ARCHIEF Informateur Ronald Plasterk en Pieter Omtzigt (NSC) op het Hilversumse landgoed De Zwaluwenberg, januari 2024
NOS NieuwsAangepast

NSC-leider Omtzigt en Plasterk in gesprek over onderlinge verhouding

Pieter Omtzigt en Ronald Plasterk hebben vandaag een gesprek gehad om de onderlinge verhouding te verbeteren. De NSC-leider en zijn partij hebben op verschillende vlakken twijfels over Plasterk als minister-president. Dat melden bronnen aan de NOS.

De manier waarop Plasterk vandaag excuses maakte over de kwestie met de dienstauto, onaangekondigd en via een ingezonden briefje in De Telegraaf, hielp daar niet bij. Daarnaast hebben Omtzigt en Plasterk tijdens Plasterks periode als informateur verschillende aanvaringen gehad, die verder gingen dan de kwestie met de dienstauto.

Omtzigt verweet Plasterk dat hij wekenlang brieven over de staat van de overheidsfinanciën op zijn bureau had laten liggen. Plasterk verweet Omtzigt dat hij te weinig respect toonde voor het "instituut informateur" door de breuk in de formatie eerst met de pers te delen en daarna pas met hem.

Onderzoek van UMC Amsterdam

Verder is er nog het onderzoek van het UMC Amsterdam naar aanleiding van een publicatie van NRC. Volgens de krant verdienden Plasterk en zijn zakenpartners miljoenen aan medische patenten, terwijl een wetenschapper die ook had meegewerkt niets kreeg. UMC Amsterdam wil weten hoe dit zit.

Voor de jongerenafdeling van de partij van Omtzigt - Jong Sociaal Contract - is dit reden om Plasterk geen premier te maken. "Heel leuk deze excuses, maar de vorige informateur Gom van Strien moest aftreden vanwege fraudeonderzoek. Waarom zou Plasterk dan wel premier mogen worden, nog tijdens een fraudeonderzoek?", schrijft de jongerenafdeling op X. "Nieuw Sociaal Contract, rug recht houden!"

Deze kwestie weegt zo mogelijk nog zwaarder dan de onderlinge irritaties. Van NSC is bekend dat zij als nieuwe partij hun Kamerleden aan een strenge selectie hebben onderworpen om te voorkomen dat de partij in verlegenheid zou worden gebracht door zaken uit iemands verleden. Die strenge selectie zal de partij ook voor de premierskandidaat willen hanteren.

Kandidaat van Wilders

Officieel is Plasterk nog geen premierskandidaat. Zelf heeft hij er in het openbaar nog niets over gezegd. Maar het is in Den Haag geen geheim dat Plasterk in elk geval de kandidaat is van PVV-leider Wilders, die als grootste partij een voorstel mag doen.

De NOS heeft Wilders gevraagd om een reactie op de ontwikkelingen van vandaag en de mogelijke kandidatuur van Plasterk. Hij heeft nog niet gereageerd.

De uitkomst van het gesprek is onbekend. Geen van de betrokkenen was op vrijdagavond bereikbaar voor commentaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl