Aangepast

Eurocommissaris Vestager wijst kritiek Apple van de hand

Margrethe Vestager, Eurocommissaris van Mededinging, schuift alle kritiek die er op haar is na de miljardenheffing voor Apple terzijde. "Ik wil geen superminister van Belastingen zijn, daar heb ik als kind nooit van gedroomd. Maar als Eurocommissaris wil ik ervoor zorgen dat geen enkele overheid bepaalde bedrijven bevoordeelt met belastingvoordeel."

Ze benadrukt in een interview met Nieuwsuur dat Apple op een illegale manier wordt bevoordeeld en verkapte staatssteun krijgt van Ierland. Daarvoor legde de Europese Commissie Apple een naheffing van 13 miljard euro op.

Eurocommissaris Vestager wijst kritiek Apple van de hand

Europees perspectief

Critici vinden dat Vestager staatssteunregels misbruikt om belastingontwijking aan te pakken. Maar de Eurocommissaris ontkent dat. "Lidstaten moeten zich tegelijkertijd houden aan nationale en Europese regels. Wij mengen ons niet in de nationale belastingregels, maar constateren vanuit Europees perspectief dat het gaat om illegale staatssteun."

Ze benadrukt dat ze niet tegen belastingafspraken tussen landen en bedrijven is. "We kijken naar duizenden belastingafspraken die zijn gemaakt in Europa. Het goede nieuws is dat het merendeel daarvan legaal is. Maar de afspraak tussen Apple en Ierland is dat niet."

Beschuldigingen dat de naheffing van de Europese Commissie "een politieke exercitie" is, wijst Vestager van de hand. "Dat kan helemaal niet. De rechter besluit uiteindelijk over deze zaak en die is alleen geïnteresseerd in de feiten. Wij moeten ervoor zorgen dat die feiten kloppen zodat we een solide zaak hebben."

We creëren op deze manier juist zekerheid voor alle bedrijven die belasting betalen en in Europa investeren.

Margrethe Vestager, Eurocommissaris

Voormalig staatssecretaris Willem Vermeend zegt in Nieuwsuur dat het besluit leidt tot rechtsonzekerheid bij bedrijven. Ook dat vindt Vestager onzin. "Ieder bedrijf dat eerlijk belasting betaalt, hoeft zich geen zorgen te maken. Maar betaal je zoals Apple 0,005 procent belasting in een land waar het tarief 12,5 procent is, dan is het verstandig om daar als bedrijf nog eens naar te kijken."

Lidstaten hoeven volgens Vestager niet bang te zijn dat bedrijven vertrekken of banen op het spel komen te staan. "Integendeel, we creëren op deze manier juist zekerheid voor alle bedrijven die belasting betalen en in Europa investeren. Dat zij niet worden benadeeld door bedrijven die staatssteun ontvangen."

EU-commissaris Vestager ging vorig jaar de strijd aan met belastingconstructies die landen maken met grote bedrijven. Ze tikte Nederland al op de vingers voor de fiscale deal met het Amerikaanse bedrijf Starbucks. Dat kreeg sinds 2009 naar schatting twintig tot dertig miljoen euro aan belastingvoordeel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl