AFP

Apple noemt de suggestie van de Europese Commissie dat het bedrijf in 2014 in Ierland slechts 0,005 procent belasting betaalde "extreem misleidend en bedrieglijk." 

De uitspraken komen een dag na het besluit van de commissie dat het bedrijf 13 miljard euro aan Ierland moet terugbetalen. Volgens Eurocommissaris Vestager heeft Apple jarenlang veel te weinig belasting betaald. Dat begon in 2003 met 1 procent en zakte uiteindelijk naar 0,005 procent in 2014.

Apple schrijft (.pdf) dat het in 2014 400 miljoen dollar aan de Ierse fiscus heeft overgemaakt. "Dat is meer dan wat de Europese Commissie suggereert." Daarbovenop moest het bedrijf naar eigen zeggen ook nog eens 400 miljoen dollar aan belastingen in Amerika betalen. Waarmee Apple lijkt te willen zeggen: wij hebben onze aandeel echt wel geleverd.

Beroep

Apple zei direct na het besluit al dat het in beroep wil gaan, maar ook de Ierse minister van Financiën is dat van plan. Volgens de Financial Times is er vandaag kabinetsoverleg over de kwestie. 

De Verenigde Staten mengden zich gisteren ook in de zaak. Het land vindt de naheffing oneerlijk. Daarnaast kan het besluit de economische samenwerking tussen de VS en de EU ondermijnen, zegt een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Financiën.

STER reclame