NOS Voetbal

Oranje in achtste finales tegen Roemenië, wedstrijd is dinsdag om 18.00 uur

Het Nederlands elftal neemt het in de achtste finales van het EK op tegen Roemenië. De wedstrijd wordt aanstaande dinsdag gespeeld in München, de aftrap is om 18.00 uur.

Na de ontknoping van groep F is de poulefase afgerond en zijn 16 van de 24 landen over op het EK in Duitsland. Alle landen die als nummer drie naar de volgende ronde gaan, waaronder Nederland, zijn nu gekoppeld aan een groepswinnaar.

Oranje zit in de op papier zwakkere rechterkant van het schema. Niet aan de kant met onder meer Spanje, Duitsland, Frankrijk, België en Portugal, maar wel met groepsgenoot Oostenrijk, Zwitserland, Italië en dus ook Roemenië en Engeland.

  • NOS
    Het speelschema van het EK in de knock-outfase
  • NOS
    Het speelschema van het EK in de knock-outfase

Roemenië werd op basis van gemaakte doelpunten eerste in groep E boven België. De vier landen in de groep stonden na drie wedstrijden allemaal op vier punten.

Roemenië begon het EK met een overtuigende zege op Oekraïne (3-0), verloor vervolgens van België (2-0) en had woensdag aan een gelijkspel (1-1) tegen Slowakije genoeg om - samen met de Slowaken - door te gaan naar de achtste finales.

De winnaar van Roemenië-Nederland neemt het in de kwartfinales op tegen de winnaar van Oostenrijk-Turkije. Die wedstrijd staat gepland op zaterdag 6 juli, in Berlijn.

Niet tegen Engeland

Na de nederlaag van Nederland tegen Oostenrijk (2-3) leek Engeland de meest waarschijnlijke tegenstander in de volgende ronde. Maar dat veranderde door de stunt van Georgië, dat met 2-0 won van Portugal en zo de volgende ronde bereikte.

Het veranderde de samenstelling van de vier beste nummers drie, met als resultaat dat Nederland tegen Roemenië speelt. Engeland treft Slowakije.

Volg het EK voetbal 2024

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl