Vangelis Pavlidis en Sven Mijnans van AZ
NOS Voetbal

Dit staat er nog op het spel in de eredivisie: tickets voor Europa en spanning onderin

Het titelfeest is uitgebreid gevierd in Eindhoven en in Rotterdam-Zuid is het terugkijken op de glorieperiode onder trainer Arne Slot begonnen. Het felbegeerde ticket voor de Champions League is binnen en directeur Dennis te Kloese kan zich gaan richten op de zoektocht naar een nieuwe trainer.

Maar achter PSV en Feyenoord, de twee beste ploegen van deze eredivisiejaargang, is er nog van alles om voor te strijden op de laatste twee speeldagen. Sterker, de strijd om tickets voor de Champions League en Europa League is razend spannend.

De strijd om plek 3

FC Twente heeft nog altijd de beste papieren voor de felbegeerde derde plaats, die toegang biedt tot de derde voorronde van de Champions League. Maar door de nederlaag tegen directe concurrent AZ vorige week is die plek nog lang niet zeker.

Thuis tegen het al gedegradeerde FC Volendam kan Twente de strijd beslissen, maar dan moet AZ wel punten laten liggen in Deventer tegen Go Ahead Eagles.

En anders wordt de strijd om het laatste Champions League-ticket volgende week beslist. Dan gaat Twente op bezoek bij PEC Zwolle en neemt AZ het op tegen FC Utrecht.

Dat zou een zinderende climax kunnen opleveren, want in Utrecht wordt nog stiekem gedroomd van een scenario waarin het Ajax van de vijfde plaats zou kunnen stoten.

  • NOS
    De wedstrijden van speelronde 33
  • NOS
    De wedstrijden van speelronde 34

AZ is inmiddels zeker van de vierde plaats in de eindrangschikking. Daardoor spelen de Alkmaarders volgend seizoen in de groepsfase van de Europa League.

De vijfde plaats geeft recht op de tweede kwalificatieronde van de Europa League. Ajax staat momenteel vijfde met 52 punten. NEC is de achtervolger met 50 punten.

Ajax lijkt op papier een eenvoudiger programma te hebben. De Amsterdammers spelen nog tegen Almere City (thuis) en Vitesse (uit). NEC krijgt Feyenoord op bezoek en gaat volgende week naar Almere City.

De laatste play-off-plek

NEC, FC Utrecht en Go Ahead Eagles zijn zeker van een plek in de play-offs voor het laatste Europese ticket. Sparta staat op de negende plek, die als laatste recht geeft op de nacompetitie. De Rotterdammers hebben zes punten voorsprong op achtervolger Heerenveen. Maar ook een veel beter doelsaldo: +1 ten opzichte van -14.

Alleen een wonder kan de Friezen dus nog in de play-offs brengen. Voor de liefhebbers van voetbaldromen: op de laatste speeldag ontvangt Sparta in Rotterdam Heerenveen.

De verdeling van Europese tickets

De halve finales en de finale van de play-offs om Europees voetbal gaan in dit seizoen over één wedstrijd. Op 23 mei speelt nummer 6 thuis tegen nummer 9 en nummer 7 krijgt nummer 8 op bezoek.

De winnaar van de eerste ontmoeting krijgt drie dagen later de beste van de tweede ontmoeting in de finale op bezoek. De beste ploeg van de play-offs gaat naar de tweede kwalificatieronde van de Conference League.

Volgend seizoen verandert de opzet van de Europese clubtoernooien. Bekijk hier hoe het werkt, met de Champions League als voorbeeld:

Zo werkt de nieuwe opzet van de Champions League

En dan is er nog de strijd onderin. Twee ploegen zijn al gedegradeerd naar de eerste divisie: Vitesse (mede door de enorme puntenaftrek van achttien punten) en Volendam. Nummer 16 moet promotie-degradatiewedstrijden spelen met de beste overgebleven ploegen van de eerste divisie.

Lot Excelsior in handen Feyenoord

Excelsior staat nu zestiende met 26 punten. RKC staat vijftiende met 28 punten. Heracles is nog niet helemaal veilig, want die ploeg staat veertiende met zes punten voorsprong op Excelsior. Eén punt in de laatste twee duels volstaat voor Heracles.

Excelsior ontvangt Heracles en gaat volgende week op bezoek bij stadgenoot Feyenoord. Concurrent RKC krijgt PEC Zwolle in eigen stadion en gaat over een week op bezoek bij landskampioen PSV.

De twee plekken van Vitesse en Volendam worden komend seizoen ingenomen door KKD-kampioen Willem II en FC Groningen, dat vrijdag afrekende met concurrent Roda JC.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl