VS vindt naheffing Apple 'oneerlijk'

De Amerikaanse regering is teleurgesteld over de naheffing die de Europese Commissie oplegt aan Apple. Het besluit kan het economische partnerschap tussen de VS en de EU ondermijnen, zegt een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Financiën.

Daarnaast heeft de naheffing volgens de Amerikanen mogelijk nadelige gevolgen voor buitenlandse investeringen en het ondernemingsklimaat in Europa.

Ierland moet bij Apple 13 miljard euro plus rente vorderen, maakte Eurocommissaris Margrethe Vestager vandaag bekend. Het is de grootste naheffing die ooit in Europa is opgelegd. Apple heeft volgens de commissie de afgelopen jaren in Ierland te weinig belasting betaald.

VS vindt naheffing Apple 'oneerlijk'

Amerikaanse belastingbetaler

De VS vindt het besluit oneerlijk en in strijd met internationale afspraken. De naheffing zou ten koste kunnen gaan van de Amerikaanse belastingbetaler.

Dat komt omdat Amerikaanse bedrijven belastingen die ze in het buitenland betalen kunnen aftrekken in de VS. In dit geval zou het betekenen dat Apple 13 miljard euro belastingkorting krijgt, waar de Amerikaanse belastingbetaler voor opdraait.

Te harde aanpak

Vorige week stuurde het Amerikaanse ministerie van Financiën al een brief van 25 pagina's naar de Europese Commissie waarin het waarschuwde voor een te harde aanpak van belastingdeals.

Europa zou grenzen overschrijden door fiscale deals van multinationals met lidstaten te typeren als verboden staatssteun. Bedrijven hebben dat met landen afgesproken en de commissie "ondermijnt daarmee jarenlang onderhandelen", vinden de Amerikanen.

Europa heeft zoveel andere kwaliteiten dat speciale belastingvoordelen niet nodig zijn.

Margrethe Vestager

EU-commissaris Vestager ging vorig jaar de strijd aan met belastingconstructies die landen maken met grote bedrijven. Ze tikte Nederland al op de vingers voor de fiscale deal met het Amerikaanse bedrijf Starbucks. Dat kreeg sinds 2009 naar schatting twintig tot dertig miljoen euro aan belastingvoordeel.

In een interview met Nieuwsuur zei Vestager toen dat Nederland en andere Europese landen niet bang hoeven te zijn dat grote bedrijven vertrekken als er geen belastingvoordeel meer is.

"Europa heeft zoveel andere kwaliteiten dat speciale belastingvoordelen niet nodig zijn. Het is een van de grootste markten in de wereld, met hele goede infrastructuur en extreem hoogopgeleide mensen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl