NOS NieuwsAangepast

Ex-informateur Remkes vindt Plasterk ongeschikt als premier: 'Naam aangetast'

Ex-informateur Johan Remkes vindt dat Ronald Plasterk geen premier van Nederland moet worden. Hij zegt in het tv-programma WNL op Zondag dat het "buitengewoon" lastig voor Plasterk is om premier te worden. Plasterk ligt onder meer onder vuur vanwege de 'patentenkwestie'.

Remkes adviseert Plasterk om zijn "conclusies te trekken", omdat de integriteit van het ambt van premier boven alle twijfel verheven moet zijn. "Als er stevige verwijten te maken zijn, wordt het wel een hele lastige", aldus Remkes (72), die met zijn politieke ervaring veel gezag heeft in Den Haag.

PvdA'er Plasterk was een van de informateurs van het aanstaande kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB en is de premierskandidaat die PVV-leider Wilders in zijn hoofd heeft. Wilders heeft hem overigens nog niet officieel naar voren geschoven, terwijl het hoofdlijnenakkoord afgelopen donderdag wel gepresenteerd is.

Rondom Plasterk spelen een aantal heikele kwesties. Allereerst zijn de verhoudingen tussen Plasterk en NSC-leider Omtzigt niet goed en twijfelt laatst genoemde aan de geschiktheid van Plasterk. Dat heeft ook te maken met berichtgeving van NRC over Plasterks bedrijf in kankertherapieën dat hij voor miljoenen verkocht. Het Amsterdam UMC onderzoekt of dat wel volgens de regels is gegaan, omdat het ziekenhuis en een andere onderzoeker buiten de boot vielen.

Door de openbare ophef is het aanzien van het politieke proces geschaad, zegt Remkes bij WNL Op Zondag:

Remkes noemt rumoer rond Plasterk 'een hele slechte start'

Remkes spreekt over een "heel slechte start" en vindt het "volstrekt idioot" dat Plasterk een excuusbriefje in De Telegraaf heeft geschreven om de band met Omtzigt te verbeteren. "Normaal gesproken bij onderhuidse spanningen ga je een kop koffie met elkaar drinken." Er is een gesprek geweest tussen Plasterk en Omtzigt, maar de uitkomst is onbekend.

Remkes denkt dat de naam van Plasterk is aangetast en vindt dat iemand dan geen premier kan worden. Er mag niets aan een premier kleven, is Remkes' belangrijkste boodschap. Een premier moet een verbindend vermogen hebben en in deze tijd van geopolitieke spanningen is internationaal gezag van groot belang, vindt hij.

Yesilgöz ongemakkelijk

VVD-leider Yesilgöz zat ook bij WNL en zei dat de naam van Ronald Plasterk officieel nog niet is "gecommuniceerd" en dat dit voor haar "ongemakkelijk" is. De VVD-jongerenafdeling en ook de jongeren van NSC zien Plasterk als premier niet zitten.

Het is de bedoeling dat deze week er meer duidelijkheid komt over de premierskandidaat, omdat er gestart gaat worden met de samenstelling van de ministersploeg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl