NOS VoetbalAangepast

De kracht en zwakte van Roemenië • Yamal 'nu al een boegbeeld' in zijn wijk

Tot de achtste finales op het EK in Duitsland beginnen, wordt er niet gevoetbald. Het toernooi gaat verder op zaterdag met de achtste finales Zwitserland-Italië en Duitsland-Denemarken.

Hoewel er dus vandaag nog geen wedstrijden op het programma staan, zal er nog voldoende EK-nieuws zijn. Blijf op de hoogte in dit blog.


Gordon valt van fiets: 'Vloog meters door de lucht'

Anthony Gordon, aanvaller van Engeland, verscheen met flinke schaafwonden op zijn kin en armen bij een persconferentie. Hij was onderuit gegaan met een elektrische fiets.

Gordon kon er zelf wel om lachen: "Gelukkig heeft niemand het gezien."

Engels international gehavend na val van fiets: 'Gelukkig heeft niemand het gezien'

International Maatsen verkast naar Aston Villa

Ian Maatsen heeft in zijn vrije uurtjes in Duitsland tijd gevonden een transfer naar Aston Villa af te ronden. De 'Villans' betalen naar verluidt 44,5 miljoen euro aan Chelsea voor de linksback, die momenteel met Oranje actief is op het EK.

De kracht en zwakte van Roemenië

Youri Mulder analyseert, met hulp van Imke Courtois, Roemenië in Studio Fußball. "Ze komen er ongelofelijk snel uit in de counter. Maar ze geven bij het doordekken veel ruimte weg."

Dinsdagavond treft het Nederlands elftal de Roemenen in de achtste finales. De aftrap is om 18.00 uur in München.

De kracht en zwakte van Roemenië: 'Ongelofelijk snelle counter, maar veel ruimte'

Lamine Yamal 'nu al een boegbeeld' in zijn wijk

Een rondje door Esplogues de Llobregat in Barcelona leert hoe groot de 16-jarige Lamine Yamal nu al is in zijn wijk. De piepjonge Spaanse sensatie heeft na een sterk seizoen bij FC Barcelona een basisplaats op het EK.

En mocht hij nog scoren, weet iedereen in Esplogues de Llobregat al hoe hij gaat juichen: "304, de laatste cijfers van onze postcode."

Het zegegebaar van Yamal (16) is voor zijn wijk: 'Hij is hier nu al een boegbeeld'

De mooiste goals van de groepsfase

De Turkse poeiers tegen Georgië, de perfecte linkervoet van Xherdan Shaqiri en (Oranje, wees gewaarschuwd!) de uithaal van Nicolae Stanciu. Bekijk hieronder de mooiste doelpunten van de groepsfase:

Shaqiri, Güler en Stanciu: de mooiste goals van de EK-groepsfase

Domper voor Makkelie, hij moet naar huis

Een domper voor scheidsrechter Danny Makkelie. Voor hem zit het Europees kampioenschap voetbal erop. De Nederlandse scheidsrechter leidde twee wedstrijden in de groepsfase en daar blijft het voor hem bij, zo besluit de UEFA.

Makkelie was de scheidsrechter bij de wedstrijd van Duitsland tegen Hongarije en bij Italië tegen Kroatië. In beide duels kreeg hij wat kritiek te verduren. In de eerste wedstrijd zou hij namelijk een overtreding van Gündogan over het hoofd hebben gezien bij het doelpunt van Musiala.

Bij de wedstrijd Italië-Kroatië kreeg hij kritiek van de Kroatische bondscoach Zlatko Dalic, die niet begreep waarom er in de tweede helft acht minuten blessuretijd werden toegevoegd. De Italianen maakten in de 98e minuut gelijk en Kroatië was daarmee uitgeschakeld.

Drie jaar geleden, bij het vorige EK, had Makkelie nog de leiding over de halve finale tussen Engeland en Denemarken. De finale ging toen naar Björn Kuipers.

Danny Makkelie

Gözübüyük vierde official bij Spanje-Georgië

Serdar Gözübüyük is zondag vierde official bij de wedstrijd tussen Spanje en Georgië in de achtste finales van het EK. Daarmee zit hij in het scheidsrechterskorps dat de leiding heeft over het duel in Keulen.

De Franse scheidsrechter François Letexier fluit de wedstrijd en wordt geassisteerd door grensrechters Cyril Mugnier en Mehdi Ramouni. Jérôme Brisard is door de UEFA aangesteld als videoscheidsrechter.

Voor Gözübüyük is het op dit EK zijn derde duel als vierde official. Eerder had hij die functie bij de groepsduels Duitsland - Hongarije en Kroatië - Italië. Danny Makkelie was bij die twee wedstrijden de scheidsrechter.

800.00 controles aan de grens uitgevoerd

De Duitse politie heeft sinds 7 juni zo'n 800.000 controles uitgevoerd aan de grens in verband met het EK voetbal. Dat heeft de chef van de landelijke politie in Duitsland vandaag bekend gemaakt.

Op basis van openstaande arrestatiebevelen zijn in 21 dagen tijd ook ruim 600 mensen aangehouden. Ook zijn 86 hooligans tegengehouden aan de grens. Verder zijn er smokkelaars aangehouden en hield de politie mensen aan die illegaal Duitsland wilden binnenkomen.

Volgens de politie in Duitsland zijn er dagelijks 22.000 agenten in de weer voor het EK voetbal, onder andere om de grenzen extra te bewaken.

'Doelpunt Simons tegen Frankrijk terecht afgekeurd'

Het doelpunt dat Xavi Simons maakte in de groepswedstrijd tegen Frankrijk (0-0 eindstand) is terecht afgekeurd,, zegt de scheidsrechtersbaas van de UEFA, Roberto Rosetti. Hij zegt dat de Franse doelman Mike Maignan onvoldoende kon reageren omdat Denzel Dumfries hem in buitenspelpositie hinderde.

Rosetti noemde het niet ideaal dat de scheidsrechter ruim twee minuten nodig had om de situatie te beoordelen. "Er zijn altijd elementen voor verbetering. We kunnen de duur van de beoordeling verkorten."

Bondscoach Ronald Koeman snapte na afloop van het duel tegen Frankrijk niet waarom de Engelse scheidsrechter Anthony Taylor het doelpunt afkeurde.

"Ik denk wel dat Denzel de keeper belemmerde", zei de bondscoach van Oranje. "Maar de keeper reageerde niet en dat kwam niet omdat Denzel daar stond. Het zegt ook genoeg dat de videoscheidsrechter heel lang nodig had om de situatie te beoordelen. Voor hem was het ook niet meteen duidelijk. Als iets niet meteen duidelijk is, dan moet je volgens mij dat doelpunt goedkeuren."

Simons na zijn afgekeurde treffer tegen Frankrijk

Van Dijk en Aké geraakt door kritiek: 'Er is wel het een en ander gebeurd, ja'

De spelers van het Nederlands elftal hebben na de laatste groepswedstrijd bij het EK tegen Oostenrijk (3-2 verlies) elkaar flink de waarheid verteld en veel van alle kritiek op het zwakke optreden ter harte genomen, zeggen Virgil van Dijk en Nathan Aké.

"Ik neem de kritiek ook hoog op. Wij hebben er met elkaar nog altijd vertrouwen in dat we van dit EK een heel speciaal toernooi kunnen maken", aldus aanvoerder Van Dijk op een persconferentie, vijf dagen voor het duel met Roemenië in de achtste finales (dinsdag 18.00 uur).

Vraagtekens rond Rüdiger, Eriksen slaat laatste training over

Een dag voor de wedstrijd van Duitsland tegen Denemarken, in de achtste finales van het EK, is het nog maar de vraag of Antonio Rüdiger mee kan doen bij de Duitsers. De verdediger van Real Madrid heeft nog last van een spierverrekking in zijn dijbeen. De Duitser verscheen vrijdag wel op de training.

Dat was niet het geval bij Christian Eriksen. De aanvallende middenvelder van Denemarken heeft de laatste training juist overgeslagen. Volgens een woordvoerder van de Deense voetbalbond heeft hij individueel in een fitnesszaal getraind.

Eriksen maakte tot nu toe het enige doelpunt van de Denen op dit EK, dat gebeurde tijdens het 1-1 gelijkspel met Slovenië.

Roemeen Marin slaat training Roemenië over

De Roemeen Razvan Marin heeft de training van Roemenië vrijdag overgeslagen. De oud-speler van Ajax, die een vaste waarde is bij de komende tegenstander van Oranje in de achtste finales, kampt met spierklachten. Het is dus nog maar de vraag of Marin de wedstrijd met Nederland haalt.

Voor Roemenië zou dat wel fijn zijn. Marin scoorde in de groepsfase zowel tegen Oekraïne als Slowakije.

De achtste finale tussen Nederland en Roemenië staat dinsdag op het programma. De wedstrijd is om 18.00 uur in München.

Razvan Marin

Foden alweer terug in Engelse ploeg

Aanvaller Phil Foden traint vrijdag weer mee met de Engelse selectie op het EK. De speler (24) van Manchester City verliet woensdag het trainingskamp van de nationale ploeg vanwege de geboorte van zijn derde kind.

Foden had in alle groepswedstrijden van Engeland een basisplaats. De Engelsen nemen het zondag in de achtste finales op tegen Slowakije.

Phil Foden

Italiaan Bastoni is ziek, mist mogelijk achtste finale

De Italiaan Alessandro Bastoni moet mogelijk het duel in de achtste finales met Zwitserland missen .De verdediger heeft koorts en ontbrak vrijdag op de laatste groepstraining. Wel deed hij een aantal individuele oefeningen.

De afwezigheid van Bastoni zou voor de de Italianen een tweede defensieve klap zijn aangezien ook Riccardo Calafiori er niet bij is. De Bologna-verdediger is geschorst zaterdag.

Alessandro Bastoni

Zwayer fluit Nederland-Roemenië

Scheidsrechter Felix Zwayer is door de UEFA aangewezen om het duel in de achtste finales tussen Nederland en Roemenië in goede banen te leiden. Voor de Duitser wordt het zijn tweede duel op dit EK. Eerder leidde Zwayer al de wedstrijd Turkije-Portugal.

Zwayer was twee keer eerder arbiter bij een duel van Oranje.Beide keren was dat een thuiswedstrijd tegen Frankrijk (in 2016 en 2023) en beide keren verloor Nederland. Roemenië-Nederland wordt dinsdag in München gespeeld. De wedstrijd begint om 18.00 uur.

Zwayer fluit Nederland-Roemenië

Aké neemt het op voor Veerman

Nathan Aké neemt het op de persconferentie op voor teamgenoot Joey Veerman, die een belabberde wedstrijd speelde tegen Oostenrijk. Maar de kritieken die daarna op de Volendammer kwamen, gingen veel te ver, zegt de tweede aanvoerder van Oranje.

Aké neemt het op voor Veerman: 'Opmerkingen gingen veel te ver'

Foden terug naar Duitsland na geboorte derde kind

Phil Foden traint vrijdag weer mee met de Engelse ploeg. Hij verliet woensdag het trainingskamp en vloog naar huis vanwege 'dringende familieomstandigheden'.

Wat blijkt? De 24-jarige Foden is voor de derde keer vader geworden. Hij had al twee kinderen: Ronnie (5) en True (2) en daar is een zoon bijgekomen.

De Manchester City-speler is na het flitsbezoek op tijd terug voor de achtste finales. Engeland speelt zondag tegen Slowakije.

Phil Foden

'Jullie moeten je zorgen maken'

Roemenië een meevaller? Volgens George Puscas moet Nederland zich wat meer zorgen maken.

"Zijn ze in Nederland opgelucht? Ik weet niet of jullie dat moeten zijn", reageert de 28-jarige aanvaller van Roemenië, dat als verrassende winnaar van groep E als opponent van het Nederlands elftal uit de bus rolde.

Volgens de aanvaller van het Italiaanse Genua is Roemenië een taaie ploeg. "Tegen Slowakije speelden we goed, stonden compact. We hebben gewoon een sterke ploeg."

Vanavond gewoon weer een Studio Fußball

Ook op de eerste rustdag is er gewoon een Studio Fußball vanavond. Om 21.30 uur om precies te zijn.

Sjoerd van Ramshorst ontvangt onder meer voormalig voetballer Rafael van der Vaart, data-analist Bart Frouws en Raoul en Koen van de Bankzitters.

De uitzending is te zien op NPO 1 en via de livestream.

Georgische spelers krijgen miljoenen van miljardair

De spelers van Georgië worden niet alleen een ervaring rijker op het EK. De portemonnee raakt ook steeds beter gevuld. Miljardair en voormalig premier Bidzina Ivanisjvili zegt dat hij 30 miljoen lari (omgerekend bijna 11 miljoen euro) gaat doneren na de overwinning van Georgië op Portugal, waardoor het land zich kwalificeerde voor de achtste finales.

Als er daarin zondag van Spanje gewonnen wordt, volgt er een nieuwe smak geld. Dan zal er opnieuw 30 miljoen lari worden overgemaakt.

Ivanisjvili kan het missen. De zakenman, die van 25 oktober 2012 tot 20 november 2013 premier van Georgië was en nog steeds politiek actief is, heeft een vermogen van bijna vijf miljard euro. Hij geldt als een controversieel figuur, omdat hem wordt verweten dat zijn banden met Rusland en Vladimir Poetin te innig zijn.

Naast het geld van de zakenman krijgen de spelers ook nog prijzengeld.

Eerste wedstrijd tegen Roemenen was 100 jaar geleden

De eerste ontmoeting tussen Nederland en Roemenië moet zeker benoemd worden. Al is het alleen al vanwege het resultaat. Op de Olympische Spelen van 1924 (toen ook in Parijs) werd het 6-0.

Voor 500 toeschouwers in Colombes scoorde Kees Pijl maar liefst vier keer. Albert Snouck Hurgronje en Jan de Natris maakten de andere treffers.

Hieronder een krantenartikel uit de tijd waarin liveblogs nog niet bestonden. "Het Hollandsche elftal was in zijn geheel uitstekend, de Roemenen waren wel vlug, maar combinatiespel en schotvaardigheid ontbraken."

Hopelijk kunnen er dinsdagavond woorden van gelijke strekking opgetikt worden.

  • NOS
    Krantenartikel 1924
  • NOS
    Krantenartikel 1924
  • NOS
    Krantenartikel 1924

Eerdere ontmoetingen tussen Oranje en Roemenië

Dinsdag spelen Nederland en Roemenië voor de vijftiende keer tegen elkaar. Van de veertien eerdere ontmoetingen won Nederland er 10. Drie wedstrijden eindigden in een gelijkspel. Roemenië wist 1 keer te winnen. Dat was in oktober 2007 in de kwalificatiegroep voor het EK 2008. In Roemenië werd het 1-0. Bij Nederland speelden onder meer Clarence Seedorf, Ruud van Nistelrooij en Arjen Robben mee.

Op het EK 2008 speelde Nederland ook tegen Roemenië. In de groepsfase werd er met een B-elftal met 2-0 gewonnen. Oranje had zich voor die wedstrijd al gekwalificeerd voor de volgende ronde.

De laatste ontmoeting dateert uit 2017. In Boekarest won Nederland met 3-0. De goals werden gemaakt door Memphis Depay, Ryan Babel en Luuk de Jong.

Oranjevrouwen wel in actie

Waar de Oranjemannen een rustdag hebben, kwamen de vrouwen vandaag wel in actie. Zij wonnen vandaag in Zeist een oefenwedstrijd tegen onder 19 met 2-1. Lineth Beerensteyn en Chasity Grant maakten de doelpunten voor het 'grote' Oranje. Danique Tolhoek scoorde namens het jeugdelftal dat volgende maand op het EK speelt.

Oranje speelt volgende maand EK-kwalificatiewedstrijden tegen Italië (12 juli) en Noorwegen (16 juli). Het EK is volgend jaar in Zwitserland. Dat was in oktober 2007.

Frisse duik voor spelers van Oranje

Meerdere Oranje-internationals kiezen op hun vrije dag voor een duik in het zwembad bij het hotel. Onder meer Justin Bijlow, Mark Flekken, Micky van de Ven, Matthijs de Ligt en Joshua Zirkzee waren in het water te vinden.

Middenvelders Joey Veerman en Tijjani Reijnders bleven op het droge en verkozen het terras in de buurt van het Ritz-Carlton-hotel boven het zwembad. De spelers mogen vandaag nog vergezeld worden door partners, kinderen en familieleden.

Virgil van Dijk, Nathan Aké, Brian Brobbey en Steven Bergwijn gingen op koopjesjacht in de Designer Outlets Wolfsburg. Ronald Koeman ging met de fiets naar de golfbaan. Hij pakte daar de club met Denzel Dumfries en Cody Gakpo op. Directeur topvoetbal van de KNVB was daarbij ook aanwezig.

  • ANP
    Spelers Oranje in het zwembad
  • ANP
    Ronald Koeman met de fiets

' Mentale training kan belangrijk zijn voor Oranje'

Oranje maakte in en na de verloren wedstrijd tegen Oostenrijk een verslagen indruk. Sportpsycholoog Rico Schuijers vertelde aan verslaggever Martijn Bink wat spelers en staf kunnen doen om de mentale wonden te helen. Volgens hem moet de rust bewaard worden. "Dat je boos wordt op elkaar snap ik. Een preek geven kan ook, maar dat zorgt niet voor gedragsverandering."

Volgens hem komt onderpresteren door spanning. Dat er in de profvoetbalwereld nauwelijks getraind wordt op mentale vaardigheden, vindt hij "op zijn minst" bijzonder. "Het is verschil tussen goede sporters en topsporters zitten 'm in de mentale kant." Hij verwijst naar voormalig basketballer Michael Jordan en voormalig tennisser Roger Federer.

Schuijers vindt dat er op tijd begonnen moet worden met mentale training vanwege de tijd die het vergt. "Als je moet presteren op het moment dat het moet, dan gelden andere wetmatigheden. Daar kun je op trainen."

Toch is het nog niet te laat voor Oranje zegt hij. "Ze moeten erop vertrouwen wat ze kunnen. Het zijn hele goede voetballers."

Belgische spelers uitgefloten

Dat België zich na een tweede plek in Groep E gekwalificeerd heeft voor de achtste finales wil niet zeggen dat de fans tevreden zijn. Na de 0-0 tegen Oekraïne werden de Rode Duivels getrakteerd op een fluitconcert.

Spelers Timothy Castagne en Wout Faes balen van het gefluit.

Belgische spelers balen van fluitende fans: 'Een beetje frustrerend'

Kvaratschelia fan van tegenstander Ronaldo

Niet alleen fans tonen hun adoratie voor Cristiano Ronaldo. Ook collega-voetballers doen dit. De Georgische doelpuntenmaker Chvitsja Kvaratschelia sprintte na afloop gelijk naar de Portugees toe en ruilde met hem van shirtje.

De twee hebben elkaar al eens eerder gezien. De Portugees was in 2013 bij de opening van de voetbalschool van Dinamo Tbilisi. Ronaldo was toen al een ster en de inmiddels 23-jarige Kvaratschelia nog een kind.

Ronaldo kon gisteren overigens niet overtuigen en werd gewisseld. Hij liep boos van het veld.

Cristiano Ronaldo besprongen door supporter

De Portugese superster Cristiano Ronaldo wordt al het hele toernooi lastiggevallen door veldbestormers die graag met hem op de foto willen. Gisteren maakte een supporter het wel heel bont. Ronaldo werd letterlijk besprongen. De 39-jarige Portugees kwam er opnieuw zonder kleerscheuren van af.

De bondscoach van Portugal, Roberto Martínez, deelde eerder dit toernooi al zijn zorgen over de veldbestormers. Hij vindt dat de spelers beter in bescherming moeten worden genomen en is bang dat de veldbestormingen steeds vaker zullen opduiken.

EK-topscorer Mikautadze in bijzonder rijtje

Ajax-flop Georges Mikautadze is in het shirt van zijn land Georgië top. Hij scoorde in alle drie de EK-duels die hij tot nu toe speelde. De topscorer van het EK is de negende speler die dat voor elkaar krijgt en schaart zich in een bijzonder rijtje.

Bekijk de samenvattingen van gisteravond

Nog een keer genieten van de wedstrijden van gisteren? Kijk hieronder naar de samenvattingen.

Koeman en Koeman kennen München

Oranje speelt dus dinsdag in München. Een stad waar bondscoach Ronald Koeman en zijn broer en assistent Erwin een geschiedenis hebben.

In Andere Tijden Sport gaan de broers terug naar de Duitse stad, waar het Nederlands mannenelftal voor het eerst en voor het laatst de Europese voetbaltitel pakte.

'Er was in '88 geen sprake van 4-3-3, laat dat komende zomer maar weer zo zijn'

Meerdere toplanden worstelen dit toernooi

Nederland is het niet het enige land dat in de poulefase geen daverende indruk achterliet. Ook Frankrijk, Italië, Engeland en België worstelden.

We vroegen drievoudig international en NOS-analist Wout Brama om de stroef draaiende landen eens onder de loep te nemen.

Roemenië zonder basisspeler Bancu

Roemenië moet het dinsdag tegen Oranje doen zonder Nicusor Bancu. De 31-jarige linksback is geschorst omdat hij woensdagavond in de laatste groepswedstrijd tegen Slowakije (1-1) zijn tweede gele kaart van het toernooi kreeg.

De speler van Universitatea Craiova verscheen in alle drie de groepsduels van Roemenië aan de aftrap.

Nicusor Bancu in actie op het EK

Onzichtbare Wijnaldum een van de weinige middenveld-opties voor Koeman

Er moet iets gebeuren bij Oranje, zoveel is zeker. Nog zo'n wanvertoning als tegen Oostenrijk en het EK van 2024 wordt een toernooi om snel te vergeten. Maar wat kan Ronald Koeman nog? Op het middenveld in ieder geval heel weinig.

Koeman zal deze dagen ongetwijfeld gebruiken om na te denken over zijn ideale formatie. De spelers van Oranje kunnen uitrusten vandaag, want er staat geen training op het programma.

Het hele EK-schema

Nederland neemt het in de achtste finales dus op tegen Roemenië. Hieronder is het volledige schema met alle wedstrijden te vinden,

  • NOS
    Het speelschema van het EK in de knock-outfase
  • NOS
    Het speelschema van het EK in de knock-outfase

Welkom!

De groepsfase van het EK in Duitsland zit erop. De komende twee dagen kunnen we gaan warmlopen voor de knock-outfase van het toernooi.

Gisteravond werd bekend dat Nederland het aankomende dinsdag in de achtste finales in München opneemt tegen Roemenië.

Hier houden we je op de hoogte. Updates ontvangen? Tik op het belletje boven in je scherm op je telefoon.