Supporters vieren het kampioenschap
NOS Nieuws

Leverkusen ontploft na Bundesliga-winst: 'Het uitlachen is voorbij'

  • Chiem Balduk

    correspondent Duitsland

  • Chiem Balduk

    correspondent Duitsland

Leverkusen staat op zijn kop. De eeuwige nummer twee in de Duitse voetbalcompetitie is niet langer Vizekusen, maar Megakusen. Na de winst op Bremen vanavond is de club zeker van het kampioenschap. Veel fans in en rond het stadion kunnen het nog niet geloven. De tranen vloeien rijkelijk, net als het bier.

"Dit is zo belangrijk voor ons, eindelijk een titel", zegt supporter Carola, die samen met haar dochter de wedstrijd op een grasveld buiten het stadion bekeek. Ze had geen kaartjes, maar wilde, net als duizenden stadsgenoten, toch de wedstrijd volgen. "Bayer 04 is ons uithangbord."

Vooraf durven weinigen voorspellingen te doen, hoewel de club het hele seizoen ongeslagen is doorgekomen. "Pas na het fluitsignaal kan ik het geloven en zal ik juichen", zweert Leverkusenfan Marcel. Ook de verkoper van sjaaltjes met het opschrift 'Leverkusen Deutscher Meister 2024' noemt zijn eigen product "misschien wat voorbarig".

Geheim van de club

Maar al snel volgt een doelpunt, en daarna nog een. Na de derde treffer verdwijnt de spanning van ieders gezicht. Het feest kan beginnen. "Het heeft zo moeten zijn", schreeuwt een groep vrienden bijna gelijktijdig.

Na het fluitsignaal beginnen de fans zonder ticket buiten aan de hekken te trekken. De stewards geven al snel op: een menigte stormt het stadion in. Een vader met zijn zoon op zijn schouders glundert op het veld. Een ander kust de middenstip, met een joint in de hand ("Dit mag!").

Het geheim van de club? Daar antwoorden vrijwel alle fans hetzelfde op: trainer Xabi Alonso. "Hij heeft precies de goede spelers bij elkaar gebracht. Alonso zorgt ervoor dat iedereen zijn puzzelstukje bijdraagt aan het team", zegt de licht aangeschoten fan Peter. "Zelfs de spelers op de bank doen wat ze moeten doen."

Supporters gingen na afloop het veld op

De strijd om het kampioenschap in de Bundesliga is niet altijd spannend meer. Elk seizoen begon vol hoge verwachtingen, maar de afgelopen elf jaar eindigde het steeds weer hetzelfde: met een titel voor Bayern München. Het kleine Leverkusen heeft aan die dominantie vandaag dus een einde gemaakt.

Ook buiten Leverkusen wordt ervan genoten dat Bayern eindelijk van de troon wordt gestoten. Dat reikt zelfs tot de regering. Minister Lauterbach van Volksgezondheid, die uit de buurt van Leverkusen komt, is blij dat het tijdperk van Bayern eindelijk voorbij is. "Zulk geweldig aanvallend voetbal met zoveel speelplezier, dat telt meer dan vijf kampioenschappen van Bayern München."

Een mooie stad is Leverkusen niet. Je rijdt eraan voorbij, onderweg van Düsseldorf naar Keulen. De schoorstenen van de Bayer-fabrieken torenen boven de stad uit. Naast het chemiepark ligt een compact nieuwbouwcentrum met wat buitenwijken. Bayer ís de stad, en tevens volledig eigenaar van de voetbalclub.

'Wij. Zijn Duits kampioen. 2024'

Leverkusen was al vaak dicht bij de titel, maar eindigde steeds toch als tweede. "We werden jarenlang uitgelachen", zegt een vijftiger, terwijl hij zijn vriend naar zich toe trekt. "Onder meer door hem, hij komt uit Dortmund. En nu ben ik degene die lacht", jubelt hij zelfverzekerd.

Mooie plaatjes

Nu de titel binnen is begint het speculeren over een kampioensfeest. De Bundesligatraditie schrijft voor dat de landskampioen op het balkon van het stadhuis wordt gehuldigd, wat in grote historische steden als München of Bremen tot mooie plaatjes leidt. Probleem: Leverkusen (165.000 inwoners) heeft geen stadhuis met balkon. Het gemeentehuis is gevestigd in een kantoorpand in een winkelcentrum uit 2010.

Maar Marcel, "fan sinds de jaren 80", weet wel waar het feest moet worden gehouden. "Hier, in het stadion!" Het zijn bovendien zorgen voor later, want de kampioenschaal krijgen ze pas na de laatste wedstrijd.

De zegetocht is trouwens ook nog niet voorbij: op 25 mei speelt Leverkusen de bekerfinale tegen Kaiserslautern. En ook in de Europa League spelen ze nog mee. "En volgend jaar winnen we de Champions League", zegt een supporter met een zelfvertrouwen dat we de afgelopen jaren alleen bij Bayern München-fans zagen.

Oranje-international Frimpong gangmaker op titelfeest Leverkusen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl