Leverkusen viert de titel

Als 'koning van de slotfase' maakt Leverkusen nog kans op een uniek seizoen

'Duitsers scoren altijd in de laatste minuut'. Een cliché dat met enige regelmaat terugkomt in het voetbal. Het Duitse Bayer Leverkusen heeft op de valreep toeslaan dit seizoen tot een kunst verheven. Afgelopen weekend werd wéér een nederlaag in de Bundesliga voorkomen met een treffer in blessuretijd.

Het al 46 wedstrijden ongeslagen Leverkusen scoorde dit seizoen al 29 keer na de tachtigste minuut. Vanavond stuiten de Duitsers in de halve finales van de Europa League op AS Roma. De Italianen zijn gewaarschuwd: wees tot het laatste fluitsignaal scherp.

Want met doelpunten in de slotfase voorkwam Leverkusen meer dan eens een nederlaag in de competitie, de beker of de Europa League. Daardoor maakt het team van Xabi Alonso nog altijd kans op een uniek seizoen zonder ook maar één verliespartij.

Bijzondere reeks

In de vijf grootste competities (Premier League, Serie A, La Liga, Bundesliga en Ligue 1) is het nog nooit voorgekomen dat een ploeg een heel seizoen ongeslagen bleef in alle competities.

Een van de laatste ploegen die dat wel voor elkaar kreeg, was Preston North End, heel lang geleden: in het seizoen 1888/1889. Dat was ver voor de invoering van de Premier League. En Preston speelde dat seizoen slechts 27 duels.

Leverkusen is dit seizoen al 46 wedstrijden ongeslagen, ook in de Europa League. En de plaats bij de laatste vier heeft de Duitse kampioen ook te danken aan het grote doorzettingsvermogen.

In de kwartfinale tegen West Ham United werd er in zowel de thuis- als uitwedstrijd een resultaat behaald door doelpunten na de 80ste minuut.

• NOS
    De slotfase van Bayer Leverkusen 1/2
  • NOS
    De slotfase van Bayer Leverkusen 2/2

Afgelopen weekend maakte de Duitse kampioen het weer heel spannend. Thuis tegen VfB Stuttgart stond de ploeg van Xabi Alonso met 2-0 achter, maar diep in blessuretijd zorgde Robert Andrich voor een nieuwe miraculeuze ontsnapping (2-2).

"Waanzin. Ik heb hier echt even geen woorden voor", zei doelman Lukas Hrádecky na afloop.

Xabi Alonso is de architect achter het Leverkusen-succes

Andrich maakte met de 2-2 de 29ste treffer voor Leverkusen die dit seizoen na de 80ste minuut tot stand kwam. Met 15 van die goals kwam de ploeg dit jaar op gelijke hoogte of op voorsprong.

Al 23 punten gepakt na de 80ste minuut

Leverkusen pakte in de Bundesliga tot nu toe 23 punten na de 80ste minuut. Hoe bijzonder dat is, blijkt als we het vergelijken met de andere Bundesliga-teams in dit seizoen.

Alleen SC Freiburg komt met 14 punten nog enigszins in de buurt van Die Werkself.

Als alles meezit, speelt Leverkusen dit jaar nog zeven wedstrijden: drie in de competitie, minstens twee, maar mogelijk drie in Europa en de bekerfinale tegen Kaiserslautern op 25 mei. Wanneer de ploeg dan nog niet heeft verloren, staat de teller met ongeslagen wedstrijden straks op 53.

En dat is best mogelijk. Want een ander befaamd voetbalcliché is toch ook: 'voetbal is elf tegen elf en uiteindelijk winnen de Duitsers'?