EU: Ierland moet 13 miljard euro vorderen van Apple
Ierland moet van de Europese Commissie bij Apple 13 miljard euro plus rente vorderen. Dat heeft Eurocommissaris Margrethe Vestager bekendgemaakt. Apple heeft volgens de commissie de afgelopen jaren in Ierland te weinig belasting betaald.
Het is de grootste naheffing die in Europa ooit is opgelegd. Op de tweede plek staat het Franse energiebedrijf EDF, dat in 2015 1,4 miljard euro moest terugbetalen. Het nieuws zorgt voor onrust onder beleggers: het aandeel van Apple staat in de VS voorbeurs op min 2,3 procent.
Ierland krijgt geen straf van de commissie, maar kan wel last krijgen van de beslissing. De naheffing kost mogelijk banen. In het land zijn vanwege het gunstige belastingklimaat veel grote bedrijven gevestigd, Ierland is bang dat deze vertrekken.
Afspraken
Apple en Ierland hebben afspraken gemaakt over het bedrag waarover Apple belasting moest betalen. Apple betaalt, net als alle andere bedrijven in Ierland 12,5 procent belasting. Maar die belasting wordt geheven over maar een klein deel van de winst, zegt de Europese Commissie. Zo is Apple op een onwettige manier bevoordeeld en krijgt het volgens de commissie verkapte staatssteun van Ierland.
De afspraken tussen Apple en Ierland zijn gemaakt in 1991, toen Apple een kwakkelend computerbedrijf was. Tegenwoordig is Apple een van de rijkste bedrijven ter wereld en heeft het meer dan 230 miljard dollar in kas.
De Europese Commissie heeft de afgelopen twee jaar onderzoek gedaan en zegt dat Apple in 2003 effectief 1 procent belasting betaalde en dat dat geleidelijk daalde naar 0,005 procent in 2014. Dat is omgerekend 50 euro belasting op 1 miljoen euro winst. Over die periode moet Ierland belasting vorderen.
De naheffing is zo hoog omdat Apple ervoor heeft gekozen om alle internationale winst via Ierland te laten lopen. Dat betekent dat klanten in Nederland technisch gezien hun iPhone in Ierland kopen.
Ongekend
“Dit is ongekend", zegt Stef van Weeghel. Hij is hoogleraar belastingrecht aan de Universiteit van Amsterdam. "Hierdoor trilt de fiscale wereld even." Maar, voegt Van Weeghel daaraan toe: het bedrag is nog niet definitief.
Apple heeft gezegd in beroep te gaan. De Ierse minister van Financiën is dat ook van plan, maar heeft hier toestemming voor nodig van het kabinet. Het juridische proces kan vervolgens lang duren.
"Uiteindelijk kan de zaak dan bij het Hof van Justitie van de EU komen te liggen. In het uiterste geval kan het hof beslissen dat de naheffing van tafel moet."