NOS SportAangepast

Gouden teamsprinters willen 'rondje door naar LA' • Hockeymannen tegen Duitsland in finale

Dit is ons liveblog over de Olympische Spelen:

Push ontvangen bij een nieuw blogbericht? Vink het belletje aan!

liveblog gesloten

Op naar morgen!

We sluiten het olympische blog voor vandaag af. We gaan eruit met een van de indrukwekkendste Nederlandse prestaties van deze Spelen: de gouden race van de Nederlandse teamsprinters.

Tot morgen!

Teamsprinters prolongeren olympische titel met nieuw wereldrecord

Atletiek | Terugkijken: de 1.500 meter van Laros en Nillissen

Laros en Nillessen snellen in toptijden naar plekken zes en negen op 1.500 meter

Atletiek | Laros en Nillissen genieten na van finale: 'Gedroomd van medaille, waarom niet?'

De maatjes Laros en Nillissen genieten na van hun zesde en negende plaats in de olympische finale op de 1.500 meter. "We hopen dat we deze ervaring meenemen."

Laros en Nillissen genieten na van finale: 'Gedroomd van medaille, waarom niet?'

Atletiek | Thomas wint op de 200 meter

De Amerikaanse Gabby Thomas heeft goud gewonnen op de 200 meter. Julien Alfred (Saint Lucia) pakte zilver en Brittany Brown (VS) greep brons.

Er deden geen Nederlandse atleten mee op de 200 meter.

Oud-wereldkampioene en NOS-analist Dafne Schippers laat jou zien wat er bij de perfecte 200 meter komt kijken.

NOS Sportschool - 200 meter met Dafne Schippers

Waterpolo | Terugkijken: Nederland overtuigend langs Italië

De Nederlandse waterpolosters zijn voor het eerst sinds 2008 doorgedrongen tot de halve finales van de Olympische Spelen. Bekijk hieronder de samenvatting van de wedstrijd tegen Italië.

Nederland overtuigend langs Italië

Grieks-Romeins worstelen | Olympisch record López, die zijn schoenen op de mat smijt

Mijaín López heeft een bijzonder record te pakken. De Cubaanse worstelaar is de eerste persoon ooit die op vijf opeenvolgende Olympische Spelen een gouden medaille wint in dezelfde discipline. In 2008 in Peking pakte Lopez in het superzwaargewicht al de gouden plak in het Grieks-Romeins worstelen, net als in Londen in 2012, Rio de Janeiro in 2016 en Tokio in 2021.

De inmiddels 41-jarige Lopez beëindigt zijn topsportloopbaan in stijl: in Parijs in 2024 verslaat hij Yasmani Acosta Fernandez uit Chili en pakt hij opnieuw het goud. Na de partij gooit hij zijn schoenen op de mat, als symbolisch teken van zijn pensioen als topsporter.

Petje af voor deze olympische legende!

Mijain Lopez gooit zijn schoenen op de mat

Baanwielrennen | Teamsprinter Van den Berg: 'Nog niet van me af'

De Nederlandse teamsprinters smeden al snode plannen voor de volgende Spelen. Roy van den Berg (35) vertelt na de gouden race van eerder vanavond dat hij nog niet van plan is om te stoppen.

"Jullie zijn nog niet van me af", zegt hij. "Je moet mij van de fiets af trekken. We willen eigenlijk nog wel een rondje door naar LA."

Teamsprinters na goud in wereldrecord: 'Ongelofelijk, bizar, onwerkelijk'

Atletiek | Laros knap zesde, Hocker wint

Niels Laros wordt heel verdienstelijk zesde op de 1.500 meter! De Brabander is pas 19, ging zonder verwachtingen naar Parijs, en kan zich meten met de absolute wereldtop. Hij loopt in 3.29,54 zelfs een Nederlands record!

Stefan Nillessen loopt de hele race laatste, maar door een knappe eindsprint finisht hij toch nog als negende.

De Noor Jakob Ingebrigtsen, regerend olympisch kampioen op deze afstand, kan zijn titel niet verdedigen. De winst gaat naar de Amerikaan Cole Hocker in 3.27,65.

Laros en Nillessen snellen in toptijden naar plekken zes en negen op 1.500 meter

Atletiek | Laros en Nillessen starten finale 1.500 meter

Niels Laros en Stefan Nillessen betreden de paarse atletiekbaan in het Stade de France. De Nederlanders gaan de finale lopen van de 1.500 meter.

Ze worden op voorhand niet tot de favorieten gerekend, maar in een finale kan van alles gebeuren. Kunnen Laros en Nillessen verrassen?

Voetbal | Verenigde Staten naar finale in vrouwentoernooi

De Amerikaanse voetbalsters hebben zich door een 1-0 zege op Duitsland geplaatst voor de finale. De tegenstander in de eindstrijd is de winnaar van Spanje - Brazilië.

Die wedstrijd begint over een kwartier.

Terugkijken: de gouden race van de baanwielrenners

Met een wereldrecord naar het goud: de Nederlandse baanwielrenners maakten hun favorietenstatus volledig waar.

Bekijk hier nog eens rustig de prestatie van Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland, die als eerste team ooit onder de 41 seconden doken.

Teamsprinters prolongeren olympische titel met nieuw wereldrecord

Hockey | Nederland treft Duitsland in de finale

De Nederlandse hockeyers nemen het in de finale van donderdag op tegen Duitsland. De Duitsers versloegen India zojuist met 3-2 in de halve finales.

Basketbal | Team USA bereidt zich voor op kwartfinale

In de Bercy Arena in Parijs wordt zometeen de kwartfinale gespeeld in het basketbaltoernooi van de mannen. De Verenigde Staten en Brazilië staan tegenover elkaar.

De Amerikanen hebben een topteam vol sterren afgevaardigd. LeBron James, routinier van Team USA, is er dus ook bij.

  • NOS/Franklin Stoker
    De warming-up in Parijs
  • NOS/Franklin Stoker
    LeBron James

Atletiek | Bol soeverein naar finale

Bols geduld werd even flink op de proef gesteld, want de race begon wat later. Haar concurrente Anna Cockrell had problemen met haar startblok.

Bol laat zich er niet door uit het veld slaan. Met haar gebruikelijke rustige, lange passen loopt ze soeverein naar de eerste plek in haar heat in de halve finales op de 400 meter horden. De Amersfoortse kan in de laatste meters zelfs rustig uitlopen en bereikt de finale!

Bol zonder moeite naar finale 400 horden

Atletiek | Bol aan de beurt

De vrouwen staan klaar voor de derde halve finale op de 400 meter horden. De blikvanger: Femke Bol. Hoe gaat ze het doen?

Negende gouden medaille voor Nederland!

De baanwielrenners hebben de negende Nederlandse gouden medaille in Parijs veiliggesteld. De roeiploeg verzamelde er vier en de 4x400 meter estafette-atletiekploeg, de 3x3 basketballers en de 49er FX-zeilvrouwen en zeilster Marit Bouwmeester (zij moet haar medaille nog officieel ontvangen) wonnen er één.

Het record staat op twaalf gouden medailles, dat werd behaald in Sydney 2000.

Baanwielrennen | Goud voor Nederland!

Het goud is binnen voor de Nederlandse teamsprinters. Van den Berg, Lavreysen en Hoogland zijn in de finale te sterk voor Groot-Brittanië, dat net als drie jaar geleden in Tokio genoegen moet nemen met zilver.

Het Nederlandse drietal toonde eerder in het toernooi al aan in topvorm ooit te zijn. Tijdens de kwalificatie sneuvelde het olympisch record, dat stond sinds de olympische finale van Tokio. In de daaropvolgende eerste ronde schroefden Van den Berg, Lavreysen en Hoogland het wereldrecord omlaag naar 41,191 seconden.

In de finale blijkt het allemaal nog sneller te kunnen. Als eerste ooit legt het drietal de drie rondes af in minder dan 41 seconden: 40,949.

Baanwielrennen | Begonnen!

Daar gaat de Bullet Train, hopelijk op weg naar goud.

Atletiek | Peeters komt tekort

Helaas! Cathelijn Peeters moet haar meerdere erkennen in de concurrentie en eindigt als zevende in haar heat. Geen finale op de 400 meter horden voor haar dus.

Peeters komt tekort in halve finale 400 meter horden

Atletiek | Peeters klaar voor 400 meter horden

In het Stade de France gaan de vrouwen beginnen aan de 400 meter horden.

In deze eerste finale is Cathelijn Peeters aan de beurt. Kan ze zich plaatsen voor de finale?

Baanwielrennen | Brons voor Australië, zo de finale met Nederland

Australië troeft Frankrijk af in de strijd om brons. Met een tijd van 41.597 doen de Australiërs het veel beter dan in hun teleurstellende eerste ronde.

Over een paar minuten gaan Lavreysen, Van den Berg en Hoogland voor goud in de finale tegen Groot-Britannië!

Atletiek | Hassan gunt Kipyegon het zilver

Sifan Hassan dacht gisteren even zilver te hebben gewonnen op de 5.000 meter, nadat Faith Kipyegon was gediskwalificeerd. Die beslissing werd later teruggedraaid, waardoor het voor Hassan uiteindelijk toch brons werd.

Die medaille kreeg ze zojuist uitgereikt. Aan verslaggever Jeroen Stekelenburg vertelt Hassan dat ze blij is dat het zilver toch naar Kipyegon ging.

Hassan blij met brons: 'Kipyegon verdiende ziveren medaille'

Atletiek | Peeters en Bol gaan voor finale op 400 meter horden

Nog een paar minuten en dan gaan we oranje tricots zien op de paarse atletiekbaan in Parijs. De halve finales van de 400 meter horden bij de vrouwen worden dan gelopen.

Als alles volgens planning verloopt, zien we Cathelijn Peeters om 20.07 uur in actie in de eerste halve finale, gevolgd door Femke Bol om 20.27 uur in de derde halve finale.

In totaal worden er drie halve finales gelopen. Van elke 'heat' gaan de eerste twee atletes door naar de finale. Daarbij krijgen de snelste twee atletes die niet in de top-twee eindigden een ticket voor de eindstrijd.

Baanwielrennen | Terugkijken: het wereldrecord van de Nederlandse teamsprinters

Teamsprinters plaatsen zich met nieuw wereldrecord voor olympische finale

Atletiek | Hassan krijgt haar bronzen medaille

Sifan Hassan verdiende gisteren de bronzen medaille op de 5.000 meter (al leek het even zilver te worden) en die mocht ze zojuist officieel in ontvangst nemen.

Later op deze Spelen komt de atlete nog in actie op de 10.000 meter en de marathon. Op die afstanden behoort ze tot de favorieten voor goud, dus wellicht zien we dan een andere kleur medaille om haar nek.

Sifan Hassan tijdens de huldiging van haar bronzen medaille op de 5000 meter tijdens de Olympische Spelen

Beachvolleybal | Terugkijken: Boermans en De Groot verliezen kwartfinale

Beachvolleyballers Boermans en De Groot stranden in kwartfinale Olympische Spelen

Baanwielrennen | Starten, sprinten en juichen

Baanwielrennen | Wereldrecord voor Nederland!

Nederland rijdt een tijd van 41.191 en dat is een wereldrecord! Een fenomenale prestatie van de bullet train. Samen met Groot-Brittannië gaan Lavreysen, Van den Berg en Hoogland naar de finale. Die staat om 20.10 uur op het programma.

Na een sterke start van Van der Berg maakte Lavreysen het verschil in het onderlinge duel duel met Canada. Lavreysen bracht slotrijder Hoogland op topsnelheid, waarna een nieuw wereldrecord op de klok werd gezet. De tijd van 41,191 seconden is 0,034 onder de vorige toptijd.

Het Nederlandse drietal is regerend olympisch kampioen en reeg de laatste jaren Europese en wereldtitels aaneen. Maandag werd al duidelijk dat de vorm dik in orde is. Tijdens de kwalificatieronde werden de drie rondes van elk 250 meter afgelegd in 41,279 seconden, sneller dan het olympisch record waarmee in dezelfde samenstelling drie jaar geleden goud werd veroverd in Tokio.

Baanwielrennen | Groot-Brittannië wel snel

De Britten zetten een tijd van 41.819 neer. Nu komt Nederland.

Baanwielrennen | Australië valt tegen

Hoofdschuddend fietsen de Australiërs de baan af. Ze zijn helemaal niet blij met hun tijd van 42.336, die een stuk langzamer is dan die van Nederland van gisteren in de kwalificatie (41,279).

Nu is het de beurt aan de andere concurrent van Nederland: Groot-Brittannië.

Skateboarden | 11 jaar oud en de jongste olympiër in Parijs: dit is Zheng Haohao

Ze is pas elf jaar en daarmee de jongste deelnemer aan de Olympische Spelen in Parijs: skateboarder Zheng Haohao. Verslaggever Susanne Morren maakte kennis met het toptalent.

11 jaar oud en de jongste olympiër in Parijs: dit is Zheng Haohao

Baanwielrennen | Teamsprint gaat beginnen

Over enkele ogenblikken gaat de eerste ronde van de teamsprint van start. De Nederlandse ploeg met Harrie Lavreysen, Roy van den Berg en Jeffrey Hoogland is de torenhoge favoriet voor het goud.

Japan en Frankrijk gaan nu als eerste de baan op. Nederland staat om 19.11 uur op het schema. De finale is om 20.10 uur.

Lavreysen, Van den Berg en Hoogland maakten gisteren in de kwalificatie een uitstekende indruk:

Teamsprinters na sterke start: 'Wereldrecord nodig voor goud'

Skateboarden | Jong en oud in Brits team

We kijken alvast vooruit naar de dag van morgen. Dan staat het 'park skateboarden' voor de mannen op het programma: hierbij krijgen de atleten tweemaal 45 seconden de tijd om zo veel mogelijk tricks te doen over het skatepark.

Op dit onderdeel komt de oudste skateboarder van de Olympische Spelen in actie: Andy Macdonald (51). In vergelijking met zijn Britse teamgenoten, Sky Brown (16), Bombette Martin (18) en Lola Tambling (18), is hij stokoud. Daar ziet hij zelf de charme wel van in. "In welke andere sport zie je tieners en vijftigers nou tegen elkaar strijden voor de prijzen? Skateboarden is mijn fountain of youth."

Macdonald is al sinds 1994 professioneel skateboarder, zijn teamgenoten waren toen nog niet eens geboren. Hij haalde in 1999 het wereldnieuws door als eerste persoon ooit te skateboarden door het Witte Huis, waar president Bill Clinton toen woonachtig was.

Zwemmen | Marchand gehuldigd bij Eiffeltoren

Hij is de koning van het zwemtoernooi in Parijs: Léon Marchand. De 22-jarige Fransman pakte op deze Olympische Spelen liefst vier gouden medailles en legde met het estafetteteam ook nog eens beslag op het brons. Hij is daarmee een van de drie zwemmers die op één Spelen minimaal vier individuele olympische titels veroverden. De Amerikanen Michael Phelps en Mark Spitz gingen hem voor.

De gouden medailles die Marchand won:

  • 200 meter schoolslag
  • 200 meter wisselslag
  • 200 meter vlinderslag
  • 400 meter wisselslag

Marchand werd geboren in Toulouse, in een echte zwemfamilie. Zijn vader Xavier Marchand en zijn moeder Céline Bonnet zijn voormalig topzwemmers. Hun zoon stond in de jeugd nooit bekend als een absoluut toptalent, maar groeide in de afgelopen drie jaar uit tot een bijna onverslaanbare wereldtopper.

Zwemkoning Marchand gehuldigd bij de Eiffeltoren, tot wild enthousiasme van het publiek

Zeilen | Bouwer en Van der Meer vijfde in Nacra-17: 'Tevreden mee'

Bekijk de reactie van Bjarne Bouwer en Laila Van der Meer na de derde dag zeilen in de gemengd Nacra-17.

Zeilers Bouwer en Van der Meer vijfde in Nacra-17: 'Tevreden mee'

Schoonspringen | Praasterink na laatste plek in finale: 'Niveau lag heel hoog'

Voor Else Praasterink was het bereiken van de olympische finale al een prestatie op zich. Daarin eindigde ze als laatste. "Het niveau lag heel hoog. Ik wilde daarbij horen, maar dat is niet gelukt."

Praasterink: 'Heel blij dat ik zover ben kunnen komen op mijn eerste Spelen'

Atletiek | Eventuele finale Bol op grote schermen in Amersfoort

Mocht Femke Bol vanavond de finale van de 400 meter horden halen - en die kans is natuurlijk groot - is die op grote schermen te bekijken in het centrum van haar geboortestad Amersfoort.

Lieke Klaver komt morgen in actie in de halve finales van de 400 meter.

Roemeense premier boycot slotceremonie Spelen

Het was toch wel een hartverscheurend beeld gisteravond: de Roemeense turnster Ana Barbosu dacht tijdens de vloerfinale brons te hebben gewonnen en was dat al aan het vieren, maar toen werd er toch nog wat in de eindstand gewijzigd. De Amerikaanse turnster Jordan Chiles kreeg aanvankelijke een foutieve score, maar dit werd na bezwaar gecorrigeerd waardoor het brons tóch naar haar ging.

De gang van zaken kon bepaald niet op de goedkeuring van de Roemeense premier Marcel Ciolacu rekenen. Uit protest is hij zondag niet aanwezig bij de slotceremonie van de Olympische Spelen.

"Het is volstrekt onacceptabel. Deze medaille heeft Barbosu verdiend door eerlijk werk. Dit beroep begrijpen noch de coaches noch de beste turnsters", aldus Ciolacu, die heeft beloofd om Barbosa en de eveneens gedupeerde turnster Sabrina Voinea bij hun terugkeer in Roemenië "te zullen onthalen als olympische kampioenes".

Hockey | Terugkijken: de halve finale van de mannen tegen Spanje

Hockeyers verslaan Spanje met 4-0 en bereiken olympische finale

Hockey | Hielp het bezoekje van Van Gaal de hockeymannen?

Jorrit Croon reageert na de gewonnen halve finale tegen Spanje. Hij vertelt ook nog even over het bezoekje van Louis van Gaal van een paar dagen geleden.

Het grote imagineren mag beginnen, want donderdagavond staat in de finale de winnaar van India - Duitsland op het programma. Die wedstrijd wordt vanavond om 19.00 uur gespeeld.

Croon: 'Wil maar één cadeau voor m'n verjaardag: olympisch goud'

Beachvolleybal | Boermans/De Groot stranden in kwartfinale

Helaas, de Spelen zitten erop voor Boermans en De Groot. De Duitsers Ehlers en Wickler waren simpelweg te goed vandaag en winnen met 22-20 en 21-15.

Beachvolleybal | Duitsers domineren

Boermans en De Groot staan met 12-8 achter in de tweede set. Ze hebben het heel erg moeilijk met hun Duitse opponenten.

Golfsurfen | Walvis steelt de show

Met olympische souplesse sprong er in Tahiti een walvis uit het water. De beelden zie je hieronder.

Walvis verrast golfsurfers op Olympische Spelen

Beachvolleybal | Eerste set naar Duitsers

Boermans en De Groot verliezen de eerste set uiteindelijk met minimaal verschil: 22-20.

Dat is een tegenvaller, maar er is nog niks verloren. Afgelopen juni wonnen de Nederlanders nog van Ehlers en Wickler op het prestigieuze elite 16-toernooi in Doha.

Beachvolleybal | Boermans/De Groot hebben het moeilijk

De Duitsers hebben de overhand in de eerste set van de kwartfinale. Boermans en De Groot staan met 17-15 achter tegen Ehlers en Wickler.

Kitesurfen | Lammerts op medaillekoers

Kitesurfer Annelous Lammerts blijft op de Olympische Spelen goed presteren. De 30-jarige debutante eindigde als tweede in haar enige race van de dag, waardoor ze twee plekken steeg naar de vierde plaats in het klassement. Door het gebrek aan wind in Marseille, al de hele week een punt van zorg, konden er niet meer races gevaren worden.

Morgen wordt er, als de wind meezit, nog gekitesurft. De nummers één en twee van het klassement plaatsen zich dan voor de finale op zondag, de nummers drie tot en met acht moeten eerst nog een halve finale doorstaan. Van die halve finales plaatsen de beste twee zich ook nog voor de finale, die dus uit vier kitesurfers bestaat.

Beachvolleybal | We zijn begonnen!

Boermans/De Groot begint nu aan de kwartfinale. Gaat het lukken om een halve finaleplaats binnen te slepen?

Boermans/De Groot

Zeilen | Bouwmeester moet dagje geduld hebben, Nederlanders naar medalrace Nacra17

De medalrace van Marit Bouwmeester wordt vandaag niet meer gevaren. Daardoor moet de Nederlandse nog altijd even wachten tot haar gouden medaille officieel wordt toegekend.

In de Nacra17 is de laatste reguliere race vandaag nog wel afgelegd. Laila van der Meer en Bjarne Bouwer werden vijfde en plaatsten zich eveneens als vijfde voor de medalrace. Kansen op een medaille zijn er niet meer, maar een mooie klassering zit er dus zeker in.

Beachvolleybal | Boermans/De Groot tegen Ehlers/Wickler

Beachvolleyballers Stefan Boermans en Yorick de Groot nemen het in de kwartfinale op tegen het Duitse duo Nils Ehlers en Clemens Wickler. Het Duitse duo wist al hun wedstrijden in Parijs tot nu toe te winnen.

Dat geldt overigens ook voor het Nederlandse duo, dat ook nog niet een set heeft afgestaan. Al met al belooft het dus een spannende kwartfinale te worden.

Boermans/De Groot

Waterpolo | Nederland naar de halve finale!

Daar is de halve finaleplaats! Nederland wint met 11-8 en neemt het in de halve eindstrijd op tegen Spanje. Daarmee laat Oranje toch weer zien dat ze echt tot de wereldtop behoren. Voor de derde keer in hele korte tijd boekt de Nederlandse ploeg veel succes op een groot eindtoernooi.

Waterpolo | Van de Kraats maakt weer een treffer

Boem! En daar is Van de Kraats weer. Binnen de kortste keren helpt de beste speelster van de wereld haar ploeg twee keer met een treffer.

De Italianen geven nog niet op. Meteen daarna schiet Palmieri op doel en via het hoofd van Aarts wordt het 11-8.

Tussenstand Nederland-Italië: 11-8

Aarts ziet de bal in het doel verdwijnen

Een snel spoorboekje

Er staat ook vanavond weer genoeg moois op het programma:

  • Zo: beachvolleybal kwartfinale: Boermans/De Groot Nederland - Duitsland
  • Vanaf 19.00 uur: Eerste ronde teamsprint baanwielrennen
  • Vanaf 20.00 uur: Halve finales vierhonderd meter horden met Cathelijn Peeters en Femke Bol.
  • 20.50 uur: Finale 1.500 meter met Niels Laros en Stefan Nillessen

Welkom!

Welkom in ons nieuwe liveblog over de elfde dag van de Olympische Spelen. Hier gaan we alle actie volgen die er vanavond plaatsvindt in Parijs en omstreken.

Bekijk hier alles wat er eerder vandaag gebeurde.

De herkansing van de 200 meter eerder vandaag