NOS SportAangepast

Turnster Volleman vervangt geblesseerde Van Pol • Sinner en Rune melden zich af

Dit is ons blog over de Olympische Spelen:

  • Er wordt vandaag al gespeeld in het voetbal en het rugby (mannen).
  • Over twee dagen is de openingsceremonie
  • Vanavond om 21.15 uur op NPO1 ons olympisch journaal
  • Vanaf zaterdag dagelijks live bij de NOS van 09.00u tot 22.30u op NPO 1 (en 3), NOS.nl, in de NOS-app en de NOS Live-app
  • Studio Parijs, het avondprogramma vanuit Frankrijk, is vanaf zaterdag dagelijks te zien rond 22.30u, ook RadiOlympia wordt dagelijks in Parijs gemaakt van 09.30 tot 23.00u

Een push ontvangen bij een nieuw bericht in het blog? Vink het belletje aan!

liveblog gesloten

Welke Nederlanders zien we morgen?

Morgen komen de eerste Nederlandse sporters in actie. Vanaf 09.30 uur staan Quinty Roeffen, Gaby Schloesser en Laura van der Winkel in de kwalificaties van het handboogschieten. Later op de dag, vanaf 14.15 uur, komt handboogschieter Steve Wijler in actie in de kwalificatieronde.

Om 11.00 uur spelen de Nederlandse handbaldames hun eerste groepswedstrijd. Zij nemen het op tegen Angola. De handbalwedstrijd is op onze website te volgen via een livestream.

Tot dan!

Laatste wedstrijden eerste dag voorbij

De laatste wedstrijden van de eerste olympische dag zijn afgelopen.

Frankrijk, gecoacht door Thierry Henry, was met 3-0 te sterk voor de Verenigde Staten. Doelpuntenmakers waren Alexandre Lacazette, Michael Olise en Loic Bade.

Mali en Israël speelden gelijk: 1-1.

De Spelen gaan morgen verder met handboogschieten (kwalificaties) en de groepsfases in het rugby, voetbal en handbal.

Eerste dag rugbytoernooi zit erop

De eerste dag in het rugbytoernooi zit erop. Nieuw-Zeeland versloeg Zuid-Afrika met 16-5, Ierland was met 40-5 te sterk voor Japan.

Er wordt nu alleen nog gevoetbald: Frankrijk staat met 2-0 voor tegen de Verenigde Staten, bij Mali tegen Israël staat het 1-1.

Turnen: Volleman vervangt geblesseerde Van Pol

Tisha Volleman vervangt de geblesseerde Vera van Pol in de Nederlandse turnploeg.

Van Pol liep tijdens een training in Parijs een voetblessure op, waarna in onderling overleg is besloten dat de Nederlands kampioene op de meerkamp wordt vervangen.

De Nederlandse ploeg bestaat nu uit Volleman, Sanna Veerman, Naomi Visser, Lieke Wevers en Sanne Wevers.

Tisha Volleman

Fluitconcerten tijdens Israëlisch volkslied

Tijdens het Israëlische volkslied voorafgaand aan de aftrap van het duel tussen Israël en Mali waren stevige fluitconcerten te horen.

De Israëlische ploeg arriveerde onder zware politiebegeleiding bij het Parc des Princes, het nationale stadion van Frankrijk.

Op foto's is te zien hoe zwaarbewapende agenten rondom het stadion patrouilleren.

  • EPA
    Politie buiten het Parc des Princes
  • EPA
    Politie buiten het Parc des Princes

Na Sinner meldt ook Rune zich af

Ook de Deense tennisser Holger Rune heeft zich afgemeld voor de Olympische Spelen. De 21-jarige nummer 16 van de wereldranglijst kampt met een polsblessure, legt hij uit op X.

"Ik heb het hele gravel- en grasseizoen met pijn in mijn pols gespeeld, dus ik moet de medische aanbevelingen serieus nemen."

Eerder op de dag werd al bekend dat de Italiaanse nummer één van de wereld, Jannik Sinner, niet in actie komt op de gravelvelden van Parijs. Hij heeft een amandelontsteking.

Mascherano spreekt van 'circus' na bizarre slotfase

Een schande. Zo noemde de Argentijnse bondscoach Javier Mascherano de opmerkelijke slotfase van het duel tussen Argentinië en Marokko, het gevolg van veldbestormers die na de late Argentijnse gelijkmaker het veld op kwamen en met vuurwerk gooiden.

"Ze vertelden dat de wedstrijd om veiligheidsredenen was uitgesteld. Dit zijn de Olympische Spelen, geen buurttoernooi", aldus Mascherano. "Ik heb nog nooit zo'n groot circus gezien."

Terugkijken: de bizarre slotfase van Argentinië-Marokko

Veldbestormers en afgekeurde goal na 2 uur: enorme chaos op Spelen bij Argentinië-Marokko

Een blik op de velden

Tijd voor een blik op de velden.

Irak heeft zojuist met 2-1 gewonnen van Oekraïne, terwijl Japan weinig moeite had met Paraguay (5-0). Shunsuke Mito (Sparta Rotterdam) scoorde tweemaal.

Op de rugbyvelden liet Fiji, regerend (en tweevoudig) olympisch kampioen, zien dat het ook deze zomer weer een van de topfavorieten is in de sevens-variant. Het versloeg de Verenigde Staten met 38-12. In de sevens-variant bestaat een team uit zeven spelers die twee helften van zeven minuten spelen.

Inmiddels zijn ook de laatste wedstrijden van start gegaan: in het voetbaltoernooi speelt Frankrijk nu tegen de Verenigde Staten, Mali voetbalt tegen Israël.

Ook de eerste dag van het rugbytoernooi komt ten einde. Ierland speelt nu tegen Japan, Nieuw-Zeeland treft dadelijk Zuid-Afrika.

Messi reageert op chaotische slotfase Argentinië-Marokko

"Uitzonderlijk". Hiermee reageert Lionel Messi via een Instagram-story op de chaotische slotfase van het duel tussen Argentinië en Marokko, het gevolg van veldbestormers die na de late Argentijnse gelijkmaker het veld op kwamen en met vuurwerk gooiden.

De wedstrijd werd daarop stilgelegd, waarna de spelers na twee uur van onduidelijkheid het veld weer opkwamen om het duel uit te spelen. De gelijkmaker, in de 106de minuut gemaakt door Cristian Medina, werd na een VAR-check afgekeurd wegens buitenspel in aanloop naar de treffer.

Lionel Messi reageert via Instagram op de ongeregeldheden bij Argentinië-Marokko

Even een korte samenvatting...

Goed, nu het duel officieel voorbij is, is een korte samenvatting wel op zijn plaats.

  • Marokko stond lang met 2-1 voor tegen Argentinië. Omdat het spel in de tweede helft stil had gelegen vanwege enkele jonge toeschouwers die het veld op kwamen, kwamen er vijftien minuten aan blessuretijd bij.
  • In de 106de minuut dacht Cristian Medina de Argentijnen langszij te koppen. Zodoende stond het dus 2-2.
  • Direct na de gelijkmaker kwamen er toeschouwers het veld op en werd er met dingen gegooid - waaronder vuurwerk. De politie moest ingrijpen en toeschouwers moesten het stadion verlaten.
  • Daarop staakte de scheidsrechter het duel. De spelers gingen de kleedkamer in. De wedstrijd leek voorbij, maar was dus stilgelegd en niet beëindigd.
  • Na een kleine twee uur van onduidelijkheid kwamen de spelers weer het veld op. Het stadion was verder leeg.
  • De arbiter werd direct door de VAR naar het scherm geroepen om te kijken of er in aanloop naar de late gelijkmaker van Medina sprake was geweest van buitenspel.
  • De arbiter keurde de gelijkmaker af wegens buitenspel.
  • Na een paar minuten spelen blies de scheidsrechter op het fluitje voor het laatste fluitsignaal. Marokko wint met 2-1.

Marokko wint duel alsnog

De scheidsrechter heeft de wedstrijd ditmaal wél beëindigd. Nadat hij de late Argentijnse gelijkmaker had afgekeurd, ging het duel nog enkele minuten door.

Daarin kwam Argentinië niet meer tot scoren. Het is nu officieel: de wedstrijd is voorbij en Marokko heeft met 2-1 gewonnen.

Wat een bizar einde van een voetbalwedstrijd.

VAR-check: 2-2 afgekeurd

Is een voetbalwedstrijd op de Olympische Spelen ooit op een chaotischere manier aan zijn einde gekomen? De scheidsrechter is zojuist naar de zijlijn geroepen door de VAR om te beoordelen of er in aanloop naar de late gelijkmaker van Cristian Medina, in de 106de minuut, sprake was van buitenspel.

Na het bestuderen van de beelden heeft de arbiter het doelpunt afgekeurd.

Spelers komen het veld weer op

De spelers zijn inmiddels het veld opgekomen. Onduidelijk is nog of de 2-2 wordt goedgekeurd of niet. Volgens de website van de Spelen zou de VAR hebben gekeken naar mogelijk buitenspel in aanloop naar de treffer.

Argentinië-Marokko wordt uitgespeeld

Nieuws uit Saint-Étienne: het duel tussen Argentinië en Marokko wordt alsnog uitgespeeld.

Het bericht komt bijna twee uur nadat het stadion werd ontruimd vanwege ongeregeldheden. Toeschouwers kwamen het veld op en gooiden met spullen, onder meer met vuurwerk.

Hoe Parijs door de Spelen op z'n kop wordt gezet

De openingsceremonie en veel wedstrijden worden midden in de stad georganiseerd, juist op de drukste plekken. Dat heeft ook flinke gevolgen voor Parijs en de Parijzenaren, ziet correspondent Frank Renout.

Hoe Parijs door de Spelen op z'n kop wordt gezet

Opvallend: voetballers bellen op het veld

Na de chaotische slotfase van het duel tussen Argentinië en Marokko pakten verschillende spelers de telefoon. Onduidelijk is wat ze precies zeiden, maar ze zullen vast niet hebben gezegd dat het een saaie wedstrijd was.

Giuliano Simeone met de telefoon in de hand na de chaotische slotfase

Zo ligt het kartonnen bed waar olympische sporters op slapen

Sociale media staan er vol mee; grappen met de kartonnen bedden waar de olympische sporters op moeten slapen. Maar slaapt het ook lekker? Verslaggever Nouschka van der Meijden test het uit in Amsterdam.

Zo ligt het kartonnen bed waar olympische sporters op slapen

Verwarring over Argentijnse gelijkmaker

Goed, verwarring alom dus in de slotfase van het duel tussen Argentinië en Marokko. We zijn inmiddels bijna anderhalf uur verder, maar het is nog steeds niet duidelijk of de 2-2 de definitieve uitslag wordt of niet.

Na de goal kwamen toeschouwers het veld op en moest de politie in actie komen. Het leek erop alsof de scheidsrechter had afgefloten, maar de wedstrijd is niet officieel beëindigd.

Volgens de website van de Olympische Spelen moet de VAR nog beoordelen of er sprake was van buitenspel in aanloop naar de gelijkmaker.

Was het buitenspel of niet? Oordeel zelf.

Wordt in ieder geval vervolgd!

Medina denkt Argentinië in 106de minuut op 2-2 te zetten, goal afgekeurd na buitenspel

Murray lijkt alleen in actie te komen in dubbelspel

De kans is groot dat Andy Murray op zijn vijfde en laatste Olympische Spelen alleen in actie komt in het dubbelspel.

"Ik moet de beslissing nog nemen, maar ik denk het niet", antwoordde hij op de vraag of hij fit genoeg was om deel te nemen aan het enkelspel. "Ik heb met Dan (zijn teamgenoot Daniel Evans, red.) afgesproken dat het dubbelspel de prioriteit heeft."

"Mijn rug is nog steeds niet in perfecte conditie en twee wedstrijden op een dag spelen lijkt me niet optimaal."

Dat zou betekenen dat de tweevoudig olympisch kampioen zijn laatste wedstrijd in het enkelspel al heeft gespeeld. Murray zou afgelopen maand nog in actie komen op Wimbledon, maar hij trok zich terug omdat hij niet voldoende was hersteld van een rugoperatie.

De 37-jarige Schot kampte de afgelopen jaren met blessureleed en bevestigde gisteren dat hij na de Spelen een punt achter zijn rijke loopbaan zet.

Argentinië-Marokko gestaakt, VAR kijkt nog naar 2-2

Hieronder kun je lezen over de chaotische afloop van het voetbalduel tussen Argentinië en Marokko, waarbij de Argentijnen in de 16de (!) minuut van de blessuretijd nog 2-2 maakten. De gelijkmaker kwam tot stand na een onoverzichtelijk flipperkastsituatie, waarbij de Argentijnen twee keer de lat raakten voor Cristian Medina van dichtbij raak kopte.

Tijdens het juichen kwamen er - niet voor het eerst - mensen vanaf de tribune het veld op en ook werden allerlei voorwerpen naar de spelers gegooid, waarop de scheidsrechter beide ploegen naar de kleedkamers verwees.

Nu blijkt dat de scheidsrechter nog niet afgefloten had en dat de wedstrijd dus formeel gestaakt is. Sterker, de 2-2 zou nog bekeken worden door de VAR op mogelijke overtredingen.

Wordt vervolgd...

  • Reuters
    Op grote schermen in het stadion van Saint-Étienne wordt het publiek verzocht te vertrekken omdat de wedstrijd gestaakt is.
  • Reuters
    Giuliano Simeone, zoon van Atlético-coach Diego Simeone, bellend na de gestaakte wedstrijd tegen Marokko.

1.000 politieagenten bij duel tussen Mali en Israël

Zo'n duizend Franse politieagenten zijn vandaag aanwezig in en rondom het Parc des Princes, waar om 21.00 uur de wedstrijd tussen Mali en Israël op het programma staat. Dat meldt The Guardian.

De verwachting is dat er demonstraties plaats zullen vinden rondom het duel. Bovendien zijn Israelische sporters het doelwit van doodsbedreigingen. Mede daarom is de wedstrijd aangemerkt als hoog risico, aldus Gérald Darmanin, de Franse minister van Binnenlandse Zaken.

Ook rondom het duel tussen Oekraïne en Irak, dat om 19.00 uur begint in Lyon, zijn er veiligheidsmaatregelen getroffen.

Alcaraz op de foto met Nederlandse hockeyvrouwen

Over tennis gesproken: Carlos Alcaraz, de Spaanse nummer drie van de wereld, is vandaag op de foto gegaan met de Nederlandse hockeyvrouwen en een deel van de herenploeg.

Alcaraz komt op de velden van Parijs samen met de 38-jarige Rafael Nadal in actie in het dubbelspel. De regerend Wimbledon-kampioen komt ook in actie in het enkelspel.

Carlos Alcaraz gaat op de foto met de Nederlandse hockeyvrouwen

Sinner meldt zich af voor Spelen door amandelontsteking

Jannik Sinner komt niet in actie tijdens de Olympische Spelen. De Italiaanse nummer één van de wereld kampt met een ontsteking aan de keelamandelen. Hij zou op de gravelvelden van Parijs in actie komen in zowel het enkel- als dubbelspel.

"Na een goede trainingsweek begon ik me niet goed te voelen", schrijft Sinner in een verklaring. "De dokter heeft een amandelontsteking geconstateerd en raadde me ten stelligste af om te spelen."

Sinner zou eigenlijk vandaag naar Parijs reizen, maar door koorts was dat al verplaatst naar morgen. Nu is dus duidelijk dat Sinner helemaal niet meer naar de Franse hoofdstad komt.

Ook na afloop veldbestormers bij Argentinië-Marokko

Het enerverende duel tussen Marokko en Argentinië (2-2) werd na afloop ontsierd door veldbestormers die politieagenten tot ingrijpen dwongen.

Argentinië kwam in de zestiende minuut van de blessuretijd langszij door een kopbal van Cristian Medina. Jonge veldbestormers die eerder het gras hadden betreden, waren grotendeels de oorzaak van die lange blessuretijd.

  • Reuters
    Politie op het veld bij Argentinië-Marokko, nadat er toeschouwers het veld op zijn gekomen
  • Reuters
    Beveiligers proberen toeschouwers van het veld te houden

Eerste twee voetbalwedstrijden zitten erop

De eerste twee voetbalwedstrijden van deze Olympische Spelen zitten erop.

Argentinië maakte gebruik van vijftien minuten aan blessuretijd en zette in de 106de (!) minuut de gelijkmaker op het bord tegen Marokko.

Spanje behield de 2-1 voorsprong tegen Oezbekistan - ondanks een blessuretijd van ruim tien minuten.

De volgende wedstrijden zijn inmiddels alweer begonnen. Egypte speelt momenteel tegen de Dominicaanse Republiek, Guinee voetbalt tegen Nieuw-Zeeland.

Argentinië komt in de 106de (!) minuut op gelijke hoogte

Is dit de laatste goal die ooit is gemaakt op de Olympische Spelen? Grote kans van wel. Argentinië is in de zestiende (!) minuut van de blessuretijd op gelijke hoogte gekomen tegen Marokko.

Doelpuntenmaker is Cristian Medina, die de bal van dichtbij binnenkopt.

De gelijkmaker is extra zuur voor de Marokkaanse doelman Munir, die een uitstekende wedstrijd keepte en in eerste instantie met een fraaie reflex nog een bal tegen de lat duwde.

15 minuten extra tijd bij Marokko tegen Argentinië

Is hier nu al sprake van de langste blessuretijd van het voetbaltoernooi? Er komen bij de wedstrijd van Marokko tegen Argentinië liefst vijftien minuten extra tijd bij.

Een aantal jonge veldbestormers is de voornaamste oorzaak van de lange blessuretijd.

  • Reuters
    Een steward haalt een jonge veldbestormer van het gras
  • Reuters
    Twee stewards halen een jonge veldbestormer van het gras

Gomez maakt gemiste penalty goed en zet Spanje op 2-1

Spanje is in het Parc des Princes inmiddels op een 2-1 voorsprong gekomen tegen Oezbekistan. Het doelpunt van Sergio Gomez, die bij Real Sociedad voetbalt, komt enkele minuten nadat hij een strafschop had gemist.

De Spanjaarden vieren de 2-1 van Sergio Gomez

Argentinië maakt aansluitingstreffer en dringt aan op meer

Argentinië komt na de 2-0 achterstand veel beter in de wedstrijd en maakt via Giuliano Simeone de 2-1.

Vlak daarna krijgt Bruno Amione een enorme kopkans uit een vrije trap, maar hij ziet hoe de Marokkaanse doelman zijn inzet met een fraaie reflex uit het doel houdt.

Roeibondscoach gaat voor twee keer goud bij mannen en vrouwen

De Nederlandse roeiploeg is de te kloppen ploeg op de Olympische Spelen. Bondscoach Eelco Meenhorst vertelt over de ambities en verwachtingen.

"Het doel is twee keer goud", aldus Meenhorst. Een bij de mannen en een bij de vrouwenploeg. "Want dat hebben we nog nooit in de open categorie gedaan op de Olympische Spelen. Alles wat daar bovenop komt, is een mooie extra."

Veel vertrouwen bij Nederlandse roeiploeg: 'Doel is twee keer goud, bij de mannen én de vrouwen'

Marokko verdubbelt voorsprong tegen Argentinië

Gaan we vandaag de eerste verrassing van het olympische voetbaltoernooi meemaken?

Marokko is enkele minuten na rust op een 2-0 voorsprong gekomen tegen topfavoriet Argentinië. Soufiane Rahimi benutte een strafschop. Ajax-doelman Geronimo Rulli dook naar de goede hoek, maar kon er niet niet bij.

De spelers van Marokko vieren de 2-0 van Soufiane Rahimi

Eerste olympische wedstrijd alweer voorbij

De eerste olympische wedstrijd is alweer voorbij. In rugbytoernooi heeft Australië met 21-14 gewonnen van Samoa.

De wedstrijd begon om 15.00, krap een uur geleden. Er wordt namelijk gespeeld in de sevens-variant: een team bestaat uit slechts zeven spelers, die twee helften van slechts zeven minuten spelen.

Wat maken die korte potjes zo leuk? "Het gaat bij de sevens echt om techniek en wendbaarheid", legt rugby-commentator van de NOS Thijs Niet uit. "Het spel is snel en daardoor een spektakel."

Sinner dag later naar Parijs

Jannik Sinner reist niet vandaag, maar morgen naar Parijs. De Italiaanse nummer één van de wereld, die op de Spelen zowel in het enkel- als het dubbelspel in actie komt, kampt met koorts.

Donderdag staat de loting voor het tennistoernooi op het programma.

Hoe moeilijk kan het zijn: roeien

Het is rust op de voetbalvelden. Marokko is vlak voor rust op voorsprong tegengekomen tegen Argentinië, bij Spanje en Oezbekistan staat het 1-1.

De rustpauze geeft ons de gelegenheid om de focus even te verleggen naar Vaires-sur-Marne, waar de roeiers hun toernooi afwerken.

Hoe moeilijk is dat eigenlijk, roeien? In aanloop naar de Spelen proberen verslaggevers Jalou Vanhelsuwé en Susanne Morren een aantal sporten zelf uit. In deze aflevering: roeien met wereldkampioenen Ymkje Clevering en Veronique Meester.

Hoe moeilijk kan het zijn: roeien met Ymkje Clevering en Veronique Meester

Eerste doelpunt op Spelen een feit

Het eerste voetbaldoelpunt van deze Olympische Spelen is een feit. Marc Pubill, een 21-jarige verdediger die onder contract staat bij Almería, zette Spanje enkele minuten voor rust op voorsprong tegen Oezbekistan.

Zhoya krijgt toestemming om rok te dragen tijdens openingsceremonie

De Franse hordeloper Sasha Zhoya heeft toestemming gekregen om een rok te dragen tijdens de openingsceremonie van vrijdag. Bij het passen van de outfits wilde Zhoya niet alleen broeken proberen, maar ook rokken.

In een video op sociale media is te zien dat Zhoya zich verbaasd afvraagt of hij de eerste man is die een rok wil passen.

"Als vrouwen het recht hebben om broeken te dragen, zou het voor mannen goed kunnen zijn om het recht te hebben om rokken te dragen", aldus Zhoya. "Het is 2024, we kunnen alles dragen. Er zijn nu geen mannen/vrouwen meer in de mode."

Toestemming heeft hij nu dus gekregen, maar het is nog niet bekend welk kledingstuk hij tijdens de openingsceremonie zal dragen.

Marokko en Argentinië houden elkaar in evenwicht

Marokko en Argentinië houden elkaar vooralsnog in evenwicht. Het grootste gevaar kwam van een Argentijnse vrije trap, maar de inzet eindigde in de Marokkaanse defensie.

Argentinië lijkt zich comfortabeler aan de bal te voelen dan Marokko. Wat kan de bondscoach van Marokko, Tarik Sektiou, deze helft nog voor elkaar krijgen?

Sektiou is overigens een oude bekende: de voormalig vleugelspeler, 47 jaar oud inmiddels, speelde tussen 2000 en 2007 in Nederland. Eerst voor Willem II, daarna voor AZ en RKC Waalwijk.

De bondscoach van de Argentijnen is trouwens niemand minder dan Javier Mascherano, die als defensieve middenvelder tot ruim 200 wedstrijden in het shirt van FC Barcelona kwam.

Javier Mascherano langs de zijlijn tijdens het duel met Marokko

De eerste wedstrijden van de Spelen zijn begonnen

Daar gaan we! Met twee voetbalwedstrijden zijn de Spelen (de facto) begonnen.

Argentinië - Marokko en Oezbekistan - Spanje zijn afgetrapt.

Zo ook Spanje tegen Oezbekistan (en dat doet pijn in Indonesië)

In een van de andere poules begint zo de voetbalwedstrijd tussen Spanje en Oezbekistan. Dat de Oezbeken in Parijs staan, doet veel pijn in Indonesië.

Met meerdere in Nederland geboren spelers, zoals Nathan Tjoe-A-On (Swansea City) en Ivar Jenner (FC Utrecht), stond Indonesië onder 23 namelijk op de rand van de Spelen.

Indonesië kwam op de Azië Cup voor spelers onder 23 jaar tot veler verrassing tot de halve finales: een zege op Oezbekistan had een finaleplaats én een olympisch ticket opgeleverd.

Maar Oezbekistan bleek plots ontzettend goed te kunnen voetballen en won met 2-0. Weg was de nogal vurige Indonesische olympische droom, ook van een hele reeks in Nederland opgegroeide (dispensatie)spelers.

Oezbekistan verloor de finale van die Azië Cup van Japan. Maar indruk maakten ze wel. We gaan zien of ze ook tegen Spanje lukt...

Oezbekistan pakte het olympische ticket door een zege op Indonesië

Oude bekende El Azzouzi speelt bij Marokko

Oussama El Azzouzi speelt zo om 15.00 uur met Marokko tegen Argentinië. De verdedigende middenvelder is geboren in Veenendaal en speelde in Nederland voor Vitesse (jeugd), FC Groningen (jeugd) en FC Emmen.

Bij die laatste club brak El Azzouzi door en werd hij kampioen in de eerste divisie. Nog voor El Azzouzi zijn eredivisiedebuut maakte, trok hij naar het buitenland. Het Belgische Union Sint-Gillis pikte hem op. Nog een jaar later trok Bologna El Azzouzi aan.

In Italië was hij afgelopen seizoen een van de betere controlerende middenvelders. Het leverde hem in twee van de laatste drie interlands van het 'grote' Marokko een basisplek op.

Straks mag hij het met het olympische team tegen Argentinië aan de zijde van dispensatiespeler en superster Achraf Hakimi laten zien.

El Azzouzi na het kampioenschap in de eerste divisie met FC Emmen in 2021

Gauff en James vlaggendragers VS

Twee zwaargewichten in de sport dragen vrijdag bij de openingsceremonie de Amerikaanse vlag. Tennisster Coco Gauff en basketbal-icoon LeBron James hebben die taak toebedeeld gekregen.

Gauff (20) gaat voor het eerst in actie komen op de Olympische Spelen. Ze zat al in de selectie van de VS voor de Spelen in Tokio, maar miste die door een coronabesmetting. James (39) heeft met de basketballers al twee gouden en een bronzen medaille gepakt.

Voor Nederland dragen handbalster Lois Abbingh en 3x3-basketballer Worthy de Jong de vlag. De openingsceremonie rondom de Seine in Parijs begint vrijdag om 19.30 uur.

Special: vrouwen op de Olympische Spelen

Op de eerste moderne Spelen - die van 1896 - waren vrouwen niet welkom. Dat zou volgens stichter Pierre de Coubertin "onpraktisch, oninteressant, onesthetisch en onfatsoenlijk" zijn.

Voor de Spelen van 2024 was het streven dat er net zoveel vrouwen als mannen zouden meedoen. Dat doel van het IOC is net niet gehaald: van de 11.215 atleten is 51 procent man, tegen 49 procent vrouw.

In deze special lees je hoe vrouwen hebben geknokt voor hun plek op de Spelen.

Straks rugby sevens: waar moet je op letten?

Om 15.00 uur begint bij de mannen het rugbytoernooi. Er wordt gespeeld in de sevens-variant: een team bestaat uit slechts zeven spelers, die twee helften van slechts zeven minuten spelen.

Wat maken die korte potjes zo leuk? "Het gaat bij de sevens echt om techniek en wendbaarheid", legt rugby-commentator van de NOS Thijs Niet uit. "Het spel is snel en daardoor een spektakel."

Fiji is de regerend (en tweevoudig) olympisch kampioen. "Deze variant is geliefd in kleinere landen. Het is voor een land met weinig inwoners namelijk makkelijker om zeven topspelers te vinden dan de gebruikelijke vijftien."

Geen Nederland, wel Dupont

Is het voor het relatief kleine Nederland dan geen perfecte vorm? "Hier ligt de focus er niet zo op. In aanloop naar de Spelen van Rio werd er geïnvesteerd in een Nederlandse vrouwenploeg, maar die kwalificeerde zich uiteindelijk niet."

Ook op deze Spelen is er geen oranje rugby-afvaardiging. Welke landen hebben volgens Niet voor de neutrale kijker het meest te bieden? "Van de twaalf landen zijn er acht die kans maken op de overwinning. Vandaag om 16.30 staan twee van die kanshebbers tegenover elkaar: Frankrijk en de VS. Bij de Fransen doet er met Antoine Dupont een absolute wereldster mee."

Zo zien de olympische medailles eruit

Verslaggever Vlado Veljanoski bekeek de olympische medailles. De regels zijn streng: kijken en aanraken mag wel, omhangen niet.

Zo zien de - streng bewaakte - olympische medailles eruit

Winterspelen 2034 in Salt Lake City

De Winterspelen van 2034 worden in Salt Lake City gehouden. Een uur geleden werd al bekend dat de editie van 2030 in de Franse Alpen is.

Ook in 2002 werden de Winterspelen in Salt Lake City gehouden.

Drie jaar na het beruchte quarantainehotel in Tokio: 'Zwaarste periode uit loopbaan'

Opgesloten zitten in het quarantainehotel tijdens de Olympische Spelen in 2021 is voor de betreffende Nederlandse atleten en coaches een extreme levenservaring geweest. Drie jaar later kijkt een aantal betrokkenen met gemengde gevoelens terug op die "bizarre" anderhalve week opsluiting in Tokio.

Elke dag staarde Jean-Julien Rojer vanuit zijn kamer door een raampje naar een brug. Hij zag mensen met alledaagse zaken bezig zijn. Die brug was voor de tennisser een symbool van hoop en vrijheid gedurende zijn isolatieperiode. Rojer zat vanwege een coronabesmetting opgesloten en dat viel hem ontzettend zwaar, mede omdat hij veel last had van de symptomen.

"Ik herinner me die periode als de dag van gisteren en dat blijft zo. Het is zonder twijfel het moeilijkste moment uit mijn tennisloopbaan geworden, vreselijk", zegt de 41-jarige dubbelspecialist aan de vooravond van zijn vierde deelname aan de Olympische Spelen. Hij speelt in Parijs aan de zijde van Robin Haase.

Gevangenis

Voor Rojer voelden die elf dagen als leven in een gevangenis. "Ik weet het, dat klinkt misschien overdreven, maar ik beleefde het echt zo. Ik belde op de eerste dag onze teammanager of er een psycholoog kon worden gebeld, omdat ik gewoon bang was dat ik dit niet vol zou houden. We kregen overigens ook alle hulp van NOC*NSF, dat deden ze goed."

Vergeten olympische sporten: het touwtrekken

Bij deze Olympische Spelen in Parijs zijn 32 sporten te zien. Er komen regelmatig nieuwe sporten bij, maar er is ook een aantal sporten uit het collectieve geheugen verdwenen.

Verslaggever Edwin Cornelissen dook in de (nog springlevende) wereld van het ooit olympische touwtrekken. Hij leerde onder meer hoe belangrijk het juiste schoeisel is.

"De sport is steeds technischer geworden. Vroeger stonden ze gewoon op legerkistjes. Daarna werden het bergschoenen. En dat heeft zich doorontwikkeld tot de schoenen van nu."

Coronastress bij Belgen en Australiërs

In België zijn er flinke zorgen om coronabesmettingen in de olympische ploeg. Sporza meldt dat er deze week al enkele sporters positief getest werden op covid.

"Er zijn inderdaad al enkele positieve gevallen gedetecteerd", zei Johan Bellemans, hoofdarts van het Belgische team. "Die atleten mogen niet binnen in onze bubbel tot ze volledig symptoomvrij zijn en een negatieve test kunnen voorleggen."

De besmette atleten stelden hun reis naar Parijs uit. In het Belgische gedeelte van het olympische dorp is een mondkapjesplicht ingevoerd.

Australische waterpolosters ook besmet

Bij de Australische waterpolosters zijn vijf speelsters besmet geraakt. Zij zijn nu in isolatie en trainen, als ze zich goed genoeg voelen, eerst individueel.

De rest van de Australische olympische afvaardiging testte negatief.

Winterspelen van 2030 (als het goed is) in de Franse Alpen

Het IOC heeft kort voor de start van de Spelen in Parijs bekendgemaakt de Winterspelen van 2030 in de Franse Alpen te laten organiseren. Er werd door IOC-voorzitter Thomas Bach wel wat bij aangetekend.

"Het is onder voorbehoud van financiële garanties van de staat en de regio's. We hebben het volste vertrouwen in onze Franse vrienden, maar hebben tevens de verantwoordelijkheid om de uitvoering van deze Winterspelen te garanderen."

De Winterspelen van 2026 zijn in Milaan en Cortina d'Ampezzo.

Olympische rel: vermoedelijke drone-spionage door Canada bij voetbal

Het Canadese Olympisch Comité (COC) heeft "oprechte excuses" aangeboden voor vermoedelijke drone-spionage bij het voetbal en daarmee is nog voor de Olympische Spelen zijn begonnen een rel geboren.

Het Nieuw-Zeelandse team zag de drone maandag overvliegen tijdens een training in Saint-Étienne, 400 kilometer ten zuiden van de Franse hoofdstad, waar de wedstrijd tegen Canada zal worden gespeeld. Daarop diende Nieuw-Zeeland een klacht in bij het IOC.

Canada zegt in een verklaring dat de drone-operator een "niet-geaccrediteerd lid van het Canadese ondersteuningsteam" was, maar bevestigt dat het personeelslid "vermoedelijk een drone heeft gebruikt om de training van het Nieuw-Zeelandse voetbalteam vast te leggen."

Triatlonster Kingma voelt zich onveilig, verblijft in Airbnb

Triatlete Maya Kingma (28) zit tijdens de Spelen niet in het olympisch dorp, zoals haar ploeggenoten en de stafleden, maar verblijft elders in de stad, in een Airbnb. Dat meldt het AD.

Kingma ervaarde de Olympische Spelen in Tokio als "de kutste twee weken van haar leven". Ze voelde zich destijds onveilig nadat ze misstanden in de top van het Nederlandse triatlon had aangekaart.

Na de Spelen in Tokio werd de triatlonbond gefileerd in een rapport. In de winter van 2021 stapte het voltallige bestuur, meerdere directeuren en de bondscoach op.

Er gebeurde daarna nog veel - en sommige zaken verbeterden. Maar om weken met iedereen in dezelfde ruimtes te verblijven ziet Kingma nog niet zitten. "Eigenlijk wil ik er helemaal niet buiten vallen. Zie het als een soort van noodscenario. Maar voor nu is het zoveel meer ontspannen en fijner dan geforceerd in een andere omgeving te blijven."

Zin in het voetbaltoernooi? Deze sterren doen mee

Vandaag wordt gevoetbald door de mannenteams. Die selecties bestaan uit spelers tot 23 jaar, met maximaal drie dispensatiespelers die ouder zijn.

Bij de vrouwen wordt er wel gespeeld met de reguliere nationale teams. Nederland heeft zich voor beide toernooien niet geplaatst, maar er zijn nog genoeg spelers die het toernooi kleur kunnen geven.

Op welke spelers moet je letten? Je leest het in onderstaand artikel:

Bienvenue!

Goedemorgen en welkom in ons olympische blog! Het gaat - nog ruim voor de openingsceremonie van vrijdag - nu al echt beginnen.

Diehard voetbalfans hebben de Spelen meestal niet zo op de radar, maar kunnen straks hun hart ophalen. Om 15.00 uur begint het voetbaltoernooi met Argentinië-Marokko en Oezbekistan-Spanje.

Iets later - om 15.30 uur - gaan ook de rugbyers van start. De mannen van Australië en Samoa komen dan in actie. Daarna volgen tot laat in de avond voetbal- en rugbyduels.

Over die wedstrijden en over al het andere belangrijkste olympische nieuws lees je in dit blog.