Blog geweld A'dam
NOS NieuwsAangepast

Nog acht mensen vast na rellen • Verdachte uit Opsporing Verzocht meldt zich

Dit is het liveblog over de gewelddadigheden in Amsterdam rond de wedstrijd Ajax-Maccabi vorige week en de nasleep ervan.

Dit zijn de laatste ontwikkelingen:

  • In totaal zitten acht mensen vast na de rellen van afgelopen week
  • Amsterdamse politie onderzoekt mogelijk politiegeweld
  • Scholen in Amsterdam-West online bedreigd
liveblog gesloten

Politie houdt man aan die te zien was op geblurde foto's

De politie heeft een van de mannen aangehouden van wie geblurde foto's waren getoond in het tv-programma Opsporing Verzocht. In totaal werden de beelden van vijf mannen verspreid die ervan worden verdacht het zwaarste geweld te hebben gepleegd rond de wedstrijd van Ajax-Maccabi Tel Aviv vorige week. De man heeft zich zelf gemeld bij de politie.

De politie heeft de overige vier mannen de kans gegeven zich te melden. Gebeurt dat niet voor morgenavond 20.30 uur, dan worden de foto's herkenbaar getoond. Binnenkort worden ook beelden naar buiten gebracht van 24 andere verdachten.

Deskundigen: 'Cestmocro verbieden is censuur'

Het idee van Caroline van der Plas (BBB) om Instagramaccount Cestmocro te verbieden komt neer op censuur, zeggen juristen. De maatregel is in theorie mogelijk, maar ze noemen dat uitzonderlijk en disproportioneel. Het censureren van een Instagrampagina raakt volgens hen aan het inperken van verschillende mensenrechten.

Op Cestmocro (1,1 miljoen volgers) wordt een selectie van nationale en internationale nieuwsitems geplaatst. Onder de berichten staan regelmatig haatzaaiende en antisemitische publieksreacties.

De BBB zegt dat "Cestmocro overloopt van het antisemitisme" en dat het account "een enorme invloed heeft op jongeren". De secretaris van journalistenvakbond NVJ zegt dat het aan de rechter is om een account te verbieden, niet aan de politiek.

Kamermotie over ontslag Halsema weggestemd

De PVV diende gisteren bij het Kamerdebat over het geweld in Amsterdam een motie in om burgemeester Halsema voor te dragen voor ontslag. Volgens de grootste regeringspartij is ze ongeschikt voor haar functie.

Bij de stemming vandaag bleek dat alleen Forum voor Democratie en de eenmansfractie van JA21 het voorstel steunden. Daarmee is het verworpen.

Acht mensen zitten nog vast na rellen

Vier verdachten die zijn aangehouden na de rellen in Amsterdam zijn voorgeleid aan de rechter-commissaris. Twee van de mannen zitten vast omdat ze "berichten met een opruiend karakter" zouden hebben geplaatst op sociale media. De derde persoon zou een man van zijn fiets hebben getrokken.

De vierde persoon werd aangehouden na de rellen op Plein '40-'45, afgelopen maandag. Hij zou daar een passant van zijn fiets hebben getrokken en die vervolgens hebben mishandeld. Twee andere mannen die afgelopen weekend waren aangehouden zitten niet langer vast.

Begin deze week werden ook al vier verdachten voorgeleid, twee van hen zijn minderjarig. In totaal zitten nu acht mensen vast. Het OM zegt dat de onderzoeken naar deze personen nog volop bezig zijn. Daarna wordt beslist of de verdachten vervolgd worden en waarom.

De politie heeft ongeveer dertig mensen in beeld die betrokken zijn bij strafbare feiten.

Demonstranten na politiegeweld: 'We worden opgejaagd'

Betogers die gisteravond slachtoffer werden van politiegeweld, zeggen dat ze zijn opgejaagd door agenten. Een van hen vertelt aan de NOS dat hij werd geslagen op zijn hoofd, armen en benen.

Op geverifieerde beelden is te zien dat de ME geweld gebruikt tegen demonstranten, nadat ze gisteravond in een bus waren weggevoerd van de Dam. Daar had de politie een einde gemaakt aan een verboden pro-Palestijnse demonstratie.

De politie zegt in een reactie dat politiegeweld "altijd heftig is om te zien en wordt getoetst en beoordeeld".

Jongen (14) opgepakt voor online bedreigen scholen regio Rotterdam

De politie heeft een 14-jarige jongen uit Maassluis opgepakt op verdenking van het online bedreigen van een aantal scholen in de regio Rotterdam. Het ging om scholen in Vlaardingen, Maassluis en Maasland.

Vanmiddag werd bekend dat de politie de veiligheid op de scholen in de gaten hield nadat er via sociale media anonieme dreigementen werden geuit. In de berichten stond onder meer dat de scholen doelwit zouden worden van een schietpartij.

In de loop van de avond pakte de politie de tiener op. Een school in Vlaardingen heeft in een brief aan de ouders laten weten dat het gaat om een leerling van de school. In de brief, die in handen is van Rijnmond, laat de school weten dat de dreiging nu voorbij is.

Eerder zei de politie al niet uit te sluiten dat het om kopieergedrag gaat. In onder meer Amsterdam en Nijmegen werden soortgelijke bedreigingen gedaan. De politie zegt alle meldingen te onderzoeken en de situatie in de gaten te houden. "Wanneer nodig, worden passende maatregelen genomen."

Halsema: 'Ongeïnformeerde kwalificaties en het uitoefenen van politieke druk is olie op het vuur'

De Amsterdamse burgemeester Halsema heeft naar aanleiding van het debat in de Tweede Kamer een verklaring naar buiten gebracht. Daarin doet zij samen met de politie en het Openbaar Ministerie "een dringend appel om lopende en ingewikkelde politieoperaties over te laten aan het lokale gezag dat opereert op basis van informatie en advies van politiespecialisten".

Halsema: "Ongeïnformeerde kwalificaties en het uitoefenen van politieke druk zijn olie op het vuur. Het trekt nieuwe demonstranten en relschoppers aan, het kan leiden tot escalaties die ook de politie onveilig maken."

Diverse politici in de Tweede Kamer waren vanavond kritisch over Halsema. In het debat werd al gesproken over de pro-Palestijnse demonstratie op de Dam in Amsterdam terwijl die nog gaande was.

Zo sprak VVD-fractievoorzitter Yesilgöz schande over raddraaiers die volgens haar expres naar Amsterdam komen om problemen te veroorzaken. "De regels worden overtreden, dit moet klaar zijn", zei ze. PVV-leider Wilders zei dat Halsema de demonstratie had toegestaan en noemde het wanbestuur.

In Amsterdam geldt een demonstratieverbod. Aan het eind van middag besloot de gemeente dat de pro-Palestijnse demonstratie door mocht gaan, maar niet op de Dam, zoals de betogers wilden. Ze wees daarvoor het Westergasterrein aan. De betogers gingen ondanks het verbod toch naar de Dam.

Ook SGP-Kamerlid Stoffer was kritisch over wat er vanavond in Amsterdam gebeurde en vroeg zich af of Halsema wel een goede inschatting had gemaakt. Later in het debat nam hij zijn woorden terug en zei dat hij toch te heftig had gesproken over de Amsterdamse burgemeester.

Politie beëindigt betoging, pro-Palestijnse demonstranten in bussen afgevoerd

De verboden pro-Palestijnse demonstratie op de Dam in Amsterdam is door de politie beëindigd. Vanwege een noodverordening die is ingesteld na het geweld rond de wedstrijd Ajax-Maccabi Tel Aviv zijn demonstraties in de stad verboden.

Burgemeester Halsema maakte een uitzondering voor vandaag, maar de betoging mocht niet op de Dam plaatsvinden. Halsema wees daarvoor het Westergasterrein aan. Rond 18.00 uur verzamelden zich toch enkele honderden demonstranten op de Dam.

In eerste instantie liet de politie de betoging toe. In de loop van de avond riep de politie de demonstranten op om te vertrekken. Een deel deed dat vrijwillig. De rest werd omsingeld door de massaal aanwezige politie. De politie liet weten dat die mensen zijn aangehouden. Een voor een werden ze door agenten in bussen gezet. Een deel liep vrijwillig mee, een deel verzette zich. De demonstranten werden met de bussen alsnog naar het Westergasterrein gebracht.

In totaal zijn 265 demonstranten door de politie aangehouden en met bussen weggevoerd.

Israëlische minister spreekt van 'schaamtevolle nacht', vorige week in Amsterdam

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gideon Sa'ar noemt de gewelddadige nacht in Amsterdam, vorige week, "een beschamende nacht". In gesprek met Nieuwsuur zegt hij dat de gebeurtenissen in de hoofdstad een "directe invloed hebben op het veiligheidsgevoel van Joden en Israëliërs in Amsterdam en misschien ook op andere plekken". "Ik vind dat we die avond nog serieuze arrestaties hadden moeten zien."

Sa'ar zegt dat hij in de nacht van donderdag op vrijdag in nauw contact stond met burgemeester Halsema, de Israëlische ambassadeur en minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp. "Het duurde uren voordat de situatie ter plekke veranderde. Ik denk niet dat iemand het een succes zou noemen. Het had veel sneller moeten eindigen."

Sa'ar zegt dat de Israëlische inlichtingendienst, de Mossad, de Nederlandse autoriteiten via de ambassade een paar uur voordat het geweld losbarstte had gewaarschuwd. "We zagen dingen op sociale media die onze aandacht wekten." Uit een maandag gepubliceerd feitenrelaas over de gebeurtenissen blijkt inderdaad dat er in de nacht van donderdag op vrijdag contact is geweest tussen het Nederlandse ministerie van Justitie en de Israëlische ambassadeur, maar een waarschuwing van de Israëlische diensten is niet gevonden.

Minister Sa'ar arriveerde zelf vrijdagmiddag in Nederland, waar hij sprak met premier Schoof en leiders van de coalitiepartijen. "Ze begrijpen de ernst van de situatie en hebben dat publiekelijk duidelijk gemaakt. Nu is het noodzakelijk dat de daders zo snel mogelijk worden berecht."

Beelden van de demonstratie op de Dam in Amsterdam

Ondanks noodverordening toch pro-Palestijnse demonstratie op de Dam

Politie roept demonstranten op de Dam op om te vertrekken

De politie roept de pro-Palestijnse demonstranten op de Dam in Amsterdam op om te vertrekken. De demonstranten worden omringd door agenten. Op de Dam staan zeker dertig politiebusjes.

Via een megafoon laat de politie weten dat demonstranten zich "dienen te verwijderen van de Dam" en dat mensen die dat niet doen worden aangehouden. De politie waarschuwt dat er dan geweld kan worden gebruikt "middels de lange wapenstok".

Op de Dam zijn tot nu toe twee mensen aangehouden, omdat ze gezichtsbedekkende kleding droegen. In Amsterdam geldt vanwege het geweld na de wedstrijd Ajax-Maccabi Tel Aviv een noodverordening. Daarin staat dat gezichtsbedekkende kleding verboden is "waar dat aanleiding kan geven tot verstoring van de openbare orde".

Amsterdamse politie onderzoekt mogelijk politiegeweld bij demonstratie na nieuwe beelden

De Amsterdamse politie gaat een incident van afgelopen zondag onderzoeken, waarbij een vrouw gewond is geraakt tijdens een pro-Palestinademonstratie. In eerste instantie ging de politie ervan uit dat de vrouw was gevallen, maar op basis van nieuwe beelden wordt er ook rekening mee gehouden dat ze is geslagen door de politie.

De politie onderzoekt nu of er is gehandeld volgens de geweldsinstructie. De pro-Palestinademonstratie van zondag op de Dam was verboden vanwege een noodverordening. Desondanks verzamelden zich toch enkele honderden betogers. Ze werden door de mobiele eenheid naar de naastgelegen Nieuwendijk gedreven. Daar viel de vrouw op de grond.

Volgens demonstranten die het incident zagen gebeuren, is de vrouw geslagen en had ze daarna bloed op haar gezicht.

Lees hier het artikel over het politieonderzoek naar het incident:

Toch demonstranten op de Dam, veel politie aanwezig

Ondanks het verbod van burgemeester Halsema om te demonstreren op de Dam in Amsterdam, hebben zich daar een paar honderd mensen verzameld. De politie creëert met busjes en agenten een cirkel om hen heen, maar komt nog niet in actie.

Halsema heeft rond 17.30 uur laten weten dat de aangekondigde demonstratie van pro-Palestijnse organisaties niet op de Dam mag worden gehouden. Ze heeft het Westergasterrein aangewezen als plek voor de betoging.

Maar een woordvoerder van de demonstranten zegt in een reactie tegenover persbureau ANP dat het moeilijk is om aan de mensen die al onderweg waren naar het protest te laten weten dat de locatie is veranderd. "En willen we dat, is ook de vraag." Volgens de woordvoerder voldoet het Westergasterrein niet aan "het recht om zichtbaar en hoorbaar te zijn voor je doel".

In Amsterdam geldt sinds vrijdag 19.00 uur een noodverordening vanwege het geweld na de wedstrijd Ajax-Maccabi Tel Aviv. De noodmaatregel houdt onder meer een demonstratieverbod voor de hele stad in, dat geldt tot morgen 12.00 uur.

Politieagent praat met demonstrant op de Dam in Amsterdam

Aangekondigde demonstatie mag toch doorgaan, maar niet op de Dam

De demonstratie die pro-Palestijnse organisaties voor vanavond hadden aangekondigd, mag toch doorgaan, maar niet op de Dam. De burgemeester wijst het Westergasterrein aan als plek waar de betoging mag worden gehouden.

Verschillende pro-Palestijnse organisaties kondigden op Instagram aan dat ze om 18.00 uur wilden gaan demonstreren op de Dam, ondanks het demonstratieverbod dat tot morgen geldt voor de hele stad.

Op de Dam is inmiddels veel politie op de been. Bij het Nationaal Monument staan veel politiebusjes. Verder is het er nog rustig.

Onderwijsprotest gaat niet door uit vrees voor geweld pro-Palestijnse demonstranten

Een landelijke demonstratie tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs morgen in Utrecht gaat niet door. Volgens burgemeester Dijksma heeft de driehoek van burgemeester, politie en Openbaar Ministerie "concrete informatie van buiten de stad" ontvangen "waaruit blijkt dat een pro-Palestina-organisatie voornemens is de demonstratie te kapen". "Uit de informatie blijkt tevens dat geweld hierbij niet wordt geschuwd."

De organisatoren kregen van Dijksma het advies om de demonstratie af te blazen, omdat de veiligheid van de demonstranten niet goed gewaarborgd kan worden.

Koepelorganisatie Universiteiten van Nederland noemt het een "ongelooflijke domper voor de duizenden mensen die hun stem willen laten horen". "Het is bijzonder zuur dat naar wij begrijpen een kleine groep mensen die geweld niet schuwt, de mogelijkheid tot demonstreren voor duizenden studenten en medewerkers wegneemt."

Lees hier meer over het afblazen van de landelijke manifestatie:

Toch plannen voor demonstratie op de Dam ondanks noodverordening

Verschillende pro-Palestijnse organisaties kondigen op Instagram gezamenlijk aan om 18.00 uur te gaan demonstreren op de Dam. In Amsterdam geldt een noodverordening die is verlengd tot donderdag 12.00 uur. Onderdeel van de verordening is een demonstratieverbod, maar dat willen ze dus negeren.

De organisaties schrijven dat ze begrijpen dat niet iedereen zich veilig voelt om te gaan demonstreren. "En dat is de bedoeling, de autoriteiten willen dat je je geïntimideerd voelt". Mensen die toch niet gaan, wordt gevraagd een Palestijnse sjaal of wit laken aan hun huis te hangen "als symbool van verzet".

Ook politiesurveillance bij school in Aalsmeer

Op basis van de bedreigingen die rondgaan op sociale media wordt er ook gesurveilleerd bij een school in Aalsmeer. De school is wel gewoon open, meldt een woordvoerder.

Eerder was al duidelijk dat er bedreigingen zijn geuit richting scholen in Amsterdam West en Nieuw-West.

Politie bij de school

Imam El Fakiri spreekt met jongeren na rellen

Na de rellen in Amsterdam op maandagavond vreesde de politie dat het dinsdagavond opnieuw grimmig zou worden. Maar nieuwe rellen bleven uit. Imam Mohammed El Fakiri ging in gesprek met jongeren.

Imam praat met jongeren na rellen in Amsterdam: 'We willen ze begrijpen'

Scholen in Amsterdam-West online bedreigd

De politie doet onderzoek naar bedreigingen die zijn geuit richting een aantal middelbare scholen in Amsterdam-West en Nieuw-West. Op onder meer Snapchat gaat een bericht rond dat de scholen doelwit zouden zijn van een schietpartij. Dat bevestigt een politiewoordvoerder aan de NOS na berichtgeving van AT5 daarover.

De politie houdt de scholen in de gaten door er onder meer te surveilleren. De scholen zijn woensdag wel gewoon open, omdat de bedreigingen daarvoor nog niet serieus genoeg worden geacht, zegt de woordvoerder. Als dat verandert, zal er opnieuw naar worden gekeken en een nieuwe afweging worden gemaakt.

Bij het Mundus College Nieuw-West heeft dinsdagavond een explosie plaatsgevonden, bevestigt de politie na berichtgeving van Het Parool. Er zijn daarbij geen gewonden gevallen. Een bestuurder van de scholenkoepel waar het Mundus College onder valt, laat aan Het Parool weten dat er vuurwerk is gegooid en dat er beperkte schade is aan een deur van de school. Er was niemand in de school aanwezig tijdens het incident.

Uit welke hoek de bedreigingen komen, is niet duidelijk. De politie onderzoekt of de bedreigingen iets te maken hebben met het geweld en de onrust van de afgelopen dagen.

Verdachte relschoppers uit Opsporing Verzocht hebben zich nog niet gemeld

De vijf mannen van wie gisteren beelden getoond werden in het televisieprogramma Opsporing Verzocht hebben zich nog niet gemeld bij de politie. Ook zijn er nog geen tips binnengekomen over de verdachten, zegt de politie.

Op de beelden van gisteren waren de gezichten van de verdachten nog geblurd. Ze werden opgeroepen zich te melden bij de politie, en als ze dat niet doen deelt de politie vrijdagavond beelden waarin ze wel herkenbaar zijn. Dat is sneller dan gebruikelijk, maar is volgens het Openbaar Ministerie "gerechtvaardigd, gelet op de ernst van de feiten en de context waarin deze zijn gepleegd".

Debat begonnen

Het debat over het geweld in Amsterdam in de Tweede Kamer is begonnen. Volg hier het liveblog en hier de livestream.

10.15 uur debat Tweede Kamer over geweld en onrust

De Tweede Kamer debatteert vanaf 10.15 uur over het geweld rond de wedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv vorige week en de nasleep ervan. Het debat is aangevraagd door PVV-leider Wilders. Hij kreeg de steun van alle andere partijen in het parlement.

De Kamer wil dat het kabinet nog voor het begin van het debat onder meer een feitenrelaas, zoals ook de gemeente Amsterdam dat heeft opgesteld, inlevert. Ook verwachten ze een uitgebreide reactie op het geweld dat heeft plaatsgevonden.

Premier Schoof, minister Van Weel van Justitie en Veiligheid en minister Uitermark van Binnenlandse Zaken zullen ook aanwezig zijn bij het debat.

Het debat over het geweld in Amsterdam is live te volgen zijn via NOS.nl, de app, NPO 1 en NPO Politiek.

Verwachte onrust Nieuw-West blijft uit

In Amsterdam is de nacht voor zover bekend zonder grote incidenten verlopen. Gisteren werd gevreesd dat er opnieuw rellen uit zouden breken in het stadsdeel Nieuw-West, omdat er online werd opgeroepen om de straat op te gaan.

De politie bewaakte daarom de plek waar de avond ervoor rellen uitbraken en een tram uitbrandde. Ook reden er minder trams en bussen door het stadsdeel. De politie zegt tegen AT5 dat de aanpak lijkt te hebben geholpen. Ze zijn ouders en straatcoaches dankbaar dat ze hebben geholpen om de avond rustig te laten verlopen.

Vijf foto's gedeeld in Opsporing Verzocht

In het tv-programma Opsporing Verzocht zijn vanavond foto's getoond van vijf verdachten van het geweld in Amsterdam rond de wedstrijd Ajax - Maccabi Tel Aviv. De gezichten van de vijf mannen waren nu nog geblurd. Wie zich niet snel bij de politie meldt, wordt vrijdag herkenbaar getoond.

Van in totaal 29 mensen heeft de politie herkenbaar beeld. Deze eerste vijf hebben volgens de politie het zwaarste geweld gepleegd. De beelden van de overige 24 verdachten worden ook "op korte termijn" naar buiten gebracht.

Politie op Plein 40-45, situatie in Amsterdam vooralsnog rustig

De situatie in Amsterdam Nieuw-West is het nu rustig. Eerder op de dag zei de politie dat er signalen waren dat er opnieuw zou worden opgeroepen tot rellen. Op de plek waar gisteravond onlusten uitbraken, Plein 40-45, staan agenten met voertuigen.

Uit vrees voor nieuwe onrust rijden er minder trams en bussen door het stadsdeel. Gisteren werd op Plein 40-45 een tram in brand gestoken met vuurwerk. Ook werd een passerende bus bekogeld met stenen.

Politie op Plein 40-45, waar gisteravond onlusten waren

Politievakbond hekelt 'steek in de rug' door politici

Het zit agenten niet lekker dat een aantal politici openlijk harde kritiek heeft geuit op het politieoptreden de afgelopen dagen in Amsterdam. "Dat doet pijn", zegt Nine Kooiman, voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB) in Nieuws en Co op NPO Radio 1.

PVV-leider Wilders en VVD-fractievoorzitter Yesilgöz worden expliciet genoemd in een bericht op de site van de vakbond. Dat zij de aanpak van de politie te slap hebben genoemd, zo schrijft de NPB, nadat agenten een dienst van 15 uur hadden gedraaid wordt onbegrijpelijk genoemd.

"Je doet het nooit goed genoeg. Je weet dat je op straat een bak ellende over je heen kan krijgen, daar ben je op voorbereid. Maar dan krijg je ook nog een steek in de rug. Waar is de rugdekking die je van de politiek nodig hebt?"

Volgens Kooiman hebben veel agenten de donderdagavond en nacht heel anders beleefd "dan hoe politici die nu neerzetten voor eigen gewin. Zo voelt het een beetje." Op de vraag in hoeverre de kritiek op de politie terecht is, zegt de NPB-voorzitter dat het belangrijk is dat de gang van zaken gedegen wordt onderzocht. "Ik denk dat we vooral breder moeten kijken: hoe kan dit de volgende keer worden voorkomen."

Motie van wantrouwen tegen Halsema niet gesteund

Er wordt gestemd over een aantal moties. De belangrijkste is de motie van wantrouwen die JA21 tegen burgemeester Halsema heeft ingediend. Daar stemt vrijwel iedereen tegen, behalve de twee JA21-raadsleden. Forum-raadslid Van Schijndel onthoudt zich van stemming.

Halsema lijkt nog een sneer naar onder anderen Geert Wilders te geven, die in een tweet riep om haar aftreden na de ongeregeldheden. Ze zegt een opmerking te maken "bijvoorbeeld in de richting van Den Haag, aan al die mensen die bij elke ingewikkelde gebeurtenis roepen dat ik maar weg moet."

Volgens haar wordt gedacht dat zij daar persoonlijk mee wordt geraakt. "Maar dat is niet het geval. U tast daarmee de fundamenten van het lokaal bestuur aan. Het gaat om oordelen die worden geveld zonder de feiten te kennen."

"U tast daarmee de fundamenten aan, omdat u daarmee de handelingsvrijheid van lokale bestuurders ondermijnt en de uitvoeringsruimte van de driehoek. Die hebben wij nodig om in buitengewone omstandigheden beslissingen te kunnen nemen."

Morgen debat in Kamer over geweld Amsterdam

De Tweede Kamer houdt, zoals verwacht, morgen een debat over het geweld in Amsterdam rond de wedstrijd Ajax - Maccabi Tel Aviv. PVV-leider Wilders heeft het debat aangevraagd. Hij kreeg de steun van alle andere partijen in het parlement.

Wilders noemt de gebeurtenissen van de afgelopen dagen "het resultaat van jarenlange open grenzen". Hij wil naast premier Schoof ook minister Van Weel van Justitie en minister Uitermark van Binnenlandse Zaken bij het debat hebben.

De ChristenUnie vroeg nog om de aanwezigheid van minister Bruins van Onderwijs en Denk wil dat ook staatssecretaris Nobel (Integratie) aanwezig is. Die zei gisteren dat "een groot deel van de islamitische jongeren" de Nederlandse normen en waarden niet onderschrijft. Of deze bewindslieden ook allemaal daadwerkelijk aanwezig zullen zijn, is nog niet duidelijk. In politiek Den Haag is de regel dat het kabinet zelf over de afvaardiging naar de Kamer gaat.

Het debat over het geweld in Amsterdam begint morgenochtend om 10.15 uur en zal live te volgen zijn via nos.nl, de app, NPO 1 en NPO Politiek.

Schoof: we moeten migratieachtergrond daders benoemen

Premier Schoof zegt dat het op geen "enkele manier de bedoeling is om groepen jongeren tegen het hoofd te stoten" maar hij vindt na het geweld van vorige week in Amsterdam wel van "belang om dingen te benoemen". Volgens hem gaat het om een groep met een "migratieachtergrond die met de rug naar de samenleving staat en westerse waarden niet deelt".

Schoof herhaalde vandaag dat het goed is dat te benoemen, maar vindt ook dat het bij de aanpak van problemen van belang is om dat "samen te doen". Hij reageerde daarmee op kritiek van onder meer de moskeekoepels, die vinden dat met name staatssecretaris Nobel gisteren zijn boekje te buiten ging toen hij zei dat "een groot deel van de islamitische jongeren" de Nederlandse normen en waarden niet onderschrijft.

Bij de beelden van aanvallen op supporters van de Israëlische voetbalclub Maccabi Tel Aviv hoorde Nobel "Arabische teksten". Hij zei dat je dan weet "dat het jongeren met een Arabische achtergrond zijn". Meerdere organisaties en oppositiepartijen verwijten het kabinet met deze uitspraken over integratie olie op het vuur te gooien.

Beelden verdachten geweld Amsterdam getoond in Opsporing Verzocht

In het tv-programma Opsporing Verzocht worden vanavond beelden getoond van mensen die verdacht worden van geweld in Amsterdam rondom de wedstrijd Ajax - Maccabi Tel Aviv. "De beelden worden vanavond geblurd getoond, waarbij tegelijkertijd de oproep wordt gedaan aan een ieder die zichzelf herkent zich te melden bij de politie", aldus het Openbaar Ministerie.

Wie zich niet meldt, kan vrijdag herkenbaar worden getoond.

Minder trams en bussen Amsterdam Nieuw-West vanwege verwachte onrust

Een flink aantal bus- en tramlijnen rijdt vanavond niet door Amsterdam Nieuw-West vanwege verwachte onrust, meldt vervoersbedrijf GVB. Doordat het om verschillende lijnen gaat zijn tientallen haltes niet bereikbaar. De verwachting is dat de bussen en trams in ieder geval tot middernacht de wijk grotendeels vermijden.

Gisteren werd op het Amsterdamse Plein 40-45 een tram belaagd

Halsema concludeert: 'We hebben het maximale gedaan'

Halsema concludeert: "In de nacht (van donderdag op vrijdag, red.) is een ongekende en intense dynamiek ontstaan. Wij zijn ervan overtuigd dat de driehoek het maximale heeft gedaan en stellen ook vast dat we niet veiligheid hebben kunnen waarborgen van iedereen in onze stad."

"We zitten nu met de brokken. Onze stad is nog steeds verhit en er zijn groepen die zich zeer geïsoleerd voelen. Dat was al langer zo en dat is versterkt nu, omdat er in veel te grove en algemene woorden over ze wordt gesproken. Dus de komende tijd mag u verwachten dat ik en de driehoek onze stinkende best gaan doen om onze stad te laten helen."

Halsema blijft bij gebruik van woord 'pogrom' over geweld

Halsema zei vorige week in een eerste reactie op het geweld tegen Israëlische supporters door kleine groepjes "Ik snap heel goed dat dit de herinnering aan pogroms terugbrengt". Die term betekent de aanval van een groep op een bepaalde minderheid, met name op Joden.

Denk-fractievoorzitter Khan vroeg de burgemeester om dat woord terug te nemen, maar dat wil ze niet. "Wat er gebeurd is heb ik moreel te duiden en dat heb ik gedaan."

Halsema over het woord pogrom: 'Dat neem ik niet terug'

Halsema: 'Term Jodenjacht was niet bekend bij politie op woensdag'

De term "Jodenjacht" die op sociale media rondging om Maccabi-supporters aan te pakken, is volgens Halsema "voor zover bekend" pas donderdag door de autoriteiten waargenomen.

Zij zegt dat de 'driehoek' (burgemeester, politie en Openbaar Ministerie) ervan uitging dat er geweld zou komen van "groepen tegen groepen". Dat hooligans van Maccabi tegenover boze taxichauffeurs zouden komen te staan. Dat bleek uit te lopen op zogenoemde "hit and run"-acties waarbij kleine groepen mensen op zoek gingen naar Israëliërs en die in elkaar sloegen.

"Er is echt niets onderschat. Anders hadden wij ook niet de tijd waarin veiligheidsrisicogebieden geldig waren verlengd", stelt Halsema. "We zijn overal bezig mee geweest. Overal is op gehandeld. Het grote probleem is de 'hit and runs' die overal opduiken. Dat is een verschrikking."

Daar is lastig tegen op te treden, zegt ze, en dat erkent de politie ook. Halsema stelt dat de politie die "overal ter plaatse was" wel erger heeft kunnen voorkomen. "Wat niet wegneemt dat mensen zijn mishandeld."

Halsema: 'We hebben wedstrijd wél behandeld als hoogrisicowedstrijd'

De wedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv was op papier niet beschouwd als hoogrisicowedstrijd, herhaalt Halsema.

"Wij hebben het wel beschouwd en behandeld als hoogrisicowedstrijd: "We hebben veiligheidsrisicogebieden ingesteld, politie-inzet is verhoogd en demonstraties zijn aan het zicht onttrokken, wat ik eigenlijk met tegenzin doe."

Ze gaat in op de feiten over het geweld van de hooligans. De nacht voor het geweld tegen Israëliërs zongen Maccabi Tel Aviv-supporters onder meer anti-Arabische leuzen en verwijderden zij een Palestijnse vlag van een gebouw. Daarna vernielde een aantal van hen een taxi van een taxichauffeur die daar wat van zei en werd hij aangevallen. "Naar verluidt is er ook een vlag verbrand op Dam. Dat geluid is hardnekkig", zegt Halsema.

Ze herhaalt dat ze lang voor de wedstrijd met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) contact heeft gehad en dat die ook niet oordeelde dat er een extreem risico was waardoor supporters zouden moeten worden geweerd. "Wij hebben in een heel vroeg stadium informatie aangevraagd bij alle partners: NCTV, UEFA", zegt ze.

"In voetbaltermen geldt deze club niet als hoogrisicoclub. Er is een harde kern en fanatiek gedrag bestaat vooral uit afsteken van fakkels. Er is inderdaad incident in Athene geweest. Maar dat was op kleine schaal. Dat hebben we meegewogen en dat heeft niet geleid tot een ander oordeel."

Halsema: 'Als u geen misdaad verwacht moet u naar een politiestaat'

Halsema aan het woord over geweld: 'Bezorgt ijskoude rillingen'

Na een pauze van een half uur is het spoeddebat in Amsterdam weer begonnen. Het woord is aan burgemeester Halsema. Zij gaat in op vragen die de politieke partijen hebben.

Ze begint met haar afschuw uitspreken over de gebeurtenissen in de stad. "Wie in onze stad oproept en uitvoering geeft aan Jodenjacht raakt niet alleen Joden in kern van hun bestaan, maar bezorgt alle Amsterdammers ijskoude rillingen." Toch wil zij ook niet een hele bevolkingsgroep de schuld geven van alle gebeurtenissen, stelt zij expliciet.

"Antisemitisme komt veel te vaak voor in alle lagen van samenleving, waaronder jongeren met migratieachtergrond extreemlinks en extreemrechts. Maar ik laat niet een hele bevolkingsgroep wegzetten als antisemitisch en ook niet pro-Palestijnse betogers als antisemitisch. Ook die horen bij Amsterdam."

Halsema: 'Ik laat niet hele bevolkingsgroepen wegzetten als antisemitisch'

Politie zoekt getuigen van rellen, mishandeling en brandstichting

De politie vraagt getuigen zich te melden als ze iets gezien hebben van de rellen in Amsterdam gisteren. Er zijn drie mensen aangehouden en de politie is op zoek naar meer verdachten.

De onrust ontstond gisteren rond 19.15 uur op Plein '40-'45. Een groep van zo'n 150 mensen richtte vernielingen aan, gooide met zwaar vuurwerk en bekogelde auto's. Een tram vloog in brand nadat er vuurwerk in was gegooid en een bus werd bekogeld met stenen.

De politie meldt nu dat in de buurt van het plein, op de kruising van Burgemeester de Vlugtlaan met de Slotermeerlaan, rond 21.30 uur een passerende fietser van zijn fiets is getrokken en "rake klappen" kreeg, "onder andere tegen zijn hoofd". De aanwezige agenten die het zagen gebeuren, konden direct een man aanhouden", meldt de politie.

Door de hectische situatie heeft de politie geen gegevens van het slachtoffer genoteerd. Daarom wordt de fietser nu alsnog gevraagd aangifte te doen.

Later, rond 03.30 uur, is er bij het politiebureau aan de Lodewijk van Deysselstraat een politiebus in brand gevlogen. Naast de bus is een fakkel aangetroffen, waardoor de politie uitgaat van brandstichting. Getuigen van de ongeregeldheden in Amsterdam Nieuw-West, of specifiek de mishandeling of het in brand steken van de politiebus kunnen zich melden op het telefoonnummer 0900-8844.

Overleg op Catshuis over antisemitisme

Premier Schoof en andere leden van het kabinet overleggen op het Catshuis met maatschappelijke organisaties over de aanpak van antisemitisme. Aanleiding voor het geplande overleg is het geweld in Amsterdam vorige week tegen Israëlische voetbalsupporters.

Om tafel zitten vertegenwoordigers van organisaties die zoals de Rijksvoorlichtingsdienst het noemt "betrokken zijn bij de Joodse gemeenschap, onderwijs, cultuur, sport, openbaar vervoer, bedrijfsleven, veiligheid en lokaal bestuur".

Zo startte de bijeenkomst rond 14.00 uur

Vervoersbedrijf: 'Ongeregeldheden gisteren waren afschuwelijk'

Het Amsterdamse openbaarvervoersbedrijf GVB heeft gereageerd op de rellen gisteravond op Plein '40-'45 in Amsterdam Nieuw-West. Daarbij vloog een tram in brand nadat er vuurwerk in was gegooid en werd een bus bekogeld met stenen.

Het GVB noemt de gebeurtenissen "afschuwelijk" en maakt zich grote zorgen over de polarisatie in de stad. "We veroordelen alle vormen van agressie en intimidatie. Gelukkig is er gisteravond niemand gewond geraakt. Maar we willen goed voor onze reizigers en medewerkers zorgen." De vervoerder zegt er niet aan te willen denken wat er gebeurd was als de tram die bestookt werd met vuurwerk vol had gezeten met passagiers.

Alle betrokken GVB-medewerkers krijgen nazorg. "Je moet de enorme mentale impact die deze gebeurtenis op ze heeft niet onderschatten."

Dit zijn beelden van gisteravond, waarop de brandende tram te zien is:

ME ingezet op plein Amsterdam: tram in brand en auto's bekogeld

Politie: geen 10, maar zes aanhoudingen bij Stopera

De politie meldt nu dat er toch zes mensen zijn opgepakt bij de Stopera, zoals al eerder was gemeld. Daarna werd het aantal bijgesteld naar tien, maar dat blijkt dus onjuist. De demonstranten zijn "bestuurlijk verplaatst", wat neerkomt op meegenomen en elders weer losgelaten.

Partijen stellen vragen over herstellen van vertrouwen

De politieke partijen spreken alle in hun bijdragen in het spoeddebat in Amsterdam hun afschuw uit over de gebeurtenissen in de stad, hoewel zij af en toe scherp tegenover elkaar staan.

Een aantal vragen die de partijen aan de burgemeester en politie stellen en die later vandaag worden beantwoord:

  • Hoe worden Telegram-groepen waarin werd opgeroepen tot geweld gemonitord?
  • Hoe wil de burgemeester het vertrouwen herstellen van Joodse Amsterdammers, maar ook van moslims?
  • Werd er op tijd gereageerd op 112-meldingen in de stad?
  • Had de wedstrijd Ajax-Maccabi Tel Aviv niet toch als hoogrisicowedstrijd moeten worden bestempeld?
Halsema tijdens het debat

Politie: 10 aanhoudingen bij de Stopera

De politie van Amsterdam meldt dat er tien aanhoudingen zijn verricht bij de Stopera. De reden dat ze zijn opgepakt is dat ze het demonstratieverbod hadden overtreden.

Eerder vandaag bepaalde de Amsterdamse rechtbank dat er niet mocht worden gedemonstreerd bij het stadhuis, dat zich in gebouwencomplex de Stopera bevindt. Er mag wel op het Westergasterrein gedemonstreerd worden.

Moskeekoepels: 'Staatssecretaris Nobel gaat boekje te buiten'

VVD-staatssecretaris Nobel van Participatie en Integratie gaat met zijn uitspraken over islamitische jongeren "zijn boekje te buiten". Dat zegt de K7, het samenwerkingsverband van regionale moskeekoepels.

Nobel sprak gisteren na de wekelijkse kabinetsvergadering van een "groot integratieprobleem" omdat volgens hem "een groot deel van de islamitische jongeren" de Nederlandse normen en waarden niet onderschrijft. Bij de beelden van aanvallen op supporters van de Israëlische voetbalclub Maccabi Tel Aviv hoorde Nobel "Arabische teksten". Volgens Nobel weet je dan "dat het jongeren met een Arabische achtergrond zijn".

De K7 zegt dat als beelden op sociale media in het Arabisch van commentaar zijn voorzien, daaruit niet een negatieve opstelling van een hele bevolkingsgroep mag worden afgeleid.

"Door alle moslims over één kam te scheren maakt hij zich schuldig aan discriminatie en stereotypering", meldt de moskeekoepel. "Eén miljoen Nederlandse moslims zijn goede burgers van dit land. Zij hechten grote waarde aan rechtvaardigheid, wederzijds respect, vrede en verdraagzaamheid (...). Door hen antisemitisme aan te wrijven miskent hij het wezen van de islam, die Joden als 'mensen van het boek' respecteert en positief tegemoet treedt."

Klein groepje demonstranten opgepakt bij het stadhuis

Een klein groepje demonstranten is toch naar de Stopera gekomen. De politie heeft zes demonstranten opgepakt, meldt een verslaggever ter plaatse. De demonstranten hebben lege spandoeken bij zich en zeggen dat ze niet zijn gekomen om te demonstreren. "Wij demonstreren niet", zeggen ze. "We mogen niks, we hebben geen mening, we willen onze lakens drogen."

De rechter in Amsterdam heeft zojuist in kort geding het verzoek van Frank van der Linde om te mogen demonstreren bij de Stopera afgewezen. Wel kan er worden gedemonstreerd op het Westergasterrein.

  • NOS
    Demonstranten bij de Stopera met witte lakens
  • NOS
    Demonstranten bij de Stopera met witte lakens

JA21 lijkt voor te sorteren op motie van wantrouwen tegen Halsema

Het spoeddebat in Amsterdam is begonnen met de betogen van alle politieke partijen. Als eerste is Kevin Kreuger van JA21 aan het woord. Zijn partij lijkt later deze vergadering een motie van wantrouwen tegen burgemeester Halsema te gaan indienen.

"De vraag is of deze burgemeester nog controle heeft over wat er gebeurt in deze stad. Heeft zij nog gezag en autoriteit om deze mensen die dit gedaan hebben in het gareel te hebben. Mijn fractie denkt van niet."

Denk-raadslid Khan, GroenLinks-raadslid Nadif en PvdA-raadslid Heinhuis verwijten Kreuger dat hij niet in debat wil gaan of wil luisteren naar de burgemeester, maar zijn oordeel al klaar heeft.

Spoeddebat over rellen in Amsterdam begonnen

In Amsterdam is zojuist een extra ingelaste gemeenteraadsvergadering begonnen over de rellen in Amsterdam. Daarbij is ook onder anderen burgemeester Halsema aanwezig.

Voor aanvang van dit spoeddebat ontving de gemeente meerdere brieven van bezorgde burgers die raadsleden in konden zien. Zo uitten sommigen hun zorgen over het gedrag van Maccabi Tel Aviv-aanhangers, terwijl anderen juist schande spreken van de gebeurtenissen op donderdagavond waarbij Maccabi-aanhangers werden belaagd.

Ook de voorzitters van alle Amsterdamse stadsdelen stuurden gezamenlijk een brief voor aanvang van de vergadering. Daarbij werd gesproken over de angst die Joodse Amsterdammers voelen, maar was ook aandacht voor de toenemende moslimdiscriminatie. "Beide groepen bewoners vragen zich af of ze nog veilig zijn als ze herkenbaar zichzelf zijn. Ook voelden beide groepen zich al lange tijd miskend in hun eigen zorgen en angsten."

Rechter: geen demonstratie bij Stopera, wel bij alternatieve plek

De rechter in Amsterdam heeft in kort geding het verzoek van Frank van der Linde om te mogen demonstreren bij de Stopera afgewezen. De rechter volgde in de uitspraak hierbij de vrees van politie en gemeente voor nieuwe ongeregeldheden.

De demonstratie mag wel worden gehouden bij het Westergasterrein, zoals al eerder door de driehoek was bepaald.

OV stopt niet bij Stopera, ME bij stadhuis aanwezig

Openbaar vervoerder GVB in Amsterdam meldt dat er meerdere omleidingen zijn ingesteld voor de omgeving van de Stopera. Alle metro's (51, 53, 54) stoppen niet op Waterlooplein en ook tram 14 wordt omgeleid.

Lokale omroep AT5 meldt dat de ME bij de Stopera aanwezig is. Zometeen om 12 uur komt de Amsterdamse gemeenteraad bijeen voor een extra vergadering over de gewelddadigheden rond de wedstrijd Ajax-Maccabi Tel Aviv.

Politiecommissaris: 'Nieuwe oproepen gaan rond voor vanavond'

De kans dat er vandaag opnieuw ongeregeldheden ontstaan in Amsterdam is aanwezig. Dat zegt politiecommissaris Olivier Dutilh in het kort geding in de Amsterdamse rechtbank. Volgens Dutilh worden er voor vanavond op sociale media nieuwe oproepen gedaan. Daar wordt gezegd: "vrouwen en kinderen blijf thuis", zegt Dutilh.

Verder zegt de commissaris dat de onrust in Amsterdam Nieuw-West snel toenam. Om 19.00 uur waren er slechts een paar jongeren de straat op gegaan. Dat groeide snel naar een grote groep van 150. "Ze hadden zwaar vuurwerk en flessen met brandbare vloeistof", zegt Dutilh.

Het kort geding is aangespannen door activist Frank van der Linde omdat hij vandaag om 12.00 uur wil demonstreren bij het stadhuis. De Amsterdamse gemeente, politie en het Openbaar Ministerie hebben een ontheffing verleend voor het houden van een demonstratie op het Westergasterrein.

De rechtbank is nu in beraad.

Kort geding tegen demonstratieverbod

Vanochtend dient er bij de rechtbank Amsterdam een kort geding tegen het demonstratieverbod dat de gemeente tot donderdag 07.00 uur heeft ingesteld. Activist Frank van der Linde heeft het kort geding voor de tweede keer aangespannen, omdat hij vandaag om 12.00 uur wil demonstreren bij het stadhuis. In het eerste kort geding, afgelopen zondag, ging de rechter niet mee in de bezwaren van Van der Linde.

Ondanks dat de gemeente een ontheffing heeft verleend voor een demonstratie op het Westergasterrein, wil Van der Linde toch via het kort geding afdwingen om bij de Stopera te demonsteren.

Amsterdam verleent ontheffing voor demonstratie

De Amsterdamse gemeente, politie en het Openbaar Ministerie hebben een ontheffing verleend voor het houden van een demonstratie op het Westergasterrein. Het demonstratieverbod blijft desondanks als onderdeel van de noodverordening gewoon van kracht. Het gaat om een aangekondigde demonstratie over de situatie in Gaza en het demonstratieverbod zelf, meldt de gemeente in een persbericht.

De gemeente zegt dat gezien de spanningen van de afgelopen dagen, de kans aanwezig is dat de demonstratie meer mensen aantrekt. Daarnaast is er een risico op confrontaties tussen groepen door de aanwezigheid van verschillende openbare functies in de Stopera, meldt de gemeente.

"De Stopera heeft onder meer een stadsloket, trouwlocatie, vergadercentrum en de Nationale Opera onder één dak. Bovendien is het risico te groot dat het democratisch proces van de raadsvergadering verstoord raakt. Daarom wordt een ontheffing verleend voor deze demonstratie in het Westerpark", klinkt het.

In Amsterdam geldt een noodverordening die is verlengd tot aanstaande donderdag 12.00 uur. Onderdeel van deze verordening is een demonstratieverbod.

Politieauto vermoedelijk in brand gestoken in Amsterdam Nieuw-West

In Amsterdam Nieuw-West heeft vannacht een politieauto in brand gestaan. Er is vermoedelijk sprake van brandstichting, zegt een woordvoerder van het Amsterdamse politiekorps. De auto stond geparkeerd bij het politiebureau aan de Lodewijk van Deysselstraat. Rond 03.30 uur kreeg de politie een melding van de brand.

Er braken gisteravond rellen uit in Amsterdam Nieuw-West waarbij de ME is ingezet. Aan het eind van de avond was de grootste onrust volgens de politie voorbij. Maar toch laaide het geweld bij vlagen weer op, zegt justitie-redacteur Remco Andringa in het NOS Radio 1 Journaal.

"Het ligt voor de hand om te denken dat er een verband is met de onrust van de dagen hiervoor. Dat er toch mensen zijn die de kans grijpen om toch nog even door te gaan met die onrust, al heb ik nu de indruk dat het gaat om rellen om het rellen."

Amsterdam overwoog verbod op Ajax-Maccabi

De Amsterdamse burgemeester Halsema heeft vannacht in een uitgebreide brief aan de gemeenteraad informatie gedeeld over de gewelddadige gebeurtenissen rond de voetbalwedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv van vorige week. De brief is mede ondertekend door politiechef Holla en hoofdofficier De Beukelaer.

In het feitenrelaas staat onder meer dat de gemeente, politie en het Openbaar Ministerie op de ochtend van de wedstrijd de mogelijkheid besprak om de wedstrijd te verbieden. Daartoe werd uiteindelijk niet besloten, onder meer omdat er geen juridische onderbouwing voor was. Ook werd er gevreesd dat de situatie uit de hand zou lopen, omdat er al veel supporters in de stad waren.

Lees hieronder het artikel daarover:

Rellen in Amsterdam Nieuw-West, drie aanhoudingen

In Amsterdam Nieuw-West zijn gisteravond rellen uitgebroken. Daarbij is de ME ingezet. Aan het eind van de avond was de grootste onrust volgens de politie voorbij.

De onrust ontstond rond 19.15 uur op Plein '40-'45. Een groep van vele tientallen mensen richtte vernielingen aan, gooide met zwaar vuurwerk en bekogelde auto's. Een tram heeft in brand gestaan nadat er vuurwerk in was gegooid. Ook werd een bus bekogeld met stenen.

Rond 22.15 uur werd duidelijk dat het plein weer toegankelijk was. De relschoppers hadden zich verplaatst naar de Slotermeerlaan. Daar werden agenten met stenen bekogeld, bevestigt de politie na berichtgeving door AT5.

Op video's is te horen dat er antisemitische scheldwoorden werden geroepen. Een deel van de aanwezigen had zijn gezicht bedekt. Er waren mensen op fatbikes en scooters, ook was er een file van auto's die kwamen kijken wat er was gebeurd.

Bekijk hier beelden van de brand in de tram:

ME ingezet op plein Amsterdam: tram in brand en auto's bekogeld

Goedemorgen

Dit is een liveblog over de gewelddadigheden in Amsterdam rond de wedstrijd Ajax-Maccabi vorige week en de nasleep ervan.