Voetbalblog
NOS VoetbalAangepast

Leverkusen kansloos in EL-finale • Lookman voltooit hattrick en schiet Atalanta naar zege

Atalanta Bergamo heeft Bayer Leverkusen een flink pak slaag gegeven in de Europa League-finale. Daardoor was het groot feest bij Teun Koopmeiners en Hans Hateboer. Voor Jeremie Frimpong is de kans op de grootste prijs dit seizoen verkeken.

liveblog gesloten

Dit was 'm dan!

Dit was 'm dan. Het liveblog voor vanavond zit erop. We zagen Excelsior zegevieren bij ADO Den Haag en Atalanta zeer overtuigend de Europa League winnen.

Morgen zijn we uiteraard weer terug, want dan zijn de halve finales van de play-offs om Europees voetbal. Dan kijken we live mee naar NEC-Go Ahead Eagles en FC Utrecht-Sparta Rotterdam.

Ben jij er dan ook weer bij?

Tot dan!

Hateboer door het dolle heen

Hans Hateboer is na afloop door het dolle heen. Voor de oud-speler van FC Groningen is dit natuurlijk een hele grote prijs.

Hateboer door het dolle heen

ATA-LEV | 90+4' Afgelopen! Groot feest bij Atalanta

Klaar! Het is gedaan. Leverkusen gaat voor het eerst in 52 wedstrijden onderuit, wat een prestatie is dit van Atalanta Bergamo. Teun Koopmeiners en zijn teamgenoten hebben echt een geweldige wedstrijd gespeeld.

Het is voor Atalanta na de Coppa Italia (1963) pas hun tweede grote prijs op het hoogste niveau.

Lookman viert de winst op Leverkusen

ATA-LEV | 90' Eindelijk wat te doen voor Van Boekel

In de absolute slotminuut lijkt Scalvini nog een overtreding te maken in het strafschopgebied, maar de scheidsrechter wil niet aan een strafschop voor Leverkusen. Pol van Boekel mag eindelijk een situatie bekijken en oordeelt ook dat er geen penalty komt.

ATA-LEV | 88' Nog een paar minuten ongeslagen

Nog een paar minuten is Leverkusen ongeslagen en daarna eindigt de bizarre reeks wedstrijden zonder nederlaag. In wedstrijd 52 gaat het alsnog mis voor de ploeg van Xabi Alonso.

Leverkusen krijgt niks voor elkaar vooralsnog

ATA-LEV | 83' Aantal Nederlanders komt weer op twee

Het duurt niet lang voordat het aantal Nederlanders weer op twee komt in dit duel. Hans Hateboer krijgt nog wat speelminuten in dit duel. Hij vervang met nog ongeveer tien minuten te spelen Zappacosta.

ATA-LEV | 81' Einde wedstrijd voor Frimpong

Einde wedstrijd voor Jeremie Frimpong. Hij wordt naar de kant gehaald. Zo staat er nu nog maar één Nederlander op het veld en dat is Teun Koopmeiners. Die zal het wel nog even volhouden, want als je 3-0 voorstaat, is het natuurlijk lekker spelen.

ATA-LEV | 76' GOAL! Lookman voltooit zijn hattrick

GOAL! Daar is de 3-0. Leverkusen zoekt naar een treffer, maar Atalanta maakt hem. Het is de avond van Lookman. Misschien is dit wel de wedstrijd van zijn leven. Met een passeerbeweging speelt hij zichzelf vrij en de Nigeriaan haalt dan verwoestend uit in de bovenhoek.

Een unieke prestatie. Er was nog nooit een speler in de Europa League-finale die drie keer scoorde.

Het is 3-0! Leverkusen gaat voor het eerst dit jaar verliezen.

Lookman haalt uit voor de 3-0

ATA-LEV | 70' Italiaanse fans vermaken zich prima

De Italiaanse fans vermaken zich prima in Dublin. Hun ploeg doet het echt uitstekend. Atalanta heeft na 70 minuten nog amper een kans weggegeven en er is nog altijd de energie om er bovenop te blijven zitten.

Atalanta-supporters hebben het naar hun zin

ATA-LEV | 63' Een doelpunt zou de wedstrijd helpen

Een doelpunt van Bayer Leverkusen zou heel erg helpen. Niet alleen voor de Duitsers, maar ook voor de wedstrijd. De ploeg van Xabi Alonso heeft het lastig en zou met een doelpunt weer de geest kunnen krijgen.

Daarnaast zou het Atalanta weer dwingen tot iets meer actie in deze wedstrijd.

ATA-LEV | 54' Leverkusen heeft het moeilijk

Ook in de tweede helft heeft Leverkusen het heel lastig. De Duitsers hebben wel meer de bal en vallen aan, maar het gaat gewoon heel moeizaam. De aanvallers worden amper gevonden en het is lastig om ook maar een mogelijkheid te vinden om te kunnen schieten.

Atalanta heeft de zaakjes overduidelijk beter voor elkaar vandaag.

Leverkusen heeft het lastig tegen het Atalanta van Koopmeiners

ATA-LEV | 46' Wisselen!

Voordat we gaan beginnen aan de tweede helft, wordt er gewisseld aan beide kanten. Bij Bayer Leverkusen komt er een echte spits bij, Victor Boniface. Hij vervangt Josip Sanisic. Aan de kant van Atalanta gaat Sead Kolasinac eraf en komt Scalvini erbij.

Het fluitje voor de tweede helft heeft geklonken. Leverkusen moet aan de bak.

ATA-LEV | 45' Rust!

Rust! Wat een goede eerste helft van Atalanta en wat een teleurstellende eerste helft van Bayer Leverkusen. Niet alleen door de score, maar ook door het spel. Er moet echt wat gaan veranderen bij de Duitse ploeg mocht er nog hoop zijn op de trofee vandaag.

Xhaka baalt na zijn gemiste schot

ATA-LEV | 42' Frimpong wordt vaker gezocht

Leverkusen heeft meer de bal en zoekt vaker de aanval. Er wordt vooral gezocht naar Jeremie Frimpong die op snelheid voor gevaar moet stichten. Hij doet nu echt als aanvaller mee bij de ploeg van Xabi Alonso.

Jeremie Frimpong

ATA-LEV | 37' Leverkusen kruipt iets uit zijn schulp

Bayer Leverkusen kruipt iets meer uit zijn schulp. Dat is ook wel nodig, want de Duitsers moeten twee doelpunten zien goed te maken. Grimaldo kreeg net al de kans op de aansluitingstreffer, maar hij kreeg de bal niet over doelman Juan Musso heen. Daarna was een bal op Wirtz net te hard.

Lukt het de Duitsers om voor de rust nog terug te komen in de wedstrijd?

ATA-LEV | 33' Nog geen zorgen voor de Duitsers

Iedereen die geeft om Bayer Leverkusen zal zich nu wel een beetje zorgen maken, maar het ging dit jaar vaak zo. Leverkusen heeft in heel veel wedstrijden het resultaat nog rechtgetrokken in de slotfase. De ploeg werd dan ook terecht gebombardeerd tot de koning van de slotfase.

Wil je weten hoe vaak het de Duitsers in de competitie lukte? Daar schreven we onderstaand verhaal over.

ATA-LEV | 26' GOAL! Daar is Lookman alweer

GOAL! En daar is de 2-0 van Ademola Lookman. Weer levert Leverkusen heel slordig de bal in en Lookman straft dat wederom af. De gezichten van de Italiaanse fans kunnen haast niet vrolijker staan dan nu het geval is.

Alonso zal zich ongetwijfeld afvragen wat er met zijn ploeg aan de hand is, maar hoe vaak hebben we wel niet gezien dat de Duitsers alsnog terugkwamen van zo'n achterstand?

Atalanta op 2-0 tegen Leverkusen

ATA-LEV | 16' Zenuwen?

Leverkusen heeft nog totaal niks ingebracht. Zijn het de zenuwen bij de Duitsers? Het speelt ook niet echt mee dat er geen vaste spits is, zoals dat vaak wel zo was dit seizoen. Adli moet het gat van Schick en Boniface opvangen, maar loopt weinig in de spits.

Xabi Alonso snapt er nog weinig van.

Xabi Alonso snapt weinig van het begin van zijn ploeg

ATA-LEV | 12' GOAL! Daar is de openingstreffer

GOAL! Daar is de openingstreffer. Koopmeiners geeft de bal prima mee aan Zappacosta, die het overzicht bewaard en de bal klaarlegt voor Lookman. De Nigeriaan schiet een beter spelend Atalanta meteen op voorsprong.

Een verdiende openingstreffer.

Lookman maakt de 1-0

ATA-LEV | 10' Moeizame openingsfase

De eerste tien minuten van het duel gaan wat moeizaam. Atalanta is wel de betere ploeg en zoekt ook het meest de aanval, maar spectaculair is het nog allemaal niet.

Leverkusen is slordig voorlopig en moet hopen dat er straks een bevlieging komt van Jeremie Frimpong.

Jeremie Frimpong in actie tegen Atalanta

ATA-LEV | 1' We zijn begonnen!

We zijn begonnen aan de Europa League-wedstrijd tussen Atalanta en Leverkusen. Op papier een hele leuke wedstrijd, laten we hopen dat het dat ook wordt.

Want we strijden tenslotte hierom:

De trofee

Nog meer Nederlandse inbreng

Er is nog meer Nederlandse inbreng. Niet op het veld, maar wel daarbuiten. Pol van Boekel is de VAR vanavond.

Koopmeiners is er klaar voor

Daar staat 'ie dan. Teun Koopmeiners. Hij is klaar voor deze hele belangrijke wedstrijd voor zijn ploeg.

Hij speelt wel een beetje naar achter, nu de Roon er niet bij is. Hij zal dus vermoedelijk wat minder vaak voor het doel te vinden zijn dan normaal.

Teun Koopmeiners in Dublin

Frimpong geniet van het vertrouwen van Alonso

Jeremie Frimpong is dit jaar onomstreden basisspeler bij Bayer Leverkusen en dat heeft hij te danken aan zijn trainer Xabi Alonso, zegt hij. De twee hebben een uitstekende band.

"Hij gelooft in mij en ik geloof in hem. Voor een speler is het fijn als de coach in je gelooft. Je kunt vrijer voetballen als je weet dat je zijn steun hebt. Hij was een geweldige speler. Als iemand als Alonso vertrouwen in je heeft, dan doet dat iets met je zelfvertrouwen."

Geen De Roon: 'Dan is beker ook beetje van mij'

Marten de Roon is er niet bij vanavond bij Atalanta, hij is nog geblesseerd. Toch zal de winst van de Europa League ook voelen als zijn trofee, zo zei de middenvelder gister. Het zou daarmee zijn eerste prijs zijn in zijn carrière.

"Het zou mooi zijn", zegt De Roon. "Het voelt niet helemaal zo, maar als ze winnen is de beker ook een beetje van mij."

Klopp, Klopp, we zijn er hoor! Hoe kwam Atalanta in de finale?

We hebben jullie al laten zien hoe Leverkusen in de finale terechtkwam, maar hoe zat dat voor Atalanta? Nou, zij boekten op Anfield een prachtige 0-3 zege. Dat was echt hét hoogtepunt van hun Europese campagne dit jaar. In het eigen stadion werd verloren van de Engelse ploeg. Dat was de enige nederlaag voor Koopmeiners en co.

Groepsfase:

 • Atalanta-Rakow: 2-0
 • Sporting-Atalanta: 1-2
 • Sturm Graz-Atalanta 2-2
 • Atalanta-Sturm Graz 1-1
 • Atalanta-Sporting 1-1
 • Rakow-Atalanta: 0-4

Knock-outfase:

 • Sporting-Atalanta: 1-1
 • Atalanta-Sporting: 2-1
 • Liverpool-Atalanta: 0-3
 • Atalanta-Liverpool: 0-1
 • Marseille-Atalanta: 1-1
 • Atalanta-Marseille: 3-0
Atalanta zegeviert op Anfield

ADO-EXC | 90+6' Afgelopen!

Afgelopen! Excelsior wint, maar zal heel erg opgelucht zijn met deze uitslag. De eerste helft was volledig voor de Rotterdammers, maar ADO had hier met een gelijkspel weg moeten komen.

Zondag 25 mei om 20.00 uur is de return.

Nu gaan wij door met de Europa League-finale tussen Atalanta en Leverkusen.

ADO-EXC | 90+5' Enorme misser Veerman

Oh ADO! Deze had er echt in moeten zitten. Een geweldige aanval komt uit bij Veerman, maar de spits krijgt de bal op een meter van de doellijn niet in het net. De topscorer van de eerste divisie mist hier de uitgelezen kans op de 2-2.

Hier slaapt de spits echt niet goed van vannacht...

ADO-EXC | 90+4' Kansje voor Excelsior

Er komt zowaar nog een kansje voor Excelsior. Een vrije trap belandt op het hoofd van Siebe Horemans, maar de kopbal van de verdediger is net niet goed genoeg om doelman Nick Marsman te verrassen.

Het blijft dus nog even bij 1-2. Al met al is dit een heel spectaculaire wedstrijd geworden.

ADO-EXC | 90+0' Er komen zes minuten bij

Er komen zes minuten bij in deze wedstrijd. Lukt het Excelsior om stand te houden, of slaat ADO alsnog toe?

ADO-EXC | 88' Veerman dichtbij de 2-2

Het helpt allemaal niks. ADO is en blijft stormen. Nu is het Henk Veerman die weer een grote kans krijgt, maar hij schiet op de vuisten van Van Gassel. De Excelsior-doelman ziet daarna ook Sellouki met een inzet bijna gevaarlijk worden, maar het blijft nog bij 1-2.

De fans gaan met wat vuurwerk en gezang nogmaals achter hun ploeg staan.

ADO-supporters staan achter hun ploeg

ADO-EXC | 85' Even wat tempo uit de wedstrijd

Excelsior wisselt nu even. Dat is verstandig van Dijkhuizen, want zo haalt hij even wat tempo uit de wedstrijd. Dat heeft zijn ploeg ook wel nodig, want het laatste kwartier wordt Excelsior overlopen door ADO.

Lukt het de Rotterdammers om stand te houden?

ADO-EXC | 78' Oef! Bijna de gelijkmaker

Oef! Daar was bijna de 2-2. Het was een aanval die heel erg leek op de 1-2. De voorzet belandde nu voor de voeten van Daryl van Mieghem, maar de aanvaller kon de bal nu niet in het net krijgen. Van Gassel keerde uitstekend in de korte hoek.

Maar dat de thuisploeg zich nog niet heeft neergelegd bij een nederlaag lijkt wel duidelijk.

ADO-EXC | 75' Het Haags Kwartiertje is begonnen

Het is tijd voor de 15 belangrijkste minuten van de wedstrijd: het Haags Kwartiertje. In dit kwartiertje kan de thuisploeg er nog alles aan doen om tot 2-2 te komen. Bij Excelsior zouden ze een 1-3 overigens ook niet heel erg vinden, want dat geeft wat meer ruimte in de return.

De opstelling van Atalanta: Koopmeiners in de basis

En daar is de opstelling van Atalanta. We weten dat we twee Nederlanders vanaf het begin gaan zien. Teun Koopmeiners staat in de basis bij de Italianen en Jeremie Frimpong bij de Duitsers. Wat zou het mooi zijn als Dublin vanavond ook een beetje oranje kan kleuren.

ADO-EXC | 71' GOAL! Daar is de aansluitingstreffer

Alsof de spelers van ADO ondertussen dit liveblog lezen. Henk Veerman krijgt een voorzet voor zijn voeten en volleert de bal vervolgens in het net, een geweldige treffer van de 33-jarige spits.

ADO heeft nu nog minimaal één treffer nodig voor een betere uitgangspositie voor de return.

Veerman helpt ADO terug in de wedstrijd

ADO-EXC | 67' Inspiratie opgedaan?

Misschien heeft ADO Den Haag nog wel inspiratie opgedaan in de vorige ronde van de play-offs. Toen stond de ploeg thuis met 2-0 voor tegen De Graafschap en zag het de Doetinchemmers terugkomen tot 2-2. Als ze goed hebben opgelet, kunnen ze dat trucje misschien vandaag in hun voordeel toepassen.

Trainer Kalezic schreeuwt zijn ploeg in ieder geval vooruit.

Darije Kalezic schreeuwt zijn ploeg vooruit

De opstellingen van Leverkusen: geen Schick en geen Boniface

De opstellingen van Bayer Leverkusen is er! En toch zien we daar een verrassing. Patrick Schick verving de laatste weken bij Leverkusen voorin Victor Boniface, maar nu staan beide spelers niet eens in de basis. Amine Adli krijgt waarschijnlijk de voorkeur in de spits.

ADO-EXC | 53' Excelsior blijft de betere ploeg

We moeten nog even wachten op het Haags kwartiertje, maar het kan de supporters van ADO niet snel genoeg beginnen. Ook in de tweede helft zien ze hun ploeg worstelen met het sterker spelende Excelsior.

Af en toe springt er een in het groen en geel geklede supporter op als ADO de aanval zoekt, maar juichen kunnen de fans in Den Haag nog niet.

Henk Veerman haalt uit

ADO-EXC | 46' We zijn weer begonnen!

We zijn weer begonnen. De aanvallende intenties bij ADO Den Haag zijn meteen duidelijk. Meteen wordt het publiek wakker, want de thuisploeg probeert meteen de aansluitingstreffer te maken.

Het lukt nog niet, maar wie weet kan het nog voor de Hagenaars.

ADO-EXC | 45' Rust!

Rust in Den Haag! Het staat 0-2 voor Excelsior. Dat hebben de Rotterdammers te danken aan de uitblinkende Couhaib Driouech, die een goal en een assist in huis had. ADO mag zichzelf voor het hoofd slaan, want de thuisploeg kreeg grote kansen op een voorsprong, maar benutte er geen een.

Dat zal trainer Darije Kalezic kopzorgen geven. Laten we hopen op net zo'n leuke tweede helft.

Darije Kalezic

ADO-EXC | 33' Teken van leven van ADO

Een klein teken van leven van ADO. Na de twee grote tikken die de ploeg heeft gekregen, probeert Jort van der Sande eens wat voor de thuisploeg.

Het schot van de aanvallende middenvelder belandt alleen in de handen van doelman Stijn van Gassel. In Rotterdam kunnen ze dus rustig ademhalen.

ADO-EXC | 24' GOAL! Excelsior verdubbelt de voorsprong

GOAL! Daar is de 0-2 al voor Excelsior. Na een furieus begin van ADO, heeft Excelsior het heel goed voor elkaar. Nu is Driouech de aangever als hij de geheel vrijstaande Lance Duijvestijn bedient. De spits kan tegen de bal aanlopen en de volgende Excelsior-treffer binnenschuiven.

Wat een prachtscore zo voor de Rotterdammers.

ADO baalt van de 0-2

ADO-EXC | 22' Niet veel clubs redden het

Voor Excelsior wacht een zware klus in de play-offs. Niet veel eredivisieclubs hebben het de afgelopen jaren gered, als zij streden om handhaving. Sterker nog, bij de laatste zeven eredivisieclubs die tot het spelen van play-offs waren veroordeeld, leidde het ook daadwerkelijk tot degradatie.

Maar de Rotterdammers hebben wel een expert aan het roer staan: Marinus Dijkhuizen. Hij weet hoe je dit soort wedstrijden moet aanvliegen.

ADO-EXC | 17' GOAL! Excelsior op voorsprong in play-offs tegen ADO

Maar voor we naar de Europa League-finale gaan kijken, houden we je ook op de hoogte van de play-offs om promotie en degradatie in de eredivisie. In de wedstrijd van vanavond strijden ADO en Excelsior om een plek in de eredivisie. Excelsior speelt daar al en wil daar graag blijven.

Daar was in de openingsfase weinig van te zien. ADO had drie levensgrote kansen en Excelsior stelde daar weinig tegenover. Toch viel de 0-1 via Driouech. ADO verprutste de bal op de middenlijn en via een ADO-been kon Driouech doel vinden.

Excelsior op voorsprong tegen ADO

Als één ploeg deze finaleplaats van Leverkusen had kunnen voorkomen...

Het ongeslagen Leverkusen. Dat is eigenlijk hét verhaal van het seizoen. Maar wat zullen ze daar bij het Azerbeidzjaanse FK Qarabag van balen zeg. Waarom?

Nou, die ploeg was twee keer heel, maar dan ook heel dichtbij een overwinning op de Duitse ploeg. Het kwam er alleen niet van, want thuis werd in de achtste finales een 2-0 voorsprong verkwanseld en in Duitsland gebeurde dat wederom. Telkens was die beruchte slotfase van de Duitsers weer doorslaggevend.

Het was één van de hoogtepunten van de Europa League-campagne van Leverkusen, die als volgt verliep:

Groepsfase:

 • Leverkusen-BK Häcken: 4-0
 • Molde FK-Leverkusen: 1-2
 • Leverkusen-Qarabag: 5-1
 • Qarabag-Leverkusen: 0-1
 • BK Häcken-Leverkusen: 0-2
 • Leverkusen-Molde FK: 5-1

Knock-outfase:

 • Qarabag-Leverkusen: 2-2
 • Leverkusen-Qarabag: 3-2
 • Leverkusen-West Ham United: 2-0
 • West Ham-Leverkusen 1-1
 • AS Roma-Leverkusen: 0-2
 • Leverkusen-AS Roma: 2-2
Leverkusen viert feest na een laat doelpunt tegen Qarabag

Even een kiekje voor thuis

Hoe deze avond ook afloopt, zo'n dag van zo'n Europese finale is natuurlijk prachtig voor elke supporter. Je kunt rustig met een biertje in je handen gaan staan, maar het is natuurlijk nog veel leuker om even een foto maken als herinnering.

Deze fans kunnen in ieder geval zeggen: 'Wij waren erbij!'

Duitse fans op de foto met levensgrote Europa League-bokaal

Biertje in de hand, rustig wachten tot 21.00 uur.

De supporters van Atalanta Bergamo en Bayer Leverkusen hebben natuurlijk enorm veel zin in in vanavond. Maar het duurt nog even voordat het zover is. Daarom bereiden ze zich al een paar uur rustig voor op een prachtige avond. Met een biertje in de hand wordt er toegeleefd naar het moment van 21.00 uur, als het eerste fluitsignaal heeft geklonken.

Echt uitbundig is het nog niet echt, maar de festiviteiten zullen ongetwijfeld later op de avond gaan volgen.

Fans Atalanta en Leverkusen bereiden zich feestend voor op Europa League-finale

Guten Abend of Buonasera

Guten Abend of toch Buonasera?

Duitsland tegen Italië. Frimpong tegen Hateboer, Koopmeiners, De Roon en Mitchel Bakker. Maar bovenal Leverkusen tegen Atalanta. We gaan vanavond genieten van een hopelijk spectaculaire Europa League-finale in Dublin.

De vraag op voorhand lijkt wel of deze wedstrijd nog gespeeld moet worden. Het Leverkusen van Xabi Alonso is dit jaar onverslaanbaar. Er ging geen een wedstrijd verloren in de Bundesliga, maar ook niet in de Europa League. Maar het is voor Atalanta natuurlijk ook nog te vroeg om de handdoek in de ring te gooien. De Italianen, waar vier Nederlanders onder contract staan, hebben ook een ongekende Europese campagne gehad, met bijvoorbeeld een overtuigende 0-3 zege op Liverpool op Anfield.

Het wordt dus een geweldige finale om naar te kijken. Een finale waar aan beide kanten één Nederlander in de basis wordt verwacht.

Maar voordat het zover is, is er ook nog een play-offwedstrijd om promotie/degradatie. ADO neemt het thuis op tegen Excelsior. Welke ploeg bereikt de finale?

Wij gaan jullie uiteraard van deze wedstrijden op de hoogte houden.