Willem Vermeend
Aangepast

'Vestager veroorzaakt met naheffing Apple gigantische schade'

Het Ierse parlement debatteert vandaag de hele dag over de naheffing van 13 miljard euro die Apple vorige week kreeg opgelegd van de Europese Commissie. De Ierse regering is het niet eens met het besluit en wil in beroep gaan tegen de naheffing. De Ieren willen het geld van Apple niet.

Het bedrag van 13 miljard euro staat gelijk aan 5 procent van het bruto binnenlands product van Ierland en is net zoveel als de complete volksgezondheidsbegroting. Maar de Ierse regering wil graag een land blijven met een gunstig belastingklimaat waardoor veel grote buitenlandse bedrijven er zich blijven vestigen.

'Vestager veroorzaakt met naheffing Apple gigantische schade'

Mijn grootste bezwaar is dat Vestager met terugwerkende kracht legale afspraken onderuit haalt.

Willem Vermeend

Willem Vermeend, voormalig staatssecretaris van Financiën, begrijpt dat Ierland in hoger beroep wil. Hij hekelt het besluit van Eurocommissaris Margrethe Vestager die bepaalde dat de afspraken die Ierland maakte met Apple neerkomen op illegale staatssteun.

"Mijn grootste bezwaar is dat ze met terugwerkende kracht legale afspraken onderuit haalt", zegt Vermeend. Hij wijst erop dat alle 28 EU-lidstaten fiscaal soeverein zijn. "Elk land mag zijn eigen belasting heffen en eigen afspraken maken. Maar nu is er een commissaris die daar ineens met groot mediaspektakel een streep doorheen haalt."

  • NOS / Lars Boogaard
  • NOS
  • NOS

Het leidt volgens Vermeend tot rechtsonzekerheid bij bedrijven. "Bedrijven maakten afspraken met bedrijven en dachten dat wat ze deden legaal was. Daardoor kunnen ze investeringen maken en zijn honderdduizenden banen gecreëerd. Die zekerheid haalt Vestager nu weg."

De voormalig staatssecretaris vindt dat Vestager staatssteunregels misbruikt om belastingontwijking aan te pakken. "Ze gebruikt die regels nu via een omweg om greep te krijgen op alle belastingdiensten van de Europese Unie." Ook oud-Eurocommissaris Neelie Kroes noemde de naheffing "onjuist gebruik van EU-wetgeving".

Belastingoorlog

De Amerikaanse regering had ook felle kritiek op de naheffing. Europa zou grenzen overschrijden door fiscale deals van multinationals met lidstaten te typeren als verboden staatssteun. De Europese Commissie "ondermijnt daarmee jarenlang onderhandelen".

Vermeend is bang dat het beleid van Vestager een belastingoorlog creëert tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie. "Amerikaanse bedrijven investeren graag in Europa, maar hebben daar nu geen zekerheid meer voor."

Om belastingontwijking aan te pakken moet er volgens Vermeend een Europese vennootschapsbelasting komen met een minimum tarief voor iedereen. "Wat Vestager nu doet, veroorzaakt een gigantische schade. Dit is niet in het belang de burgers in Europa."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl