NOS NieuwsAangepast

Topambtenaar Dick Schoof (ex-AIVD, ex-NCTV) kandidaat-premier

Dick Schoof is de kandidaat-premier van de nieuwe coalitie. Vanmiddag is hij langs geweest bij de leiders van de vier formerende partijen en formateur Richard van Zwol. Om 17.00 uur geven Schoof en Van Zwol een persconferentie.

De 67-jarige Schoof is op dit moment de hoogste ambtenaar op het ministerie van Justitie en Veiligheid. Daarvoor was hij de baas van de inlichtingendienst AIVD, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en directeur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Lees hier meer over de ervaring van Schoof:

PVV-leider Wilders, die het voortouw had bij de zoektocht naar een kandidaat-premier, is "ontzettend blij en ontzettend trots". Wilders noemde Schoof na het gesprek "een hele sterke man" die boven de partijen staat. "Hij heeft het vertrouwen van de vier partijen."

'Instabiele wereld'

Yesilgöz (VVD), die Schoof goed kent vanuit haar rol als (demissionair) minister van Justitie en Veiligheid, zei dat hij "heel erg goed is in verbinden". "Het is een kandidaat van ons vieren en premier voor alle Nederlanders."

Omtzigt van NSC benadrukte dat Schoof "zeer veel relevante ervaring" heeft "voor beleidsterreinen die ertoe doen". BBB-voorvrouw Van der Plas sloot zich daarbij aan roemde zijn ervaring met dreiging, crises en veiligheid. "In de instabiele wereld waarin we nu leven is het goed om een minister-president te hebben die daar ervaring mee heeft."

Schoof ging vanmiddag langs bij de leiders van de vier formerende partijen:

Dick Schoof langs bij fractievoorzitters

Eerder was oud-informateur Ronald Plasterk in beeld als kandidaat, maar hij trok zich vorige week terug. Plasterk was door PVV-leider Wilders achter de schermen gepolst, maar de afgelopen tijd ontstonden er steeds meer vraagtekens over zijn omgang met patenten.

Extraparlementair kabinet

De afgelopen dagen hebben de leiders van de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB onder leiding van formateur Van Zwol gesproken over de vraag wie er minister-president moet worden. Tot nu toe was nog geen naam genoemd door betrokkenen.

De premier zal het extraparlementaire kabinet leiden dat de vier partijen willen vormen. De komende weken wordt nog gezocht naar nieuwe ministers en staatssecretarissen. Het idee is dat er voor het zomerreces, begin juli, een kabinet is.

Omtzigt zei te verwachten dat Schoof gaat helpen bij het zoeken naar bewindspersonen. "Ik kan me niet voorstellen dat de beoogd minister-president nu twee weken op vakantie gaat."

De vier partijen bereikten twee weken geleden een coalitieakkoord. Het nieuwe kabinet moet die plannen verder uitwerken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl