Nacompetitieblog
NOS VoetbalAangepast

Late penalty voor Emmen voert spanning op voor return tegen NAC • Morgen ADO-Excelsior

De jacht op een ticket naar de eredivisie ging vanavond verder in de play-offs:

liveblog gesloten

Tot morgen!

We houden er mee op hier in Breda. Het was een veelbelovende opening van de halve finales van de play-offs voor eredivisievoetbal.

Woensdagavond zijn we er weer, met het eerste duel in de andere halve finale:

  • 18.45 uur: ADO Den Haag - Excelsior Rotterdam

De returns vinden zaterdag plaats. Dan zijn we er uiteraard ook bij met een liveblog. Maar eerst: tot morgen.

NAC Breda geeft in stromende regen voorsprong tegen FC Emmen uit handen

NAC Breda en FC Emmen staan op gelijke hoogte na de heenwedstrijd in de halve finales van de play-offs om promotie en degradatie. In de stromende regen gaf NAC Breda dinsdagavond acht minuten voor tijd een 1-0 voorsprong uit handen.

De ploegen gaan dus met een 1-1 stand de return van het tweeluik in, die zaterdagmiddag (16.30 uur) in Emmen gespeeld wordt. De winnaar neemt het in de finale op tegen de winnaar van de andere halve finale, die tussen ADO Den Haag en Excelsior gaat.

Lees hier het hele wedstrijdverslag:

NAC-EMM | 90+4' Klaar!

Het is afgelopen in Breda: eindstand 1-1. De eerste van twee duels in de halve finale van de play-offs voor eredivisievoetbal eindigt onbeslist.

Zaterdag 25 mei is de return.

NAC-EMM | 90+2' Komt er nog een kans?

Nog geen kans gezien in de blessuretijd. Zou het de vermoeidheid zijn? Meestal komt er nog in ieder geval één reuzekans...

NAC Breda - FC Emmen: 1-1

NAC-EMM | 89' Glibberend de extra tijd in

De sokken zijn zompig, de kicksen doorweekt, net als de shirtjes en het maakt de slotfase een martelgang. Maar spannend bovendien! Komt er nog een winnaar? NAC gaat weer aanvallen, zo te zien.

NAC Breda - FC Emmen: 1-1

NAC-EMM | 85' Goal Emmen?!

Hard gejuich op de bank bij Emmen! Vieren ze de 1-2? Het lijkt er wel op, want het lijkt erop dat NAC-doelman Van der Merbel de bal over zijn eigen lijn laat glippen. Dat gebeurt ook, maar door een voet van PEC nadat hij de bal al klem had. Nagtegaal fluit voor een overtreding.

Even chaotisch, maar het staat nog 1-1.

NAC Breda - FC Emmen: 1-1

NAC-EMM | 82' Goal Emmen!

Besuijen scoort! Wat blijft hij koel. En wat stond hij lang de penaltystip aan te stampen. Stalen zenuwen van de nummer tien. De bal gaat hoog en hard. Knappe penalty.

NAC Breda - FC Emmen: 1-1

Besuijen schiet de 1-1 binnen vanaf elf meter

NAC-EMM | 80' Ja, Penalty Emmen

Ja, die arm hoort daar niet, zal de arbitrage denken. Maar Martina beweegt 'm ook niet. Hoe dan ook: penalty voor Emmen.

NAC-EMM | 80' Penalty Emmen?

Scheidsrechter Nagtegaal maakt het tv-gebaar en dan weten ze in Breda wel hoe laat het is. Hij gaat kijken of NAC-aanvoerder Martina hands heeft gemaakt in het strafschopgebied.

NAC Breda - FC Emmen: 1-0

Nagtegaal tuurt in het VAR-scherm

NAC-EMM | 78' Emmen?! Nee

Wat een gigantische kans voor Pouwels, die oog in oog met Van der Merbel mist. We gaan nog wat zien hoor in de slotfase...

NAC Breda - FC Emmen: 1-0

NAC-EMM | 72' Sterren spotten

Alles en iedereen die ooit iets te maken heeft gehad met NAC zit in het Rat Verlegh-stadion vanavond.

We zagen Jan Paul van Hecke (Brighton & Hove Albion) aan een biertje nippen. Vader en zoon Van Hooydonck zijn er natuurlijk. De geblondeerde haren van stadsparel Mats Seuntjens kwamen even in beeld. En Robbert Schilder en Kees Luijckx zaten met elkaar te gniffelen. Voorlopig brengt het geluk, want NAC komt nauwelijks in de problemen.

NAC Breda - FC Emmen: 1-0

NAC-EMM | 68' Even Emmen

Daar is dan toch even Emmen. Maikel Kieftenbeld schiet maar eens van een meter of 20/25 en het schot suist net naast. Niet ongevaarlijk. Een van de weinige gevaarlijke momenten van Emmen na rust...

NAC Breda - FC Emmen: 1-0

NAC-EMM | 64' Veld natter, spel slordiger

Naarmate het veld natter en alles glibberiger wordt, wordt het spel steeds slordiger. Steeds meer fouten aannames en passes, en de ruimtes nemen toe. Voor de wedstrijd is dat niet per se iets slechts. Er kan best nog wat spektakel komen in het laatste half uur.

NAC Breda - FC Emmen: 1-0

NAC-EMM | 53' NAC voetbalt geïnspireerd

De thuisploeg voetbalt alsof het al in de eredivisie speelt. Het is met lef, fel ook, en vooral in de kleine ruimtes zijn de korte strakke combinaties fraai om te zien. Uitblinkers? Janosek natuurlijk, Haugen ook zeker, maar vergeet ook de jonge nummer tien Omgba niet.

Moet wel gelijk worden gezegd dat Emmen na rust vrij weinig tegenstand biedt. Waar is het Emmen gebleven van de eerste 25 minuten?

NAC Breda - FC Emmen: 1-0

NAC-EMM | 46' Spelen maar

Er is gefloten en dus is de tweede helft begonnen. Kan NAC verder gaan waar het voor rust bij is gebleven?

Het eerste gevaar is al geweest: een stuiterbal van Janosek.

NAC Breda - FC Emmen: 1-0

Martens (31) kondigt afscheid bij Oranje aan; twee duels tegen Finland zijn haar laatste

Lieke Martens stopt als international bij Oranje. De speelster van Paris Saint-Germain kondigde dat dinsdagavond op social media aan. Martens liet weten na de twee EK-kwalificatiewedstrijden tegen Finland (op 31 mei en 4 juni) afscheid te nemen.

De 31-jarige Martens debuteerde in augustus 2011 in het Nederlands elftal, speelde tot nu toe 158 interlands en was een van de sleutelspeelsters in een succesperiode van het Nederlandse vrouwenteam onder coach Sarina Wiegman.

Lees verder via onderstaande link:

NAC-EMM | 45' Rust in Breda

Het is rust in Breda. De thuisploeg staat aangevoerd door het thuispubliek en spits Haugen 1-0 voor. En dat is terecht. Straks meer!

NAC Breda - FC Emmen: 1-0

NAC-EMM | 42' NAC is los

En de volgende fraaie aanval van NAC. We noteren een overstapje van Kuijpers - die ziet het wel - en de voorzet van opgekomen back Lucassen. Intussen is Haugen al naar de eerste paal gesprint om binnen te tikken. Maar de Noor met een kapsel dat lijkt op dat van Jack Grealish en Zorro-snorretje wil het achter zijn standbeen doen. Dat zien we graag, maar het levert niets op.

Kan Emmen de rust terugbrengen in de wedstrijd? Anders worden het nog een lange vijf minuten tot de rust.

NAC Breda - FC Emmen: 1-0

NAC-EMM | 39' Goal NAC!

Tuurlijk, dit zat eraan te komen de laatste minuten: 1-0 voor NAC! Sigurd Haugen kopt 'm binnen, nadat hij goed voor mandekker Vos kwam. De voorzet van Kuijpers mag er ook wezen overigens. Verdiende voorsprong op basis van het laatste kwartier.

NAC Breda - FC Emmen: 1-0

Haugen viert de 1-0

NAC-EMM | 35' NAC voert druk op

Emmen is het even helemaal kwijt. De bezoekers begonnen zo goed, maar nu voert NAC de druk enorm op op het doel van Oelschlägel. Kuijpers (geblokt) en daarna Haugen (over) nemen het doel onder vuur en jutten daarna het thuispubliek op, waar natuurlijk direct op wordt gereageerd.

NAC is helemaal terug in de wedstrijd.

NAC Breda - FC Emmen: 0-0

NAC-EMM | 31' Wat een vrije trap van Janosek

Een keiharde felle knal klinkt door het Rat Verlegh-stadion. Het is de vrije trap van NAC-vleugelspits Dominik Janosek die op de paal landt. Zit Oelschlägel er nou nog aan? Ja, Meester Pierre van Hooydonck ziet vanaf de tribune dat het wel goed zit met de trap van de Tsjech.

NAC Breda - FC Emmen: 0-0

NAC-EMM | 28' Oelschlägel redt Emmen

En plots ontsnapt Haugen aan de aandacht van de verdedigers en staat hij 1-op-1 met Oelschlägel. Maar de Emmen-doelman redt. Sterk gekeept met de voeten. Tegen FC Dordrecht was hij ook al zo belangijk.

NAC Breda - FC Emmen: 0-0

NAC-EMM | 26' NAC laat zich meer zien

De thuisploeg geeft een teken van leven. Het vuur van de fans sluipt nu ook het team in. Ze worden iets brutaler en komen bij het doel van Oelschlägel. NAC-spits Haugen schampt de bal met het hoofd na een corner.

NAC Breda - FC Emmen: 0-0

NAC-EMM | 18' Daar komen de poncho's

Ojee, daar komen de poncho's uit de tas. Het regent in Breda, maar hozen doet het nog zeker niet. Misschien ontkomt het duel wel aan een waterballet.

NAC Breda - FC Emmen: 0-0

NAC-EMM | 13' Eerste kansje Emmen

Nee, het wil nog niet lukken bij NAC. Zo bevlogen als het Roda JC te lijf ging, zo tam lijkt het nu. Emmen houdt de bal eenvoudig in de ploeg en zoekt geduldig naar de weg voorwaarts. Ubbink pegelt, maar zijn schot wordt geblokt.

Het strijdplan dat Emmen-coach Alfons Arts uitgedokterd heeft, ziet er prima uit. Al zit hij nu toch even druk te schrijven op zijn noteblock. Diepe frons in het voorhoofd: toch niet helemaal tevreden.

NAC Breda - FC Emmen: 0-0

NAC-Emmen is begonnen

NAC-EMM | 8' Veel gejoel, weinig te zien

Het NAC-publiek zingt alsof het leven ervan af hangt. Maar de bezoekers uit Emmen laten zich er niet door gek maken. FC Emmen heeft het meeste balbezit en is beter begonnen aan het duel dan NAC. Toch kreeg het nog geen grote kansen.

NAC Breda - FC Emmen: 0-0

NAC-EMM | 1' Aftrap!

Drie minuten later dan gepland omdat de feestresten moesten worden verwijderd, maar de nummer 7 en 8 van het reguliere seizoen zijn begonnen aan hun halve finale van de play-offs om eredivisievoetbal.

NAC Breda - FC Emmen: 0-0

NAC-EMM | Sfeertje hoor in Breda

De NAC-fans

Het is een drassige boel in Breda, maar de sfeer is geweldig in het Rat Verlegh-stadion. Laat het maar aan Breda over om een feest te maken. De gele sierlinten worden uit het doel getrokken en van het veld geharkt, zodat we kunnen beginnen. Kom maar op!

Gele sierlinten in Breda

Geblesseerde De Roon houdt hoop op EK: 'Ben heel positief, kan er op 16 juni staan'

De Roon gelooft erin eerste EK-wedstrijd te halen: 'Heb er heel veel vertrouwen in'

Marten de Roon heeft deelname aan het EK niet uit zijn hoofd gezet. De 33-jarige middenvelder van Atalanta mist de Europa League-finale van woensdag, maar heeft goede hoop dat hij op tijd fit is voor het EK.

Afgelopen donderdag werd De Roon ondanks zijn blessure, opgelopen in de Italiaanse bekerfinale, door Ronald Koeman opgenomen in de voorselectie van het Nederlands elftal met dertig spelers. Op woensdag 29 mei maakt de bondscoach zijn definitieve selectie bekend.

Lees verder via onderstaande link:

Zeilen in de doelmond tegen de regen

Je kunt de stortregen maar beter voor zijn: in het Rat Verlegh-stadion zijn in de doelmond zeilen neergelegd, zodat het straks geen gigantische modderpoel wordt. Het gaat ongeveer de hele wedstrijd regenen in Breda, melden de weerstations.

Zeilen in de doelmond in het Rat Verlegh-stadion

De weg van Emmen: Dordrecht verslagen dankzij reddende engel Oelschlägel

FC Emmen plaatste zich door een 0-1 zege op bezoek bij FC Dordrecht voor de halve finales van de play-offs voor promotie. Een late goal van Vicente Besuijen was na een 2-2 gelijkspel in het heenduel voldoende voor de Emmenaren.

Over twee duels was FC Dordrecht de betere ploeg, maar Emmen werd steeds gered door de uitblinkende Eric Oelschlägel.

Lees hier terug hoe het in de kwartfinales ging:

De weg van NAC: Roda in twee weken van hemel naar hel gebracht

Na het te vroeg vieren van de promotie twee weken geleden volgde voor Roda JC vrijdag in Kerkrade de keiharde realiteit. De Limburgers leden in de play-offs een genante 0-5 thuisnederlaag tegen NAC Breda en konden promotie naar de eredivisie vergeten.

Vorige week maandag werd het in Breda in het eerste duel al 3-1 voor NAC en daarmee gingen de Brabanders verder.

Lees hier terug hoe het in de kwartfinales ging:

Plensbuien verwacht?

Haal uw favoriete plantenpotten even van het balkon, want het kan op sommige plekken flink waaien en regenen in het zuiden van Nederland straks. Ook over Breda trekt langzaam een groot buienfront. Buienradar ziet er onheilspellend uit. Tegen het eind van de eerste helft zal het op z'n ergst zijn rond Breda.

We zullen zien hoeveel invloed het weer gaat hebben op de wedstrijd. Poncho's mee naar het Rat Verlegh-stadion!

Duitse voormalig WK-finalist Schnellinger (85) overleden

De Duitse oud-international Karl-Heinz Schnellinger is op 85-jarige leeftijd overleden. De voormalig linksback van het West-Duitse elftal staat vooral bekend om zijn doelpunt in de na verlenging verloren halve finale van het WK van 1970 tegen Italië (3-4), wat in eigen land nog altijd een van de grootste wedstrijden uit de voetbalgeschiedenis is. Schnellinger maakte in Mexico-Stad in de blessuretijd van de tweede helft zijn enige interlanddoelpunt (1-1).

Schnellinger speelde ook mee in de verloren WK-finale tegen Engeland (2-4) in 1966 en werd met de Duitsers in 1958 vierde in Zweden. Op die toernooien viel de 47-voudig international echter minder op.

Balikwisha (Antwerp) meldt racisme op social media

De Belgische aanvaller Michel-Ange Balikwisha van Antwerp is maandagavond na de nederlaag van zijn ploeg tegen Racing Genk (1-0) racistisch bejegend op social media.

De in Brussel geboren aanvaller met Congolese roots deelde het bericht, inclusief afzender, zelf op Instagram. "Huil maar aap, je kan niet eens scoren. Hoe grappig het ook is. Oefen nog wat meer, of ga terug naar bananenland. Je bent een schande voor je kleine ploeg", schreef de persoon in kwestie. De 23-jarige Balikwisha antwoordde met een sarcastisch "Merci".

Bekijk hier de uitslagen en het programma

Het speelschema voor het promotie/degradatie-toernooi

We gaan voetballen!

De jacht op het nog overgebleven plekje in de eredivisie voor het seizoen 2024/25 gaat vanavond verder. In Brabant treffen NAC Breda en FC Emmen elkaar voor de heenwedstrijd in de eerste halve finale. De aftrap is om 20.00 uur.