EK-voetbalblog
EK voetbal
NOS VoetbalAangepast

Kroatië moet vrezen na late goal Italië, dat zeker doorgaat • Albanië uitgeschakeld

Dit is het liveblog van de elfde speeldag van het EK voetbal in Duitsland.

liveblog gesloten

Tot morgen!

Een spannende avond met een bijzondere ontknoping. Feest bij de Italianen, treurnis bij de Kroaten en Albanezen. Morgen komt Nederland in actie, hoogstwaarschijnlijk met een goed gevoel. Plaatsing voor de achtste finales is namelijk door de zege van Spanje op Albanië al zeker voor Oranje.

Om 18.00 uur trapt Oranje in Berlijn af tegen Oostenrijk, in strijd om de tweede, derde, of misschien zelfs eerste plek. Dat laatste hangt af van wat Frankrijk gelijktijdig doet tegen Polen.

Later op de avond volgt de ontknoping in groep C. Dan speelt Engeland tegen Slovenië en neemt Servië het op tegen Denemarken.

Bedankt voor het volgen van dit blog, tot morgen.

Het programma van 25 juni

De samenvattingen van vanavond

De wedstrijden gemist? Bekijk hieronder de samenvattingen van Albanië - Spanje (0-1) en Kroatië - Italië (1-1):

Spanje boekt zakelijke zege op Albanië
Italië maakt ver in blessuretijd gelijk en is door, Modric en Kroatië in mineur

Italië treft Zwitserland

De eerste achtste finale is nu bekend: Italië mag het als nummer twee van groep B opnemen tegen Zwitserland, dat gisteravond als nummer twee van groep A doorging. De wedstrijd wordt zaterdag om 18:00 uur gespeeld in Berlijn.

Groepswinnaar Spanje speelt zondag (21.00 uur) in Keulen tegen een van de beste nummers drie. Welk land dat wordt, is nog niet bekend.

Bekijk de Italiaanse gelijkmaker, diep in blessuretijd

Invaller Zaccagni schiet Italië in 98ste (!) minuut naast Kroatië

Kroatië in de wachtkamer

Luka Modric vreest dat het EK voorbij is voor Kroatië

Een zege was genoeg voor en plek in de achtste finales, na de late gelijkmaker moet Kroatië vrezen voor uitschakeling. Twee punten, met een negatief doelsaldo (-3) is hoogstwaarschijnlijk niet genoeg om bij de vier beste nummers drie te horen. Helemaal zeker is dat nog niet, want het hangt af van de nummers drie in de groepen die nog moeten worden beslist.

KRO-ITA 1-1 | 90+8' GOAL Italië

Wat een ontknoping! Diep in blessuretijd maakt Italië gelijk. Zaccagni denkt niet na en krult prachtig raak. Vanaf randje zestien schiet hij in de verre kruising en verzekert Italië van een plaats in de achtste finales.

Kroatië gaat in de wachtkamer, is 2 punten genoeg om als nummer drie door te mogen...?

Vlak na het doelpunt fluit Makkelie eraf. Het zit erop.

Invaller Mattia Zaccagni schiet Italië in de 98ste minuut naar de knock-outfase van het EK

ALB-SPA 0-1 | Afgelopen (Nederland ronde verder)

Spanje wint, met een B-team, van Albanië. Het doelpunt van Ferran Torres in de eerste helft was genoeg voor de groepswinnaar om nog drie punten te pakken. De Albanezen hebben zich kranig geweerd op dit EK, maar eindigen met één punt onderaan in groep B.

Nederland profiteert van deze uitslag. Oranje is verzekerd van een plaats in de achtste finales, wat er morgen ook gebeurt tegen Oostenrijk.

KRO-ITA 0-1 | 90+' Stevige tackle Brozovic

Tackle met hoog been van Brozovic op Bastoni, terechte gele kaart en al de vijfde voor de Kroaten in de tweede helft.

KRO-ITA 0-1 | 89' Kroatië rekt tijd, lange blessuretijd

Kramp, overtredingen en nog maar een wissel (Juranovic erin voor Kramaric), de Kroaten doen er alles aan om de wedstrijd te vertragen. Italië blijft het proberen, en kwam net heel dichtbij een gelijkmaker. De strakke voorzet van Chiesa kon door Scamacca net niet worden afgerond.

De arbitrage heeft alle vertragingen opgeteld: er komen acht minuten bij.

ALB-SPA 0-1 | 84' Albanië hoopt op doelpunt

Winnen zit er niet meer in vanavond, maar Albanië blijft aanvallen. Een doelpuntje nog, een gelijkspel tegen Spanje misschien. Ze doen er alles aan, maar het lijkt na vanavond gedaan voor de Albanezen op dit EK.

KRO-ITA 0-1 | 80' Modric eraf

Luka Modric (10) wenst Lovro Majer succes

Italië zet aan, zij willen niet in de wachtkamer en doen alles voor een gelijkmaker. De Kroaten voeren nog maar eens een wissel door. Aanvoerder en doelpuntenmaker Modric gaat naar de kant en wordt vervangen door Majer.

Bij Italië verlaten Jorginho en Darmian het veld, Zaccagni en Fagioli komen erbij om in de laatste tien minuten nog iets te forceren. Ook spits Scamacca is al ingevallen, hij kwam voor Raspadori.

Bekijk hier het doelpunt van Modric, nadat hij vlak daarvoor een strafschop miste:

Modric mist penalty, maar schiet Kroatië even later alsnog op voorsprong tegen Italië

KRO-ITA 0-1 | 70' Ivanusec valt in

Opvallende wissel bij de Kroaten. Middenvelder Kovacic verlaat het veld. Daarmee wordt de vertrouwde drie-eenheid die hij vormt met Brozovic en Modric al vroeg in de wedstrijd uit elkaar gehaald.

Feyenoorder Ivanusec komt in het veld. En ook Perisic komt, hij vervangt Sucic.

ALB-SPA 0-1 | 65' Uithaal Broja

Invaller Broja met een goede poging namens Albanië, dat moet winnen om de groepsfase te overleven. De voormalig Vitesse-spits vuurt vanaf randje zestien op het Spaanse doel, Raya redt.

Oudste EK-doelpuntenmaker ooit

Met zijn 38 jaar en 289 dagen is Luka Modric nu de oudste doelpuntenmaker ooit op een EK. Hij neemt die titel over van Ivica Vastic, de Oostenrijker was 32 dagen jonger toen hij in 2008 op het EK scoorde tegen Polen.

Zojuist een wissel bij Italië: Chiesa voor Dimarco.

KRO-ITA 0-1 | 55' GOAL Modric!

Italië krijgt de bal na de gestopte strafschop niet weg en dan is het alsnog raak! Kroatië zet een nieuwe aanval op en dan haalt Modric zijn gram. Hij zet de Kroaten op voorsprong uit de rebound na een redding van Donnarumma op de inzet van Budimir.

Modric mist penalty, maar schiet Kroatië even later alsnog op voorsprong tegen Italië

KRO-ITA 0-0 | 54' Modric mist!

Modric gaat achter de bal staan en schiet laag in de hoek, Donnarumma kiest goed en pakt de strafschop!

KRO-ITA 0-0 | 53' Strafschop Kroatië

Scheidsrechter Makkelie wordt naar het VAR-scherm geroepen voor een potentiële strafschop voor Kroatië. Frattesi raakt de bal met de arm bij een schot. En ja, dat is hands. De bal gaat op de stip.

Wissels in de rust

Op beide velden is de tweede helft begonnen. Bij Spanje is centrale verdediger Laporte gewisseld, voor hem komt Le Normand.

Ook bij Kroatië-Italië is gewisseld. Bij de Kroaten vervangt Budimir Pasalic en bij de Italianen is Pellegrini vervangen door Frattesi.

Oud-hockeyer in de spits bij Italië

Mateo Retegui na een gemiste kans tegen Kroatië

Twee keer was hij in de eerste helft gevaarlijk, Mateo Retegui. Vanavond de spits van Italië in zijn elfde interland. Bij Genoa maakte hij afgelopen seizoen zeven goals in de Serie A. Maar nog altijd is Retegui geen grote naam in het internationale voetbal.

Maar wie op de hoogte is van het internationale hockey zal de naam Retegui zeker kennen.

Mateo Retegui komt namelijk uit een prestigieus hockeygeslacht. Zijn vader is Carlos Retegui, die ooit nog samen met Max Caldas deelnam aan de Olympische Spelen.

KRO-ITA 0-0 | 45' Ook rust in Leipzig

Ook bij Kroatië - Italië zit de eerste helft erop. Kroatië begon goed en veelbelovend, maar de Italianen kwamen er steeds beter in en controleerden de wedstrijd. Geen spectaculaire eerste helft, wel heel spannend.

Bij de stand gaat Italië als nummer twee van de groep door naar de achtste finales, is Albanië uitgeschakeld en kan Kroatië waarschijnlijk ook wel inpakken: het is maar zeer de vraag of 2 punten met een negatief doelsaldo (-3) genoeg is om als een van de beste nummers drie door te mogen.

ALB-SPA 0-1 | 45' Raya moet zich strekken

Bijna de gelijkmaker van Albanië! Asllani stelt de Spaanse doelman flink op de proef met een poeier van afstand, maar Raya is bij de les.

Spanje gaat met een 0-1 voorsprong de rust in.

ALB-SPA 0-1 | 40' Torres kopt over

Spanje krijgt de kansen om verder uit te lopen, maar verzuimt dat tot op heden. Torres nu met een kopbal uit een goede voorzet van Grimaldo, maar de aanvaller van Barcelona slaagt er niet in zijn tweede van de avond te maken, hij kopt over.

KRO-ITA 0-0 | 27' Knappe redding Livakovic

Bastoni met de 0-1? Nee, wat een redding! Keeper Livakovic staat op zijn plek en duwt de kopbal van Bastoni over de lat. Flinke kans voor Italië, dat na een mindere start steeds beter in de wedstrijd komt.

KRO-ITA 0-0 | 22' Italiaanse kansjes

Eerst een gevaarlijke kopbal, daarna een geblokt schot. Retegui laat zich zien met twee dreigende momenten namens Italië. De spanning zit er flink op in Leipzig, voor beide ploegen kan het na vanavond klaar zijn op dit EK.

Oranje juicht mee met Spanje

Het doelpunt van Torres zal ook in Berlijn tot gejuich leiden. Daar volgt het Nederlands elftal deze wedstrijd ongetwijfeld ook. Als Spanje vanavond niet verliest van Albanië, is Oranje zeker van plaatsing voor de achtste finales.

ALB-SPA 0-1 | 13' GOAL Spanje

En dan toch een vroege treffer. Ferran Torres zet Spanje op voorsprong in Düsseldorf. Het B-team van Spanje voetbalt lekker en drukt na de eerste kans door. Torres rondt op aangeven van Olmo af via de binnenkant van de paal.

Albanië - Spanje 0-1

Torres zet Spanje binnen het kwartier op voorsprong tegen Albanië: 0-1

ALB-SPA 0-0 | 12' Kans Spanje

Merino kopt van dichtbij op doel, keeper Strakosha voorkomt een vroege Spaanse treffer. Merino leek de bal toch voor het inkoppen te hebben, uit een fraaie voorzet van Navas.

Rechtsback Navas speelt overigens een bijzondere wedstrijd, hij is nu de oudste Spanjaard ooit op een EK of WK: 38 jaar en 216 dagen.

KRO-ITA 0-0 | 5' Donnarumma getest

Kroatië begint goed, domineert het balbezit en heeft het eerste gevaarlijke moment. Sucic probeert het van flinke afstand, maar wel met veel kracht. Hij poeiert richting het Italiaanse doel, maar daar staat natuurlijk een topkeeper. Donnarumma redt.

Italië is inderdaad met vijf verdedigers gestart, een andere formatie dan in de vorige groepsduels dus. Di Lorenzo en Dimarco zijn de wingbacks.

Aftrap op beide velden

Kroatië - Italië en Albanië - Spanje zijn begonnen. Wie verzekert zich in het spoor van Spanje voor de achtste finales? En mag de nummer drie ook hopen op een plek in de volgende ronde?

Afellay hoopt niet dat Modric laatste interland speelt: 'Sieraad voor het voetbal'

Bij een nederlaag ligt Kroatië eruit op het EK. Dat zou dan zomaar het einde kunnen betekenen van de interlandloopbaan van de inmiddels 38-jarige Luka Modric. In Studio Fußball spreken analytici Ibrahim Afellay en Guus Hiddink namens alle voetballiefhebbers over de ster van Kroatië.

Afellay hoopt niet dat Modric laatste interland speelt: 'Sieraad voor het voetbal'

De scenario's: Albanië en Kroatië moeten winnen

Een spannende avond in groep B: het kan zomaar zijn dat de nummer drie van het afgelopen WK Kroatië óf de regerend Europees kampioen Italië naar huis moet.

Voor Kroatië en Albanië is de opdracht vanavond duidelijk: zij moeten winnen om de volgende ronde te bereiken. Italië staat op drie punten, zij mogen zelfs met een kleine nederlaag nog hopen op een plekje in de achtste finales. Dat hangt af van de nummers drie uit de poules die morgen worden afgesloten.

Spanje is al groepswinnaar, dat verklaart ook de opvallende basiself van bondscoach De La Fuente.

KRO-ITA | De opstellingen

Drie nieuwe namen bij Italië, waar bondscoach Luciano Spalletti niet tevreden kon zijn over het vorige duel (1-0 verlies tegen Spanje). Retegui start als spits in plaats van Scamacca, en ook Raspadori en Darmian mogen het vanavond laten zien. Dat gaat ten koste van Chiesa en Frattesi.

Spalletti lijkt daarmee te kiezen voor een andere formatie, met Di Lorenzo en Dimarco als wingbacks kan het goed zijn dat Italië in een 3-5-2-formatie begint.

Ook Kroatië begint flink gewijzigd aan de laatste groepswedstrijd, waarin gewonnen moet worden om de achtste finales te bereiken. Stanisic, Pongracic, Sucic en Pasalic zijn nieuw in de basis, dat gaat ten koste van Juranovic, Perisic, Majer en Petkovic. Het middenveld blijft intact, en ook Ajacied Sutalo mag blijven staan.

De opstellingen van Kroatië en Italië

ALB-SPA | De opstellingen: 10 nieuwe basisspelers bij Spanje

Bondscoach Luis De La Fuente gooit de opstelling van Spanje helemaal om voor het laatste groepsduel. Voor de Spanjaarden staat er niets meer op het spel, zij zijn al zeker van de eerste plek in groep B. Alleen verdediger Aymeric Laporte blijft staan, verder zien we tien nieuwe namen aan de aftrap.

Bij Albanië slechts één wijziging: rechts achterin start niet Elseid Hysaj maar Iván Balliu.

De opstellingen van Albanië en Spanje

KRO-ITA | Makkelie fluit

Terwijl Ronald Koeman en Stefan de Vrij vragen beantwoorden in de persconferentie is het wachten op de opstellingen van de ploegen die vanavond spelen. Rond de Spaanse ploeg gaan verhalen dat er mogelijk een complete B-ploeg aan de aftrap verschijnt.

In Leipzig zien we in ieder geval al een Nederlander op het veld. Danny Makkelie fluit vanavond de wedstrijd tussen Kroatië en Italië.

Danny Makkelie op het veld in Leipzig

Koeman twijfelt niet: 'Depay tegen Oostenrijk in de basis'

Memphis Depay staat morgenavond tegen Oostenrijk in de spits bij Oranje, zo vertelt bondscoach Ronald Koeman maandagavond. Van een 'nationale discussie' over de spitspositie heeft de bondscoach weinig meegekregen, Depay is gewoon nog eerste keus.

"Ik twijfel totaal niet aan hem", zegt Koeman. "Natuurlijk kan en moet het beter, maar er zit ook een verleden bij van wedstrijdritme. Memphis zal net als wij allemaal in het toernooi moeten groeien."

Wout Weghorst, die op het EK een goede indruk maakt en naar eigen zeggen dicht tegen een basisplaats aan zit, zal tegen Oostenrijk dus genoegen moeten nemen met een plek op de bank.

Koeman twijfelt niet over Memphis: 'Maar kan en moet beter'

Deschamps: 'Mbappé wil spelen tegen Polen'

De rentree van Kylian Mbappé lijkt aanstaande. Na zijn succesvolle optreden in een oefenduel van Frankrijk komt hij mogelijk morgen weer in actie, tegen Polen.

"Het gaat elke dag beter met hem, hij raakt eraan gewend om met een masker te spelen", aldus de Franse bondscoach Didier Deschamps over zijn aanvoerder, die in de wedstrijd tegen Oostenrijk zijn neus brak en vervolgens ontbrak tegen Nederland.

"Hij wil spelen", vervolgt Deschamps. "Hij wilde ook al spelen tegen Nederland, en hij wil ook tegen Polen spelen."

Middenvelder N'Golo Kanté hint ook op een rentree van Mbappé. "Het is een groot voordeel om hem in het team te hebben", zei Kanté, op dit EK al twee keer verkozen tot beste speler van de wedstrijd. "Hij was goed, beslissend en gevaarlijks", aldus Kanté over Mbappé op de trainingen. "Hij voelt zich goed, ik hoop dat dat zich morgen vertaalt naar het veld."

UEFA weerlegt kritiek op handelen medisch team

Volgens de UEFA was er gisteravond "geen vertraging in de behandeling van en hulp aan" Barnabás Varga. De Hongaarse aanvaller liep diverse botbreuken in zijn gezicht en een hersenschudding op bij een botsing met de Schotse keeper Angus Gunn in het EK-duel van zondagavond.

Varga's ploeggenoot en aanvoerder Dominik Szoboszlai bekritiseerde na afloop de hulpverlening op het veld. Het duurde naar zijn mening veel te lang voordat het ambulancepersoneel het veld op kwam.

De UEFA reageerde vanmiddag op de kritiek. "We willen benadrukken dat de teamdokter binnen vijftien seconden na het incident heeft ingegrepen, onmiddellijk gevolgd door de stadiondokter, zodat zij konden vaststellen wat de juiste behandeling was, zoals gebruikelijk bij medische procedures."

"Het gekwalificeerde team voor noodgevallen wachtte langs het veld, zoals het protocol voorschrijft. Zij kwamen pas het veld op met de brancard toen het medische team dat nodig achtte om de speler van het veld te halen en zo spoedig mogelijk naar het ziekenhuis te brengen."

Yamal mag eigenlijk de achtste finale van Spanje niet uitspelen

Lamine Yamal is zó jong dat hij de 21.00 uur-wedstrijden van Spanje eigenlijk maar nauwelijks uit kan spelen. Topsporters onder de 18 - Yamal is 16 - mogen namelijk tot 23.00 uur werken volgens de Duitse wet. Dat is twee uur langer dan kinderen die niet als topsporter actief zijn.

Toch is ook 23.00 uur krap bij een 21.00 uur-wedstrijd, want voetballers moeten na de wedstrijd beschikbaar zijn voor een eventuele dopingcontrole. Voor Spanje is het fijn dat er op die regel niet streng gehandhaafd wordt.

Oranje aangekomen in Berlijn

De selectie van het Nederlands elftal is aangekomen in Berlijn. In de Duitse hoofdstad wordt vanavond getraind en staat een persconferentie op het programma.

Nederland reisde overigens met de trein.

Rangnick prijst Oranje: 'Als je ziet wat zij nog op de bank hebben'

Ralf Rangnick, de bondscoach van Oostenrijk, kijkt met bewondering naar de selectie van Oranje. "Individueel zijn ze bijna even goed als Frankrijk. In de breedte hebben de Fransen misschien wat meer topspelers. Maar anderzijds, als je kijkt wie er bij Nederland nog weinig of niets gespeeld hebben..."

"Ze hebben ook op de bank nog enorm veel kwaliteit", vervolgde Rangnick. "We moeten heel compact en gesloten spelen om te zorgen dat de wedstrijd onze kant op valt."

Rangnick kijkt jaloers naar Oranje: 'Als je ziet wat zij nog op de bank hebben'

Balkanvetes op EK hebben lange historie: 'In voetbal komen extremen naar voren'

"Eén door voetbal. Eén in het hart van Europa." De slogan die de Europese voetbalbond UEFA op het EK voetbal in Duitsland heeft geplakt suggereert een hang naar eenheid, maar van die eenheid is bij de deelnemende landen op de westelijke Balkan weinig te merken.

Een voorbeeld: na de wedstrijd Albanië-Kroatië van afgelopen woensdag probeerde de Albanese aanvaller Mirlind Daku zijn supporters "Fuck Servië" en "Fuck Macedonië" te laten brullen. Hij vergat daarbij dat drie van zijn teamgenoten uit Noord-Macedonië komen. En dat land doet niet eens mee aan het EK.

De Servische supporters lieten zich ook niet onbetuigd. Ze riepen dat de onafhankelijke staat Kosovo, dat zich losmaakte van Servië, nog altijd bij Servië hoort.

Hoe de Albanese bondscoach Sylvinho het leven van een losbandige Nederlander redde

"Jij denkt dat je heel wat bent, hè? Helemaal het mannetje? Maar volgens mij ben jij niet gelukkig..."

De Braziliaan Sylvinho, de huidige bondscoach van Albanië, wond er geen doekjes om in gesprek met Peter de Bos. "Ik dacht nog: moet jij zeggen, jij hebt het saaiste leven van allemaal", vertelt De Bos. "Maar zijn woorden kwamen keihard aan. Sylvinho heeft mijn leven veranderd."

De Bos was rond de eeuwwisseling kind aan huis in Camp Nou, de voetbalkathedraal van FC Barcelona. In het kielzog van jeugdvriend Frank Rijkaard, die hoofdtrainer werd, was hij naar Catalonië gekomen.

Lees via onderstaande link hoe Sylivinho de levenswandel van De Bos beïnvloedde:

Duitsers bevestigen blessure Rüdiger

In een kort statement heeft de Duitse voetbalbond bevestigt dat Antonio Rüdiger een hamstringblessure heeft. Gisteren hinkte de verdediger na Duitsland - Zwitserland van het veld.

Of Rüdiger op tijd terug is voor de achtste finale is nog niet bekend. Duitsland speelt zaterdagavond tegen Engeland, Slovenië, Denemarken of Servië.

Jonathan Tah, Rüdigers kompaan in het centrum van de defensie, mist de achtste finale door een schorsing.

Arnautovic kijkt uit naar duel met Oranje: 'Nederland is mijn tweede thuis'

Met een glimlach en in perfect Nederlands staat Marko Arnautovic maandag de pers te woord. Een dag voordat de oud-FC Twente-spits het op het EK met Oostenrijk opneemt tegen Nederland is de stemming bij hem, en in het Oostenrijkse kamp, opperbest.

Morgen strijden Oranje, Oostenrijk en ook Frankrijk tegen Polen om de groepswinst in poule D. "Het gaat goed bij ons, maar bij jullie ook hè?"

Het Oostenrijkse nationale elftal, geleid door trainer Ralf Rangnick, maakt al een behoorlijke tijd indruk. In aanloop naar het EK werd in zeventien wedstrijden maar één keer verloren. Op het EK overtuigden de Oostenrijkers tegen Polen (3-1 winst) en speelden ze, ondanks een 1-0 nederlaag, een sterke wedstrijd tegen Frankrijk.

Schick moet laatste duel Tsjechië missen

Tsjechië moet het in het beslissende EK-duel met Turkije zonder Patrick Schick doen. De spits van Bayer Leverkusen raakte tegen Georgië geblesseerd.

Schick is een van de belangrijkste spelers van de Tsjechen. Hij was de gedeelde topscorer van het vorige EK en scoorde vorige week nog tegen Georgië.

Denen krijgen boete om spandoek

De UEFA heeft de Deense voetbalbond met 10.000 euro beboet om een spandoek dat door supporters omhoog werd gehouden tijdens het duel met Engeland. Op het doek stond 'Fuck UEFA'.

Bondsvoorzitter Erik Brøgger zei dat de bond op zoek is naar de fan die het doek omhoog hield. "Als we hem vinden, sturen we de factuur. We hopen ook dat degenen die overwegen een spandoek met dit soort taal in het stadion mee te nemen, zich twee keer zullen bedenken."

Wat als....Nederland en Frankrijk een gelijk doelsaldo hebben

Wie wordt er eerste in poule D? Nederland, Frankrijk of Oostenrijk? Mochten Frankrijk en Nederland dinsdagavond hetzelfde doelsaldo hebben, dan ontstaat er een vreemde situatie. De UEFA kijkt in eerste instantie namelijk naar het onderling resultaat, maar daar is na de 0-0 tussen beide landen geen verschil in te maken.

Als Oranje en Frankrijk allebei winnen of allebei gelijk spelen, eindigen beide landen op 7 punten of 5 punten. Het doelsaldo van Nederland is nu 2-1 en van Frankrijk 1-0. Omdat het doelsaldo in de onderlinge duels gelijk is, is daarna het totale doelsaldo bepalend, gevolgd door het hoogste aantal doelpunten in de poule en daarna de meeste overwinningen.

Als het doelsaldo zo blijft (2-1 en 1-0), blijft Nederland de Fransen dus voor omdat Oranje vaker heeft gescoord.

Mocht alles dus gelijk staan, dan kijkt de UEFA vervolgens naar het Fair Play-klassement. Er wordt gekeken naar het aantal gekregen rode en gele kaarten. Maar dat staat op dit moment ook gelijk. Nederland en Frankrijk kregen allebei twee prenten.

Mocht ook op basis van het Fair Play-klassement nog geen verschil te zien zijn, zijn de resultaten uit het kwalificatietoernooi voor het EK bepalend. Frankrijk en Nederland zaten in dezelfde groep. De Fransen eindigden als eerste en zullen daardoor Nederland achter zich houden.

Trauner mist de wedstrijd tegen Oranje

Een update over Gernot Trauner. De verdediger van Feyenoord moet de wedstrijd tegen Oranje, dinsdagavond in Berlijn, aan zich voorbij laten gaan.

Shaw terug bij Engeland

Luke Shaw trainde vandaag voor het eerst sinds zijn blessure, die hij in februari opliep, weer mee met de groep bij Engeland. Een opsteker voor bondscoach Gareth Southgate, die op linksback weinig opties heeft.

In de eerste twee duels speelde Kieran Trippier, normaal een rechtsachter, op die plek.

Luke Shaw meldt zich bij Engeland

Trauner mist laatste training Oostenrijk

Gernot Trauner traint vandaag niet mee bij Oostenrijk. De centrale verdediger van Feyenoord stond tegen Polen in de basis en maakte een goal.

In de tweede helft viel Trauner echter uit met een blessure. Het duel met Oranje van morgen zou dus weleens te vroeg kunnen voor hem.

Zirkzee slaat training over, voelt zich ziekjes

NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg meldt dat Joshua Zirkzee de training van het Nederlands elftal heeft overgeslagen. Het is nog niet duidelijk of hij meereist naar Berlijn, waar Nederland morgen tegen Oostenrijk speelt.

De Vrij in de persconferentie

Vanavond neemt Stefan de Vrij op de persconferentie plaats naast bondscoach Ronald Koeman. Vanaf 19.40 uur zenden we de persconferentie live uit.

De Vrij stond de eerste twee wedstrijden van Oranje in de basis. Hij won de concurrentiestrijd van Matthijs de Ligt.

Vissende Foden

Op zijn vrije dag ging Engels international Phil Foden uit vissen. Dat doet in Engeland terugdenken aan het getroebleerde troetelkind Paul Gascoigne, ook een fanatiek visser.

David Seaman, oud-keeper van Engeland, zag Gascoigne tijdens het EK van 1996 nog in het water kukelen tijdens een dagje vissen...

'We zijn groeiende...', zegt aanvoerder Van Dijk, na compliment van Duits jongetje

Virgil van Dijk is in zijn element in Duitsland, op zijn tweede grote toernooi. "De spirit in de groep is heel goed", zegt de aanvoerder van Oranje. "Iedereen zit er goed in. Iedereen heeft vertrouwen in elkaar."

Met een 2-1 overwinning op Polen en een 0-0 gelijkspel tegen vicewereldkampioen Frankrijk heeft Van Dijk redenen om positief te zijn. Morgenavond wacht een derde krachtmeting met Oostenrijk en mogelijk plaatsing voor de achtste finales van het EK.

'Beste centrale verdediger'

Op weg naar het interview in Wolfsburg staat Van Dijk stil bij een groepje met jonge fans voor wat foto's en handtekeningen. Het enthousiasme is groot. "Ik hou van jou", zegt een Duits jongetje. "Ik speel met jou op FIFA. Je bent de beste centrale verdediger."

Nederland door bij puntenverlies Albanië tegen Spanje

Voor de echte piekeraars onder ons een geruststellende mededeling: als Albanië vanavond niet wint van Spanje, is Nederland zeker van een plek in de achtste finales.

Van de zes nummers drie vallen de slechtste twee af. Albanië kan Oranje, dat morgen natuurlijk nog tegen Oostenrijk moet, in theorie nog onder die grens krijgen.

Ook als Albanië vanavond stunt tegen Spanje is er weinig aan de hand voor Nederland. Een punt tegen Oostenrijk is genoeg voor de tweede plek.

Snollebollekes populair in Duitsland

Het filmpje van Nederlandse fans die in Hamburg van links naar rechts stuiterden, ging de hele wereld over. Het nummer Links Rechts van Snollebollekes, in Nederland al jaren onderdeel van het Oranje-repertoire, is daardoor nu ook in het buitenland ontdekt.

In de viral top 50 van Spotify in Duitsland staat het nummer zelfs op één. Ook andere EK-gerelateerde nummers staan hoog in de lijst. De Duitsers luisteren veel naar 'No Scotland No Party', 'Pyrotechnik' en 'Füllkrug'.

Oranjemars door Leipzig: 'Hier komen we met zijn allen samen'

Zorgen bij Duitsers om blessure Rüdiger

Antonio Rüdiger heeft een lichte blessure overgehouden aan Duitsland - Zwitserland (1-1). "Antonio heeft problemen met zijn dijbeen. Ik hoop dat het niets ernstig is", zei bondscoach Julian Nagelsmann erover.

Duitsland kan Rüdiger goed gebruiken in de achtste finales, zeker omdat Jonathan Tah dan geschorst is.

Welkom!

Welkom in een nieuw EK-blog. Vandaag aandacht voor de ontknoping in poule B, waar Italië en Kroatië tegen elkaar voor hun laatste kans knokken.

Spanje speelt tegen Albanië en als de Spanjaarden winnen, is Nederland verzekerd van een plek in de achtste finales.