Eredivisieblog
NOS VoetbalAangepast

Groningen wint bij RKC • Late rode kaart RKC-spits Zawada

Welkom in ons liveblog over de eredivisie. Hierin volgen we de tweede speelronde, met vandaag onder meer FC Twente en AZ.

Het programma van vandaag:

liveblog gesloten

De uitslagen tot nu toe en het programma van morgen

Uitslagen en programma speelronde 2

RKC-GRO | Samenvatting

Bekijk de samenvatting van RKC Waalwijk - FC Groningen

AZ - NEC | Samenvatting

TWE-SPA | Samenvatting en reacties

RKC-GRO | 90+7' Afgelopen

Door de late goal van Richard van der Venne werd het plots nog heel spannend in Waalwijk. RKC ging vol voor de gelijkmaker, maar het mocht niet baten. De eindstand is 1-2.

RKC staat nog op nul punten omdat het vorig weekend ook verloor, van PSV (5-1). FC Groningen komt juist op zes punten nadat het vorig weekend won van NAC Breda (4-1).

RKC-GRO | 90+6' RODE KAART RKC

RKC-spits Oskar Zawada laat zich provoceren door Etienne Vaessen, die inderdaad wel vervelend aan het tijdrekken was. Zawada is het zat en geeft Vaessen een licht kopstootje. Niet hard, wel heel dom. Dus krijgt hij de rode kaart.

RKC-GRO | 90' GOAL RKC

Richard van der Venne redt de eer voor RKC, en hoe! De bal wordt weggekopt door Groningen-verdediger Blokzijl en direct door Van der Venne op de slof genomen op de rand van het strafschopgebied. Hard en hoog schiet hij hem tegen de touwen.

We krijgen nog zes minuten blessuretijd. Kan het nog gaan spoken in Waalwijk?

RKC-GRO | 77' GOAL FC GRONINGEN

Eindelijk is het raak voor Thom van Bergen! De jonge aanvaller speelde al een prima wedstrijd, maar liet twee opgelegde kansen liggen.

Nu loopt hij goed binnen na een lage voorzet van Leandro Bacuna. Niet de moeilijkste goal die hij ooit zal maken, maar wel een hele lekkere voor het zelfvertrouwen.

Groningen viert de 2-0 met de fans

Leverkusen wint Duitse supercup

We maken een klein uitstapje over de grens. In Duitsland werd vanavond gespeeld om de Supercup tussen Bayer Leverkusen en VfB Stuttgart.

De winst ging uiteindelijk na strafschoppen naar Leverkusen, dat vorig seizoen zowel de landstitel als de beker won. Oranje-international Jeremie Frimpong kwam als invaller binnen de lijnen.

RKC-GRO | 68' Kopbal Van Eijma, redding Vaessen

Het wordt een beetje een repeterend verhaal, maar Etienne Vaessen noteert weer een goede redding. Dit keer op een gevaarlijke kopbal van RKC-verdediger Roshon van Eijma.

RKC gaat steeds beter spelen en maakt inmiddels wel aanspraak op de gelijkmaker. Kan het jeugdige Groningen de overwinning over de streep trekken?

RKC-GRO | 61' Megakans Groningen

FC Groningen is er in de counter uit met vier aanvallers tegenover één verdediger. Ze spelen het goed uit en via Jorg Schreuders komt de bal bij Thom van Bergen.

Van Bergen staat oog-in-oog met de keeper maar schiet weer naast. Hij had al zeker twee goals kunnen maken vanavond.

RKC-GRO | 59' Dubbele redding Vaessen

Etienne Vaessen liet zich in de eerste helft al zien met een geweldige zweefduik en noteert nu twee goede reddingen achter elkaar.

Eerst stopt hij een hard schot van Cleonise uit de tweede lijn, daarna duikt hij ook direct door op de rebound van Oskar Zawada. Goed gekeept weer van de voormalig RKC-goalie.

Etienne Vaessen, uitblinker bij FC Groningen

RKC-GRO | 55' Penalty RKC? Nee, schwalbe

Denilho Cleonise is er weer vandoor en dribbelt het strafschopgebied in. De RKC-aanvaller lijkt te worden neergehaald en gaat theatraal naar de grond.

Waar het publiek in Waalwijk schreeuw om een penalty, heeft scheidsrechter Robin Hensgens het direct al in de smiezen. Dit was een onvervalste schwalbe van Cleonise, die terecht geel krijgt. Goed scheidsrechterswerk.

RKC-GRO | 51' Bacuna raakt de lat

Na een vlotte aanval van FC Groningen komt de bal bij de opgekomen rechtsback Leandro Bacuna. De aanvoerder haalt hard uit, maar raakt de lat.

RKC-GRO | 46' Tweede helft

We zijn begonnen aan het tweede bedrijf van RKC - FC Groningen, de laatste 45 minuten van deze eredivisie-avond.

RKC-trainer Henk Fraser was in de eerste helft zichtbaar ontevreden met zijn ploeg maar heeft zo te zien nog geen wissels doorgevoerd.

HEE-FCU | De samenvatting en reacties

AZ-NEC | 90+10' Afgelopen

Na een lange, nerveuze blessuretijd zit AZ - NEC erop. De thuisploeg wint met 1-0 dankzij een rake vrije trap van Sven Mijnans.

Zo staat AZ na twee duels op de maximale score van zes punten en staat NEC nog altijd op nul.

AZ-NEC | 90+5' Schot Sadiq

AZ blijft de betere ploeg en krijgt ook de beste kansen. Nu wordt Ibrahim Sadiq vrijgespeeld door een handig passje van Mexx Meerdink. De vlugge buitenspeler schiet ook wel aardig in, maar keeper Roefs redt.

De blessuretijd bedraagt nu nog drie minuten. Kan NEC nog iets forceren?

RKC-GRO | 45+2' Rust

Het is rust in Waalwijk. De bezoekers uit Groningen staan op voorsprong en zijn de betere partij.

RKC-GRO | 42' Grote kans Van Bergen

Inmiddels is het aardig eenrichtingsverkeer in Waalwijk. En de richting waar het spel op beweegt is het doel van RKC.

Nu komt Groningen-spits Thom van Bergen enigszins gelukkig in scoringspositie. Hij heeft de hoek voor het uitkiezen maar schiet naast.

Van Bergen schiet maar mikt naast

RKC-GRO | 39' Ontevreden publiek

Langzaam begint het gemopper van de tribunes in Waalwijk luider te worden. Je hoort alleen het Groningen-vak nog zingen.

Dat komt omdat RKC, enkele kansjes daargelaten, een zwakke wedstrijd speelt. Groningen komt er regelmatig gevaarlijk uit en lijkt op dit moment dichter bij een goal dan RKC.

AZ-NEC | 75' AZ raakt de paal

AZ dringt aan en komt bijna op een 2-0 voorsprong. Peer Koopmeiners schiet van buiten het strafschopgebied hard in, maar het schot gaat op de paal.

Het is verder niet de avond van spits Troy Parrott. Aan zijn werklust ligt het niet, want hij geeft alles wat hij heeft, maar een beetje geluk ontbreekt. Hij heeft weinig kunnen bijdragen vandaag.

Peer Koopmeiners

RKC-GRO | 25' Weer Van der Venne dichtbij

Richard van der Venne keerde deze zomer terug bij RKC na enkele jaren in het buitenland en kan nog altijd heel goed voetballen. Dat bewijst hij nu met een hard schot uit de tweede lijn. Hij heeft echter pech dat zijn voormalig ploeggenoot Vaessen gewoon een uitstekende keeper is. Met een zweefduik tikt hij het goede schot uit het doel.

Het begon overigens met een goede actie van Denilho Cleonise langs de zijlijn. De buitenspeler van RKC is een grillige voetballer, maar als hij zijn dag heeft dan kan hij het elke verdediger lastig maken.

AZ-NEC | 65' Kans NEC

NEC is er in de tweede helft eigenlijk nog niet lekker uitgekomen, maar creëert nu toch een kans.

Calvin Verdonk ramt de bal schijnbaar blind naar voren, maar aanvaller Rober ziet daar wel brood in. De Spanjaard pikt de bal op en schiet op doel, maar keeper Owusu-Oduro is scherp.

RKC-GRO | 13' Mooie aanval RKC

RKC maakt bijna razendsnel gelijk. Een mooie Waalwijkse aanval begint bij Chris Lokesa, die de bal bij Oskar Zawada krijgt. De Pool speelt door op Richard van der Venne, die in één keer uithaalt.

het schot wordt echter gestopt door Groningen-keeper Etienne Vaessen. Die aanval had een mooier einde verdiend.

RKC-GRO | 11' GOAL FC GRONINGEN

Jorg Schreuders! Het 19-jarige talent was vorige week al goed voor en goal en een assist en heeft vandaag niet lang nodig om zichzelf op het scorebord te zetten.

Hij krijgt de bal van Leandro Bacuna op de rand van het strafschopgebied en schiet uitstekend binnen. Met de binnenkant van zijn rechtervoet plaatst hij de bal zuiver in de bovenhoek. Mooie goal van de middenvelder.

Schreuders viert zijn goal

RKC-GRO | 5' Schoten over en weer

In de eerste vijf minuten maken RKC en Groningen er een open duel van.

Eerst is het Groningen-speler Rui Mendes die in kansrijke positie wordt gebracht. Hij schiet de bal laag, maar iets te zacht in. Daarna is het RKC-middenvelder Yassin Oukili met een afstandsschot aan de andere kant. Ook zijn poging wordt gehouden door de keeper.

AZ-NEC | 48' Schot Parrott

AZ-spits Troy Parrott laat zich zien met een hard schot in de korte hoek. Dat wordt echter gestopt door NEC-doelman Davy Roefs.

Parrott kwam deze zomer voor een miljoenenbedrag naar Alkmaar en moet topscorer Vangelis Pavlidis doen vergeten. Hij zal niet te lang willen wachten op zijn eerste goal.

RKC-GRO | 2' Vaessen terug op oude nest

Voor Etienne Vaessen is het een bijzonder duel. De keeper was vanaf 2015 liefst negen jaar lid van het eerste elftal van RKC en kwam meer dan 200 keer in actie voor de Waalwijkers.

Deze zomer stapte hij over naar FC Groningen, waar hij vanavond het doel verdedigt tegen zijn oude club.

Etienne Vaessen bij aankomst in Waalwijk

AZ-NEC | 46' Tweede helft

AZ en NEC zijn begonnen aan de tweede helft. De Alkmaarders verdedigen een 1-0 voorsprong.

RKC-GRO | 1' Aftrap

Na een minuut stilte ter nagedachtenis aan de onlangs overleden oud-RKC-voorzitter Jan Verhulst zijn we begonnen in Waalwijk.

De supporters rolden even daarvoor een prachtig spandoek uit waarop de route naar handhaving afgebeeld was. Mooi stukje supporterskunst.

AZ-NEC | 45+2' Rust

In Alkmaar gaan we rusten. AZ was de betere ploeg en staat terecht op voorsprong.

NEC zit echter nog in de wedstrijd en heeft het absoluut nog niet opgegeven. De tweede helft kan nog alle kanten op.

RKC-GRO | De opstellingen

Om 21.00 uur begint de laatste eredivisiewedstrijd van vanavond: RKC Waalwijk - FC Groningen.

RKC begint weer met Oskar Zawada, de Poolse spits die overkwam uit Australië. Daardoor zit Michiel Kramer opnieuw op de bank. In de opstelling van de Waalwijkers zien we geen verrassingen.

Bij FC Groningen is er weer plaats voor een boel jonge spelers uit de eigen opleiding. Onder hen ook Jorg Schreuders, de 19-jarige middenvelder die vorige week uitblonk met een goal en een assist tegen NAC Breda.

TWE-SPA | 90+5' Afgelopen

De wedstrijd zit erop. In de allerlaatste seconden scoorde Sem Steijn nog bijna met een schot uit de draai, maar Sparta-keeper Nick Olij had het laatste woord.

Een gelijkspel dus in Enschede. Dat is wel te billijken: Twente was de hele wedstrijd dominant, maar Sparta had de beste mogelijkheden.

TWE-SPA | 90+1' GOAL SPARTA

Tobias Lauritsen doet het! Met zijn specialiteit, een kopbal, zet hij Sparta in de blessuretijd naast FC Twente: 1-1.

De complimenten gaan ook naar invaller en debutant Ayoub Oufkir die de assist gaf. Een fijne scherpe voorzet, waar Lauritsen alleen zijn hoofd tegenaan hoefde te zetten. Knappe goal, waar Sparta eigenlijk wel een beetje recht op had na alle schoten op de paal en lat.

TWE-SPA | 86' Grote kans Sparta

Oei! Arno Verschueren had daar echt de 1-1 moeten maken. Hij krijgt de bal voor zijn voeten nadat collega Tobias Lauritsen die had klaargelegd met zijn borst.

Verschueren heeft relatief veel tijd om te schieten en hoeft alleen de keeper nog te passeren, maar zijn schot gaat over. Iets te gehaast gehandeld door de Vlaming.

AZ-NEC | 28' Afgekeurde goal AZ

Heel even denkt Sven Mijnans zijn ploeg op 2-0 te hebben gezet. Een schot van Troy Parrott gaat op de lat en in de rebound schiet Mijnans heel knap raak. Hij stond echter buitenspel, dus gaat het feest niet door.

AZ-NEC | 26' Schot Sano

Dat was het beste moment van NEC! Kodai Sano schiet na een lange inworp, maar zijn poging gaat over het doel.

TWE-SPA | 75' GOAL FC TWENTE

Sem Steijn ontfermt zich over de strafschop en schiet overtuigend raak. Prima penalty van de middenvelder, die de keeper de verkeerde hoek in stuurt.

Er is nog een kwartier te spelen en Twente staat op voorsprong. De wedstrijd is zeker nog niet gespeeld, want Sparta was in de tweede helft al enkele keren gevaarlijk.

Sem Steijn heeft de penalty benut

TWE-SPA | 74' Penalty FC Twente

Een penalty voor FC Twente! Daan Rots verrast Pelle Clement, die de bal wil wegschieten. De Twente-aanvaller wurmt zich ertussen en 'versiert' zo de strafschop.

AZ-NEC | 15' GOAL AZ

Sven Mijnans zet AZ met een rake vrije trap op voorsprong! De middenvelder heeft al vaker bewezen een heerlijk linkerbeen te hebben en demonstreert dat opnieuw. Hij schiet de bal hard langs de muur, buiten bereik van keeper Roefs.

Het was nota bene Mees Hoedemakers, lang actief in de AZ-jeugd, die de overtreding op de rand van het strafschopgebied had begaan.

Terechte voorsprong voor AZ, dat in het eerste kwartier de betere ploeg was. Werk aan de winkel voor NEC.

Mijnans wordt gefeliciteerd met zijn goal

TWE-SPA | 62' Lauritsen raakt paal

Ongelofelijk, weer op het aluminium! Tobias Lauritsen schiet hard in met links, maar raakt de buitenkant van de paal.

Inmiddels staat de teller qua schoten op de paal en lat voor Sparta op drie vandaag. FC Twente staat op één.

Lauritsen raakt de paal

TWE-SPA | 61' Baas blokkeert schot

Sparta verdedigt al ruim een uur met man en macht. Het is indrukwekkend hoe onverschrokken de Sparta-spelers zich telkens voor de bal werpen als Twente dreigt te schieten.

Nu stormt Julian Baas, overgekomen van stadsgenoot Excelsior, zonder vrees naar voren om een schot van Michel Vlap onschadelijk te maken. Dat lukt hem en dat is niet de eerste keer vandaag.

AZ-NEC | 5' Parrott en Marquez testen elkaar

Een spits en een centrale verdediger komen elkaar tijdens een wedstrijd veel tegen. Je kunt dus maar beter vroeg laten weten dat er met jou niet te sollen valt.

Dat lijken Troy Parrott (AZ) en Ivan Marquez (NEC) in ieder geval te denken. Eerstgenoemde gaat onderuit in het strafschopgebied en daar is laatstgenoemde absoluut niet van gediend. Marquez spreekt Parrott toe met een heleboel handgebaren en krijgt in ruil daarvoor een geïrriteerd duwtje terug. De toon is gezet.

TWE-SPA | 54' Redding Unnerstall, Nassoh op de lat

Lars Unnerstall onderscheidt zich weer eens. Na een goede Sparta-aanval wordt de bal van heel dichtbij ingeschoten door Mohamed Nassoh. Unnerstall is al onderweg naar de hoek, maar steekt zijn arm nog op tijd uit. Goede redding!

Een minuut later is Nassoh weer gevaarlijk maar raakt hij de lat. Het is de derde keer vandaag dat het aluminium geraakt wordt, nadat Lauritsen dat in de eerste helft deed en Eiting aan het begin van de tweede.

AZ-NEC | 1' Aftrap

Het derde eredivisieduel van vandaag is onderweg! AZ neemt het op tegen NEC in een goedgevuld AFAS stadion in Alkmaar.

TWE-SPA | 48' Eiting raakt de lat

Carel Eiting probeert het met een schot uit de tweede lijn en dat is helemaal geen gekke poging. De bal eindigt op de lat.

Zo dichtbij is Twente in de eerste helft niet geweest. Een veelbelovend begin van het tweede bedrijf.

TWE-SPA | 46' Tweede helft

FC Twente en Sparta zijn begonnen aan de tweede helft.

Daan Rots en Younes Taha zijn in het veld gebracht door Twente-trainer Oosting. Zij vervangen Sam Lammers, wiens schouder uit de kom schoot aan het einde van de eerste helft, en Mitchell van Bergen.

AZ-NEC | Laatste duel Van Rooij voor NEC?

Bij NEC staat Bart van Rooij zometeen 'gewoon' in de basis als rechtsback. De kans bestaat echter dat dat de laatste keer is.

Van Rooij is een echt kind van de club en speelt al sinds zijn negende bij NEC. Nu staat hij echter al langere tijd in de nadrukkelijke belangstelling van FC Twente, dat nog wel een rechtsback kan gebruiken. In de komende week zou de transfer, als het aan Twente ligt, aan het rollen moeten worden gebracht.

Bart van Rooij

TWE-SPA | 45+5' Rust

We gaan rusten in Enschede. Het was een redelijk slaapverwekkende eerste helft, zo eerlijk moeten we zijn.

De spelers krijgen in het komende kwartier hopelijk een flinke peptalk en een drankje met wat cafeïne. Dan valt er na de rust wellicht nog een goal in de Grolsch Veste.

TWE-SPA | 45' Kopbal Lauritsen

Eindelijk weer iets van opwinding in de Grolsch Veste. Sparta-spits Tobias Lauritsen kopt de bal op doel na een voorzet, maar ziet dat zijn poging wordt gestopt door Lars Unnerstall.

Het is niet veel, maar in een wedstrijd met zo weinig hoogtepunten is het een welkom momentje.

TWE-SPA | 42' Exit Lammers?

Sam Lammers komt bij een corner in het gedrang en heeft daarna veel pijn. Hij schreeuwt het uit: op de beelden lijkt het alsof zijn schouder uit de kom gaat.

Hij lijkt het veld weer in te willen, maar Ricky van Wolfswinkel staat ook klaar om hem te vervangen.

Lammers heeft een pijnlijke arm

TWE-SPA | 33' Geen hoogstaand duel

FC Twente - Sparta is vooralsnog geen hoogstaand duel. Na ruim een halfuur is de schotverhouding 2-1 voor Twente. Drie doelpogingen in 33 minuten dus.

We zien vooral het betere breiwerk in Enschede: het balletje gaat van links naar rechts in de defensie.

AZ-NEC | De opstellingen

Om 20.00 uur begint AZ - NEC en ook voor dat duel zijn er inmiddels opstellingen.

Bij AZ verdedigt Rome-Jayden Owusu-Oduro de goal. Hij is dit seizoen de eerste keeper van de Alkmaarders, maar was vorig weekend nog niet fit genoeg om te starten.

Aan NEC-zijde zien we geen gekke namen in de basis, maar wel een leuke speler op de bank. Dat is Thomas Ouwejan, een voormalig speler van AZ en Schalke 04 die deze week werd aangetrokken door de Nijmegenaren. Hij is linksback en zal misschien als invaller zijn debuut voor NEC mogen maken.

TWE-SPA | 23' 'Time-out'

Op een kwart van de wedstrijd ligt het spel een tijdje stil. Sayf Ltaief werd op volle snelheid van de bal gezet en kwam toen vervelend neer op zijn elleboog.

Terwijl Ltaief verzorgd wordt, grijpen beide trainers de mogelijkheid aan om hun spelers nog wat instructies te geven. Een soort time-out, eigenlijk. Wellicht heeft het effect en krijgen we zo wat kansen te zien.

TWE-SPA | 17' Sparta raakt de paal

Sparta laat zich voor het eerst zien. De Rotterdammers kunnen counteren en via een geweldige pass van Arno Verschueren komt spits Tobias Lauritsen in zeer kansrijke positie.

Lauritsen schuift de bal geroutineerd langs de doelman, maar ziet zijn poging op de paal belanden. Dat scheelde heel weinig.

Lauritsen schiet maar raakt de paal

TWE-SPA | 10' Twente de betere ploeg

Nog geen kansen in de openingsfase. FC Twente domineert het spel, Sparta houdt de defensie gesloten.

Twente-linksbuiten Sayf Ltaief was vorig weekend goed voor een mooie assist en laat ook vandaag zien dat hij een handige dribbelaar is. De meeste dreiging komt van hem.

TWE-SPA | 1' Aftrap

De bal rolt in Enschede! Onder het genot van het dalende avondzonnetje zijn FC Twente en Sparta begonnen aan hun tweede eredivisieduel van het seizoen.

TWE-SPA | Een vrolijk onderonsje

FC Twente-trainer Joseph Oosting en Sparta-verdediger Said Bakari omhelzen elkaar en staan daarna nog een tijd te kletsen. Hoe dat zo?

Dat is simpel te verklaren. Beide mannen werkten succesvol samen bij RKC Waalwijk, waar Bakari eigenlijk altijd wel verzekerd was van een basisplaats onder Oosting.

Oosting en Bakari

TWE-SPA | Warming-up

We verleggen de aandacht in dit blog naar Enschede. Om 18.45 uur, over iets meer dan een kwartier dus, begint FC Twente - Sparta Rotterdam. In alle rust zijn de spelers met de warming-up bezig.

FC Twente won vorig weekend op bezoek bij NEC (2-1) en speelde midweeks in de voorrondes van de Champions League tegen Red Bull Salzburg. Dat werd een spectaculair duel (3-3), waarin Twente uiteindelijk wel werd uitgeschakeld.

Sparta kende een rustiger aanloop naar deze wedstrijd. Het speelde vorig weekend met 0-0 gelijk tegen Heracles Almelo en kon midweeks schaven aan de speelwijze op het trainingsveld.

De warming-up van FC Twente

HEE-FCU | 90+5' Afgelopen

Het zit erop in Heerenveen! Na een goed begin van FC Utrecht nam sc Heerenveen de wedstrijd volledig in handen. Een gelijkspel is misschien wel geflatteerd, want het had zomaar een overwinning voor de thuisploeg kunnen zijn.

HEE-FCU | 89' Spannende slotfase

Beide teams gaan nog vol voor de overwinning. Eigenlijk is ieder balbezit nu een aanval, wat dit een aantrekkelijke slotfase maakt.

Doelpuntenmaker Trenskow is op zoek naar zijn tweede goal en schoot net naast. Zojuist probeerde Brouwers het ook van afstand, maar zijn poging werd gestopt.

HEE-FCU | 82' GOAL HEERENVEEN

Heerenveen maakt gelijk en dat is dik verdiend. Via een goede actie van Levi Smans komt de bal bij Ion Nicolaescu. Die geeft een lage voorzet en Jacob Trenskow loopt de bal binnen.

De Friezen worden beloond voor hun goede spel en aanvalslust.

HEE-FCU | 78' Tijdrekken FC Utrecht

De wedstrijd bloedt dood en dat is vooral te wijten aan FC Utrecht. De Domstedelingen pakken bij elke gelegenheid wat kostbare secondes.

Nu houdt doelman Barkas het spel op. Hij zegt pijn te hebben aan zijn hand en trekt, tot frustratie van het Friese publiek, zijn handschoenen maar uit. De blessure blijkt mee te vallen en de Griekse doelman kan gewoon door.

Barkas

HEE-FCU | 72' Wissels

Het laatste kwartier kenmerkte zich vooral door overtredingen en gele kaarten. Beide teams kregen al drie gele prenten, inclusief eentje voor FC Utrecht-trainer Ron Jans.

Tijd voor wat vers bloed dus. Beide ploegen hebben hun spits vervangen: bij Heerenveen kwam Nicolaescu voor Karlsbakk, bij FC Utrecht is Ohio erin gekomen voor Min.

HEE-FCU | 63' Balbezit Utrecht

FC Utrecht heeft eindelijk wat langer de bal. Dat is het vermelden waard, want na de rust kwamen ze er totaal niet meer aan te pas.

Heerenveen is oppermachtig en creëert de ene na de andere kans, terwijl Utrecht er niet in slaagt van de eigen helft af te komen.

HEE-FCU | 58' Op de lat en van de lijn

Heerenveen komt steeds dichterbij. Invaller Jacob Trenskow maakt een snelle combinatie met Daniel Karslbakk en komt in scoringspositie. Hij schiet de bal eigenlijk wel goed in, maar raakt met pech de lat.

Uit de corner die volgt is het wéér bijna raak. Van heel dichtbij wordt de bal ingeschoten door Karlsbakk, maar daarop heeft Utrecht-keeper Barkas op de lijn een goede redding in huis.

HEE-FCU | 53' Goede start Heerenveen

sc Heerenveen begint de tweede helft zoals het de eerste eindigde: vol energie en aanvalslust.

Een schot van Espen van Ee was het gevaarlijkste moment. Enkele minuten later kan Daniel Karlsbakk bijna afmaken na een lage voorzet, maar wordt er goed verdedigd door FC Utrecht.

TWE-SPA | De opstellingen

Om 18.45 uur trappen FC Twente en Sparta af in de eredivisie. de opstellingen voor dat duel zijn bekend.

Bij FC Twente zien we weinig verrassingen, behalve misschien dat middenvelder Carel Eiting een basisplaats heeft. Dat gaat ten koste van Mathias Kjølø, die vorige week tegen NEC nog wel startte.

Bij Sparta beginnen Julian Baas en Camiel Neghli.

HEE-FCU | 46' Tweede helft

We zijn begonnen aan de tweede helft in Heerenveen. Kan de thuisploeg hier nog een resultaat neerzetten, of gaat Utrecht er met de zege vandoor?

Hall en El-Saed zijn eraf gehaald door Heerenveen-trainer Robin van Persie. Ze worden vervangen door Oliver Braude en Jakob Trenskow.

HEE-FCU | 45+4 Rust

Danny Makkelie fluit voor het einde van de eerste helft. FC Utrecht begon goed en scoorde twee keer, al werd de tweede afgekeurd. Daarna was het Heerenveen dat de klok sloeg.

De statistieken na de eerste helft, vanuit Heerenveen-perspectief:

  • Balbezit: 64% - 36%
  • Schoten: 5-4
  • Schoten op doel: 1-4

HEE-FCU | 45+2 Romeny dichtbij

Van heel dichtbij schiet Ole Romeny de bal richting Heerenveen-doel, maar met een knappe reflex houdt Micky Van der Hart de bal eruit. En ook de rebound is een prooi voor de keeper. Knap gedaan!

Daar was Romeny erg dicht bij zijn tweede goal van de dag.

HEE-FCU | 44' Misser Sebaoui

Och wat een misser van Ilias Sebaoui! Na een voorzet van Olsson heeft Sebaoui de bal voor het inschieten, want het doel is zo goed als leeg. De buitenspeler raakt hem echter te wild en zijn schot gaat over.

Dat was de grootste kans van de wedstrijd voor sc Heerenveen, dat aanspraak maakt op de gelijkmaker.

Sebaoui baalt

HEE-FCU | 37' Van Persie actief

Robin van Persie heeft nog weinig op zijn stoeltje gezeten. Na de vroege tegengoal is hij actief aan het coachen geslagen en staat hij veelvuldig langs de lijn te roepen.

Of het aan zijn aanwijzingen ligt is moeilijk te zeggen, maar Heerenveen is inmiddels wel de betere ploeg.

Van Persie coacht

HEE-FCU | 33' Heerenveen met de schrik vrij

Het opbouwen vanuit het eigen strafschopgebied dat Heerenveen graag doet, blijft riskant. Nu verspeelt keeper Micky van der Hart de bal nadat Jens Toornstra flink doorjaagt.

Paxten Aaronson pikt de bal op, maar door goed verdedigend werk van Denzel Hall wordt het slechts een hoekschop. Heerenveen is gewaarschuwd: tegen dit FC Utrecht kun je niet te veel tijd nemen.

HEE-FCU | 23' Kans Brouwers

Daar is de grote kans die we in het vorige bericht aankondigden. Luuk Brouwers wordt vrijgespeeld en schiet de bal, die een beetje opstuit, hard richting doel. FC Utrecht-keeper Vasilios Barkas is echter niet onder de indruk en keert de inzet.

Ondertussen is het publiek bezig aan een minuut applaus voor sc Heerenveen-fan Sjoerd Visser uit De Westereen, die al langer ziek was en onlangs overleed op 23-jarige leeftijd.

HEE-FCU | 19' Heerenveen pakt controle

Na een zwakke openingsfase waarin sc Heerenveen zelfs even op een 0-2 achterstand dacht te komen, heeft de ploeg van Robin van Persie de wedstrijd onder controle.

Een kopbal van Pawel Bochniewicz uit een corner was een plaagstootje, daarna kwamen de Friezen nog een aantal keer in het strafschopgebied van FC Utrecht. Tot grote kansen leidde het nog niet, maar dat kan niet lang meer duren.

HEE-FCU | 10' Goal Utrecht afgekeurd

FC Utrecht denkt op een 0-2 voorsprong te komen in Heerenveen na een goede goal van Paxten Aaronson.

De VAR grijpt echter in. Jens Toornstra, die de assist gaf, had de bal ontvangen in buitenspelpositie. Dus telt het doelpunt niet.

Het verdict van de VAR op de schermen in Heerenveen

HEE-FCU | 7' Hoge druk Utrecht, Heerenveen rustig

Het is een interessante openingsfase. sc Heerenveen wil graag opbouwen, terwijl FC Utrecht zeer hoog druk zet.

Dat leidt ertoe dat Heerenveen zich regelmatig uit het eigen strafschopgebied moet zien te combineren terwijl FC Utrecht-spelers Jens Toornstra en David Min jagen alsof hun leven er vanaf hangt. Tot nu toe gaat alles goed voor de Friezen, die rustig blijven aan de bal.

HEE-FCU | 3' GOAL FC UTRECHT

Een droomstart voor FC Utrecht! Ole Romeny zet de Domstedelingen al binnen drie minuten op voorsprong.

Een corner lijkt over iedereen heen te zeilen, maar wordt door Paxten Aaronson opnieuw in het strafschopgebied gebracht. Daar staat Romeny klaar om heel attent zijn tweede eredivisiegoal van het seizoen binnen te tikken.

Romeny juicht

HEE-FCU | 1' Aftrap

Met een een vertraging van enkele minuten zijn we begonnen aan de tweede speelronde van dit eredivisieseizoen! Danny Makkelie heeft gefloten voor de aftrap.

Makkelie heeft in zijn leven al genoeg (grote) wedstrijden gefloten, maar zal toch stiekem wel even genieten van het publiek in Heerenveen. Massaal begeleidden ze de spelers het veld op met luide spreekkoren en een staande ovatie, daarna klonk het Friese volkslied enthousiast uit duizenden kelen. Prachtige voetbalsfeer in Friesland!

HEE-FCU | Van Persie en Jans amicaal

De meest ervaren eredivisietrainer (Ron Jans) en een nieuweling in het vak (Robin van Persie) kunnen het goed met elkaar vinden. Voor de wedstrijd maken ze een amicaal praatje.

Om aan te geven hoe groot het verschil in ervaring is: Van Persie speelde zijn laatste eredivisieduel voor zijn transfer naar Arsenal in 2004 tegen FC Groningen, waar Jans toen al op de bank zat als hoofdtrainer.

Van Persie en Jans

HEE-FCU | De historie

Het is al even geleden dat sc Heerenveen in eigen huis een eredivisiezege boekte op FC Utrecht. De laatste negen keer bleven de Domstedelingen ongeslagen in het Abe Lenstra Stadion (vijf zeges, vier gelijke spelen).

De laatste zege van Heerenveen in eigen huis tegen Utrecht: op 30 augsutus 2014. Toen werd het 3-1 dankzij een hattrick van Mark Uth.

HEE-FCU | Stadion (zo goed als) uitverkocht door goedkope tickets

Het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen stroomt langzaam vol. De verwachting is dat (bijna) alle stoeltjes gevuld zullen zijn voor het thuisduel met FC Utrecht. Gisteren waren er nog maar een paar tickets over.

Een ticket voor het duel was slechts tien euro, ongeacht leeftijd, tribune of clubkaart. Een mooie actie van Heerenveen.

Het belooft een mooie voetbalmiddag te worden in Friesland!

Het Abe Lenstra Stadion

HEE-FCU | De opstelling van FC Utrecht

Ook FC Utrecht-trainer Ron Jans kiest voor precies dezelfde basisopstelling als vorige week. Toen won FC Utrecht in een lege Galgenwaard met 1-0 van PEC Zwolle.

David Min, die overkwam van RKC, staat dus in de spits. Hij wordt geflankeerd door Paxten Aaronson en Ole Romeny, die tegen Zwolle de enige goal maakte.

Op het middenveld spelen de jongelingen Zidane Iqbal en Alonzo Engwanda, een talent dat overkwam uit de jeugdopleiding van RSC Anderlecht.

De opstelling van FC Utrecht

HEE-FCU | De opstelling van sc Heerenveen

Een uur voor de aftrap maakt sc Heerenveen de opstelling bekend voor het eredivisieduel met FC Utrecht.

Robin van Persie stuurt dezelfde spelers het veld op die vorige week een nipte nederlaag leden op bezoek bij Ajax (1-0). Dat betekent dat Micky van der Hart het doel verdedigt en Andries Noppert op de bank zit.

Luuk Brouwers, voormalig FC Utrecht-speler, draagt de aanvoerdersband. Voorin moet het trio Danilo Al-Saed, Daniel Karlsbakk en Ilias Sebaoui voor de goals gaan zorgen.

De opstelling van sc Heerenveen

Slot wint bij Premier League-debuut

Het zit erop! Het Liverpool van Arne Slot boekt op bezoek bij promovendus Ipswich Town een degelijke 2-0 overwinning.

Er valt nog genoeg te verbeteren, maar dit was een prima debuut van de Nederlandse trainer in de Premier League. Zeker de eerste goal, waarbij Diogo Jota binnentikte na een prachtige aanval, zal tot tevredenheid leiden.

Doelpunt Liverpool: Salah verdubbelt voorsprong

Het is de vraag wat Arne Slot allemaal gezegd heeft in de rust. Maar het heeft gewerkt, zoveel is duidelijk. Na de roestige eerste helft staat het plots 2-0 voor Liverpool. Deze keer komt de goal op naam van Mo Salah, die na zijn assist nu zelf kan afronden in de 65ste minuut.

Ipswich Town - Liverpool: 0-2

Vreugde bij de spelers van Liverpool

Doelpunt Liverpool: Jota zet bezoekers op voorsprong

Liverpool komt in de zestigste minuut op voorsprong tegen Ipswich Town. Na een vloeiende aanval en Mo Salah die het overzicht houdt, rondt Diogo Jota van dichtbij af: 1-0.

Ipswich Town - Liverpool: 0-1

Slot met Liverpool bij rust gelijk bij Ipswich (0-0)

Alexis Mac Allister (Liverpool) geeft voor

Liverpool en Ipswich Town gaan met een gelijke stand rusten. Slot heeft in de eerste 45 minuten gezien hoe Ipswich, dat zijn eerste Premier League-duel sinds 2002 speelt, niet bang is om aan te vallen. Het heeft voor een aantal gevaarlijke momenten gezorgd, maar de verdediging van Liverpool oogt stabiel.

Slot heeft voor de tweede helft nog de beschikking over Cody Gakpo, die op de bank is begonnen.

Liverpool: Slot geeft Van Dijk en Gravenberch basisplaats, Gakpo op de bank

Voordat we weer verdergaan met de eredivisie, maken we even een uitstapje naar het Verenigd Koninkrijk. Daar is trainer Arne Slot is begonnen aan zijn eerste competitiewedstrijd als trainer van Liverpool. Voor het treffen met Ipswich Town heeft hij een basisplaats ingeruimd voor Virgil van Dijk en Ryan Gravenberch. Cody Gakpo begint op de bank.

Slot hoopt het voorbeeld van zijn landgenoot Erik ten Hag te volgen. Manchester United won vrijdag het openingsduel in de Premier League van Fulham met 1-0. Doelpuntenmaker was de ingevallen Joshua Zirkzee, die daarmee een droomdebuut beleefde.

Arne Slot

Booth twijfel, geen Cathline in Friesland

Bij FC Utrecht ontbrak Taylor Booth op de vrijdagtraining. "Hij heeft wat darmklachten. We weten allemaal dat je best snel kunt herstellen als je iets verkeerds gegeten hebt en het komt er weer uit", aldus Ron Jans.

Wie zeker nog niet van de partij is, is Yoann Cathline. De van Almere City overgekomen aanvaller is op de weg terug na een blessure en traint nog apart van de groep.

Taylor Booth (FC Utrecht)

FC Utrecht-trainer Jans ziet een 'ander Heerenveen'

"Ik vind dat er heel veel frisheid afstraalt", zegt FC Utrecht-trainer Ron Jans over het Heerenveen van Van Persie tegen RTV Utrecht. "Het elftal straalt meer energie uit dan de laatste jaren, waar het allemaal wat bedachtzamer was. Nu willen ze naar voren voetballen, ze willen druk zetten. Je krijgt veel leukere wedstrijden. Ik denk dat het voor de toeschouwers veel leuker is, en als trainer ben je toch ook een toeschouwer."

Eerste thuiswedstrijd voor Van Persie in Heerenveen

Van Persie trekt lessen uit eerste duels als hoofdcoach: 'Focus op waar je invloed op hebt'

De dag van morgen

Laten we na zo'n terugblik ook alvast even vooruitblikken op de dag van morgen, als er vier wedstrijden op het programma staan.

  • Heracles Almelo - PSV
  • PEC Zwolle - Feyenoord
  • Willem II - Go Ahead Eagles
  • NAC Breda - Ajax

Huidige stand in de eredivisie: Fortuna trotse koploper

Door de zege van gisteren is Fortuna tijdelijk koploper in de eredivisie.

Stand eredivisie

Wat gebeurde er gisteren?

Gisteren werkten Fortuna Sittard en Almere City hun tweede competitieduel af. De Limburgers waren veel sterker en wonnen in eigen huis met 3-0, door doelpunten van Alen Halilovic, Kristoffer Peterson en Josip Mitrovic.

Welkom!

Welkom in dit liveblog, waarin we je op de hoogte houden van de verrichtingen van de eredivisieclubs. Speelronde 2 wordt vanmiddag om 16.30 uur hervat met het treffen tussen sc Heerenveen en FC Utrecht. Voor hoofdcoach Robin van Persie is dit het eerste thuisduel in de eredivisie. Kan zijn ploeg in het Abe Lenstra-stadion de 1-0-nederlaag bij Ajax opvolgen met een goed resultaat?

Ruim honderd kilometer zuidwaarts trappen FC Twente en Sparta Rotterdam om 18.45 uur af. De Tukkers hopen de kater van dinsdag weg te spoelen, toen er in eigen huis een einde kwam aan het avontuur in de Champions League. Het Oostenrijkse RB Salzburg was in de voorrondes te sterk, waardoor Twente verder moet in de Europa League.

Om 20.00 uur begint AZ aan de wedstrijd tegen NEC, een uur later spelen RKC Waalwijk en FC Groningen de laatste eredivisiewedstrijd van de dag.