De Apple-campus in de Ierse stad Cork AFP

De beslissing van de Europese Commissie dat Apple alsnog 13 miljard belasting moet betalen aan Ierland, zal ertoe leiden dat bedrijven minder vaak bijzondere afspraken zullen maken met landen over belastingvoordelen. Dat verwacht hoogleraar belastingrecht Stef van Weeghel van de Universiteit van Amsterdam. Volgens hem zal de concurrentiestrijd tussen landen om bedrijven binnen te halen, voortaan meer op basis van tarieven van de individuele landen gevoerd worden.

Tech-gigant Apple had met Ierland afspraken gemaakt over het bedrag waarover belasting betaald moest worden. Net als alle andere bedrijven in Ierland betaalt Apple 12,5 procent belasting, maar die belasting wordt - conform de afspraak - geheven over slechts een klein deel van de winst. Brussel vindt die constructie niet deugen en stuurde Apple vanochtend een naheffing.

Daar heeft de Europese Commissie niets over te zeggen.

Stef van Weeghel, hoogleraar, over belastingtarieven in EU-landen

"Onder invloed van deze dadendrang van de Europese Commissie zullen de mogelijkheden om belastingvoordelen te behalen via dit soort bijzondere afspraken, verkleind worden", zegt Van Weeghel. "Landen zullen onderling blijven concurreren om grote bedrijven binnen te halen, maar dat gaan ze vooral doen op basis van de belastingtarieven. Binnen de EU mogen landen zelf bepalen welke tarieven ze hanteren. Daar heeft de Europese Commissie niets over te zeggen."

Beroep

Van Weeghel verwacht niet dat bedrijven nu massaal gaan zoeken via welk land ze internationale winsten willen laten lopen. "We moeten eerst zien hoe deze zaak afloopt. Het kan zijn dat er na alle procedures weinig overblijft van deze beslissing van de Europese Commissie."

Apple heeft al aangegeven tegen de beslissing van de EC in beroep te gaan. Ook de Ierse minister van Financiën wil een beroep instellen, maar hij heeft daarvoor toestemming nodig van het Ierse kabinet.

STER reclame