Formatieblog
NOS NieuwsAangepast

Omtzigt: Schoof heeft ruimte voor eigen koers • Zoektocht ministers maandag verder

  • Topambtenaar Dick Schoof is de kandidaat-premier
  • Op 26 juni moet het kabinet-Schoof er zijn
  • De VVD'ers Van der Wal en Van der Burg blijven in de Tweede Kamer

Omtzigt: Schoof heeft ruimte voor eigen koers

Beoogd premier Dick Schoof heeft in het nieuwe kabinet ook ruimte om zelf met beleid te komen, zegt Pieter Omtzigt (NSC) in het programma WNL op Zondag. Omdat op verschillende beleidsterreinen, zoals zorg en onderwijs, alleen afspraken op hoofdlijnen zijn gemaakt, ziet hij daar ruimte voor een eigen invulling van de minister-president. "Hij heeft ruimte om een eigen koers te varen als hij daarvoor een meerderheid in het parlement kan vinden."

Ook bij de uitwerking van een regeerprogramma heeft de premier samen met de vice-premiers volgens Omtzigt een "leidende rol".

Maandag verder met zoeken naar ministers en staatssecretarissen

Maandag praten kandidaat-premier Schoof, formateur Van Zwol en de vier partijleiders Wilders (PVV), Yesilgöz (VVD), Omtzigt (NSC) en Van der Plas (BBB) weer verder over de samenstelling van het nieuwe kabinet. Zij hebben hier vandaag de hele dag over gesproken. "Het was weer een goede gespreksdag", zei Schoof. Niemand wilde inhoudelijk iets zeggen.

Van der Wal en Van der Burg niet in nieuwe kabinet

De VVD-bewindslieden Van der Wal en van der Burg zijn beiden niet beschikbaar voor een plaats in het nieuwe kabinet. In het huidige demissionaire kabinet is Van der Wal minister voor Natuur en Stikstof en Van der Burg staatssecretaris van Justitie.

Beiden speelden een belangrijke rol in het maken van plannen die nu door de aankomende coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB worden teruggedraaid. De VVD'ers zijn allebei ook in de Tweede Kamer gekozen en willen daarin blijven.

Van der Wal zei vanochtend voor de vergadering van het kabinet dat je moet kijken wat bij je past. "En ik denk dat in deze constellatie de Kamer beter bij me past. Ik ben veel meer van de vooruitgang en van de transities; daar haal ik ook mijn energie uit."

En Van der Burg, die nog onlangs scherp botste met PVV-leider Wilders, zegt vanavond bij AT5 dat hij vanuit de Kamer een "liberaal tegengeluid" wil laten horen.

Nieuwe ronde van besprekingen over samenstelling kabinet

Onder leiding van formateur Van Zwol zijn de partijleiders Wilders, Yesilgöz, Omtzigt en Van der Plas en kandidaat-premier Schoof opnieuw besprekingen begonnen over de samenstelling van het nieuwe kabinet. Het gaat daarbij vooral over de verdeling van de posten.

Het is de bedoeling dat de formatie uiterlijk 26 juni klaar is. Bij het naar binnen gaan, wilde geen van de betrokkenen iets inhoudelijks zeggen.

Formeren gaat door, met Schoof

De vier partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB spreken met beoogd premier Dick Schoof en formateur Richard van Zwol over de samenstelling van het nieuwe kabinet. Dat moet voor ongeveer de helft gaan bestaan uit bewindslieden die van buiten de politiek komen. Op 26 juni moet het kabinet-Schoof er zijn.

'Ik ben redelijk intelligent, maar hij is veel slimmer'

In een interview met Nieuwsuur had demissionair premier Rutte vriendelijke woorden over voor zijn beoogd opvolger Dick Schoof. "Ik ben redelijk intelligent, maar hij is veel slimmer."

Lees (en kijk) hier wat Rutte nog meer zegt over Schoof en over zijn eigen toekomst:

Kijk hier de persconferentie van kandidaat-premier Schoof terug

Terugkijken: Eerste persconferentie van kandidaat-premier Schoof

Schoof wil premier van alle Nederlanders zijn

Dick Schoof wil 'premier van alle Nederlanders' zijn

Politiek verslaggever Xander van der Wulp: 'Neutrale premier, lastig voor oppositie'

Rutte is 'vorm van inspiratie' voor Schoof

Schoof heeft als topambtenaar de afgelopen jaren veel met demissionair premier Rutte samengewerkt. "En hij is dan ook een vorm van inspiratie", aldus de aankomend premier op de vraag wie zijn inspiratiebron is. Maar hij zal Ruttes manier van werken niet overnemen. "Ik zal het op mijn manier doen. Het kan niet het geval zijn dat we op elkaar lijken."

Lezen: de belangrijkste boodschap van Schoof

Kandidaat-premier Dick Schoof: 'Ik had niet het idee dat ik hier vandaag zou staan'

Kandidaat-premier Dick Schoof: 'Ik had niet het idee dat ik hier vandaag zou staan'

Schoof: ik ben niet de PVV-premier, ik ben gevraagd door vier partijen

In de persconferentie zegt de kandidaat-premier dat hij partijloos is. Hij heeft in 2021 zijn lidmaatschap van de PvdA opgezegd, omdat hij zich niet meer "verwant voelt". Hij benadrukt dat hij niet de premier is van de PVV, maar gevraagd is door alle vier de partijen. "Er is maar één premier en maar één fractievoorzitter van de PVV."

'Ik zeg expliciet: ik ben er voor alle Nederlanders'

De nieuwe kandidaat-premier zegt in zijn korte toespraak en vragen van de pers met nadruk dat hij er voor "alle Nederlanders is". Hij zegt dat bepaalde groepen zich zorgen maken dat ze er niet bij horen. Schoof denkt dat het coalitieakkoord een "uitstekend programma is voor alle Nederlanders."

Hij spreekt over een ambitieus coalitieakkoord waar het kabinet grip wil krijgen op migratie en het stikstofprobleem wil aanpakken. Hij wil de zorgen van Nederlanders serieus nemen en oplossen. "En een bijdrage leveren aan het vertrouwen in de overheid."

Schoof: ik sta hier vol overtuiging

Schoof zegt dat hij intensief heeft nagedacht over zijn nieuwe functie. "Ik heb het besluit niet lichtvaardig genomen en ik sta hier vol overtuiging." Hij wil een bijdrage leveren aan verbinding in Nederland. Hij is ook niet bang dat hij aan de leiband zal lopen van PVV-leider Wilders. Hij kent Wilders "een beetje".

Formateur Van Zwol wil 26 juni klaar zijn

Formateur Van Zwol is het eerste aan het woord. Hij spreekt zijn waardering uit voor de kwaliteiten van Schoof. Hij gaat samen met Schoof de nieuwe ministers en staatssecretarissen zoeken. Vervolgens komt er nog een hoorzitting van de nieuwe bewindslieden in de Tweede Kamer en dat duurt ook ongeveer een week. Van Zwol hoopt rond 26 juni klaar te zijn .

Verbaasde, kritische en positieve reactie bij oppositie over kandidaat-premier

Voor veel oppositiepartijen is Dick Schoof geen onbekende. Lees hier de reacties op zijn kandidatuur.

Leiders coalitiepartijen over kandidaat-premier Schoof: 'Kanjer van een kandidaat'

Fractievoorzitters over kandidaat-premier: 'Denk dat we een kanjer van een kandidaat hebben gevonden'

Wilders: blij en trots

PVV-leider Wilders is "blij en trots" met de kandidaat minister-president. "Hij heeft goede ervaring op de goede thema's. Hij staat boven de partijen. Het is een onafhankelijk iemand die geen lid is van een politieke partij." Schoof was jaren geleden lid van de PvdA. Hij bekleedde daar geen partijpolitieke functies. Wilders benadrukt dat Schoof door alle vier de partijen is gekozen.

Ook Yesilgöz (VVD) is blij met Schoof. "Hij is goed in verbinden en de boel bij elkaar houden. Hij kan echt zorgen dat iedereen op één lijn komt te staan. Het is een hele sterke persoonlijkheid."

"Hij heeft een brede ambtelijke ervaring op dossiers die heel belangrijk zijn", zegt Omtzigt (NSC). "Hij heeft geen politieke ervaring maar die zal hij snel krijgen, ik denk nog vandaag." Omtzigt vindt het juist positief dat Schoof geen politieke ervaring heeft en nog nooit aan een Kamerdebat heeft meegedaan. "En je kunt nauwelijks een meer gescreende persoon vinden dan de heer Schoof."

Ook BBB-leider Van der Plas prijst Schoof om zijn kennis en ervaring op het gebied van veiligheid en justitie. "Daarnaast vind ik het ook een hele aardige man, dat is erg belangrijk."

De kandidaat-premier Dick Schoof bij de fractievoorzitters aan tafel

Dick Schoof langs bij partijleiders

Wie is Dick Schoof, de kandidaat voor het Torentje?

Kandidaat-premier Dick Schoof is 67 jaar en heeft tientallen jaren ambtelijke ervaring, vooral op het terrein van justitie en veiligheid. Schoof is nu secretaris-generaal, de hoogste ambtenaar, op het ministerie van Justitie.

Daarvoor was hij onder meer hoofddirecteur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), directeur-generaal Openbare Orde en Veiligheid op het ministerie van Binnenlandse Zaken, directeur-generaal politie op het ministerie van Justitie, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en de hoogste baas van inlichtingendienst AIVD.

In maart werd hij 67 en hij zou met pensioen hebben kunnen gaan, maar hij vroeg en kreeg dispensatie om nog drie jaar als ambtenaar door te werken. In een interview met De Groene Amsterdammer zei hij begin maart dat hij al voor de verkiezingen had besloten dat hij door wilde (als ambtenaar). En hij voegde eraan toe: "Dit is een machtige mooie baan. Juist doordat het zo complex is."

Lees hier verder:

Koning geïnformeerd over stand van zaken

Koning Willem-Alexander heeft vanmiddag telefonisch gesproken met formateur Richard van Zwol. Die heeft hem geïnformeerd over de voortgang van zijn opdracht van de Tweede Kamer om een kabinet te vormen "dat berust op het hoofdlijnenakkoord van de fracties van PVV, VVD, NSC en BBB". De koning, als staatshoofd en lid van de regering, wordt regelmatig geïnformeerd over de voortgang van de kabinetsformatie.

Topambtenaar Dick Schoof (ex-AIVD, ex-NCTV) kandidaat-premier

Dick Schoof is de kandidaat-premier van de nieuwe coalitie. Dat melden bronnen aan de NOS. Naar verwachting maken de vier formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB het later vanmiddag officieel bekend.

De 67-jarige Schoof is op dit moment de hoogste ambtenaar op het ministerie van Justitie en Veiligheid. Daarvoor was hij de baas van de inlichtingendienst AIVD, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en directeur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Eerder was oud-informateur Ronald Plasterk in beeld als kandidaat, maar hij trok zich vorige week terug. Plasterk was door PVV-leider Wilders achter de schermen gepolst, maar de afgelopen tijd ontstonden er steeds meer vraagtekens over zijn omgang met patenten.

Extraparlementair kabinet

De afgelopen dagen hebben de leiders van de formerende partijen onder leiding van formateur Richard van Zwol gesproken over de vraag wie er minister-president moet worden. Tot nu toe was nog geen naam genoemd door betrokkenen.

De premier zal het extraparlementaire kabinet leiden dat PVV, VVD, NSC en BBB willen vormen. De komende weken wordt nog gezocht naar nieuwe ministers en staatssecretarissen. Het idee is dat er voor het zomerreces, begin juli, een kabinet is.

De vier partijen bereikten twee weken geleden een coalitieakkoord. Het nieuwe kabinet moet die plannen verder uitwerken.

De vier fractievoorzitters weer bij elkaar

Vanmorgen om 8.30 uur kwamen de fractievoorzitters Wilders, Yesilgöz, Omtzigt en Van der Plas weer samen bij formateur Van Zwol. Bij het naar binnen en naar buiten lopen zeiden ze niets, vanwege de afgesproken radiostilte.

Er wordt weer gepraat

De leiders van de vier formerende partijen praten deze ochtend onder leiding van formateur Van Zwol verder over de invulling van de kabinetsposten. Wanneer er iets naar buiten komt over een premierskandidaat is onbekend.

Vorige week hebben Wilders (PVV), Yesilgöz (VVD), Omtzigt (NSC) en Van der Plas (BBB) radiostilte afgesproken:

Radiostilte in formatie, partijen zeggen niets

VVD-leden steunen Yesilgöz, maar er zijn ook zorgen

Op het ledencongres van de VVD in Nieuwegein afgelopen zaterdag kreeg partijleider Dilan Yesilgöz steun voor de keuze van haar en de Tweede Kamerfractie om met PVV, NSC en BBB een coalitie te vormen. Maar er waren ook leden die hun zorgen uitten.

Lees hier meer:

Rondje Binnenhof: wie moet er premier worden en hoeveel macht heeft Brussel?

Terwijl ze in Den Haag nog altijd zoeken naar een premierskandidaat pakken Gerri Eickhof en Marleen de Rooy de trein naar Brussel. Want er komen verkiezingen aan voor het Europees Parlement, maar wat doen ze daar? Correspondent Kysia Hekster legt het allemaal uit in Rondje 67.

Wie moet er nou premier worden en hoeveel macht heeft Brussel? | Rondje Binnenhof #67

Welkom in het formatieblog

Welkom in het formatieblog, hier houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen in de formatie. Lees hier het blog van vorige week terug.