eredivisieblog

Go Ahead Eagles van hatelijke nul af • Michiel Kramer uit selectie gezet

In dit liveblog houden we je op de hoogte van alle wedstrijden die deze zondag worden gespeeld in speelronde drie van de eredivisie.

Pushberichten ontvangen bij updates in dit blog? Druk op het belletje

liveblog gesloten

Dit was 'm dan!

Dit was 'm dan weer voor vandaag! Volgende week zijn we er weer, dan begint de vierde speelronde van de eredivisie. En ja, dan komt elke club weer in actie.

Dank voor het volgen van al het eredivisiegeweld vandaag.

Van de week zijn we er uiteraard weer als Ajax het thuis opneemt tegen Jagiellonia Białystok. De Amsterdammers hebben een 4-1 voorsprong en moeten die vasthouden om de Europa League te behalen.

Tot dan!

Kramer uit de selectie gezet bij RKC

Michiel Kramer is om disciplinaire redenen uit de selectie gezet bij RKC Waalwijk. Over de reden voor de verwijdering wil RKC niks kwijt. Bij afwezigheid van de geschorste spits Oskar Zawada, die tegen FC Groningen rood kreeg, was de kans groot dat Kramer in de basis zou starten.

Michiel Kramer

Dit is nu de stand in de eredivisie en het programma voor de volgende week

We hebben speelronde drie er (bijna) opzitten. Twee wedstrijden worden later nog gespeeld Ajax-Fortuna Sittard en FC Twente-Heerenveen. Volgende week vrijdag begint speelronde vier alweer in de vaderlandse competitie.

Dit is nu de stand in de eredivisie:

• NOS
    De stand in de eredivisie na speelronde 3
  • NOS
    Het programma voor speelronde 4

Bekijk hier de samenvattingen van de eerder gespeelde duels

De samenvatting van Go Ahead Eagles-RKC Waalwijk komt er nog aan, maar er zijn nog drie wedstrijden geweest vandaag. Ben je benieuwd naar deze wedstrijden? Je kunt de samenvattingen hieronder bekijken.

GAE-RKC | 90+4' Afgelopen! Eagles wint voor het eerst

Afgelopen! Go Ahead Eagles wint voor het eerst dit seizoen en heeft dus ook het eerste doelpunt van dit jaar gemaakt. Bobby Adekanye en Finn Stokkers stonden heel lang droog, maar scoorden vandaag eindelijk eens.

RKC heeft na drie speelrondes 0 punten. Daar zullen de eerste mensen zich toch eens achter de oren gaan krabben, want er moet in Waalwijk wel iets gaan veranderen.

GAE-RKC | 82' Houwen voorkomt de 3-0

Jeroen Houwen voorkomt de 3-0 voor Go Ahead Eagles. Oliver Antman heeft een uitstekende voorzet in huis op Victor Kaj Edvardsen en die kopt ook uitstekend op doel, maar het is de RKC-keeper die een uitstekende redding met zijn voeten in huis heeft.

Het blijft dus nog even bij 2-0 in Deventer.

RKC-trainer Henk Fraser vraagt zich af wat er allemaal gebeurt achterin.

Henk Fraser

GAE-RKC | 78' Drie ploegen op 0 punten

Na vandaag zijn er nog maar drie eredivisieploegen die nog altijd geen enkel punt hebben verzameld. Het gaat om (vermoedelijk) RKC Waalwijk, PEC Zwolle en Almere City.

Go Ahead Eagles heeft bijna zeker na vandaag drie punten op zak. Daarmee meldt de ploeg zich in de middenmoot, waar ook Sparta, Ajax, NEC en NAC zich bevinden.

GAE-RKC | 69' Alle spanning is nu weg

De 2-0 is leuk voor iedereen die Go Ahead Eagles lief heeft, maar voor de wedstrijd was deze treffer een beetje jammer. Alle spanning is nu uit het duel. RKC kan heel weinig inbrengen in deze wedstrijd, ze staan ook nog eens met tien man.

GAE-RKC | 60' GOAL! Eagles maakt de 2-0

GOAL! Daar is dan eindelijk de 2-0. Finn Stokkers heeft anderhalf jaar lang droog gestaan, maar nu tikt de spits van dichtbij de tweede Eagles-treffer tegen de touwen. En dat maakt de spits zeer blij.

Een hoekschop werd goed verlengd door Joris Kramer en bij de tweede paal stond Stokkers klaar om binnen te tikken.

De ploeg uit Deventer zit op rozen.

Stokkers jaagt de 2-0 tegen de touwen

GAE-RKC | 57' Weer mist Tengstedt

Weer krijgt Tengstedt een grote kans voor Go Ahead Eagles, maar wederom krijgt de middenvelder de bal niet in het doel. Nu ziet hij zijn inzet van dichtbij naast gaan.

Daardoor blijft de spanning in dit duel er nog vol op staan. Go Ahead Eagles zoekt naar de bevrijdende 2-0, terwijl RKC hoopt op een gelijkmaker.

GAE-RKC | 48' De eerste kans is voor de thuisploeg

De eerste mogelijkheid na de rust is voor de thuisploeg. Breum krijgt de bal na een individuele actie bij Tengstedt, maar de Deen jaagt de bal over het RKC-doel.

Go Ahead-trainer Simonis

GAE-RKC | 46' We gaan weer door

We gaan weer door. De tweede helft is in gang gezet door scheidsrechter Marc Nagtegaal.

Komt er zo een tweede treffer in dit duel?

GAE-RKC | 45' Rust!

Het is rust. Na 45 minuten voetballen leidt Go Ahead Eagles in dit duel, maar na de openingstreffer was ook de thuisploeg niet meer zo overtuigend.

Hopelijk wacht ons een leukere tweede helft.

GAE-RKC | 41' Wedstrijd valt tegen

Ondanks een snelle treffer en een snelle rode kaart valt de wedstrijd in Deventer vooralsnog wat tegen. Er zijn niet heel veel kansen te noteren.

Dat zal RKC overigens nog niet heel erg vinden na een helft vol tegenvallers.

GAE-RKC | 30' Einde wedstrijd voor Van der Venne

De wedstrijd zit er na iets minder dan een half uur spelen ook op voor Richard van der Venne. Bij een van zijn doelpogingen heeft de middenvelder een blessure opgelopen. Hij gaat eerst op het veld zitten en beseft daarna dat hij echt niet verder kan.

Daouda Weidmann vervangt Van der Venne.

Van der Venne baalt

GAE-RKC | 26' Eagles voetbalt er niet makkelijk doorheen

Het is niet zo dat Go Ahead Eagles er na die rode kaart makkelijker is door gaan voetballen. RKC heeft juist meer de bal.

Maar aan het spelbeeld te zien is het wel duidelijk dat deze twee ploegen niet voor het Europese voetbal gaan meestrijden dit jaar, het is niet hoogstaand.

GAE-RKC | 17' Oukili gaat met rood van het veld

Yassin Oukili mag na 17 minuten al inrukken met een rode kaart. De middenvelder van RKC pakt zijn tweede gele kaart al heel snel in deze wedstrijd. Oukili maakte twee domme overtredingen op ongeveer de middellijn en kan al inrukken.

Zo krijgt Go Ahead Eagles het waarschijnlijk wel een stukje makkelijker vanmiddag.

Yassin Oukili met rood van het veld

GAE-RKC | 13' Lokesa bijna met de 1-1

Daar was RKC dichtbij de gelijkmaker. Cleonise heeft een goede voorzet in huis en Lokesa kopt uitstekend naar de grond, maar de bal stuitert uiteindelijk over het doel.

Het blijft dus nog even bij 1-0.

Bijlow in tranen bij het publiek

Feyenoord-doelman Justin Bijlow lijkt nu echt de laatste wedstrijd bij Feyenoord meegemaakt te hebben. De doelman staat op het punt een transfer te maken naar Southampton. Daarom werd hij tijdens Sparta-Feyenoord al meerdere keren toegezongen door het Feyenoord-publiek en werden er spandoeken voor hem getoond in het uitvak.

Na afloop van het duel trok de keeper in tranen naar het uitvak om de supporters te bedanken.

Bijlow neemt in tranen afscheid van Feyenoord-publiek, transfer naar Southampton wacht

GAE-RKC | 3' GOAL! Het duurde niet lang

GOAL! Dat duurde niet lang voor Go Ahead Eagles. Na drie minuten ligt hij al in het netje. Een voorzet wordt teruggelegd door Finn Stokkers en Bobby Adekanye schiet de bal dan in de korte hoek. Het is heel snel 1-0 voor de thuisploeg.

Bobby Adekanye tekent voor de 1-0

GAE-RKC | Komt Go Ahead eindelijk tot scoren?

We sluiten de middag zo af met Go Ahead Eagles-RKC Waalwijk. Twee ploegen die graag van de hatelijke 'nul' af willen komen. Beide teams verloren hun eerste twee wedstrijden.

Voor de ploeg uit Deventer staat er nog iets extra's op het spel, want zij maakten nog geen enkel doelpunt dit seizoen. Lukt dat vanmiddag wel?

SPA-FEY | Afgelopen! Het blijft ook hier bij een gelijkspel

Afgelopen. Ook in Rotterdam blijft het bij een gelijkspel vanmiddag. Al was Feyenoord in de slotminuut via Hancko nog dichtbij een treffer. Eerdhuijzen tikt de bal van de lijn.

Het blijft bij 1-1 en zo hebben alle eredivisieduels van de zondag een puntendeling opgeleverd.

Van dit gelijkspel op Spangen zal Sparta het meest balen, want die ploeg had de grootste kansen op de winst. Lauritsen zal nog wel eens wakker schrikken van de enorme kans die hij miste vlak voor de gelijkmaker van Feyenoord.

Bij Feyenoord zullen ze ook teleurgesteld zijn, maar de ploeg verdiende eigenlijk ook niet meer.

Feyenoord en Sparta komen niet verder dan 1-1

HER-WIL | Afgelopen!

Het is klaar in Almelo! Heracles en Willem II komen niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Het was wel een leuke wedstrijd tussen de beide ploegen. Voor Willem II betekent het gelijkspel dat zij nog altijd ongeslagen zijn.

Heracles komt op twee punten nu. Daarmee is de ploeg zeker niet tevreden.

SPA-FEY | 90+1' Nog vijf minuten

Vijf minuten extra tijd komen erbij in Rotterdam. Welke Rotterdamse club trekt aan het langste eind, of blijft het bij 1-1?

SPA-FEY | 86' Nog een paar minuten

Feyenoord heeft nog maar een paar minuten om nieuw puntverlies te voorkomen. En dat met tien man.

De punten die je verspeelt, kunnen heel duur komen te staan. Dat hebben de Rotterdammers vorig jaar wel gezien in de titelrace met PSV.

HER-WIL | 81' Wat een goede vrije trap

Wat een goede vrije trap van Shiloh 't Zand! De aanvaller van Heracles krijgt de kans vanaf een meter of 25 en probeert het ineens. De redding komt er nog ternauwernood, waardoor het in Almelo nog altijd 1-1 is.

SPA-FEY en HER-WIL | 78' Overal een gelijke stand

Met nog minder dan een kwartier te spelen staan de wedstrijden Sparta-Feyenoord en Heracles-Willem II nog op een gelijkspel. De eerste wedstrijd van vandaag, tussen FC Groningen en AZ eindigde ook al in een gelijkspel: 0-0.

Komt er nog een winnaar in Rotterdam en Almelo?

Heracles-Willem II

SPA-FEY | Toch geen strafschop

Het wordt toch geen penalty. De overtreding van Eerdhuijzen op Paixao werd gemaakt buiten het strafschopgebied. Er blijft dus een vrije trap over voor de ploeg van Brian Priske.

Die vrije trap levert alleen nog een hoekschop op.

SPA-FEY | Penalty voor Feyenoord!

Penalty voor Feyenoord! Tenminste, daar lijkt het op. De VAR zal er nog naar gaan kijken, maar Paixao gaat naar de grond en Alex Bos geeft na enig twijfelwerk de strafschop.

Alex Bos

SPA-FEY | 71' Neghli haalt uit, Wellenreuther redt

Wat een pegel van Neghli. Zijn schot van net buiten het strafschopgebied zorgt weer voor heel veel gevaar. Wellenreuther duikt de bal nu uit het doel, maar wat valt Feyenoord tegen vanmiddag. Het is wachten op een nieuwe voorsprong voor Sparta.

Tussenstand Sparta-Feyenoord: 1-1

SPA-FEY | 68' Doelpuntenmaker Timber er vanaf

Doelpuntenmaker Timber gaat er vanaf. En dat maakt hem diep ongelukkig. Eerst gooit hij zijn handen in de lucht en daarna zijn hoofd omlaag. Trainer Priske slaat hij ook over bij het verlaten van het veld.

SPA-FEY | 61' Rode kaart! Zerrouki moet er vanaf

ROOD! Een minuut na de gelijkmaker moet Feyenoord met tien man verder. Zerrouki komt te laat bij de bal als hij een duel wil aangaan met Julian Baas. De middenvelder stapt op de voet van Baas en krijgt zijn tweede gele kaart.

Feyenoord heeft een hele zware middag.

Zerrouki krijgt rood

SPA-FEY | 60' GOAL! Timber maakt de gelijkmaker

GOAL! Niemand zag deze treffer echt aankomen, maar Quinten Timber helpt Feyenoord nu echt heel erg. De middenvelder wordt aangespeeld in het strafschopgebied, draait goed weg en schiet vervolgens de bal hard achter doelman Olij.

Het is weer gelijk, maar Sparta had eigenlijk de voorsprong verdiend.

Quinten Timber maakt de 1-1

HER-WIL | 59' Engels schiet op de lat, nog geen 2-1

Heracles krijgt ook een grote kans op een nieuwe voorsprong. Mario Engels ziet de bal voor zijn voeten belanden en haalt uit. Zijn inzet belandt op de lat.

SPA-FEY | 56' Lauritsen mist een enorme kans

Oei, oei, oei! Daar had het 2-0 voor Sparta moeten zijn. Verschueren schiet van afstand en Wellenreuther moet de bal loslaten. Dan komt de bal voor de voeten van Lauritsen die eigenlijk niet mag missen, maar de spits doet dat wel.

Daardoor ontsnapt het ploeterende Feyenoord aan een grotere achterstand.

Lauritsen mist de kans op de 2-0

SPA-FEY | 53' Weer een kans voor Sparta

Grote kans voor Sparta! Verschueren stuurt Mohammed Nassoh weg, maar de aanvaller kan doelman Wellenreuther nu niet passeren. Hij schiet vol op de handen van de Feyenoord-keeper.

Feyenoord blijft het lastig houden.

SPA-FEY | 46' Wissel bij Feyenoord, Hadj Moussa komt erbij

Anis Hadj Moussa komt erbij bij Feyenoord. De dribbelaar komt in de plaats van Gjivai Zechiël. Gaat het met hem wel lukken om een doelpunt te maken op het Kasteel?

De tweede helft is ook daar begonnen.

Hadj Moussa komt erbij

HER-WIL | 46' We zijn weer begonnen!

We zijn weer begonnen in Almelo.

Gaat een van beide ploegen er nog met een overwinning vandoor?

SPA-FEY | 45' Ook rust in Rotterdam

Het is ook rust in Rotterdam. Eén deel van de havenstad is op dit moment heel erg gelukkig, terwijl een ander deel nu echt aan het balen is. Sparta heeft namelijk de voorsprong te pakken en heeft Feyenoord behoorlijk goed onder controle.

De Deense trainer van de nummer twee van vorig seizoen moet flink aan de bak om Feyenoord in de tweede helft gevaarlijker te laten worden.

Tussenstand Sparta-Feyenoord: 1-0

Brian Priske

HER-WIL | 45' Rust! Een leuke eerste helft is voorbij

Rust in Almelo. Een leuke eerste helft is voorbij. Heracles begon goed aan de wedstrijd, maar zag daarna Willem II steeds beter in de wedstrijd komen. Een voorsprong was dan ook zo weer weggeveegd door de Tilburgers, die wel iets beter voetballen.

Hopelijk krijgen we in het oosten van het land straks net zo'n leuke tweede helft.

Tussenstand Heracles-Willem II: 1-1

SPA-FEY | 41' Feyenoord heeft het lastig

Na de 1-0 heeft Feyenoord het heel lastig. Sparta blijft nu de betere ploeg. Het team van Jeroen Rijsdijk heeft zich in de wedstrijd geknokt.

Het team van Brian Priske heeft wel meer de bals, maar doet daar heel erg weinig mee.

HER-WIL | 37' GOAL Willem II! Het is weer gelijk

GOAL! Het gaat nu ineens hard. Willem II komt ook op gelijke hoogte. Aanvoerder Jesse Bosch pegelt een afgeslagen corner keihard in de verre hoek. De Tilburgers vieren uitgebreid feest in het uitvak.

Jesse Bosch

SPA-FEY | 34' GOAL SPARTA!

GOAL! Het is een beauty van Camiel Neghli! Een lange bal komt bij Arno Verschueren terecht en Timo Wellenreuther komt dan uit zijn doel. De doelman stompt de bal weg, maar Neghli schiet de weggestompte bal met buitenkant voet prachtig in het lege doel.

Feyenoord moet aan de bak.

Doelpunt van de week? Neghli schiet Sparta prachtig op 1-0 tegen Feyenoord

HER-WIL | 33' GOAL! Daar is de 1-0!

De vorige post was de goden verzoeken, zo bleek. Heracles Almelo komt op 1-0! Het is Juho Talvitie die een aanval helemaal zelf opzet. Via hem komt de bal bij Limbombe, die doorspeelt naar Mario Engels. Engels legt uiteindelijk uitstekend voor en Talvitie schiet de 1-0 op de borden.

Tussenstand Heracles-Willem II: 1-0

SPA-FEY en HER-WIL | 30' Nog overal doelpuntloos

We hebben een half uur gespeeld en tot nu toe is er deze zondag nog geen enkel doelpunt gevallen. Ook bij Groningen-AZ bleef het 0-0.

SPA-FEY | 25' Bijlow wordt hartstochtelijk toegezongen

De Feyenoord-supporters zingen doelman Justin Bijlow hartstochtelijk toe. Daarnaast worden er twee grote spandoeken voor hem uitgerold in het uitvak. Dit omdat de doelman op het punt staat om een transfer af te ronden naar Southampton.

Dat betekent dat de 26-jarige doelman Feyenoord na acht seizoenen in het eerste gaat verlaten. De club waar hij ook de hele jeugdopleiding doorliep.

Spandoeken voor Justin Bijlow

HER-WIL | 20' Willem II kruipt uit zijn schulp

Willem II komt nu steeds beter in de wedstrijd. De Tilburgers kregen zojuist een goede kopkans via Kyan Vaessen, maar de bal ging over het doel van doelman De Keijzer.

Zo zijn de wedstrijden om 14.30 uur aardig begonnen, maar is er nog altijd geen doelpunt gevallen.

Willem II-trainer Peter Maes

SPA-FEY | 15' Hancko dichtbij de openingstreffer

Weer een kans voor Feyenoord. Een indraaiende corner komt op het hoofd bij David Hancko. De verdediger kopt en ziet zijn inzet op de paal belanden.

Het is dus nog geen 0-1, maar Feyenoord zet nu wel aan.

SPA-FEY | 10' Klassieker in aantocht, Farioli op de tribune

Feyenoord speelt twee weken achter elkaar hele belangrijke wedstrijden. De Rotterdamse derby mag natuurlijk al niet verloren worden, maar volgende week staat nog een veel grotere wedstrijd op het programma: de Klassieker.

Daarom is Ajax-trainer Francesco Farioli vandaag aandachtig toeschouwer op het Kasteel.

Francesco Farioli

HER-WIL | 9' Grote mogelijkheid voor Limbombe

Heracles Almelo start het thuisduel met Willem II goed. De Tilburgers hebben dit seizoen nog niet verloren, maar hebben het nu lastig in de openingsfase. Bryan Limbombe wist zichzelf zojuist volledig vrij te spelen en doelman Thomas Didillon eens te testen. Een schot in de korte hoek werd gekeerd.

Het staat nog 0-0 in Almelo.

SPA-FEY | 6' Zechiël probeert het ook

Aan de andere kant krijgt Feyenoord ook meteen een aardige mogelijkheid. Zechiël test Nick Olij met een schot en de doelman redt uitstekend. Hij zorgt dat Feyenoord er een hoekschop aan overhoudt.

Uit die hoekschop krijgt Paixao een schietkans, maar die bal gaat hoog over.

SPA-FEY | 5' Lauritsen kopt op de lat

Oei! Daar was de eerste grote kans voor Sparta. Een voorzet belandt op het hoofd van Tobias Lauritsen. De lange Sparta-spits staat helemaal vrij in het strafschopgebied en kopt op de lat.

Er zat nog wel een handje van Wellenreuther aan. Een goed begin voor de thuisploeg in dit duel.

SPA-FEY en HER-WIL | We zijn begonnen!

Zowel in Rotterdam als in Almelo is er afgetrapt. Dat deden ze in Rotterdam onder het toeziend oog van oud-bondscoach Louis van Gaal.

In Rotterdam werd nog wel stilgestaan bij het overlijden van Hans Eijkenbroek. Hij liet deze week op 84-jarige leeftijd het leven. De voormalig international speelde bijna 300 wedstrijden voor Sparta en was een echte leider in Rotterdam. Voor hem klonk een minuut stilte op het Kasteel.

Louis van Gaal bij Sparta-Feyenoord

SPA-FEY | De laatste van Geertruida, Hancko en Gimenez?

Deze Rotterdamse derby zou ook zomaar de laatste eredivisiewedstrijd van Lutsharel Geertruida, David Hancko en Santiago Gimenez kunnen worden. Bij Feyenoord houden ze echt nog wel rekening met een vertrek van de drie sterkhouders.

Trainer Brian Priske wilde vrijdag niet te veel ingaan op de transfergeruchten, maar liet wel ontvallen dat hij Sparta-aanvaller Tobias Lauritsen een interessante speler vindt.

Misschien zien we de Sparta-aanvaller bij een vertrek van Gimenez dan wel in De Kuip schitteren de rest van het seizoen.

Vertrekt Geertruida bij Feyenoord?

SPA-FEY | Het verschil op de ranglijst is twee punten

Sparta en Feyenoord nemen het vanaf 14.30 uur tegen elkaar op op het Kasteel. Het verschil op de ranglijst is na twee wedstrijden twee punten.

Sparta speelde thuis tegen Heracles met 0-0 gelijk en pakte vorige week ook een punt bij FC Twente (1-1). Feyenoord verslikte zich thuis in Willem II (1-1), maar wist vorige week wel overtuigend te winnen bij PEC Zwolle: 1-5.

GRO-AZ | 90+6' Het zit erop!

Het zit erop. 96 minuten voetbal levert geen winnaar op. Groningen en AZ zijn nog altijd ongeslagen na drie wedstrijden. Daar zullen ze vooral in Groningen heel erg blij mee zijn, zij hebben nu al zeven punten.

Deze uitslag past wel perfect bij de wedstrijd, want het was niet best.

Van Bommel baalt

GRO-AZ | 90+4' Koopmeiners schiet vrije trap naast

AZ krijgt een vrije trap op een mooie positie, maar Peer Koopmeiners doet er niet al te veel mee. De middenvelder schiet de bal naast het doel van Vaessen.

Het lijkt hier toch echt in 0-0 te gaan eindigen.

GRO-AZ | 90+1' Zes minuten extra tijd

AZ dringt wat aan in de slotfase. Meerdink krijgt nu nog een kans met een kopbal, maar Vaessen duikt die bal op stijlvolle wijze uit de hoek.

Er zijn zes minuten toegekend aan extra tijd, dus de Alkmaarders hebben nog even om een doelpunt te maken.

GRO-AZ | 85' Weer geen treffer voor Parrott

Troy Parrott gaat van het veld in Groningen. Weer heeft de aangetrokken spits geen doelpunt kunnen maken en daar baalt hij opzichtig van.

Mexx Meerdink komt voor hem in de ploeg.

Troy Parrott

HER-WIL | De opstellingen

Om 14.30 uur begint niet alleen Sparta-Feyenoord, maar ook Heracles-Willem II staat op het programma.

Dit zijn de opstellingen bij die wedstrijd:

GRO-AZ | 70' Nog een kleine twintig minuten

Nog twintig minuten zijn er te spelen in dit duel. Komt er nog een winnaar? Na de twee grote kansen is het ook weer wat minder spectaculair geworden in de Euroborg.

Maar we weten nu dat er wel kansen kunnen ontstaan. Kan er ook nog een doelpunt vallen?

Groningen-AZ

SPA-FEY | Sparta mist alleen Teo Quintero

Sparta mist in de Rotterdamse derby alleen Teo Quintero. De Spaanse verdediger heeft een blessure. Voor de rest is iedereen fit bij het team van trainer Jeroen Rijsdijk.

SPA-FEY | Feyenoord mist Milambo, Bueno en Nieuwkoop

Feyenoord neemt het over een uurtje op tegen Sparta Rotterdam in de Rotterdamse derby. De ploeg van Brian Priske moet het alleen zonder Antoni Milambo, Hugo Bueno en Bart Nieuwkoop stellen. De drie zijn geblesseerd.

Hugo Bueno kent zo geen gelukkig begin bij zijn nieuwe club, hij speelde vorige week zijn eerste wedstrijd voor de Rotterdammers. Gijs Smal neemt nu op het Kasteel zijn plek over. Gjivai Zechiël vervangt Milambo.

GRO-AZ | 60' Arjen Robben kijkt toe

Arjen Robben kijkt toe op de tribune

GRO-AZ | 55' Wat een kans voor FC Groningen nu

Het is al veel beter dan de eerste helft. Nu is het Groningen dat een enorme kans krijgt. Thom van Bergen stoomt op aan de linkerkant en heeft een goede voorzet in huis op Romano Postema. Maar de Groningse spits krijgt de bal niet in het doel. Hij stuit op de uit het doel stormende Jayden Owusu-Oduro.

Een goede redding van de AZ-doelman. Het wordt nu echt een wedstrijd.

GRO-AZ | 49' Een echte kans nu voor AZ! Van Bommel test doelman Vaessen

De eerste echte bal tussen de palen van AZ vandaag. Ruben van Bommel krijgt na een goede AZ-aanval de bal voor zijn voeten en schiet half vallend op doel. Vaessen keert dat schot goed en verwerkt het tot een hoekschop.

Hopelijk is dit het startsein voor een hele goede tweede helft.

Van Bommel baalt na zijn gemiste kans

GRO-AZ | 46' De tweede helft is begonnen

De tweede helft van Groningen-AZ is begonnen. Laten we hopen op wat meer spektakel.

GRO-AZ | 45' Rust!

Het is rust. Wat een verschrikkelijke eerste helft was dit. Misschien komt er wel een geweldig tweede bedrijf.

Eerste helft Groningen-AZ levert weinig op

GRO-AZ | 41' AZ heeft veel de bal, Groningen valt niet meer aan

Heb je nog wat huishoudelijke klusjes te doen, misschien is dit dan het moment om dat even op te pakken. Het niveau houdt niet over in deze eerste helft.

AZ heeft vooral de bal, maar is aanvallend niet heel gevaarlijk. FC Groningen is sinds de eerste vijf minuten nog amper in de buurt van het AZ-doel geweest.

Het is bijna rust.

GRO-AZ | 31' Mijnans laat iedereen wakker worden

Ineens kan iedereen even opveren in het stadion. Parrott heeft een goede voorzet in huis op Mijnans, maar de middenvelder kan vrij voor het doel net de voet niet tegen de bal zetten. Daardoor kan Groningen-doelman Vaessen rustig vangen en is het nog altijd 0-0.

Er is in ieder geval een kans te noteren.

Mijnans mist de bal net

GRO-AZ | 28' Je hebt nog weinig gemist

Voor de uitslapers: ben je net ingeschakeld? Je hebt nog weinig gemist in dit duel. AZ is de betere ploeg in het eerste half uur, maar FC Groningen houdt keurig stand.

Er is één kans geweest voor de Alkmaarders. Dat was het dan ook wel.

GRO-AZ | 19' Eerste grote kans voor AZ!

Daar was de eerste grote kans van AZ. Ibrahim Sadiq wordt met een lange bal het strafschopgebied ingestuurd en de aanvaller probeert het zelf met een schot. Die bal gaat hoog over.

Zijn collega voorin, Troy Parrott, staat nog wel te gebaren dat hij de bal had moeten krijgen, maar dat was ook een lastige opgave geweest voor de Ghanees.

Ibrahim Sadiq na zijn gemiste kans

GRO-AZ | 15' Geen spektakel in openingsfase

Er is nog weinig spektakel in het eerste kwartier van deze wedstrijd. Het publiek in de Euroborg wordt nog weinig vermaakt. Wel is het een duel vol met strijd, dat kan beide ploegen nog niet ontzegd worden.

Laten we hopen dat er snel een doelpunt valt, zodat deze wedstrijd wat los gaat komen.

GRO-AZ | 8' Aftasten in de openingsfase

Het is aftasten in de openingsfase. Zowel FC Groningen als AZ probeert de aanval te zoeken, maar beide ploegen komen nog niet tot kansen.

Schreuders en Moller Wolfe

GRO-AZ | We zijn begonnen!

We zijn begonnen!

We gaan zien welke ploeg dit seizoen voor het eerst punten gaat verspelen. Is het FC Groningen, AZ of doen ze dat allebei?

AZ won het vaakst in Groningen

FC Groningen-AZ werd in Groningen al 33 keer eerder gespeeld. Veertien keer wonnen de Alkmaarders, zeven keer werd het gelijk en twaalf keer won de thuisploeg. De laatste keer dat FC Groningen wist te winnen van AZ was in 2021, toen scoorden Cyril Ngonge en Michael de Leeuw in de 2-0 overwinning.

FC Groningen won door onder andere een treffer van Ngonge

Groningen kan bijzondere mijlpaal bereiken

FC Groningen kan vandaag een bijzondere mijlpaal bereiken. De club uit de noordelijkste provincie van ons land kan voor het eerst in de historie de eerste drie eredivisieduels winnen. Dat gaat FC Groningen overigens proberen in een speciaal shirt, gebaseerd op het verhaal van het Gronings Ontzet.

Dat shirt was mateloos populair. Binnen enkele uren was het uitverkocht.

Etienne Vaessen

De opstellingen van FC Groningen en AZ deze zondag

En dit zijn de opstellingen van FC Groningen en AZ deze zondagmiddag. Geen bijzonderheden, want bij FC Groningen is nagenoeg iedereen fit. Bij AZ zien we één belangrijke wijziging. Myron van Brederode speelt niet. In zijn plaats start Ruben van Bommel.

Drukke transferweek voor de boeg, wie vertrekt er nog?

Het is 25 augustus. Over iets meer dan een week sluit de transfermarkt in Nederland. Welke spelers vertrekken er nog en welke spelers komen er? Vooral bij de traditionele top drie zijn er nog een hoop vraagtekens.

Trainers Brian Priske, Peter Bosz en Francesco Farioli houden hun hart vast deze week.

Blijven Gimenez, Hancko en Geertruida bij Feyenoord? Priske heeft 'geen idee'

Hoe staat het er nu voor in de eredivisie?

• NOS
    Het programma in de derde speelronde
  • NOS
    Stand eredivisie

Groningse jeugdvrienden in eredivisie nemen het vandaag op tegen AZ

Opgegroeid in de stad, fan geworden op de tribunes en nu als vrienden samen op het veld. Vier aanvallers van FC Groningen delen mooie herinneringen en beleven na de promotie een mooie start in de eredivisie met twee gewonnen wedstrijden.

"Dat voelt magisch", vertelt Jorg Schreuders, met 19 jaar de jongste van het Groningse kwartet dat zich met zichtbaar veel plezier toont aan het grote publiek. "We zijn zelf ook heel benieuwd naar ons eigen kunnen in de eredivisie. We zijn er heel erg op gebrand om te laten zien dat we het aankunnen."

Vandaag nemen de vier vrienden het met Groningen thuis op tegen AZ, dat ook twee wedstrijden wist te winnen. De aftrap is om 12.15 uur in de Euroborg.

Hoe verliepen de wedstrijden van gisteren?

Heb je de wedstrijden van gisteren gemist? Geen probleem! Wij hebben natuurlijk de samenvattingen voor je.

Goedemorgen en welkom!

Goedemorgen en welkom in dit eredivisieblog!

Gisteravond zijn er al drie wedstrijden in de eredivisie gespeeld en vandaag staan er nog vier op je te wachten. De goede rekenaar mist inderdaad twee wedstrijden, maar Ajax en FC Twente hebben een weekend vrijaf gekregen in verband met het (mogelijk) spelen van Europees voetbal.

Dat betekent overigens niet dat er vandaag geen interessante wedstrijden zijn. FC Groningen en AZ zijn bijvoorbeeld nog ongeslagen na twee wedstrijden en om 14.30 uur is er op het Kasteel een mooie Rotterdamse derby.

Genieten dus. Alles rondom de wedstrijden volg je vandaag in dit liveblog.