Ajax naar voorronde Europa League dankzij hattrick Bergwijn en hulp Feyenoord

Bekijk de samenvatting van Ajax - Almere City FC

Ajax heeft zich geplaatst voor Europees voetbal. De Amsterdammers wonnen dankzij een hattrick van Steven Bergwijn simpel van Almere City (3-0) en omdat concurrenten NEC (2-3 tegen Feyenoord) en FC Utrecht (0-1 tegen Sparta Rotterdam) verloren kan de vijfde plek Ajax niet meer ontgaan.

Die plaats geeft recht op de tweede kwalificatieronde van de Europa League. NEC en FC Utrecht zullen met Sparta en Go Ahead Eagles in de play-offs strijden om een plek in de tweede kwalificatieronde van de Conference League.

Ajax en Almere zorgden voor een gezapige openingsfase zonder echte kansen, maar na een klein halfuurtje was het tijd voor Bergwijn. De van een schorsing teruggekeerde aanvoerder had slechts negen minuten nodig om een zuivere hattrick te maken.

Bergwijn zorgde voor de openingsgoal na een goed een-tweetje met Brian Brobbey (1-0), verdubbelde niet veel later de score met een knappe volley (2-0) en schoot vervolgens ook nog zijn derde van de wedstrijd binnen (3-0). De buitenspeler, die voor de rest een moeizaam jaar kent bij Ajax, krikte zijn seizoenstotaal op tot 12 doelpunten.

Bekijk hieronder de interviews met trainer John van 't Schip, aanvoerder Steven Bergwijn (Ajax) en Alex Pastoor (Almere City).

In de tweede helft kwamen beide ploegen niet meer tot scoren. Zo sluiten Ajax en John van 't Schip, die binnenkwam toen de club op de laatste plaats stond, het roerige seizoen op de vijfde plek af.

Feyenoord zit NEC dwars

NEC mocht in de achtervolging op Ajax geen punten verspelen tegen Feyenoord, dat al zeker is van plaats twee in de eredivisie. Hoewel de eerste goede kans voor NEC was - Kodai Sano mikte net naast - waren het de Rotterdammers die vlak voor rust op voorsprong kwamen via Calvin Stengs, die in de korte hoek raak schoot (0-1).

De tweede helft was nauwelijks begonnen toen NEC alweer langszij kwam. Sano stuurde de bal vanaf de rand van het strafschopgebied knap naar de hoek en liet doelman Justin Bijlow kansloos (1-1).

Bekijk hieronder de samenvatting en interviews met trainer Arne Slot (Feyenoord), trainer Rogier Meijer en aanvaller Tjaronn Chery.

Lang kon NEC niet genieten van de gelijkmaker, want nog geen tien minuten later keek het met tien man (rood Bram Nuytinck na neermaaien Ayase Ueda) tegen een achterstand aan door een doelpunt van Yankuba Minteh (1-2), zijn tiende van het seizoen.

Dankzij Sontje Hansen richtte NEC zich tien minuten voor tijd nog een keer op. De buitenspeler speelde zich met een mooie beweging vrij en schoot de 2-2 binnen. Vlak voor tijd bezorgde Ueda Feyenoord met een intikker toch nog de volle buit: 2-3.

Sparta klopt Utrecht

FC Utrecht moest winnen van Sparta om de laatste strohalm te grijpen in de strijd om plek vijf. Dat lukte de ploeg van Ron Jans niet. Sterker nog, Sparta ging er dankzij een mooi doelpunt van Camiel Neghli met de winst vandoor: 0-1.

Voor zowel FC Utrecht als Sparta rest nu de strijd in de play-offs voor een plek in de Conference League.

Bij FC Utrecht nam routinier Mark van der Maarel (alvast) afscheid van het thuispubliek, aangezien het nog onduidelijk is of de club uit de Domstad nog een thuiswedstrijd gaat spelen.

Sinds dit seizoen wordt er bij de play-offs om Europees voetbal maar één wedstrijd gespeeld.