NOS NieuwsAangepast

Mea culpa Plasterk aan Omtzigt via ingezonden briefje: 'Sorry Pieter!'

Met een ingezonden briefje in De Telegraaf biedt Ronald Plasterk, die veel wordt genoemd als beoogd premier, NSC-fractievoorzitter Pieter Omtzigt zijn excuses aan over een voorval tijdens een eerdere ronde in de formatie. Plasterk was toen informateur. In een eerder stadium was hij ook al verkenner.

Tussen de lezerspost schrijft "R. Plasterk, Amsterdam" dat hij niet in de Tweede Kamer had moeten vertellen dat Omtzigt zijn dienstauto had geleend. Dat was onnodig en misplaatst, zegt hij. Het bericht van 64 woorden sluit hij af met de woorden "sorry Pieter!" Plasterk was tot zijn aanstelling als verkenner columnist van de krant.

De brief van Plasterk lijkt bedoeld om de lucht tussen hem en Omtzigt te klaren. Naar verluidt houdt Omtzigt de aanstelling van Plasterk als premier nog tegen vanwege verschillende incidenten, waaronder dat met de dienstauto.

Het ingezonden briefje van Plasterk in De Telegraaf

Tijdens het debat over het eindrapport van de eerste formatieronde onthulde Plasterk dat Omtzigt de dienstauto van de informateur had gebruikt. De rit ging saillant genoeg naar een hotel waar Omtzigt zijn vertrek uit de onderhandelingen zou aankondigen. Omtzigt was er verbolgen over dat Plasterk dat in het debat wereldkundig maakte.

Kijk hier terug wat Plasterk destijds zei:

Plasterk: Omtzigt gebruikte mijn dienstauto om naar hotel te gaan

In de brief in De Telegraaf maakt Plasterk duidelijk dat hij al eerder persoonlijk excuses heeft gemaakt aan de NSC-leider. "Mij is veel gevraagd hoe ik erop terugkijk dat ik in het debat over de eerste informatieronde heb verteld dat de dienstauto van de informateur gebruikt was. Ik hecht eraan te stellen dat ik dat niet had moeten doen. Ik heb er nadien daarom persoonlijk mijn excuses voor gemaakt bij Pieter Omtzigt", aldus Plasterk.

Er was tijdens de eerste formatieronde wrevel ontstaan tussen Omtzigt en Plasterk omdat de onderhandelende partijen pas in een laat stadium informatie kregen over financiële tegenvallers. Omtzigt verweet dat informateur Plasterk, die op zijn beurt Omtzigt beschuldigde van gebrek aan respect voor het 'instituut informateur'.

Bronnen in Den Haag meldden gisteren al dat er ergens volgende week een gesprek tussen de twee plaatsvindt om de lucht te klaren.

Wat naast de irritaties mogelijk ook in de weg zit bij het naar voren schuiven van Plasterk als beoogd premier, is een publicatie van NRC over de gang van zaken rond patenten waaraan hij veel verdiende.

Daarbij gingen volgens de krant miljoenen naar Plasterk en zijn zakenpartners, terwijl een wetenschapper achter het patent en UMC Amsterdam niks kregen. Er loopt momenteel een onderzoek of dat wel ging zoals het hoort.

Voor de jongerenafdeling van de partij van Omtzigt, Jong Sociaal Contract, is dit reden om Plasterk geen premier te maken. "Heel leuk deze excuses, maar de vorige informateur Gom van Strien moest aftreden vanwege fraudeonderzoek. Waarom zou Plasterk dan wel premier mogen worden, nog tijdens een fraudeonderzoek?", zegt de jongerenafdeling op X. "Nieuw Sociaal Contract, rug recht houden!"

Het onderzoek is formeel gezien overigens geen fraudeonderzoek. Het Amsterdam UMC heeft nog "enkele weken" nodig, meldt een woordvoerder aan Nieuwsuur. "Er is geen contact gezocht vanuit Den Haag over de voortgang van dit onderzoek."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl