NOS Voetbal

B-team Spanje is te sterk voor Albanië en helpt Oranje naar achtste finales

Spanje boekt zakelijke zege op Albanië

Spanje heeft ook het derde en laatste groepsduel op het EK gewonnen. Met een basisopstelling die bijna totaal anders was dan in de vorige groepswedstrijd, had La Roja weinig moeite met Albanië: het werd in Düsseldorf 1-0 door een goal van Ferran Torres.

Met het resultaat is ook het Nederlands elftal geholpen. Oranje zit nu namelijk gegarandeerd bij de beste nummers drie van dit EK, waarmee plaatsing voor de knock-outfase al zeker is.

De einstand in groep B

Van de elf Spanjaarden die in het vorige groepsduel tegen Italië startten, werden er tien door bondscoach Luis de la Fuente gespaard. De knock-outfase was na zeges op Italië en Kroatië voor Spanje namelijk al zeker. Alleen verdediger Aymeric Laporte bleef staan ten opzichte van het vorige duel.

Uitgerekend Laporte stond aan de basis van de aanval waarmee Spanje op voorsprong kwam. Na een klein kwartier vond hij Dani Olmo, die met een geweldige steekpass Ferran Torres voor de keeper zette. Laatstgenoemde schoof de bal geroutineerd in de verre hoek voor de 1-0.

Torres was voor rust ook dicht bij zijn tweede treffer van de wedstrijd, maar zijn kopbal zeilde nipt over het doel van Albanië-doelman Thomas Strakosha.

Torres zet Spanje binnen het kwartier op voorsprong tegen Albanië: 0-1

De tweede helft bracht vervolgens weinig spektakel. De B-garnituur van Spanje liet de bal geduldig rondgaan, terwijl Albanië bleef strijden voor de gelijkmaker. Verder dan enkele pogingen van afstand en een ultieme poging van Armando Broja in de 92ste minuut kwamen de Albanezen echter niet.

De invalbeurt van de 16-jarige Lamine Yamal leverde nog het meeste vermaak: de buitenspeler kreeg het publiek enkele keren op de banken met dreigende dribbels en een stijlvolle aanname. Ook hij kon echter niets meer veranderen aan de 1-0 stand.

Zo behield Spanje de perfecte score tegen Albanië (negen ontmoetingen met evenveel zeges) en won het voor de tweede keer in de historie alle groepsduels op een EK. De enige andere keer dat dat lukte, in 2008, gingen de Spanjaarden er uiteindelijk ook met de eindzege vandoor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl