. Ook als elk lid in de kwekerij eigenaar blijft van de wettelijk toegestane hoeveelheid van vijf planten, concludeert het Openbaar Ministerie in Amsterdam.

De Cannabis Social Club 'Tree of Life' vroeg het OM of de vereniging, die vorig jaar maart is opgericht, valt onder het gedoogbeleid. De groep kweekt samen wietplanten die volgens de statuten eigendom blijven van het individuele lid.

De leden vinden dat ze zo binnen de marge van de wet toch een grote plantage kunnen onderhouden. Het OM haalt daar een streep door omdat de vereniging haar leden de kans biedt om samen cannabis te verbouwen.

"Het initiatief valt naar de mening van het OM niet onder het gedoogbeleid omdat het doel van de vereniging is om haar leden in staat te stellen om gezamenlijk cannabis te verbouwen," staat op de website van het Openbaar Ministerie.

"Hoewel er geen sprake is van beoogd geldelijk gewin, is er naar de mening van het OM door de schaalgrootte en de mate van professionaliteit wel sprake van bedrijfsmatig handelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl