NOS Sport

Teamsprinters pakken olympisch goud en verbeteren tweemaal wereldrecord

Teamsprinters prolongeren olympische titel met nieuw wereldrecord

De Nederlandse teamsprinters hebben in Parijs met groot vertoon van macht hun olympische titel geprolongeerd. Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland waren in de finale te sterk voor Groot-Brittanië, dat net als drie jaar geleden in Tokio genoegen moet nemen met zilver.

Het Nederlandse drietal toonde eerder in het toernooi al aan in hun beste vorm ooit te zijn. Tijdens de kwalificatie sneuvelde het olympisch record, dat stond sinds de olympische finale van Tokio. In de daaropvolgende eerste ronde schroefden Van den Berg, Lavreysen en Hoogland het wereldrecord omlaag naar 41,191 seconden.

In de finale bleek het allemaal nog sneller te kunnen. Startrijder Van den Berg zette de toon door in 17,123 de snelste eerste ronde van het toernooi te rijden, waarna Lavreysen in zijn eerste volle ronde de topsnelheid bereikte.

Als eerste ooit legde het drietal de drie rondes af in minder dan 41 seconden: 40,949 stond er op de klok toen Hoogland over de streep kwam.

Teamsprinters na goud in wereldrecord: 'Ongelofelijk, bizar, onwerkelijk'

Groot-Brittannië was met olympisch goud in 2008, 2012 en 2016 jarenlang toonaangevend op dit onderdeel. Maar in Parijs kwamen Ed Lowe, Hamish Turnbull en Jack Carlin nooit in de buurt van de snelheid van de vijfvoudig en regerend wereldkampioenen Nederlanders.

Tijdens de kwalificatie en de eerste ronde was het verschil zo'n zes tiende van een seconde. In de finale zelfs nog iets groter, 'Team GB' klokte 41,814.

De Australiërs Leigh Hoffman, Matthew Glaetzer en Matthew Richardson waren in de strijd om het brons sneller dan Frankrijk.

Teamsprinters plaatsen zich met nieuw wereldrecord voor olympische finale

Het is de eerste medaille voor de Nederlandse baanploeg op de Spelen in Parijs. Lavreysen en Hoogland komen later in de week ook in actie op de individuele sprint en op de keirin.

Negende Nederlandse goud

De teamsprinters bezorgden Nederland de negende gouden medaille in Parijs: na vier gouden plakken op de olympische roeibaan, de 4x400 meter estafette-atletiekploeg, de 3x3 basketballers en de 49er FX-zeilvrouwen.

Bij die gouden plakken is al de medaille van zeilster Marit Bouwmeester meegeteld. De 36-jarige Friezin kan de eerste plaats in de Ilca 6-klasse niet meer ontgaan: ze moet bij de medalrace alleen nog finishen.

Bouwmeester hoopte dinsdag het goud te ontvangen, maar de afsluitende medalrace werd door gebrek aan wind nog een dag verschoven, naar woensdag.

Volg de Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl