Vluchtelingen in een UNHCR kamp in Tsjaad
NOS Nieuws

Boko Haram slaat toe in Tsjaad

Boko Haram heeft voor het eerst een aanval uitgevoerd op Tsjadisch grondgebied. Bij een aanval op het dorp Ngouboua is een aantal mensen om het leven gekomen, maar het is nog onduidelijk hoeveel.

De leden van de Nigeriaanse terreurbeweging waren in vier motorboten het Tsjaadmeer overgestoken. Volgens een vertegenwoordiger van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR hebben de extremisten een deel van het dorp platgebrand.

De militanten zijn na de aanval gevlucht. Het leger probeert ze te achterhalen.

Boko Haram slaat toe in Tsjaad

Vluchtelingen

In het Tsjadisch-Nigeriaanse grensgebied bivakkeren 17.000 Nigerianen die voor het geweld van Boko Haram in hun vaderland op de vlucht zijn geslagen. Een maand geleden telde de regio nog 3000 vluchtelingen, maar hun aantal is sterk toegenomen door de aanvallen van de extremisten in het noorden van Nigeria.

Tsjaad kan de Nigeriaanse vluchtelingenstroom niet aan. Het aantal vluchtelingen steeg er in één maand van ruim 3000 naar meer dan 17.000

Mamadou Balde - UNHCR

De meesten van hen zijn naar Tsjaad gevlucht met alleen de kleren die ze op dat moment droegen. Deze toch al getraumatiseerde mensen zijn extra getroffen door de aanval van Boko Haram van vandaag, aldus de UNHCR-vertegenwoordiger .

Hij benadrukt dat de situatie in de regio steeds nijpender wordt en dat hulp dringend nodig is.

De vluchtelingen uit Nigeria moesten alles achter laten. Vaak hebben ze alleen de kleren die ze aan hebben.

Mamadou Balde - UNHCR

Boko Haram was alleen in het noorden van Nigeria actief, maar sinds een paar weken opereert de groep ook buiten de grenzen. Zo werden er half januari tachtig mensen ontvoerd uit een dorp in Kameroen. In februari werden tientallen mensen gedood bij een aanval in Kameroen.

Ook het leger van Tsjaad werd aangevallen door Boko Haram. Het Tsjadische leger is in Nigeria om te helpen bij de strijd tegen de terreurbeweging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl