Voetbalblog
NOS VoetbalAangepast

Van den Boomen bevrijdt Ajax tegen Vojvodina • Go Ahead en Brann scoren niet

Dit is ons blog over de wedstrijden van de Nederlandse clubs, met als inzet Europees voetbal:

Een push op je telefoon ontvangen bij updates in het blog? Vink het belletje aan!

liveblog gesloten

Farioli: 'Blij met resultaat, maar genoeg te doen'

Met de reactie van Ajax-coach Francesco Farioli sluiten we dit blog af. Bedankt voor het volgen en tot de volgende keer!

Lees en kijk hieronder zijn reactie:

Van den Boomen blij met 'typische spitsengoal' en bespreekt eigen toekomst

Van den Boomen blij met 'typische spitsengoal' en bespreekt eigen toekomst

Hoe deden de mogelijke tegenstanders het?

Als Ajax deze tweede voorronde doorkomt, spelen de Amsterdammers tegen de winnaar van het duel tussen Panathinaikos en Botev Plovdiv. De Grieken wonnen de heenwedstrijd vandaag met 2-1. Alexander Jeremejeff en Tasos Bakasetas (penalty) scoorden voor Panathinaikos. Alen Korosec maakte de Bulgaarse goal.

Het IJslandse Valur of het Schotse St. Mirren is de mogelijke tegenstander van Go Ahead in de derde voorronde van de Conference League. Het eerste duel in Reykjavík eindigde vandaag in 0-0. Invaller Aron Jóhannsson (ex-AZ) van de IJslander kreeg in de 81ste minuut rood.

AJA-VOJ | Klaar in Amsterdam

Ajax heeft in de tweede kwalificatieronde van de Europa League nipt gewonnen van Vojvodina Novi Sad uit Servië. De Amsterdammers waren vrijwel de hele wedstrijd de bovenliggende partij, maar slaagden er lang niet in om te scoren.

Twee invallers maakten uiteindelijk het verschil. Uit een voorzet van Mika Godts kopte Branco van den Boomen vlak voor het einde van de reguliere speeltijd knap binnen. Zijn goal was de enige van de wedstrijd: 1-0.

Lees hieronder het verslag:

AJA-VOJ | 87' DOELPUNT AJAX!

Invaller Van den Boomen doet het! Hij kopt de indraaiende voorzet van Godts knap binnen. Een bevrijdende treffer, zo vlak voor tijd.

Ajax - FK Vojvodina 1-0

Branco van den Boomen

AJA-VOJ | 85' Valt ie nog?

Ajax krijgt weer wat meer controle over de wedstrijd en creëert ook weer wat meer gevaar. Zit er nog een doelpunt in de voor de Amsterdammers?

Ajax - FK Vojvodina 0-0

Go Ahead ziet kansen na 0-0 tegen Brann: 'Kranig verweerd, nog alles om voor te spelen'

Go Ahead ziet kansen na 0-0 tegen Brann: 'Kranig verweerd, nog alles om voor te spelen'

AJA-VOJ | 70' Paal!

Weer ontsnapt Ajax! Invaller Aleksa Vukanovic raakt de paal! De Amsterdammers zijn het kwijt en dreigen het helemaal weg te geven.

Farioli grijpt in en brengt Branco van den Boomen (voor Taylor) en Julian Rijkhoff (voor Akpom).

Ajax - FK Vojvodina 0-0

AJA-VOJ | 70' Pasveer redt, met geluk

Pasveer voorkomt een achterstand voor Ajax. Met zijn schouder, met geluk dus, brengt de 40-jarige keeper een snoeiharde uithaal van Mihailo Ivanovic. De Servische kans past in het beeld van de tweede helft. Ajax is niet meer zo dominant als in het laatste half uur voor rust.

Ajax - FK Vojvodina 0-0

AJA-VOJ | 65' Invallers

Farioli brengt twee verse krachten in de ploeg: Steven Berghuis (nog niet fit genoeg om te starten) en Mika Godts komen voor Kian Fitz-Jim en Christian Rasmussen.

Godts laat zich gelijk zien met een dribbel, waaruit uiteindelijk een kans komt voor Taylor. Het schot van de middenvelder gaat over.

Ajax - FK Vojvodina 0-0

AJA-VOJ | 58' Matig Ajax na rust

Ajax verzuimt na rust door te drukken tegen Vojvodina. Het is matig wat de thuisploeg tot nu toe laat zien. De Serviërs komen weer wat beter in de wedstrijd en krijgen meer vertrouwen.

Ajax - FK Vojvodina 0-0

AJA-VOJ | Tweede helft

De bal rolt voor de tweede helft. Geen wijzigingen bij beide teams. De helft begint fel met een opstootje aan de zijkant. Youri Baas en Njegos Petrovic krijgen geel.

Ajax - FK Vojvodina 0-0

Opstootje bij Ajax - Vojvodina

AJA-VOJ | Rust

Met een schot voor Rensch voorlangs en een kopbal van Rasmussen in de handen van keeper Carevic sluit Ajax de eerste helft af.

Na een onwennig begin nam het Ajax het heft in handen en volgen er meerdere kansen. Het wachten is op goals bij de eerste kennismaking met het Ajax van coach Francesco Farioli.

Ruststand: Ajax - FK Vojvodina 0-0

Francesco Farioli

AJA-VOJ | 40' Flipperkast

Een flipperkast voor het doel van Vojvodina. Eerst wordt een schot van Taylor door Ðorde Crnomarkovic van de lijn gehaal, dan heeft keeper Carevic een schot van Akpom en vervolgens behoudt Henderson de rust voor een voorzet, maar kopt Hato naast. Een doelpunt hangt in de lucht.

Ajax - FK Vojvodina 0-0

AJA-VOJ | 34' Kruising!

Ajax groeit na dat onwennige begin in de wedstrijd. Kenneth Taylor onderstreept dat met een schot op de kruising.

Eerder kwam Christian Rasmussen van rechts naar binnen en redde doelman Lazar Carevic knap op het harde schot van de Deen.

Aan de andere kant ging een inzet van Caleb Zady Sery ruim naast en landde een ongevaarlijk schot van Fitz-Jim in de handen van keeper Carevic.

Ajax - FK Vojvodina 0-0

Kenneth Taylor

AJA-VOJ | 22' Grote kans Forbs

De eerste kans voor Ajax na zwak verdedigen van Vojvodina. De Serviërs krijgen de bal niet weg en Carlos Forbs haalt uit. Doelman Lazar Carevic maakt er ternauwernood een corner van.

Even later gaat Kenneth Taylor makkelijk liggen na contact met Vukan Savicevic. Geen strafschop.

Ajax - FK Vojvodina 0-0

Kenneth Taylor

AJA-VOJ | 15' Onwennig

De Amsterdammers ogen wat onwennig zo in het begin en dat is natuurlijk niet zo gek in deze nieuwe samenstelling bij de eerste echte wedstrijd van het seizoen.

Opvallend is dat keeper Pasveer in de passing al twee fouten heeft gemaakt, terwijl meevoetballen normaal juist het sterke punt is van de routinier.

Ajax - FK Vojvodina 0-0

AJA-VOJ | 10' Servisch gevaar

Josip Sutalo grijpt sterk in als Mihailo Ivanovic dreigt gevaarlijk te worden. Het is de eerste dreiging voor Vojvodina.

Ajax - FK Vojvodina 0-0

AJA-VOJ | Aftrap

We gaan gelijk door met het duel tussen Ajax en FK Vojvodina in de tweede voorronde van de Europa League.

Ajax voor de aftrap

GAE-BRA | Klaar

Go Ahead Eagles is in de tweede kwalificatieronde van de Conference League niet voorbij het Noorse SK Brann gekomen. De Deventenaren speelden bij vlagen goed en kwamen tot enkele uitgespeelde kansen, maar slaagden er niet in om te scoren (0-0).

Lees meer:

GAE-BRA | 90+1' ROOD Llansana!

Venijn in de staart. Enric Llansana, de vervanger van Kramer, brengt de doorgebroken Sander Erik Kartum tegen de grond en krijgt rood. Een vrije trap voor Brann en rood voor de Eagles-verdediger. De vrije trap levert gelukkig voor de Eagles geen goal op. De bal gaat in de muur.

Go Ahead Eagles - SK Brann 0-0

GAE-BRA | 80' Daar is Adekanye weer

Bobby Adekanye is in de tweede helft niet zo opvallend als in de eerste, maar daar is hij weer. Hij profiteert van Noors balverlies en heeft zowaar een kans op de openingsgoal. Doelman Matias Dyngeland heeft het in de gaten en dwarsboomt het plannetje van Adekanye. Geen goal.

Go Ahead Eagles - SK Brann 0-0

GAE-BRA | 72' James valt uit

Linksback Dean James raakt geblesseerd, vermoedelijk is het kramp, en kan na een sterke wedstrijd niet verder. Hij wordt vervangen door Luca Everink.

Bij de Eagles komt ook de nieuwe aanwinst Calvin Twigt binnen de lijnen. Hij kwam over van FC Volendam.

Go Ahead Eagles - SK Brann 0-0

GAE-BRA | 65' Stokkers waagt een schot

De eerste mogelijkheid van de Eagles na rust is voor invaller Stokkers. Hij wil de bal na een afgeslagen corner in de hoek krullen, maart zijn inzet gaat ruim naast. Eindelijk weer een wapenfeit voor de thuisploeg. Even later gevaar aan de andere kant, maar het loopt goed af .

Go Ahead Eagles - SK Brann 0-0

GAE-BRA | 60' De eerste

Het is een kwartier voor rust en er is in nog maar weinig gebeurd in de tweede helft. Wel de eerste gele kaart van de wedstrijd, voor Emil Kornvig van Brann, zojuist de eerste corner voor Brann en ook de eerste wissels: bij Brann komen Sakarias Opsahl en Ole Didrik Blomberg in de ploeg en bij Go Ahead vervangt Finn Stokkers Søren Tengstedt.

Go Ahead Eagles - SK Brann 0-0

GAE-BRA | Tweede helft

De tweede helft in Deventer begint. Geen wijzigingen aan beide kanten.

Deventer trots op Go Ahead: 'Maak je maar één keer mee'

De rust is een mooi moment om nog eens te kijken hoe deze wedstrijd, de eerste Europese wedstrijd van Go Ahead in Deventer in bijna zestig jaar, leeft in de stad.

Check onderstaande reportage:

Eagles spelen Europees voetbal, Deventer trots: 'Maak je maar één keer mee'

GAE-BRA | Rust

Het is rust in Deventer. Een leuke eerste helft met een goed Go Ahead en kansen voor beide teams.

Thore Pedersen en Jakob Breum

Opstelling Ajax: Pasveer start, Ramaj op de bank

De opstelling van Ajax is binnen en zoals verwacht heeft de 40-jarige Remko Pasveer een basisplaats. Diant Ramaj zit op de bank.

Verder ook basisplaatsen voor onder anderen Youri Baas, Christian Rasmussen en Kian Fitz-Jim.

Opstelling Ajax

GAE-BRA | 40' De Lange redt

Go Ahead is de betere ploeg, maar SK Brann laat zich niet onbetuigd. Thore Baardsen Pedersen met een poging, maar De Lange redt.

Go Ahead Eagles - SK Brann 0-0

GAE-BRA | 35' Adekanye weer in de hoofdrol

Weer een kans voor de Eagles en weer is Adekanye erbij betrokken. De aanvaller neemt de bal vol risico in één keer op de slof. Het schot gaat hard en hoog net naast.

Go Ahead Eagles - SK Brann 0-0

GAE-BRA | Tevreden coach?

We zijn een half uur bezig in Deventer en wat de Eagles op de mat leggen is goed en vol energie. Het leverde ook al twee kansen op. De nieuwe coach Paul Simonis moet tevreden zijn over wat hij heeft gezien.

Go Ahead Eagles - SK Brann 0-0

Paul Simonis

GAE-BRA | 19' Kansen Go Ahead

En daar is de eerste kans voor de thuisploeg. Bobby Adekanye verzorgt de voorbereiding en Søren Tengstedt kan afmaken, maar dat lukt niet. Keeper Matias Dyngeland heeft de bal vast.

Even later is het Adekanye die een kans voor zichzelf creëert. Hij plaatst de bal net naast.

Go Ahead Eagles - SK Brann 0-0

Bobby Adekanye zet voor

GAE-BRA | 10' Kans Brann

De eerste kans is in Deventer voor de Noren. Niklas Castro krijgt veel ruimte in het strafschopgebied van de Eagles, speelt zich vrij en kans uithalen. Go Ahead-keeper Jeffrey de Lange is alert en redt.

Met Castro heeft Brann een eenmalig Chileens international in het team. De 28-jarige aanvaller werd geboren in Noorwegen, maar zijn vader is immigrant uit Chili. Zijn moeder is Noors.

Go Ahead Eagles - SK Brann 0-0

GAE-BRA | Aftrap

De bal rolt bij Go Ahead Eagles - SK Brann. Na bijna 60 jaar weer Europees voetbal in Deventer!

Sfeer

Heerlijk sfeer op de Adelaarshorst, Europacupkoorts! Uit het Noorse Bergen ook zo'n 450 fans in het uitvak.

  • Pro Shots
    De Adelaarshorst
  • Pro Shots
    De Adelaarshorst

Eerste Europese ervaring Go Ahead: 0-6 tegen Celtic

Twee keer eerder speelde Go Ahead Europees voetbal. De eerste keer was in het seizoen 1965/1966. Het grote Celtic was toen de tegenstander in de eerste ronde van de Europa Cup II, de Europacup voor bekerwinnaars. In Deventer werd het 0-6 en op Celtic Park werd het 1-0 voor de Schotten.

De tweede keer was in de kwalificatie voor de Europa League in het seizoen 2015/2016. In Emmen (doordat de Adelaarshorst werd verbouwd) werd het 1-1 en in Hongarije was Ferencváros met 4-1 te sterk.

  • ANP
    Celtic verslaat Go Ahead met 0-6 in 1965
  • ANP
    Celtic verslaat Go Ahead met 0-6 in 1965

Vorm SK Brann

Het Noorse voetbalseizoen is halverwege en SK Brann staat momenteel tweede achter koploper FK Bodø/Glimt. De ploeg van coach Eirik Horneland verkeert niet in de beste vorm, zonder overwinning in de laatste vier competitieduels.

Laatste uitslagen:

  • 20 juli: Sarpsborg 08 - SK Brann 1-1
  • 13 juli: SK Brann - FK Haugesund 1-1
  • 7 juli: FK Bodø/Glimt - SK Brann 5-1
  • 28 juni: SK Brann - Strømsgodset IF 0-0

Opstelling SK Brann

Opstelling SK Brann

Opstelling Go Ahead Eagles

De nieuwe Eagles-trainer Paul Simonis stuurt veel bekende namen het veld in in de heenwedstrijd tegen SK Brann in de tweede voorronde van de Conference League. Het zijn allemaal namen die we nog kennen van het vorige seizoen onder de naar Manchester United vertrokken René Hake.

Willum Thór Willumsson (naar Birmingham City), Bas Kuipers (FC Twente) en Philippe Rommens (Ferencváros) zijn er natuurlijk niet bij. Nieuwelingen Julius Dirksen (FC Emmen), Mathis Suray (FC Dordrecht) zijn er vanwege blessures niet bij. Luca Plogmann (terug van verhuur FC Dordrecht), Darío Serra (Mérida) en Calvin Twigt (FC Volendam) zitten op de bank.

Mats Deijl is bij de Eagles de nieuwe aanvoerder, de opvolger van Kuipers.

Opstelling Go Ahead Eagles

Pasveer vanavond eerste keeper bij Ajax?

Kiest Ajax-trainer Francesco Farioli voor Remko Pasveer als eerste keeper bij Ajax. Dat is een van de vragen in de voorbereiding. Als de 40-jarige Pasveer onder de lat staat tegen het Servische Vojvodina lijkt zijn kostje voorlopig gekocht.

Het zou een schok zijn voor Diant Ramaj. Die knokte zich vorig seizoen na zijn komst van Eintracht Frankfurt in de basis bij Ajax en maakte bij vlagen veel indruk. In de voorbereiding op dit seizoen wisselden Pasveer en Ramaj elkaar af.

Keeper Remko Pasveer op de training van Ajax

Henderson: 'Niveau training is enorm omhoog gegaan'

Ajax-middenvelder Jordan Henderson is onder de indruk van de trainingen onder zijn nieuwe trainer. "Het niveau van de trainingen is enorm omhoog gegaan ten opzichte van mijn eerste maanden bij Ajax. Ik denk dat je dat zeker kan zien als je de trainingen bekijkt."

Over Henderson, die vanavond de aanvoerdersband zal dragen, gingen geruchten over een mogelijk vertrek bij Ajax, al een halfjaar na zijn komst uit Saudi-Arabië. "Dat klopte allemaal niet. Als het aan mij ligt blijf ik gewoon, maar we moeten ook zien wat goed voor de club is."

Henderson ziet trainingsniveau bij Ajax 'fenomenaal stijgen' door komst Farioli

Gelijk cruciaal duel voor Farioli

Farioli staat na een maand al voor cruciaal duel met Ajax: 'Is zoeken naar balans'

Ook in Amsterdam staat de coach vanavond voor het eerst langs de lijn bij een officiële wedstrijd: Francesco Farioli debuteert als trainer van Ajax. Met de thuiswedstrijd tegen Vojvodina wacht meteen een cruciale wedstrijd in de voorrondes van de Europa League.

Kiest de Italiaan vanavond tegen het Servische Vojvodina voor de fitste spelers of voor de meer ervaren mannen, die misschien nog wat minder fit zijn? Voor een topfit talent als Dies Janse of een EK-international als Josip Sutalo?

"Het is inderdaad een grote uitdaging om de groep in balans te krijgen", zei Farioli gisteren. "Sommige spelers zijn al helemaal fit en anderen hebben meer tijd nodig. Dat evalueren en analyseren we van dag tot dag."

Nieuwe lampen en nieuw veld aan de Vetkampstraat

Er moest één en ander worden verbouwd, maar de Adelaarshorst in Deventer is helemaal klaar voor een avondje Europees voetbal.

Niks doen aan dat karakteristieke stadion midden in een woonwijk, zou je zeggen. Maar dat moest wel van de Europese voetbalbond UEFA. Zonder aanpassingen had Brann deze week niet op bezoek kunnen komen. Om Europees te mogen spelen, moeten clubs voldoen aan bepaalde eisen. Aan een paar eisen voldeed Go Ahead tot deze zomer nog niet.

"Bijvoorbeeld de verlichting", vertelt algemeen directeur Jan Willem van Dop. "We hebben onze lichtmasten wel behouden, maar er zijn nieuwe ledlampen ingegaan." Verder moest ook de staantribune worden aangepast en werd er een gloednieuw hybride grasveld aangelegd.

Na 60 jaar weer Europees voetbal in Deventer: 'Ik proef veel gretigheid'

Trainer Paul Simonis valt met zijn neus in de boter. Hij is bij Go Ahead Eagles net begonnen aan zijn eerste klus als hoofdtrainer en staat vanavond al langs de lijn bij een historisch duel.

Na 60 jaar wordt er weer Europees gevoetbald in Deventer. Volgens Paul Simonis, de nieuwe trainer, is het aan alles te merken. "Je proeft het zeker. Ze zijn enorm aan het sleutelen aan het stadion om het allemaal in orde te krijgen. Fans, pers, het leeft enorm."

Ook de kersverse aanvoerder Mats Deijl voelt vooral enthousiasme om zich heen in aanloop naar de Conference League-voorronde. "Het is zoiets groots voor de club. Ik proef veel gretigheid, positiviteit."

Simonis zou nooit bij andere club zo laat zijn ingestapt: 'Maar hier ken ik alles'

Welkom!

Met het EK nog vers in het geheugen en het olympisch voetbaltoernooi in volle gang, rolt de bal ook in de voorrondes van de Europese clubtoernooien. Vanavond beginnen Go Ahead Eagles en Ajax aan de voorrondes voor de Conference en Europa League.

In Deventer neemt Go Ahead het om 18.30 uur op tegen het Noorse Brann. Ajax ontvangt later op de avond (20.30 uur) FK Vojvodina uit Servië. De returns van beide duels worden volgende week donderdag gespeeld. De winnaars gaan door naar de derde, voorlaatste voorronde.

In dit blog houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen op beide velden. Veel plezier.