Informateur Plasterk na het tijdelijk vertrek van NSC uit de formatie (archief)
NOS Nieuws

Plasterk ziet af van premierschap: 'Beschuldigingen belemmerend voor functioneren'

Ex-informateur Ronald Plasterk wordt geen premier van Nederland. Hij trekt zich terug als kandidaat, zo laat hij weten in een verklaring.

"Ik ben niet langer beschikbaar om de leider van het kabinet te worden", valt daar te lezen. Hij noemt aantijgingen aan zijn adres "in essentie onwaar en voor het overige futiel", maar noemt de beeldvorming wel "belemmerend voor mijn eventuele functioneren als minister-president".

"Ik ben volledig integer, en was bereid om die integriteit uitputtend te laten toetsen door de formateur en zijn adviseurs", vervolgt de PvdA'er, die eraan toevoegt erop te vertrouwen "dat dit kabinet er komt, dat goede plannen heeft voor het land".

'Onverdiend'

Plasterk was door PVV-leider Wilders achter de schermen gepolst, maar de afgelopen week ontstonden er steeds meer vraagtekens over de verkoop van zijn bedrijf. Hijzelf had daar miljoenen voor gekregen terwijl andere betrokkenen het nakijken hadden.

"Ik heb heel veel respect voor je Ronald. Je verdient dit niet, maar ik begrijp je besluit", reageert Geert Wilders op X. "Je zou wat mij betreft een uitstekende MP zijn geweest."

"Erg jammer!", reageert Caroline van der Plas. "Ik wens Ronald sterkte en vind het verschrikkelijk dat hij zonder proces of uitkomsten van onderzoeken als persoon voor het leven is beschadigd."

NSC laat aan de NOS weten dat ze "de heer Plasterk danken voor zijn inspanningen voor de publieke zaak". Voor "kandidaten inzake het premierschap" verwijst NSC naar Wilders.

Er moet nu inderhaast gezocht worden naar een alternatief, omdat de vier partijen PVV, VVD, NSC en BBB voor het begin van de zomervakantie officieel van start willen gaan met hun coalitie.

In maart publiceerde NRC een reconstructie onder de kop 'Hoe Ronald Plasterk miljonair werd en de universiteit het nakijken had'. Volgens de krant heeft Plasterk miljoenen euro's verdiend terwijl het UMC Amsterdam en een wetenschapper er bekaaid afkwamen.

Het gaat over Plasterks tijd na zijn vertrek uit Den Haag in 2017, toen hij weer aan de slag was gegaan als biomedisch wetenschapper en een bedrijf startte. Het Amsterdam UMC heeft een onderzoek ingesteld na deze berichtgeving.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl