Eredivisieblog
NOS VoetbalAangepast

Excelsior en RKC in punten gelijk • Feyenoord en Ajax winnen • PSV niet langs Fortuna

In dit blog hielden we je op de hoogte van de voorlaatste speelronde van de eredivisie, met om 14.30 uur negen wedstrijden tegelijk:

liveblog gesloten

Tot volgende week

Alle samenvattingen van de wedstrijden van vanmiddag zijn (zo snel mogelijk) te bekijken in de wedstrijdverslagen en - natuurlijk - vanavond om 19.00 uur op NPO 1. Volgende week vallen de laatste beslissingen in de eredivisie.

Bekijk hieronder het programma van zondag 19 mei, ook dan beginnen alle wedstrijden tegelijk om 14.30 uur.

Bedankt voor het volgen van dit liveblog, tot volgende week!

De wedstrijden van speelronde 34

Gaat doelsaldo de degradatiestrijd beslissen?

Er kunnen na vandaag nog drie clubs op plek 16, de plaats op de ranglijst die clubs veroordeelt tot het spelen van play-offs tegen degradatie, eindigen. Dit zijn Heracles Almelo, RKC Waalwijk en Excelsior.

Excelsior staat op dit moment op de zestiende plaats, maar heeft zeker vertrouwen getankt. De Rotterdammers wonnen in een onderling duel met maar liefst 4-0 van een lamlendig Heracles Almelo. RKC Waalwijk pakte thuis in de slotfase een punt tegen PEC Zwolle (1-1).

Lees hier alles over de strijd tegen degradatie:

Strijd om derde plaats blijft spannend

De strijd om de derde plaats in de eredivisie wordt in de laatste speelronde beslist. Na de 2-1 zege van AZ vorige week op Twente verkleinden de Alkmaarders de marge tot twee en dat verschil bleef vandaag hetzelfde.

Nummer drie Twente liet thuis tegen FC Volendam ondanks een moeizame start geen steek vallen (7-2), terwijl nummer vier AZ bij Go Ahead Eagles met 0-3 zegevierde. Volgende week gaat Twente op bezoek bij PEC Zwolle en ontvangt AZ FC Utrecht.

Lees hier het verslag van de wedstrijden FC Twente-FC Volendam en Go Ahead Eagles-AZ:

Kampioen PSV kan puntenrecord niet meer evenaren

PSV kan het puntenrecord van Ajax (93) uit 1971/1972 niet meer evenaren. De kersverse landskampioen uit Eindhoven kwam op bezoek bij Fortuna Sittard, na een uiterst lichtzinnig optreden, niet verder dan een gelijkspel: 1-1.

Ajax naar voorronde Europa League, met hulp van Feyenoord

Ajax heeft zich geplaatst voor Europees voetbal. De Amsterdammers wonnen dankzij een hattrick van Steven Bergwijn simpel van Almere City (3-0) en omdat concurrenten NEC (2-3 tegen Feyenoord) en FC Utrecht (0-1 tegen Sparta) verloren kan de vijfde plek Ajax niet meer ontgaan.

Lees hier het verslag van de wedstrijden Ajax-Almere City, NEC-Feyenoord en FC Utrecht-Sparta:

De nieuwe stand

Stand eredivisie

Afgelopen!

Negen wedstrijden, 33 doelpunten! Op alle velden is inmiddels afgefloten. We zetten alles zo op een rijtje. Hier alvast alle uitslagen:

Uitslagen speelronde 33

Ajax - Almere City 3-0
Excelsior - Heracles 4-0
FC Twente - FC Volendam 7-2
FC Utrecht - Sparta 0-1
Fortuna Sittard - PSV 1-1
Go Ahead Eagles - AZ 0-3
NEC - Feyenoord 2-3
RKC Waalwijk - PEC Zwolle 1-1
sc Heerenveen - Vitesse 1-3

EXC-HER | 90+5' GOAL Excelsior

De strijd om de veilige vijftiende kan weleens op doelsaldo beslist worden, want RKC en Excelsior staan in punten gelijk. En dus kan elk doelpunt goud waard zijn.

Driouech heeft dat begrepen, hij schuift de 4-0 voor Excelsior binnen.

Excelsior - Heracles 4-0

RKC-PEC | 89' Rood PEC, GOAL RKC

RKC met een heel belangrijk doelpunt! Na een scrimmage voor het doel van PEC werkt Margaret de bal binnen. Door de gelijkmaker houdt RKC concurrent Excelsior vanmiddag toch nog onder zich. In punten gelijk, maar op basis van doelsaldo blijft RKC op de veilige vijftiende plaats.

Het doelpunt kwam tot stand uit een vrije trap na een overtreding van PEC-speler Buurmeester, die rood kreeg voor het vasthouden van een doorgebroken speler.

RKC - PEC Zwolle 1-1

HEE-VIT | 90+2' GOAL Vitesse

Buitink met de beslissing in Heerenveen. Na twee goals Van Ginkel maakt Buitink de 1-3 namens Vitesse. Toch een opsteker voor de al gedegradeerde Arnhemmers.

sc Heerenveen - Vitesse 1-3

AJA-ALM | Afgelopen: Ajax wint

De eerste wedstrijd van de middag is afgelopen. Ajax wint, door drie doelpunten van Steven Bergwijn, simpel van Almere City.

Ajax - Almere City 3-0

Steven Bergwijn

NEC-FEY | 88' GOAL Feyenoord

Het kost wat moeite, ook tegen tien man, maar Feyenoord staat toch weer op voorsprong in Nijmegen. Vijf minuten na de gelijkmaker van NEC maakt Ueda de 2-3.

NEC - Feyenoord 2-3

NEC-FEY | 81' Gelijkmaker NEC

Met een man minder komt NEC weer op gelijke hoogte met Feyenoord. Hansen dribbelt en dreigt, zoekt naar een afspeelmogelijkheid, maar doet het uiteindelijk gewoon zelf: raak! 2-2, dat is knap van NEC, mogen ze dan toch nog hopen op de vijfde plaats? Als NEC wint blijft het nog in de buurt van Ajax.

NEC - Feyenoord 2-2

GAE-AZ | 78' De derde van AZ

De punten lijken binnen voor AZ, waar de zojuist ingevallen Van Brederode op fraaie wijze de 0-3 maakt.

Go Ahead Eagles - AZ 0-3

UTR-SPA | 72' GOAL Sparta

Sparta komt op voorsprong in Utrecht. Neghli maakt de 0-1. Omdat Go Ahead achter staat, klimmen de Rotterdammers een plekje. Als Utrecht verliest, is het uitgeschakeld in de strijd om de vijfde plek en gaat het dus, net als Sparta, de play-offs om Europees voetbal in.

FC Utrecht - Sparta 0-1

FOR-PSV | 72' Gelijkmaker PSV

Schouten kopt raak op aangeven van invaller Veerman. PSV komt op gelijke hoogte met Fortuna. Voor beide ploegen staat er niets meer op het spel, al lonken er voor de kampioen nog wel een aantal records. PSV is nu de eerste ploeg ooit die in de eerste 33 eredivisiewedstrijden van een seizoen scoort.

Fortuna Sittard - PSV 1-1

EXC-HER | 67' GOALS Excelsior

2-0, en meteen daarna 3-0! Excelsior doet uitstekende zaken tegen een lamlendig Heracles. Parrott maakt de 2-0 voor de Rotterdammers, en meteen na de aftrap wordt Heracles weer onder druk gezet. Het levert al snel de volgende kans op en Driouech maakt de derde.

Excelsior - Heracles 3-0

TWE-VOL | 69' GOAL Twente

Foutje van de keeper, en dan profiteert Steijn. Zijn tweede van de middag, de zesde voor FC Twente tegen het al gedegradeerde FC Volendam.

FC Twente - FC Volendam 6-2

RKC-PEC | 61' GOAL PEC

RKC in de problemen, want in Waalwijk zet Thy PEC Zwolle op voorsprong. Door de achterstand en de voorsprong van Excelsior, zakt RKC nu virtueel naar plek zestien. Dat betekent aan het eind van het seizoen nacompetitie...

RKC Waalwijk - PEC Zwolle 0-1

HEE-VIT | 56' GOAL Vitesse

Van Ginkel stond al klaar om zijn tweede treffer van de wedstrijd te maken. Scheidsrechter Richard Martens had de bal namelijk op de stip gelegd nadat Van Ginkel de bal tegen de arm van Sven van Beek had gekopt.

VAR Martijn Vos heeft zijn twijfels en roept Martens naar het scherm, maar die blijft bij zijn beslissing. En dan schuift Van Ginkel alsnog de 2-1 achter doelman Andries Noppert. Recht door het midden, dat wel.

sc Heerenveen - Vitesse 1-2

Marco van Ginkel viert de 1-2 in Heerenveen

NEC-FEY | 57' GOAL Feyenoord

Feyenoord komt op voorsprong tegen tien NEC'ers. Ueda, die zojuist al een flinke kans verprutste, probeert nu uit de draai te schieten maar maait over de bal. Minteh komt op het juiste moment inlopen en maakt het af voor zijn Japanse teamgenoot.

NEC - Feyenoord 1-2

De doelpuntenmakers van Feyenoord: Yankuba Minteh en Calvin Stengs

NEC-FEY | 49' Rode kaart Nuytinck

Slecht nieuws voor NEC. Vlak na de gelijkmaker van Sano moeten de Nijmegenaren verder met tien man. Verdediger Nuytinck haalt de doorgebroken Feyenoord-spits Ueda onderuit en krijgt direct rood. Scheldend en tierend loopt de ervaren Nuytinck van het veld.

NEC - Feyenoord 1-1

NEC-FEY | 47' GOAL NEC

Daar gaan we weer! Op alle velden door het land schiet de tweede helft in gang.

In Nijmegen is het al snel raak. Sano maakt gelijk tegen Feyenoord! De middenvelder van NEC doet het zoals Stengs dat voor rust namens Feyenoord deed, maar dan met rechts vanaf links. Hij komt naar binnen en schiet vanaf randje zestien raak.

NEC - Feyenoord 1-1

Rust op alle velden

Tussenstanden

Ajax - Almere City 3-0
Excelsior - Heracles 1-0
FC Twente - FC Volendam 5-2
FC Utrecht - Sparta 0-0
Fortuna Sittard - PSV 1-0
Go Ahead Eagles - AZ 0-2
NEC - Feyenoord 0-1
RKC Waalwijk - PEC Zwolle 0-0
sc Heerenveen - Vitesse 1-1

GAE-AZ | 45+3' GOAL AZ

AZ verdubbelt de voorsprong in Deventer. Mijnans scoort op aangeven van Pavlidis.

In de strijd om de derde plaats lijkt er vandaag nog niets beslist te worden: nummer drie Twente en achtervolger AZ staan beide op voorsprong. Het verschil blijft zo twee punten, het doelsaldo is nu (virtueel) gelijk!

Go Ahead Eagles - AZ 0-2

AZ viert de 0-2

EXC-HER | 45+3' GOAL Excelsior

Heracles-keeper Brouwer heeft nog wel een antwoord op een afstandsschot van Goudmijn, maar krijgt weinig hulp van zijn verdedigers. Excelsior pikt de rebound op en profiteert: Parrott maakt de 1-0.

Daarmee komt Excelsior virtueel op gelijke hoogte met RKC, de spanning stijgt in de onderste regionen!

Excelsior - Heracles 1-0

NEC-FEY | 45' GOAL Feyenoord

Vlak voor rust komt Feyenoord op voorsprong in Nijmegen. Stengs dribbelt op en besluit op randje zestien maar te schieten. Laag in het hoekje: raak! Blessuretijd is niet nodig, de spelers kunnen meteen na het doelpunt naar binnen. Over een kwartiertje verder.

NEC - Feyenoord 0-1

TWE-VOL | 40' Twente loopt uit: 5-2!

FC Twente stelt orde op zaken. Hoe spannend het ook leek in de openingsfase, nu neemt Twente duidelijk afstand van de Volendammers. Regeer maakt de 4-2, niet veel later tekent Steijn voor de zevende treffer van de middag.

FC Twente - FC Volendam 5-2

Maurice Steijn (l) viert de 5-2 met Ruud van Nistelrooij (r)

GAE-AZ | 39' GOAL AZ

Twente leidt, dan moet AZ ook! Die twee clubs strijden namelijk om de derde plaats, en dus voorronde Champions League. Sadiq doet het voor AZ, hij is eerder bij de bal dan Go Ahead-keeper De Lange en scoort.

Go Ahead Eagles - AZ 0-1

AJA-ALM | 38' Hattrick Bergwijn!

Daar is de derde goal van Steven Bergwijn in de Johan Cruijff Arena! Een zuivere hattrick.

Ajax-Almere City 3-0

TWE-VOL | 37' GOAL Twente

Met een rake kopbal zet verdediger Pröpper Twente op voorsprong. Vijfde doelpunt in de eerste helft, met recht de leukste eerste helft van deze eredivisiemiddag.

FC Twente - FC Volendam 3-2

AJA-ALM | 34' GOAL Ajax

De tweede van Bergwijn in Amsterdam. Knappe goal van de aanvoerder, die de bal van randje zestien in een keer uit de lucht op de schoen neemt. Ajax neemt, in de strijd om de vijfde plek, voorlopig afstand van achtervolgers NEC en FC Utrecht.

Ajax - Almere City 2-0

FOR-PSV | 27' GOAL Fortuna

De landskampioen komt op achterstand in Sittard. PSV-verdediger Boscagli verliest de bal, Peterson zet Córdoba vrij voor het doel en de Spanjaard rondt keurig af.

Córdoba viert zijn doelpunt met het shirt van zijn geblesseerde ploeggenoot Sierhuis.

Fortuna Sittard - PSV 2-0

Inigo Córdoba met het shirt van Kaj Sierhuis.

AJA-ALM | 29' GOAL Ajax

Bergwijn breekt een gezapig potje in Amsterdam open met de eerste treffer. Hij speelt Brobbey in, die kaatst de bal in de loop terug en Bergwijn schiet goed binnen.

Ajax - Almere City 1-0

EXC-HER | 27' Excelsior valt aan

Excelsior hoopt vanmiddag afstand te nemen van RKC om uit de degradatiezorgen te ontsnappen. Dan moet het wel winnen van Heracles. De Rotterdammers zijn goed begonnen, maar scoren nog niet. Spits Parrott doet een goede poging, omspeelt een aantal tegenstanders maar heeft dan pech in de afronding.

HEE-VIT | 23' GOAL Vitesse

Vitesse komt zowaar op 1-1 in Heerenveen. De voorzet van Arcus belandt met wat geluk voor de voeten van Van Ginkel en die schuift de bal in het doel. Het is de zesde van de aanvoerder, die al te kennen heeft gegeven niet met de club mee te gaan naar de eerste divisie.

sc Heerenveen Vitesse 1-1

TWE-VOL | 21' GOAL Volendam én Twente!

We blijven nog even in Enschede, want daar is het in korte tijd twee keer raak! Wat een wedstrijd..

Uit een hoekschop kopt Volendammer Mirani raak. Lekkere middag voor de 27-jarige verdediger annex middenvelder. In de voorgaande 32 wedstrijden scoorde hij slechts één keer, nu al twee keer!

Maar Twente slaat snel terug, Ünüvar brengt de bordjes weer in evenwicht.

FC Twente - FC Volendam 2-2

TWE-VOL | 19' Geen strafschop Twente

Steijn lijkt van dichtbij te kunnen scoren maar wordt onderuitgehaald, de scheids twijfelt niet: strafschop! Iedereen staat er klaar voor, Steijn wil het buitenkansje zelf gaan verzilveren.

Maar de VAR van dienst spoelt de beelden nog even terug; in aanloop naar de reuzekans van Steijn wordt buitenspel geconstateerd. De strafschop voor Twente gaat dus niet door.

TWE-VOL | 10' GOAL Twente

Zojuist werd een doelpunt van Steijn al afgekeurd, nu komt FC Twente alsnog op gelijke hoogte met Volendam. Van Wolfswinkel doet het heel fraai, met een soort lob over de keeper.

Veel vermaak in Enschede: vier doelpunten tot zover, waarvan er twee tellen.

FC Twente - FC Volendam 1-1

Ricky van Wolfswinkel maakt de 1-1

HEE-VIT | 8' GOAL Heerenveen

Hands van Vitesse-verdediger Hendriks, en dus gaat de bal op de stip. Tahiri neemt, en scoort!

sc Heerenveen Vitesse 1-0

TWE-VOL | 5' GOAL FC Volendam

Mirani maakt het eerste doelpunt van deze voetbalmiddag! Hij bekroont de goede start van Volendam. Zojuist werd er al een goal van spits Mühren afgekeurd, deze telt wel. Mühren legt af op Mirani, die van dichtbij afrondt.

FC Twente laat zich verrassen in de openingsfase. Het zal beter moeten als de Tukkers op koers richting voorronde Champions League willen blijven.

FC Twente - FC Volendam 0-1

1' Aftrap op negen velden

Stoelriemen vast, daar gaan we! Negen eredivisiewedstrijden, achttien ploegen met uiteenlopende belangen. De een na laatste speelronde van dit eredivisieseizoen is begonnen.

FOR-PSV | Erehaag voor de kampioen

Een mooi gebaar in Sittard. De spelers van Fortuna vormen een erehaag voor PSV, dat vorig weekend landskampioen werd.

Fortuna applaudisseert voor landskampioen PSV

Bruggink: 'Boadu in principe terug naar Monaco, is dure speler'

Myron Boadu keert deze zomer normaal gesproken terug naar AS Monaco, waar hij nog een contract heeft tot medio 2026. FC Twente huurde de spits sinds januari, maar daar blijft het vooralsnog bij. Mede door een hamstringblessure, waar hij net van is hersteld, kwam Boadu in Enschede niet helemaal uit de verf. Hij scoorde drie keer in negen eredivsieduels.

"We zijn heel blij dat Myron in januari voor ons koos", aldus technisch directeur Arnold Bruggink. "Hij heeft daarvoor veel geld ingeleverd. Myron is een gouden jongen, maar in principe keert hij terug naar Monaco. Hij weet zelf ook dat hij een heel dure speler is. Als we hem zouden kunnen betalen, houden we hem graag."

Bruggink: 'Boadu in principe terug naar Monaco, is dure speler'

RKC-PEC | Opstellingen

RKC hoopt Excelsior vandaag (en volgende week) voor te blijven en zich zo te verzekeren van eredivisievoetbal volgend seizoen. PEC is al veilig, reden voor coach Johnny Jansen om reservekeeper Mike Hauptmeijer een kans te geven onder de lat.

RKC: Vaessen; Lelieveld, Adewoye, Van den Buijs, Meijers; Lokesa, Roemeratoe, Niemeije, Oukili, Seuntjens; Min.

PEC Zwolle: Hauptmeijer, Van Polen, Kersten, Lam, Mac Nulty; Namli, El Azzouzi, Velanas, Krastev, Van den Berg; Thy.

EXC-HER | Opstellingen

We sluiten het rondje opstellingen af in de gevarenzonde van de eredivisie. Wie gaan het vandaag doen voor Excelsior (tegen Heracles) en RKC (tegen PEC Zwolle)?

Heracles moet het doen zonder topscorer Hornkamp en Hansson.

Excelsior: Van Gassel; Benita, Horemans, El Yaakoubi, Zagre; Goudmijn, Duijvestijn, Baas; Fernandes, Parrott, Lamprou.

Heracles: Brouwer; Bakboord, Leerdam, Hoogma, Oppegard; De Keersmaecker, Roosken, Bruijn; Hrustic, Sankoh, Limbombe.

AJA-ALM | Bergwijn terug in de basis

Aanvoerder Steven Bergwijn keert na een duel schorsing terug in de basisopstelling van Ajax. Dat gaat ten koste van Mika Godts. Verder kiest coach John van 't Schip voor dezelfde namen als vorige week in Volendam (1-4). Steven Berghuis ontbreekt nog altijd.

Almere City: Bakker; Akujobi, Jacobs, Van Bruggen, Barbet, Floranus; Ritmeester van de Kamp, Robinet, Resink; Hansen, Cathline.

Ajax: Rulli; Rensch, Sutalo, Kaplan, Hato; Mannsverk, Taylor, Henderson; Akpom, Brobbey, Bergwijn.

FOR-PSV | Basisplaats voor Drommel bij PSV

Kersvers landskampioen PSV speelt in de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard met een gewijzigde basisopstelling.

Zo beginnen vaste waardes Walter Benítez, Joey Veerman en Johan Bakayoko in Sittard op de bank. Dat betekent dat doelman Joël Drommel, Ismael Saibari en Hirving Lozano vanmiddag starten. Ook Malik Tillman, die afgelopen maandag bij het kampioensfeest van PSV nog iets te diep in het glaasje had gekeken, krijgt een basisplaats.

Bij Fortuna ontbreken Michael Verrips, Kaj Sierhuis, Arianit Ferati en Oğuzhan Özyakup door blessures.

Fortuna Sittard: Koopmans; Pinto, Guth, Siovas, Dijks, Voet; Peterson, Da Cruz, Lonwijk, Loreintz; Cordoba

PSV: Drommel; Teze, Ramalho, Boscagli, Mauro jr.; Schouten, Saibari, Til; Lozano, De Jong, Tillman

Joël Drommel

GAE-AZ | Dezelfde namen bij AZ

Bij AZ geen wijzigingen na de 2-1 zege op concurrent FC Twente (2-1). In de spits uiteraard Vangelis Pavlidis, met 28 goals de topscorer van de eredivisie. Luuk de Jong (27) zit hem op de hielen.

Go Ahead Eagles: De Lange; Deijl, Nauber, Kramer, Kuipers; Breum, Linthorst, Willumsson, Blomme, O. Edvardsen; Baeten.

AZ: Ryan; Sugawara, Penetra, Bazoer, Mees de Wit; Dani de Wit, Belic, Mijnans; Sadiq, Pavlidis, Van Bommel.

TWE-VOL | Ünüvar start, Vlap op de bank bij Twente

FC Twente-coach Joseph Oosting kiest tegen FC Volendam voor dezelfde namen als vorige week tegen AZ (2-1 verlies). Michel Vlap is terug van een liesblessure, maar nog niet fit genoeg om te starten. Daarom opnieuw een basisplek voor Naci Ünüvar links voorin.

FC Volendam kan voor het eerst sinds januari weer beschikken over verdediger en aanvoerder Xavier Mbuyamba. Op, voor het eerst dit seizoen, Barry Lauwers.

FC Twente: Unnerstall; Regeer, Hilgers, Pröpper, Smal; Rots, Kjølø, Steijn, Sadílek, Ünüvar; Van Wolfswinkel.

FC Volendam: Lauwers; Plat, Mbuyamba, Benamar, Cox; Le Roux, De Haan, Mirani; Johnson, Mühren, Douiri.

Naci Ünüvar

NEC-FEY | Geen Gimenez en Zerrouki

De eerste opstellingen druppelen binnen, we pikken de meest opvallende zaken eruit.

Feyenoord-trainer Arne Slot kan niet beschikken over spits Gimenez en middenvelder Timber. Het duo is niet fit voor de uitwedstrijd tegen NEC. Trauner zit op de bank. Ueda, Van den Belt en López starten.

Bij tegenstander NEC krijgt Sow voorin de voorkeur boven Koki en keert Cillessen na ziekte terug onder de lat.

NEC: Cillessen; Pereira, Ross, Nuytinck, Verdonk; Hoedemakers, Proper, Chery; González, Sow, Sano.

Feyenoord: Bijlow; Geertruida, Beelen, Hancko, López; Zerrouki, Van den Belt, Stengs; Minteh, Ueda, Ivanusec

Van 't Schip: 'Vijfde plek is Ajax-onwaardig, maar...'

"Een vijfde plek is Ajax-onwaardig, maar als je kijkt waar we vandaan komen en hoe onrustig het dit seizoen is geweest ", vatte John van 't Schip op de clubwebsite de situatie in Amsterdam kort samen.

"Toevallig kreeg ik van de week een tabel onder ogen hoeveel punten we hebben behaald sinds we het hebben overgenomen", vervolgt Van 't Schip. "Dat zijn er meer dan Twente en AZ. Dat had ik niet verwacht, met name gezien het aantal punten dat we zelf na de winterstop hebben laten liggen. Dat gebeurde vaak na Europese wedstrijden. Het is iets wat we min of meer ook hebben aangegeven, dat deze groep daar nog niet klaar voor is qua volwassenheid en ervaring."

Ook nog spannend.. de topscorerslijst!

1. Vangelis Pavlidis (AZ) - 28 goals

2. Luuk de Jong (PSV) - 27 goals

3. Santiago Gimenez (Feyenoord) - 23 goals

Spits Vangelis Pavlidis en Sven Mijnans van AZ

Spanning onderin: Excelsior of RKC?

Excelsior staat nu zestiende met 26 punten. RKC staat vijftiende met 28 punten. Heracles is nog niet helemaal veilig, want die ploeg staat veertiende met zes punten voorsprong op Excelsior. Eén punt in de laatste twee duels volstaat voor Heracles.

Dat kan vanmiddag gebeuren in Rotterdam, waar Heracles op bezoek gaat bij Excelsior. Concurrent RKC treft in eigen stadion PEC Zwolle.

Excelsior en RKC zullen hopen vandaag al goede zaken te doen, want volgende week treffen zij respectievelijk Feyenoord en PSV, geen makkie op de laatste speeldag.

De strijd om plek 5: Europa League

De vijfde plaats geeft recht op de tweede kwalificatieronde van de Europa League. Ajax staat momenteel vijfde met 52 punten. NEC (50 punten) en FC Utrecht (49 punten) zijn de achtervolgers.

Ajax lijkt op papier een eenvoudiger programma te hebben. De Amsterdammers spelen vanmiddag tegen Almere City (thuis) terwijl NEC Feyenoord op bezoek krijgt. FC Utrecht ontvangt Sparta, dat vanmiddag het laatste plekje in de play-offs om Europees voetbal veilig kan stellen.

De strijd om plek 3: voorronde Champions League

FC Twente heeft nog altijd de beste papieren voor de felbegeerde derde plaats, die toegang biedt tot de derde voorronde van de Champions League. Maar door de nederlaag tegen directe concurrent AZ vorige week is die plek nog lang niet zeker.

Thuis tegen het al gedegradeerde FC Volendam kan Twente de strijd vanmiddag beslissen, maar dan moet AZ wel punten laten liggen in Deventer tegen Go Ahead Eagles.

Het programma en de stand

  • NOS
    De wedstrijden van speelronde 33
  • NOS

Welkom!

Goedemorgen en welkom op de voorlaatste speeldag van de eredivisie. In de laatste speelrondes worden alle wedstrijden tegelijk gespeeld, wel zo eerlijk. Dat betekent een bomvolle voetbalzondag!

Waar letten we vandaag vooral op? De strijd om tickets voor de Champions League en Europa League is razend spannend en onderin vrezen Excelsior en RKC voor een verlenging van het seizoen. Wie van de twee eindigt boven Vitesse en FC Volendam (beiden al gedegradeerd) op de zestiende plaats en moet promotie-degradatiewedstrijden spelen met de beste overgebleven ploegen van de eerste divisie?

Veel plezier!