Branco van den Boomen

Van den Boomen kopt Ajax in slotfase langs Vojvodina in Europa League

Ajax heeft in de tweede kwalificatieronde van de Europa League nipt gewonnen van Vojvodina Novi Sad uit Servië. De Amsterdammers waren vrijwel de hele wedstrijd de bovenliggende partij, maar slaagden er lang niet in om te scoren.

Twee invallers maakten uiteindelijk het verschil. Uit een voorzet van Mika Godts kopte Branco van den Boomen vlak voor het einde van de reguliere speeltijd knap binnen. Zijn goal was de enige van de wedstrijd: 1-0.

Het debuut van hoofdtrainer Francesco Farioli bracht daarmee een positief resultaat. De return wordt volgende week donderdag in Servië gespeeld.

Ajax begon tegen Vojvodina nog niet met de sterkst mogelijke opstelling. Internationals Brian Brobbey en Steven Bergwijn kregen langer vakantie, Owen Wijndal was niet fit genoeg en aanwinst Bertrand Traoré nog niet speelgerechtigd. Steven Berghuis was ook niet geheel fit en kwam als invaller in actie.

Ajax trad dus aan met een jeugdige opstelling, waarin wel een 40-jarige het doel verdedigde. Remko Pasveer kreeg de voorkeur onder de lat en werd zo de oudste Ajacied ooit in een officiële wedstrijd.

De doelman had in de eerste helft weinig te doen. Ajax was oppermachtig en kwam voor de rust tot acht schoten op het vijandelijke doel. Onder meer Chuba Akpom, Carlos Forbs en Christian Rasmussen probeerden het enkele keren, terwijl Kenneth Taylor de kruising raakte met een hard schot.

Kenneth Taylor

Na de rust kwam Ajax wel enkele keren in de problemen. Hoe langer de wedstrijd duurde, hoe vaker Pasveer in actie moest komen. Na zo'n 70 minuten spelen kwamen de Amsterdammers zelfs erg goed weg toen spits Aleksa Vukanovic een grote kans op de paal schoot.

Daarop bracht Farioli enkele invallers, die een overwinning uit het vuur moesten zien te slepen. Dat lukte: de jonge buitenspeler Godts gaf een strakke voorzet richting het strafschopgebied, waar Van den Boomen klaarstond.

Laatstgenoemde stuurde de bal met zijn hoofd goed de verre hoek in, waar de keeper niet meer bij kon. Zo werd Van den Boomen de matchwinner en gaat Ajax met een voorsprong naar Servië voor de return, die over precies een week wordt afgewerkt.